او با بیان این که توافقات میان مدت و طولانی مدت اقتصادی و تجاری در این نشست مورد بحث و بررسی قرار میگیرد، اضافه کرد: خوشحال هستیم که بین وزارتخانههای انرژی و اقتصاد دو طرف ارتباطات بسیار خوبی برقرار است و آنها مصمم به توسعه روابط هستند.
وی سفر معاون نخستوزیر روسیه به تهران را بسیار مثبت ارزیابی کرد و بر ضرورت توسعه روابط فرهنگی بین دو کشور تاکید کرد.
یکی از نتایج مذاکرات ژنو حق غنیسازی ایران بود
وزیر خارجه روسیه همچنین با اشاره به همکاریهای تهران و مسکو درباره مسائل منطقهیی اضافه کرد: نتایج نشست "ژنو 3" را مورد بررسی قرار دادیم که در آن درباره حل و فصل مرحله به مرحله مساله هستهای ایران توافق شده بود. نتایج آن را بررسی کردیم که یکی از آنها حق ایران برای استفاده از انرژی صلحآمیز هستهای از جمله حق غنیسازی بوده است و البته حل شدن تمام مسائلی که آژانس درباره ایران دارد نیز از جمله آنها بود و این که برنامه ایران کاملا تحت نظر آژانس ادامه یابد.
وی ادامه داد: ما درک مشترکی درباره سند ژنو داریم و این که این سند باید توسط طرفها به اجرا گذاشته شود و سعی میکنیم این گونه شود. بسیار فشرده و هدفمند کار خواهیم کرد تا به مرحله بعدی حل و فصل و عادیسازی مساله هستهای ایران و نتیجه نهایی که اجازه دهد این مساله به طور کامل حل و فصل شود برسیم.
وزیر خارجه روسیه گفت: گاهی این پرسش مطرح میشود که چه زمانی توافقات ژنو نهایی خواهد شد؟ که باید به آن پاسخ داد این مساله بستگی به شرایط مختلف دارد.
وی موضوع سوریه و تحولات شمال آفریقا را از دیگر موضوعات مورد بحث و گفتوگو با وزیر خارجه کشورمان عنوان کرد و گفت: در سالهای اخیر شرایط در این منطقه تغییر کرده است. باید تاکید کرد استفاده از زور برای حل و فصل مسائل به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست. ما بسیار نگران مسائل در این منطقه هستیم و از توقف خونریزی در سوریه حمایت میکنیم. استقلال تمامیت عرضی و حاکمیت این کشور باید حفظ شود و تمام فرقهها،گروهها و مذاهب باید دارای حقوق برابر باشند و احساس امنیت کنند و در پروسه سیاسی در این کشور حضور یابند.
لاوروف اضافه کرد: تمام طیفهای مختلف سوری و بازیگران خارجی باید در نشست "ژنو 2" حضور داشته باشند و کسانی که میتوانند به سهم خود کمک کنند باید در این زمینه فعال باشند.
وزیر خارجه روسیه موضوع افغانستان را از دیگر موضوعات مورد مذاکره در تهران عنوان کرد و گفت: علاقهمند هستیم افغانستان بتواند مشکلات خود را پشت سر بگذارد. تهدیدات تروریستی در افغانستان کمتر نشده است. باید به عنوان همسایگان این کشور کمک کنیم تا این تهدیدات برطرف شود.
روسیه و ایران روابطشان را درباره عراق افزایش میدهند
او همچنین گفت که در مذاکراتش با ظریف درباره موضوع عراق نیز رایزنی کرده است و افزود: درصدد هستیم روابط و همکاریمان را درباره مسائل عراق توسعه دهیم تا این همکاریها کمک کند ثبات در این کشور به وجود آید. اتفاقات تروریستی که در این کشور وجود دارد بسیار نگرانکننده است. در سال جاری هفت هزار نفر در اثر عملیات تروریستی در این کشور کشته شدهاند که بسیار بیشتر از تعداد افرادی است که در افغانستان کشته شدهاند.
وی همچنین گفت: درباره همکاریها در چارچوب دریای خزر، بررسیهایی با ایران انجام دادهایم. اجلاس سران کشورهای حاشیه دریای خزر را برای تعیین رژیم حقوقی آن در سال آینده در آستاراخان پیش رو داریم و قبل از آن اجلاس وزیران خارجه نیز برگزار خواهد شد.
لاوروف گفت: ایران و روسیه همکاریهایی براساس منافع و اقدام متقابل در چارچوب قوانین بینالمللی دارند و همکاری ما علیه هیچ کشوری نیست.
توافقات ژنو باید اجرا شود بهخصوص لغو تحریمها
وزیر امور خارجه روسیه همچنین با اشاره به توافق ایران و 1+5 در ژنو گفت: زمان زیادی برای انجام این مذاکرات و رسیدن به توافق صرف شده است. توافقاتی انجام شده است که دو طرف باید آن را اجرا کنند؛ به خصوص درباره تحریمهایی که در خارج از چارچوب شورای امنیت علیه ایران وضع شدهاند و این کار آغاز شده است. بازرسانان آژانس سفری به تهران داشتهاند و بازدیدهای خود را در چارچوب توافقاتی که در ژنو صورت گرفته ادامه خواهند داد. کمیتهای که در چارچوب نشست 1+5 با حضور ایران و آژانس شکل میگیرد به این پروسه کمک میکند و مسلما رایزنیهای که بین ایران و آژانس در جریان است به حل و فصل مسائلی که در آژانس وجود دارد کمک میکند.
نباید تفسیر دوبارهای به توافقات ژنو داد
وی اضافه کرد: مهمترین مساله این است که توافقات اجرایی شود و آنها را عملی کنیم و تفسیر دوبارهای به آنها ندهیم و البته به موازات آن لازم است رایزنیهای آغاز شود تا بتوانیم به توافق نهایی در این باره برسیم و نقطه پایانی به سوالاتی که در این باره وجود دارد بگذاریم.
خبرنگاری درباره برگزاری نشست "ژنو 2" و این که عربستان تهدید کرده است اگر اسد بخواهد در انتخابات شرکت کند اقدام جدی انجام خواهد داد؟ گفت: من چنین اظهار نظری از طرف مقامات عربستان نشنیدهام؛ اما ابتکار "ژنو 2" مورد حمایت جامعه بینالمللی قرار گرفته است و در قطعنامه 2118 شورای امنیت هم مورد حمایت قرار گرفته که با اجماع هم بوده است و همه اعضای جامعه بینالمللی موظف به اجرای آن هستند.
وی گفت: گاه میشنویم که یک کشور راضی نیست و یا درباره برگزاری این نشست رضایت کامل ندارد اما باید گفت به هر حال این کنفرانس باید انجام شود؛ شاید برخی بر این باور باشند که از طریق توسل به زور بشود این مساله را حل کرد اما هیچگاه از کسی تاییدیه این مساله را نشنیدم و باید بگویم هر کشوری که مسوولیتپذیر باشد باید تمام تلاش خود را بکند که این ابتکار عمل به نتیجه برسد و هر سعی و تلاشی برای این که این رخداد برگزار نشود پایبند نبودن به خواست جامعه بینالملل خواهد بود.
وزیر امور خارجه روسیه در ادامه درباره برگزاری نشست "ژنو 2" درباره سوریه و نیز حضور ایران در این کنفرانس گفت: برای نتیجهبخش بودن کنفرانس ژنو باید همه کسانی که میتوانند تاثیرگذار باشند در این نشست حضور داشته باشند و باید بتوانیم همه را در یک میز گرد آوریم و به نتیجه مثبت درباره سوریه برسیم و خونریزی را در این کشور متوقف کنیم. ایران هم بدون شک کشوری است که میتواند در روندهای سوریه تاثیر زیاد و مثبتی داشته باشد؛ در عین حال صرفا سوریها هستند که میتوانند در تعیین سرنوشت خود موثر باشند. دیگران فقط میتوانند به آنها کمک کنند. اما نباید در گفتوگوی سوریها دخالت کرد این اصل مهمی است که در اعلامیه "ژنو 1" هم اعلام شده است. تصمیمگیری درباره این که ادامه امور در سوریه چگونه خواهد بود باید بین سوریها مورد توافق قرار گیرد و کلید حل و فصل مساله در این است.
لاوروف اضافه کرد: "ژنو 2" بر روی تحقق اعلامیه "ژنو 1" برگزار میشود و این اصل مرکزی است. ما در ارتباطات با همکاران غربی و منطقهیی در خاورمیانه و شمال آفریقا هستیم و درک آنها را درباره لزوم دعوت همه کشورها از جمله ایران احساس میکنیم و در این باره با اخضر ابراهیمی و نمایندگان سازمان ملل هم صحبت کردهاند. امیدوارم ایران هم با عنوان یکی از بازیگران اصلی در این نشست حضور یابد.
او همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا ایران و روسیه درباره موضوع هستهای با یکدیگر همکاری خواهند داشت؟ گفت: ما علاقهمند هستیم همکاریمان را با ایران در زمینه توسعه انرژی صلحآمیز هستهای ادامه دهیم. در واقع طرحهای ایران را برای احداث بلوکهای جدید شبیه نیروگاه بوشهر که با آب سبک کار میکنند میدانیم و تاکید میکنم که هیچ قطعنامه شورای امنیت هم چنین نیروگاهی را منع نکرده است.