سه نماینده اوپک پیش از شروع نشست به طور جداگانه به رویترز گفتند: بعید است اوپک در نشست امروز تولید خود را کاهش دهد و پیش بینی نتیجه دشوار است.
بهای نفت برنت در نتیجه تضعیف احتمال کاهش تولید اوپک دو دلار در هر بشکه سقوط کرد و به 76 دلار(پایین ترین قیمت چهار سال اخیر) رسید.
نشست امروز اوپک یکی از مهم ترین نشستهای این سازمان طی سالهای اخیر به حساب میآید زیرا قیمت نفت از ژوئن تاکنون به دلیل توسعه نفت شیل آمریکا و کندی رشد اقتصادی در چین و اروپا 30 درصد کاهش یافته و به کمتر از 80 دلار در هر بشکه رسیده است.
کاهش تولید یکجانبه از سوی اوپک که یک سوم نفت جهان را تامین میکند، به معنی از دست دادن سهم بازار در برابر تولیدکنندگان نفت شیل آمریکای شمالی است.
بیژن زنگنه وزیر نفت ایران در وین گفت: اگر اوپک با کاهش تولید مخالفت کند و سطوح کنونی تولید را حفظ کند به معنی شروع یک رقابت بر سر سهم بازار خواهد بود.
سعودیها و دیگر تولیدکنندگان حاشیه خلیج فارس به مدد ذخایر ارزی بزرگ خود میتوانند چنین رقابت و دوره کاهش قیمتها را تحمل کنند اما دیگر اعضا مثل ونزوئلا، اکوادور، لیبی، ایران، نیجریه و عراق شرایط سختی را سپری خواهند کرد.
علی صالح العمر وزیر نفت کویت گفت: اوپک مجبور است هر قیمتی را که بازار تعیین میکند بپذیرد حال این قیمت 60 دلار، 80 دلار یا 100 دلار باشد.
عادل عبدالمهدی وزیر نفت عراق کف کاهش قیمت نفت را 65 تا 70 دلار اعلام کرد.
الیور جاکوب تحلیلگر نفتی گفت: ما این تحولات را این طور تفسیر میکنیم که عربستان در حال بسط این ایده است که قیمت نفت باید در کوتاه مدت پایین تر بیاید و به کف قیمتی بشکه ای 60 دلار برسد تا در سالهای آتی ثبات بیشتری در محدوده بالای 80 دلار داشته باشد.
به عبارت دیگر به نفع اوپک است که قیمتهای پایین را برای دوره کوتاهی تحمل کند تا پروژه های نفت شیل در آمریکا کاهش پیدا کند.
توسعه نفت شیل آمریکا بسیاری از اعضای اوپک را غافلگیر کرده و سلطه آنها روی بازار را تضعیف کرده است.
رافائل رامیرز وزیر امور خارجه ونزوئلا و نماینده این کشور در سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) به خبرنگاران گفت: آمریکا به شکل بسیار بسیار بدی نفت تولید میکند. نفت شیل از نقطه نظر تغییرات جوی یک فاجعه است.
در حالیکه اعضای عرب اوپک میگویند قدری توافق و اتحاد را در میان اعضا حس میکنند، رامیرز و وزیر انرژی الجزایر گفتند که در نشست به دنبال کاهش تولید خواهند بود.
رامیرز افزود که به دنبال کاهش پنج درصدی تولید اوپک است. با این مقدار کاهش سقف تولید اوپک از 30 میلیون بشکه در روز به 28.5 میلیون بشکه خواهد رسید که نزدیک به پیش بینی ها درباره تقاضای نفت اوپک در سال آینده است.
تصمیمات اوپک معمولا براساس اجماع بین اعضا اتخاذ میشود نه رای اکثریت.
براساس آمار آژانس بینالمللی انرژی، اوپک ماه گذشته روزانه 30 میلیون و 600 هزار بشکه نفت تولید کرد که بالاتر از سقف تولید رسمی روزانه 30 میلیون بشکه ای این سازمان است.
تحلیلگران میگویند، اوپک در نشست خود به جای کاهش سقف تولید رسمی، درباره کاهش تولید مازاد توافق خواهد کرد.