|
|
امروز: جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۱۱
کد خبر: ۷۹۵۳۶
تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۳۹۴ - ۰۲:۱۰
ظریف با بیان اینکه تا حدود ساعت 9 و نیم شب به وقت وین ساعت‌های سختی برای همکاران ما گذشت ادامه داد: خوشبختانه در جریان این مذاکرات در چند مسیر کارها پیش رفت و توفیقات خوبی نصیب ملت ایران شد.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان روز شنبه 26 دی ماه روز اجرای برجام را روز مهم و در عین حال روز دشواری عنوان کرد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید، رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان دوشنبه شب در برنامه نگاه یک که به صورت مستقیم با مردم در ارتباط با برجام و دستاوردهای حاصل از آن سخن می گفت در پاسخ به صحبت‌های مجری این برنامه که ابراز تشکر مردم از ظریف را به وی اعلام کرد، گفت: بنده نیز از مردم خوبمان برای حمایت‌ها و مقاومت‌ها و همچنین دعاهایی که در طول دو سال و نیم گذشته برای تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان انجام دادند تشکر و قدردانی می کنم.

ظریف ادامه داد: دستاورد حاصله را خدمت مقام معظم رهبری، مردم عزیز ایران، ایثارگران و خانواده‌های شهدای هسته‌ای که در روز گذشته (یکشنبه) این توفیق را داشتیم که در خلال مصاحبه مطبوعاتی رییس جمهور خدمت آن‌ها شرفیاب شویم تبریک می گویم.

وی با اشاره به مذاکرات صورت گرفته در چند سال اخیر گفت: آنچه که اتفاق افتاد این بود که جمهوری اسلامی ایران توانست با قدرت منطق در برابر 6 قدرت که خود را به غلط نماینده جامعه جهانی می دانند بنشیند، گفت‌وگو کند و از حقوق و خواسته ملت ایران دفاع کند.

ظریف با اشاره به نتایج حاصل از این مذاکرات و تامین منافع ملت ایران در این چارچوب افزود: همه این توفیقات مرهون پایداری و انتخاب هوشمندانه مردم است آن‌ها با مقاومت خود در طی سال‌های گذشته اجازه ندادند که طرف مقابل احساس کند می تواند خواسته خود را به ملت ایران محقق کند.

این دیپلمات عالی رتبه کشورمان بار دیگر با تشکر از مقام معظم رهبری اظهار کرد:‌ایشان با دید پدرانه و مشوقانه ما را در این جریان هدایت کردند، دعا کردندو آقای رییس جمهور نیز در این زمینه کمک های زیادی را انجام دادند.

ظریف با اشاره به فرصت ایجاد شده برای کشور در نتیجه اجرای برجام تصریح کرد: ما باید از این فرصت به نحو مطلوب استفاده کنیم. همه مردم باید از این فرصت استفاده کنند و شریک این فرصت هستند و اکنون تمام کسانی که در عرصه فناوری و مذاکره زحمت کشیده‌اند می توانند در برابر این ملت بزرگ احساس کنند که مقداری دین خود را به این مردم ادا کرده‌اند.

در ادامه این گفت‌وگوی تلویزیونی که از شبکه یک سیما پخش می شد ظریف در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه در روز شنبه 26 دی ماه که روز اجرای برجام بود چه احساسی داشتید گفت: روز آخر روز دشواری بود به این دلیل که جمهوری اسلامی ایران اقدامات و تعهدات لازم را انجام داده بود و برخی از بحث ها و کارهای فنی در مورد مشخصات برنامه آینده باقی مانده بود. 7- 8 ساعت طول کشید که توانستیم توافق همه را کسب کنیم.

وی با اشاره به برخی از اختلافاتی که بعضا در جریان مذاکرات بین گروه 1+5 و حتی کشورهای غربی، عضو این گروه پیش آمده است تصریح کرد: گروه 1+5 یک مجموعه منسجمی نیست گرچه در سال های گذشته به نحوی تلاش کرده بودند که اختلافات درونی خود را بپوشانند ولی در طول این دو سال و نیم مذاکرات شاهد این بودیم که در داخل خود آن‌ها اختلافاتی هست و حتی کشورهای غربی عضو گروه 1+5 در مواردی با یکدیگر اختلافات اساسی پیدا می کردند.

وزیر خارجه کشورمان با بیان اینکه در این دور نیز اختلافاتی بین آن‌ها ایجاد شد ادامه داد: این احتمال وجود داشت که کار عقب بیفتد و همکاران ما زحمات سختی را کشیدند که این اتفاق نیفتد . قرار بود که ساعت 11 و نیم صبح به وقت وین به دیدار آقای آمانو برویم و بعد در حدود ساعت 12 الی 12 و نیم بیانیه مشترک از سوی خانم موگرینی و من قرائت شود ولی کار ساعاتی به تعویق افتاد.

ظریف با بیان اینکه در این مذاکرات در همه مراحل کار خداوند یار و همراه مردم و نمایندگان این مردم در طول مذاکرات بود ادامه داد: همان طور که گفتم قرار بود این اتفاق در ساعت حدود 12 و نیم صبح رخ دهد ولی کار تا ساعت 9 و نیم شب به وقت وین به طول انجامید و یکی از طرف‌های عضو گروه 1+5 گفته بود که اگر شنبه نشد وقت همچنان هست و می توان کار را دوشنبه و یا سه شنبه انجام داد.

رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان با بیان اینکه در وین غیر از وزرای خارجه ایران و آمریکا وزرای دیگری نبودند و یکی از طرف‌هایی که در وین نبود گفته بود که چه عجله‌ای برای انجام کار هست افزود: ما از این موضوع نگران شده بودیم و به خاطر این که برخی نتوانسته بودند در وین حضور پیدا کنند برخی از این مسایل ایجاد شده بود. در حدود ساعت 9 و نیم شب مکالمه چند جانبه تلفنی انجام دادیم و توانستیم که موضوع را حل کنیم. وقتی این موضوع حل شد احساس کردیم که بار سنگینی را که بر دوش ما بود برداشته شده است.

وی با بیان اینکه ایران تعهدات خود را اجرا کرده بود و این نگرانی وجود داشت که با توجه به سابقه‌های قبلی طرف مقابل تعهدات خود را نقض کند ادامه داد: البته ما در این راستا تدابیر لازم را اندیشیده بودیم که این اتفاق نیفتد و این اتفاق هم نمی افتاد ولی ممکن بود که تاخیراتی ایجاد شود.

رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان گفت: ‌موضوعی بود که نیاز بود در مورد آن صحبت شود ولی در متون تغییری ایجاد نشد و نیاز به صحبت بود به نحوی که همه احساس کنند در مذاکرات نقش داشتند.

ظریف با اشاره به اینکه بانک‌هایی که در برجام نام آن‌ها ذکر شده بود که با اجرای برجام از لیست تحریم‌ها خارج شود این موضوع در مورد آن‌ها اتفاق افتاد ادامه داد: بانک سپه و بانک صادرات به دلایل غیر هسته‌ای تحریم شده بودند ولی ما توانستیم در جریان این مذاکرات بانک سپه را نیز از لیست تحریم‌ها خارج کنیم.

وی با بیان اینکه این دو بانک به دلایل غیر هسته‌ای تحریم شده بودند ادامه داد: با مذاکراتی که انجام شد به این نتیجه رسیدیم که بانک سپه از طریق شورای امنیت قبل از اجرایی شدن برجام از لیست تحریم‌ها خارج شود و این موفقیت بزرگی بود در واقع کل برجام اجرا شد و اقدامات فراتری نیز صورت گرفت.

این دیپلمات عالی رتبه کشورمان با بیان اینکه تصمیم گیری در مورد بانک سپه در کمیته‌ای با عنوان 1737 در شورای امنیت صورت می گرفت ادامه داد: این کمیته باید تصمیم می گرفت که بانک سپه از صحنه خارج شود و در همین راستا از چند روز قبل بین اعضای خود یادداشتی را پخش کرده بود و اگر با این یادداشت کشورهای عضو کمیته تا ساعت 7 صبح روز شنبه به وقت نیویورک مخالفت نمی کرد این امر عملیاتی می شد که این ساعت برابر با ساعت یک و نیم بعد از ظهر در وین و 3 و نیم بعد از ظهر در تهران بود.

وی ادامه داد:‌ آن طور که ما برنامه را چیده بودیم این بود که اجرای برجام در ساعت 12 الی 12 و نیم آغاز شود و اگر این اتفاق در همان ساعت رخ می داد قضیه رفع تحریم بانک سپه نیز منتفی می‌شد و تحریم‌های آن لغو نمی شد لذا تاخیر ایجاد شده باعث شد که ما از این مرحله بگذریم. تقریبا ساعت 11 و نیم صبح به وقت وین بود که یکی از همکاران در نیویورک به ما پیامک فرستاد که تا یک ساعت و نیم دیگر صبر کنید که موضوع بانک سپه نیز درست شود. با توجه به این موضوع ما باید به آقای آمانو می گفتیم که مقداری در ارائه بیانیه آژانس صبر کند ولی همان طور که دیدیم روند به لطف خداوند به نحوی پیش رفت که این مسائل نیز حل شد.

ظریف با بیان اینکه تا حدود ساعت 9 و نیم شب به وقت وین ساعت‌های سختی برای همکاران ما گذشت ادامه داد: خوشبختانه در جریان این مذاکرات در چند مسیر کارها پیش رفت و توفیقات خوبی نصیب ملت ایران شد.

وی با اشاره به اینکه برجام ساعت 9 و نیم شب به وقت وین اجرایی شد و این توفیق بزرگی بود ادامه داد: برخی این نگرانی را داشتند که طرف مقابل تعهداتش را انجام ندهد و یا آژانس در مورد اقدامات ایران اعلام راستی آزمایی نکند ولی خوشبختانه امور همه به نحو مناسب پیش رفت. از طرف دیگر بانک سپه نیز که به خاطر مسایل غیر هسته‌ای تحریم شده بود از لیست تحریم‌ها خارج شد.

وزیر خارجه کشورمان با بیان اینکه ما بحث بانک سپه را به عنوان پروژه جداگانه دنبال کرده بودیم ادامه داد: در جریان پیشبرد توافق انجام شده و اجرای برجام در کنار مباحث تکنیکی، بحث مذاکرات و سیاست نیز امر مهمی بود چنان که شما مشاهده می کردید که در روزهای آخر تماس ها و گفت‌وگوهای زیادی انجام می‌شد ولی خوشبختانه این ها به نتیجه رسید.

وی با بیان اینکه امیدوارم مشکل بانک صادرات نیز در آینده حل شود و تحریم‌های این بانک نیز برطرف شود به موضوع تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا و رفع محدودیت‌های قانونی برای برخی از شهروندان ایرانی نیز اشاره کرد گفت: تعدادی از ایرانی‌هایی که مشکل آن‌ها حل شد و یا از زندان آزاد شدند مقیم آمریکا هستند و یا دو تابعیتی هستند ولی مهم این است که ایرانی هستند و وظیفه ماست که از حقوق ایرانیان در نقاط مختلف جهان حمایت کنیم.

ظریف با اشاره به آزادشدن 4 زندانی ایرانی آمریکایی از سوی ایران افزود: در برابر ازادشدن آن‌ها 7 ایرانی نیز که برخی از آن‌ها 10 سال محکومیت داشتند از زندان آزاد شدند. یکی از آن‌ها 10 میلیون دلار نیز جریمه شده بود و ما توانستیم مشکل آن را نیز حل کنیم و این برای اولین بار بود که رییس جمهور آمریکا یک فرد را که به نظر ما ناحق زندانی شده بود هم بخشید و هم در کنار آن از جریمه ای که داشت گذشت و آن را نیز بخشید.

وی با بیان اینکه 7 نفر دیگر از ایرانی‌ها نیز بودند که مدت زندان خود را سپری کرده بودند ولی محدودیت‌هایی برای آن‌ها وجود داشت و ما توانستیم محدودیت‌های آن را نیز رفع کنیم ادامه داد: 14 هم‌وطن نیز که تحت تعقیب اینترپل بودند و فرضا اگر از ایران خارج می شدند پلیس اینترپل می توانست آن ها را دستگیر کند و با محدویت‌ها و ممنوعیت هایی روبرو بودند مشکل آن‌ها نیز حل شد.

ظریف در ادامه صحبت های خود به هریک از پرونده های قدیمی بین ایران و آمریکا اشاره کرد و گفت: این پرونده از 37 سال پیش بین ایران و آمریکا لاینحل مانده بود و ما این احتمال را می دادیم که اگر از این فرصت برای حل این پرونده که در ارتباط با خرید تجهیزات نظامی از زمان شاه از آمریکا بود استفاده نکنیم حل این پرونده به مانند قبل طول بکشد.

وی با اشاره به ابعاد این پرونده افزود: یکی از بعدهای این پرونده حساب امانی بود و پولی بود که از زمان شاه به آمریکا برای خرید تجهیزات نظامی داده شده بود و بعد دوم نیز ادوات نظامی بود که ما در آمریکا داشتیم. در مورد قسمت اول 400 میلیون دلار اصل پول به همراه یک میلیارد و 300 میلیون دلار غرامت و بهره به ایران بازگردانده می شود.

این دیپلمات عالی رتبه کشورمان نیز تصریح کرد: در مورد بخش دوم این پرونده نیز آمریکایی ها تعهد دادند که در کوتاه ترین مدت این موضوع را حل و فصل کنند.

ظریف در پاسخ به این سوال که آیا ما می خواهیم این ادوارت را از آمریکایی ها بگیریم گفت: این ادوات عمدتا از رده خارج شده اند ولی ما در مورد آن ها ادعاهایی داریم که باید بررسی و حل و فصل شود.

وی با بیان اینکه 37 سال بود همکاران ما در بخش‌های مختلف کشور به دنبال حل و فصل این پرونده بودند، ادامه داد: خوشبختانه این پرونده در مسیر گفت‌وگو و توافق حل شد و یک میلیارد و 700 میلیون دلار به کشور بازگردانده می شود.

به گزارش ایسنا، ظریف در پاسخ به این پرسش که در طول مذاکرات حمایت‌ها و انتقادهایی وجود داشته است چقدر انتقادها را منصفانه دیده‌اید گفت: احساس می کنم الان باید از فرموده حضرت رسول بدون تشبیه استفاده کنیم که الیوم یوم المرحمه. امروز روز جشن مردم است و وقت پرداختن به این مسایل نیست. اگر به برجام 10 از 100 دهیم یا 90 از 100 بستگی به آن دارد که چقدر از آن استفاده کنیم. هر چقدر می خواهیم از آن استفاده کنیم چه 10 یا 90. اگر دعوا کنیم همان 10 را هم نمی توانیم استفاده کنیم.

وی گفت: از برخی انتقادها خیلی خوشحال نیستم. فکر می کنم خیلی منصفانه نبوده است. یک عده‌ای از پستوها هر خبری را پیدا می کردند و تیتر می زدند و امروز به آن‌ها می گویم، تمام کنید. امروز وقت استفاده از برجام است. همه دنیا می‌گوید که ایران پیروز شده است. نگاهی به مطبوعات منطقه کنید و یا کاریکاتورهایی که امروز در رسانه‌ها منتشر می‌شود. ببینید چه کسی را پیروز میدان معرفی می کنند.

ظریف گفت: تحریم علیه ایران بیشتر یک جوسازی و فضاسازی بود. آن‌ها به دنبال آن بودند که معامله و همکاری با ایران را هزینه‌بردار کنند و امروز برجام هم یک فضا است. برجام ممدوح است اما مذموم نیست. امروز همکاری با ایران را همه موردتایید قرار می دهند حتی کشورهای 1+5 که یک روز در شورای امنیت قطعنامه علیه ایران صادر می کردند که همه پیچ و مهره های برنامه هسته‌ای ایران باید باز شود خودشان تایید می کنند که با ایران همکاری هسته‌ای خواهند داشت و امروز این همکاری شکل گرفته است.

وزیر خارجه کشورمان با اشاره به ضرورت همدلی و وحدت در میان اقشار و گروه‌های مختلف با اجرایی شدن برجام گفت: من به سهم خودم اولین قدم را برداشتم. به پیشنهاد من از همه مذاکره کنندگان گذشته در ایران و سه کشور اروپایی در اعلامیه مشترک پایانی تشکر کردیم چرا که معتقدم آنچه اتفاق افتاد نتیجه تلاش همه دوستان قبل از ما تاکنون بوده است. ما با یک صدا باید از منافع کشورمان دفاع کنیم. وظیفه ما این است فضای ایران را آماده پیشرفت، سرمایه گذاری و توسعه کنیم نه اینکه خودمان منفی بافی کنیم و یا بگوییم «آدم عاقل نمی آید در ایران سرمایه گذاری کند» امروز همه دارند می گویند امن‌ترین و پرآینده‌ترین محل برای سرمایه گذاری ایران است. بنابراین باید اجازه دهیم با حساب و کتاب نه زمینه‌سازی برای نفوذ و البته با ابتکار عمل سرمایه گذاری در کشور گسترش یابد.

وی گفت: دولت نیز همین کار را انجام می‌دهد الان زمانی است که باید بر روی اختلافات خط بکشیم. از امروز برجام اجرایی شده و الان زمان بهره برداری از آن است.

رییس هیات مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان در ادامه در برابر اصرار مجری مبنی بر اینکه پس از منتقدان دلخورید گفت: در محضر 80 میلیون نفر از مردم ایران نمی توان دروغ گفت. برخی بعضی حرف‌هایی زدند نه اینکه دلخور باشند اما احساس کردم آن‌ها دارند در زمین طرف مقابل بازی می کنند و داریم گل به خودی می‌زنیم. البته در این میان حتما انتقادهایی بوده است که به ما کمک کرده و خیلی هم مهم بودند چرا که طرف مقابل ما می دید مذاکرات و روند آن در یک فضای چند صدایی صورت می گیرد در عین حال که از تیم مذاکره کننده حمایت هم می شد.

وی ادامه داد:‌ حتما انتقادها کمک کننده بوده است اما اینکه برخی می آیند می گویند کدام آدم عاقل در ایران سرمایه گذاری می کند درست نیست. امروز تیتر یک روزنامه را دیدم و این احساس به من دست داد که چه فایده‌ای دارد بگوییم برجام کمک نکرده است؟ امروز برجام یک واقعیت است و باید فضای امید را در مردم و فعالان اقتصادی ایجاد کنیم یا حداقل ناامیدشان نکنیم. مردم خودشان امیدوارند. پیام‌هایی که از سوی مردم به من می رسد حاکی از امید آن ها به آینده است و بهبود شرایط و واقعا این سطح از حضور مردم تشکری بی حساب دارد.

وزیر خارجه کشورمان با اشاره به دیدگاه بسیاری از کارشناسان مبنی بر اینکه از فروپاشی شوروی تاکنون این میزان فضا برای سرمایه گذاری در یک کشور فراهم نشده است تاکید کرد: نباید بذر ناامیدی در کشور بکاریم. مخالفت‌ها امروز ما را به جایی نمی کشاند. برجام متعلق به یک گروه و دیدگاه نیست بلکه موفقیت مردم، کشور و حاصل هدایت رهبری است. اگر هدایت رهبری نبود ما امروز را که توانستیم به برجام برسیم در مقابل خود نداشتیم. ایشان زمانی که نیاز بود هشدار دادند و زمانی که نیاز بود حمایت کردند و ما از آن بهره بردیم و می بریم.

ظریف ادامه داد: مخالفان ما در آمریکا که تاثیر قابل توجهی بر نظام سیاسی آمریکا دارند و دیروز هم یک نمونه از اقدام ایضایی آن‌ها را دیدیم (تحریم 11 شرکت و فرد مرتبط با فعالیت‌های موشکی ایران) تلاش دارند القا کنند محیط ایران برای سرمایه گذاری امن نیست و ما به عنوان ایرانی‌های وطن پرست و عاقل نباید بوق و صدای کسانی باشیم که می خواهند در دنیا نسبت به ایران توهم و ترس و وحشت ایجاد کنند.

وی گفت: ما در برجام و نیز در هیات نظارت بر اجرای برجام به دقت اقدامات طرف مقابل را و موارد نقض را رصد می‌کنیم و در برابر هر خلف وعده می‌دانیم که چه اقدامی باید انجام دهیم. در عین حال که مکانیزم‌هایی در داخل برجام، عهدنامه شورای امنیت، دیده شده است.

وی با اشاره به واکنش ایران به تحریم اخیر آمریکا در ارتباط با فعالیت های موشکی ایران گفت:‌علاوه بر اعتراض رسمی که از سوی وزارت خارجه منتشر شد 5 الی 6 ایمیل اعتراضی به طرف های مربوطه فرستادم تا اقدام جبرانی صورت گیرد.

ظریف گفت: بدترین مخالفان ما در آمریکا رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای منطقه می خواهند القا کنند که ایران ناامن است. اینکه دولت سعودی اخیرا اقدام به تنش آفرینی کرد برای آن بود که مدت‌هاست به دنبال تنش‌زایی است اما ما در برابر آن خویشتن‌داری کردیم چرا که دست‌شان را خوانده بودیم البته حتما خوشحال می شویم اقدام متقابل کنیم اما آن وقت در زمین آن‌ها بازی کرده‌ایم.

وی تاکید کرد: به لطف خدا، برکت امام رضا (ع) و دعای امام زمان (عج) ایران کشوری امن است و ظرفیت سرمایه گذاری دارد و می خواهیم این را به دنیا نشان دهیم.

رییس هیات مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان در پاسخ به اینکه آیا تاخیر در اعلام اجرایی شدن برجام به ازادی زندانیان دوتابعیتی در ایران و آمریکا مربوط بود گفت:‌ تاخیر در ارائه گزارش آژانس و اعلام اجرای برجام هیچ ارتباطی با آمریکا نداشت. زندانی‌ها ساعت 13 عصر روز بعد از اعلام اجرای برجام به وقت ایران آزاد شدند. هم آمریکایی ها نگرانی آزادی زندانی‌هایشان بودند و هم ما. در عین حال هر دو نمی خواستیم کسی تصور کند موضوع آزادی زندانی‌ها به موضوع گزارش آژانس و اعلام اجرایی شدن برجام ربط دارد و در نهایت اول اجرای برجام اعلام شد و بعد از 12 ساعت زندانی‌های آمریکایی در ایران آزاد شدند در حالی که هنوز یک موضوع تبادل باقی مانده بود که ساعت 13 روز بعد آن حل شد.

ظریف تاکید کرد: من خطاب به همه می گویم به خدمت گذاران‌تان اعتماد کنید. چرا که آن‌ها دنبال اجرای منافع مردم هستند. مقام معظم رهبری با دید خطاپوش‌شان گفتند که این‌ها امین هستند.

وزیر خارجه کشورمان درباره جزییات آزادی زندانیان دوتابعیتی گفت: یک سال و نیم است مذاکرات را دنبال می کنیم و این موضوع تحت نظارت شورای عالی امنیت ملی و در چارچوب مقررات نظام جمهوری اسلامی پیگیری شد و خارج از اختیارات ما نبوده است. ما افراد زندانی و تحت تعقیب را توسط نهادهای مربوطه شناسایی کردیم و البته شاید یکی دو نفر از قلم افتاده باشند که شاید درباره آن‌ها ما اطلاع دقیق نداشتیم اما تاکید داشتیم کسانی که به خاطر نقض تحریم زندانی شدند و یا تحت تعقیب‌اند باید آزاد شوند. ما فهرستی از این افراد داشتیم که در بسیاری از موارد توانستیم آن ها را آزاد کرده یا از تحت تعقیب خارج کنیم. البته یکی دو مورد بود که نتوانستیم کاری کنیم و چند تای دیگری هم هستند اما آن ها در دوره‌های پایانی محکومیت‌شان هستند و ما فکر کردیم باید امتیاز آزادی دیگران را بگیریم.

ظریف تاکید کرد: موضوع تبادل زندانی‌ها یک اقدام انسانی بود. برای رییس جمهور و شورای عالی امنیت ملی مهم نبود که این ایرانی ها مقیم کشور هستند یا خارج از کشور؛ مهم شهروند ایرانی بودن آنهاست. کسانی که بیرون از ایران هستند کمتر از ما ایرانی نیستند و خوشحالم که این افراد امروز به خانواده‌هایشان برگشتند و دل یک گروه ایرانی چه در ایران و یا هر گوشه دنیا شاد شد و به همه آن‌ها تبریک می گویم. با امید به اینکه هیچ وقت هیچ ایرانی در بند نداشته باشیم.

وزیر خارجه کشورمان تصریح کرد: البته افرادی که دستگیر شده بودند خطاکار بودند و اشتباهات فاحشی کردند ما خوشحالیم که به خانواده‌هایشان برگشتند.

ظریف در خصوص خارج شدن بانک سپه از تحریم‌ها توضیح داد: خارج کردن بانک سپه از تحریم روند خاص خود را داشت ولی از مذاکرات هسته‌ای برای حل آن استفاده کردیم. همچنین در بحث خرید نظامی ما این موضوع را با آمریکا در دادگاه لاهه و مذاکرات حاشیه‌ای دنبال می کردیم و پرونده ای 37 ساله بود. دو طرف لوایح‌شان را تبادل کرده بودندو آمریکا 10 سال وقت داشت تا به آخرین لایحه ما جواب دهد. بنابراین اگر می خواستیم در آن چارچوب جلو رویم بسیار طولانی می‌شد اما در مقطعی پیشنهاد شد مذاکره کنیم.

وی در پاسخ به اینکه موضوعات دیگری هم هستند که خارج از بحث هسته‌ای پیگیری شود گفت: در این چارچوب تنها بحث بانک صادرات و بانک سپه بود که بانک سپه خوشبختانه خارج شد و می ماند بانک صادرات که سعی داریم آن را هم خارج کنیم و موضوع دیگری خارج از برجام وجود ندارد.

وزیر خارجه کشورمان در خصوص سفر آمانو به تهران با بیان اینکه این سفر در شرایطی انجام می شود که ایران و آژانس وارد مرحله جدیدی از روابط‌شان می شوند گفت: ما در هفته های گذشته دستاورد بزرگی در همکاری با آژانس داشتیم و آن بسته شدن پرونده ادعاهای نظامی درباره فعالیت های هسته ای ایران بود.

وی ادامه داد:‌ امروز آژانس سه وظیفه در رابطه با ایران به عهده دارد. اول آنکه در بحث برجام کنش‌گر نظارتی است. دوم اجرای پادمان را برای راستی آزمایی فعالیت‌های اعلام شده پیگیری می کند و سوم پروتکل الحاقی را برای اعلام آنکه فعالیت اعلام نشده وجود ندارد دنبال خواهد کرد.

ظریف گفت: موضوع پروتکل الحاقی بحثی است که در خیلی از کشورها مطرح است و اجرا شده و آژانس هم نتیجه گیری کرده است. مردم توقع نداشته باشند در گزارش بعدی آژانس این جمله که «آژانس نمی تواند تایید کند که فعالیت اعلام نشده در ایران وجود ندارد» نباشد. برای برخی کشورها 6 سال طول کشید تا آژانس نتیجه گیری کند که فعالیت اعلام نشده ندارد و یا برای آلمان 5 سال طول کشید و برای ما از امروز آژانس وارد این روند شده است و البته در این روند ما هوشیارانه مراقب هستیم که اسرارمان فاش نشود و آژانس وارد حوزه‌های محرمانه نشود.

وی ادامه داد:‌ سفر آقای آمانو همچنین جنبه هماهنگی کارها را داشت برای اینکه این سه وظیفه مذکور را پیگیری کنیم. امروز بحث های خوبی آقای آمانو با آقای صالحی داشتند و در جلسه مشترک سه جانبه‌ای با بنده نیز برخی مباحث مرور شد. ما امیدواریم آژانس زمینه بی اعتمادی‌های قبلی را برطرف کند. البته معتقدیم آژانس در چند ماه گذشته در مسیر درستی حرکت کرده است؛ آن‌ها به موقع تعهدات ما را راستی آزمایی کردند و به موقع هم گزارش دادند و امیدواریم با همین روند در اقدامات بعدی پیش روند.

ظریف گفت: از آنجایی که موضوع هسته‌ای ایران تحت ساز و کار نظارتی طی سال های گذشته بوده است آژانس نمی توانسته است در رابطه با ایران گزارش‌دهی عادی داشته باشد و پرونده ما زیر ذره بین قرار گرفته بود اما امروز به شرایط عادی برگشته‌ایم و فقط ان پی تی و قطعنامه 2231 در برنامه هسته ای ما حاکم است و تمام مقررات دست و پاگیر در شش قطعنامه شورای امنیت و 12 قطعنامه شورای حکام و 5 تصمیم شورای حکام کنار رفته است.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین