ام‌اس ناو: احتمال ازسرگیری حملات آمریکا به ایران پس از انتخابات میان‌دوره‌ای؛ نگرانی کشورهای خلیج فارس از واکنش تهران

کد خبر: ۴۰۲۴۸۷
تاریخ انتشار: ۰۹ آبان ۱۴۰۵ - ۱۱:۲۶
سه مقام ارشد کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس که به دلیل حساسیت موضوع و برای افشای جزئیات گفت‌وگوهای محرمانه نخواستند نامشان فاش شود، اعلام کرده‌اند که دولت ترامپ به متحدان منطقه‌ای خود اطلاع داده است برای یک دور حملات کوتاه‌مدت اما شدید، از چهارم نوامبر، یعنی یک روز پس از انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا، آمادگی داشته باشند.

ام‌اس ناو: احتمال ازسرگیری حملات آمریکا به ایران پس از انتخابات میان‌دوره‌ای؛ نگرانی کشورهای خلیج فارس از واکنش تهران

بر اساس گزارش ام‌اس ناو، دونالد ترامپ در شرایطی احتمال انجام حمله‌ای تازه به ایران را بررسی می‌کند که حمایت بخشی از پایگاه رأی جمهوری‌خواهان از جنگ کاهش یافته و سومین گروه ضربت ناو هواپیمابر آمریکا نیز در مسیر خاورمیانه قرار دارد. به گفته منابع عربی مورد استناد این رسانه، واشنگتن به متحدان منطقه‌ای خود اعلام کرده است که برای دور دیگری از حملات کوتاه اما شدید، از چهارم نوامبر آماده باشند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید؛ وب‌سایت ام‌اس ناو گزارش داده است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در حال بررسی گزینه ازسرگیری حملات نظامی علیه ایران است؛ اقدامی که به گفته منابع مورد استناد این رسانه، هدف آن می‌تواند دستیابی به توافق با تهران یا وارد کردن ضربه‌ای نهایی به برنامه هسته‌ای ایران باشد.

به گزارش انتخاب، ام‌اس ناو در ادامه نوشته است که ترامپ قصد دارد پس از برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای، احتمال انجام حملات جدید را دنبال کند. این تصمیم احتمالی در شرایطی مطرح شده که انتظار می‌رود قدرت سیاسی داخلی او در دو سال پایانی ریاست‌جمهوری کاهش یابد و توجه بیشتری به سیاست خارجی معطوف شود.

گزارش منابع عربی از آمادگی واشنگتن برای حمله جدید

سه مقام ارشد کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس که به دلیل حساسیت موضوع و برای افشای جزئیات گفت‌وگوهای محرمانه نخواستند نامشان فاش شود، اعلام کرده‌اند که دولت ترامپ به متحدان منطقه‌ای خود اطلاع داده است برای یک دور حملات کوتاه‌مدت اما شدید، از چهارم نوامبر، یعنی یک روز پس از انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا، آمادگی داشته باشند.

پیش از این نیز روزنامه وال‌استریت ژورنال گزارشی درباره اطلاع‌رسانی دولت ترامپ به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در این زمینه منتشر کرده بود.

کشورهای متحد آمریکا در منطقه هم‌زمان در تلاش‌اند از افزایش تنش‌ها جلوگیری کنند. نگرانی اصلی آن‌ها به نحوه واکنش تلافی‌جویانه احتمالی ایران و پیامدهای گسترش درگیری‌ها مربوط می‌شود.

یکی از مقام‌های منطقه‌ای گفته است که اگر برخی کشورهای خلیج فارس با استفاده از پایگاه‌های مستقر در خاک خود برای انجام حملات آمریکا مخالفت کنند، این تصمیم دور از انتظار نخواهد بود.

ایالات متحده از اول سپتامبر تاکنون حمله‌ای به ایران انجام نداده است. ترامپ نیز متعهد شده بود که پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای حمله تازه‌ای صورت نگیرد.

در همین حال، ایران همچنان درباره هدف قرار دادن تردد کشتی‌ها در تنگه راهبردی هرمز هشدار می‌دهد و آمریکا نیز برای افزایش فشار بر تهران، بنادر ایران را محاصره کرده است.

کاخ سفید از اظهارنظر درباره طرح‌های نظامی احتمالی خودداری کرد

یکی از مقام‌های کاخ سفید که مجوز اظهارنظر علنی درباره این موضوع را نداشت، از تأیید یا رد وجود برنامه‌ای مشخص برای حمله جدید خودداری کرد.

او گفت: «ما درباره طرح‌های حساس نظامی که ممکن است وجود داشته باشند یا نداشته باشند، اظهارنظر نمی‌کنیم. رئیس‌جمهور ترامپ برای اطمینان از اینکه ایران هرگز نتواند به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند، همه گزینه‌ها را روی میز نگه داشته است.»

ترامپ روز جمعه اعلام کرد که جنگ با ایران ممکن است در آینده‌ای نزدیک پایان یابد. او در گفت‌وگو با شبکه رادیویی KCMO در کانزاس‌سیتی، با اشاره به عملیات نظامی آمریکا گفت: «ما داریم حسابی آن‌ها را درهم می‌کوبیم.»

رئیس‌جمهور آمریکا همچنین پیش‌بینی کرد که نتیجه این روند، رسیدن به ایرانی فاقد سلاح هسته‌ای خواهد بود. او گفت: «ما به ایرانی بدون سلاح هسته‌ای خواهیم رسید. ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد و نخواهد داشت و این موضوع خیلی زود به پایان خواهد رسید.»

کاهش حمایت از جنگ، تصمیم‌گیری ترامپ را دشوارتر کرده است

به نوشته ام‌اس ناو، افزایش فشار نظامی بر ایران برای ترامپ با موانع سیاسی داخلی همراه شده است. اختلاف‌نظرها در میان پایگاه رأی جمهوری‌خواهان درباره جنگ و جایگاه آمریکا در عرصه بین‌المللی، یکی از عواملی است که تصمیم‌گیری درباره ادامه عملیات نظامی را پیچیده‌تر می‌کند.

یکی از مقام‌های سابق دولت ترامپ که به‌طور منظم با نزدیکان رئیس‌جمهور در ارتباط است، به شرط ناشناس ماندن درباره محاسبات او گفت: «به دلیل وضعیت پایگاه رأی‌دهندگان، شرایط دشواری است. به نظر من، آنچه رئیس‌جمهور ترامپ بر آن تمرکز کرده، تهدید ناشی از ایران است.»

بر اساس نظرسنجی اخیر مرکز پژوهشی پیو، ۶۵ درصد از آمریکایی‌ها، یعنی حدود دوسوم پاسخ‌دهندگان، از نحوه مدیریت اقدامات نظامی آمریکا در ایران توسط ترامپ رضایت ندارند. این نظرسنجی همچنین نشان می‌دهد که دیدگاه جمهوری‌خواهان و مستقل‌های متمایل به جمهوری‌خواهان درباره جنگ منفی‌تر شده است.

با وجود این شرایط، ترامپ همچنان توجه ویژه‌ای به برنامه هسته‌ای ایران دارد. به نوشته این رسانه، برخی از نزدیکان او انتظار دارند که رئیس‌جمهور آمریکا پس از عبور از انتخابات میان‌دوره‌ای، تمرکز بیشتری بر میراث سیاست خارجی خود بگذارد.

یکی دیگر از مقام‌های پیشین دولت ترامپ که با روند تصمیم‌گیری‌های سیاست خارجی دولت او آشناست، درباره انگیزه‌های رئیس‌جمهور آمریکا گفت: «او به‌شدت درگیر این موضوع است که ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند. او متقاعد شده است که با این حمله نهایی می‌توانیم با ایرانی‌ها به توافق برسیم یا سرانجام برنامه هسته‌ای آن‌ها را نابود کنیم.»

ترامپ از احتمال هدف قرار دادن سایت مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران گفت

ترامپ در مصاحبه‌ای که روز یکشنبه با شبکه فاکس‌نیوز انجام داد، از کوه «پیک‌اکس» (Pickaxe Mountain) در ایران به‌عنوان یکی از اهداف احتمالی آمریکا نام برد. این مکان در گزارش مورد استناد، سایتی مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران توصیف شده که در عمق زیادی قرار دارد.

رئیس‌جمهور آمریکا در این گفت‌وگو مدعی شد که واشنگتن اطلاعات دقیقی درباره فعالیت‌های این محل در اختیار دارد. او گفت: «ما می‌توانیم از فضا نشان روی لباس یک نفر را بخوانیم، متوجه هستید؟ ما دقیقاً می‌دانیم در کوه پیک‌اکس چه اتفاقی می‌افتد. می‌دانیم آن سه سایت هسته‌ای دیگر به‌طور کامل نابود شده‌اند.»

ترامپ هفته گذشته نیز در جریان کارزار انتخاباتی خود در ایالت فلوریدا هشدار داده بود که در صورت موافقت نکردن ایران با اعطای امتیازهایی در زمینه برنامه هسته‌ای، آمریکا ممکن است حملات بیشتری انجام دهد.

او در این باره گفت: «ممکن است یک عملیات کوچک دیگر به نام اپیک فیوری انجام دهیم؛ یا آن‌ها توافق خواهند کرد. اگر عاقل باشند، فقط می‌گویند: بیایید وارد مذاکرات جدی شویم.»

«اپیک فیوری» (Epic Fury) نامی است که پنتاگون برای عملیات بمباران مشترک آمریکا و اسرائیل علیه ایران در ماه فوریه انتخاب کرده بود.

تلاش دیپلماتیک واشنگتن هم‌زمان با تقویت حضور نظامی ادامه دارد

در کنار افزایش حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه، دولت ترامپ تلاش می‌کند مسیر دیپلماسی را نیز پیش ببرد.

دو منبع آگاه از این روند که به دلیل حساسیت مذاکرات نخواستند نامشان فاش شود، گفته‌اند جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا، اخیراً نامه‌ای برای محسن رضایی ارسال کرده و در آن پیشنهاد داده است نشستی با حضور مقام‌های ایرانی و آمریکایی برای ازسرگیری مذاکرات برگزار شود.

در همین چارچوب، میانجی‌های قطری روز جمعه بار دیگر به تهران سفر کردند تا برای دستیابی به توافق میان ایران و آمریکا تلاش کنند. این سفر در ادامه افزایش فعالیت‌های دیپلماتیک قطر طی هفته گذشته انجام شده است.

یکی از افراد آگاه از مذاکرات گفته است که قطر طرحی هفت‌روزه را برای رسیدگی به نگرانی‌های واشنگتن و تهران پیشنهاد کرده است. این طرح، علاوه بر پرداختن به دغدغه‌های دو طرف، شامل اقداماتی برای ایجاد اعتماد میان ایران و آمریکا نیز می‌شود.

به گفته دو منبع مطلع، جرد کوشنر و استیو ویتکاف نیز در این تلاش‌های دیپلماتیک مشارکت دارند.

اعزام سومین ناو هواپیمابر آمریکا به خاورمیانه

هم‌زمان با پیگیری مذاکرات، آمریکا در حال اعزام سومین گروه ضربت ناو هواپیمابر خود به منطقه خاورمیانه است.

این گروه به رهبری ناو هواپیمابر «یواس‌اس تئودور روزولت» و با همراهی دیگر شناورهای نظامی، شامل حدود ۹ هزار ملوان و تفنگدار دریایی، به سمت منطقه حرکت می‌کند. مقام‌های آمریکایی اعلام کرده‌اند که انتظار می‌رود این نیروها در پایان ماه نوامبر به منطقه برسند.

واشنگتن همچنین برای تقویت توان دفاعی خود در منطقه، سامانه‌های پدافندی پاتریوت بیشتری به عربستان سعودی و قطر منتقل کرده است.

کاهش کارکنان دیپلماتیک و دولتی آمریکا در منطقه

اقدامات احتیاطی آمریکا تنها به تقویت تجهیزات نظامی محدود نمانده است. واشنگتن به بخش عمده‌ای از کارکنان دولتی خود در عربستان سعودی دستور داده این کشور را ترک کنند. همچنین تعداد کارکنان مأموریت‌های دیپلماتیک آمریکا در لبنان، امارات متحده عربی، قطر و اردن کاهش یافته است.

این تصمیم‌ها پس از آن اتخاذ شد که آمریکا هفته گذشته درباره افزایش قابل‌توجه تلاش‌های ایران برای حمله به کارکنان آمریکایی مستقر در خاورمیانه هشدار داد.

وزارت خارجه آمریکا علاوه بر این، به نگرانی‌ها درباره احتمال حملات نیروهای انصارالله یمن به عربستان سعودی و خطر گسترش درگیری‌ها به مناطق دیگر اشاره کرده است.

هشدار سناتور آمریکایی درباره پیامدهای طرح‌های جنگی ترامپ

کریس مورفی، سناتور دموکرات ایالت کنتیکت، اعلام کرده است که اخیراً در یک جلسه توجیهی محرمانه درباره برنامه‌های جنگی ترامپ در صورت ازسرگیری عملیات نظامی شرکت کرده است.

به گفته مورفی، این برنامه‌ها ممکن است هدف قرار دادن زیرساخت‌های غیرنظامی را نیز دربر بگیرند.

این سناتور اوایل هفته جاری در نشستی در یک اندیشکده در واشنگتن، از طرح‌های مورد بحث انتقاد کرد و گفت: «طرح آن‌ها دیوانه‌وار است. طرحی که تدوین کرده‌اند، از نظر من به طولانی‌تر شدن و تشدید این جنگ منجر خواهد شد؛ وضعیتی که برای منافع امنیتی ما فاجعه‌بار خواهد بود.»

 

ارسال نظر
captcha
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین