|
|
امروز: شنبه ۰۳ آذر ۱۴۰۳ - ۲۲:۲۲
»
کد خبر: ۱۴۱۴۸
تاریخ انتشار: ۰۱ دی ۱۳۹۲ - ۱۵:۵۶
جنجال بر سر قرارداد کرست آن قدر طول کشیده که پرداختن دوباره به آن نیازمند توجیه است. حوصله ملت به حق از بازی کی بود، کی بود، من نبودم مسئولان به تنگ آمده است. سوالی که بسیاری دوست دارند پاسخ آن را بدانند این است که آیا این قرارداد فارغ از اینکه چه کسی شوه گرفت و چه کسی پاک و مقدس بود در جهت تامین منافع ملی بود یا نه؟ در میان اسناد ویکی لیکس چندین سند که نگاشته سفارت آمریکا در امارات است به این قرارداد پرداخته که ترجمه گزیده ای از اهم مطالب آن در پی خواهد آمد. چیزی که در این اسناد به وضوح قابل مشاهده است نگرانی ایالات متحده و اعراب از تحقق این طرح است.

ایالات متحده از امضای این قرارداد مطلع نبوده و به محض اطلاع (توسط یک خبرنگار آمریکایی در دوبی) بلافاصله تمام تلاش خود را به کار می گیرد تا آن را به بن بست بکشاند چراکه آن را امتیازی استراتژیک برای ایران می داند. دولت فدرال امارات و ابوظبی نیز با این قرارداد مخالف هستند و شارجه را تنها حامی آن می دانند. باعث تاسف آن که در همین حال که امارات و آمریکا در حال کارشکنی برای ملغی کردن قرارداد هستند در ایران بازی پرونده سازی و کارشکنی در راه قرارداد گرم تر است. و باز باعث تاسف آن که شرکت کرسنت حتی تا سال 2010 نیز منتظر اجرایی شدن قرارداد است. در یکی از اسناد که ترجمه آن در این مطلب نیامده نقل شده است که در سال 2010 کاردار سفارت آمریکا با حمید جعفر رییس شرکت کرسنت دیدار می کند و مخالفت شدید کشورش را به او منتقل کرده و شرکت کرسنت را تهدید به تحریم می کند. جعفر جتی در این دیدار نیز به جد از قرارداد دفاع می کند و آن را نقض تحریم ها نمی داند و می گوید این کار مانند خرید نفت از ایران است که هنوز تحریم نشده. در همین روزها در کشور خودمان امضای این قرارداد استراتژیک درگیر ایرادگیری بر سر قیمت و پرونده سازی است.

...

 تاریخ سند: دوشنبه 25 جولای 2005

طبقه بندی: محرمانه

تهیه کننده سند: میشل جی.سیسان سفیر ایالات متحده در امارات متحده عربی

خبرنگار «داو جونز»، «شمعون کِر» روزهای 23 و 24 جولای از طریق تلفنی محافظت شده با کاردار اقتصادی سفارت تماس گرفت تا او را در جریان قرارداد شرکت «کرسنت» با ایران برای لوله کشی گاز ایران به امارات متحده بگذارد...مطابق اظهارات «کر»، «کرسنت پترولیوم» سرمایه گذار اصلی این پروژه است و دیگر سرمایه گذاران نیز از سعودی، کویت و حتی ابوظبی هستند. «کر» می گوید کرسنت سرمایه گذارانی مهم و تاثیرگذار را «به عضویت هیئت مدیره شرکت عامل این طرح (دانا گاز) در آورده است» تا مطئن شود که این طرح عملی خواهد شد.

 ...

مطابق اظهارات «کر» شرکت شارجه ای به خاطر نگرانی از مخالفت ایالات متحده برای سرمایه گذاری در صنایع نفت و گاز ایران، درباره این قرارداد سیاست «هیس! کسی نفهمه!» را پیش گرفته است. اما «کر» می گوید «اوراقی را مشاهده کرده است» که طرح قرارداد در آن آمده است. «کر» می گوید این قرارداد برای دوبی و شیخ نشین های شمال خالی از منفعت اقتصادی نیست. این قرارداد منابع تامین گاز را برای آن ها متنوع خواهد کرد، از گاز «دلفین» قطر سریع تر آماده خواهد شد و بسیار ارزان تر است. «کر» همچنین حدس می زند وقتی دوبی برای خریداری «دلفین گاز» اقدام کرد حالا می شود بر مخالفت رهبران ابوظبی با عقد این قرارداد با این ایران فائق آمد.

توضیح: تقاضای امارات برای انرژی رو به افزایش است. پروژه کرسنت قراردادی چندین میلیون دلاری است که برای شیخ نشین های شمال گاز فراهم خواهد کرد و به نظر می رسد  علی رغم مخالفت رهبری ابوظبی در دست انجام است. در ماه فوریه وزیر انرژی به ما گفت که دولت امارات قراردادی برای خرید گاز از «کرسنت پترولیوم» منعقد کرده است که گاز آن از میدان مبارک تامین خواهد شد، اما تاکید کرد که این قرارداد با شارجه امضا شده است نه ایران. بنا بر توضیحات وزیر مشکل میدان مبارک است که در نزدیکی جزایر ابوموسی واقع شده است. گاز میدان مشترکا به ایران و شارجه تعلق دارد. (تذکر: هر شیخ نشین در امارات کنترل گاز و نفت خود را در اختیار دارد.) سکوت کرسنت برای شارجه و دولت امارات عذری مناسب برای «انکار» فراهم کرده است.

درخواست عمل: در درخواست های پیشین اشاره که شد که ما می توانیم مراتب نگرانی خود را هم به مقامات شارجه و هم دولت امارات اعلام کنیم. ما هم در سطح فدرال و هم شیخ نشین شارجه در پی یافتن اطلاعات بیشتر هستیم.


تاریخ سند: دوشنبه 8 آگوست 2005

طبقه بندی: محرمانه

تهیه کننده سند: میشل جی.سیسان – سفیر ایالات متحده در امارات متحده عربی

 

در تاریخ 26 جولای  کاردار اقتصادی سفارت مسئله قرارداد کرسنت را با «خلدون المبارک» از اعضای شورای حکومتی ابوظبی مطرح کرد. المبارک انتظار طرح این پرسش را داشت و گفت بدون شک روابطی میان ایران و «کرسنت» وجود دارد. المبارک گفت مقام های ارشد ابوظبی از «وضعیت آگاه هستند» و در تلاشند تا راه حلی مناسب برای آن بیابند. کاردار اقتصادی سفارت مراتب نگرانی ایالات متحده را از سرمایه گذاری در صنایع نفت و گاز ایران به اطلاع «المبارک» رساند. «المبارک» تایید کرد که تصور می کرده است که (مقام های ارشد ابوظبی) با موفقیت اجرای این پروژه را به بن بست کشانده اند اما ظاهرا این پروژه «هنوز زنده است».

...

«المبارک» گفت که این پروژه قراردادی است میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت «کرسنت» که مطابق آن گاز میدان «سلمان» از طریق خط لوله به شارجه خواهد رفت...«المبارک» تاکید کرد که دولت ابوظبی به هیچ عنوان در این پروژه سرمایه گذاری نکرده است و از آن گاز نیز دریافت نخواهد کرد.

...

المبارک تصریح کرد که موضع رهبران ابوظبی این است که تصمیم برای انعقاد قراردادهای بین المللی نفت و گاز تصمیمی است فدرال. هرچند در ادامه تاکید کرد روابط شیخ نشین ابوظبی هم با ایران و هم با شارجه روابطی «پیچیده» و «حساس» است: روابطی که باید با دقت مدیریت شود. (تذکر: شیخ نشین شارجه مدعی حاکمیت بر یکی از جزایر سه گانه ابوموسی است. حاکم شارجه عقاید محافظه کارانه اسلامی و پیوندهای نزدیک با عربستان سعودی دارد. پایان تذکر).

...

تقاضای عمل: سفارت و کنسول دوبی از وزارت خارجه تقاضا دارد در جهت حمایت از تلاش سفارت برای متوقف کردن این قرارداد نامبارک با صراحت لهجه با امارات و حاکم شارجه صحبت کند.

تاریخ سند: دوشنبه 5 سپتامبر 2005

طبقه بندی: محرمانه  

طبقه بندی شده توسط: میشل جی. سیسان سفیر ایالات متحده در امارات

روز چهارم سپتامبر، سفیر ایالات متحده مخالفت ما با سرمایه گذاری در بخش نفت ایران را با عبدالله رشید النعیمی در میان گذاشت. وی بر نگرانی های عمیق ایالات متحده از اعمال و سیاست های ایران از جمله حمایت از تروریسم، مخالفت با روند صلح خاورمیانه و کارنامه سیاه حقوق بشری تاکید کرد و برنامه های کرسنت پترولیوم برای آوردن گاز ایران به امارات متحده عربی و ایجاد زیرساخت برای ایران را دردسرساز خواند...سفیر توضیح داد علی رغم انکار مکرر «دانا گاز»، حجم گاز و زیرساخت هایی که ایجاد شده است نشان دهنده آن است که منبع گاز تنها می تواند ایران باشد.

منبع: بولتن
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین