کد خبر: ۲۶۰۸۳۲
تاریخ انتشار: ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۰
به من بگویید برای چه چیزی دیدار می‌کنید؟ شما برای عکس گرفتن دیدار نمی‌کنید. شما ملاقات می‌کنید تا با یک نتیجه برسید. ما سندی داریم که عکس نیست، توافقی ۱۵۰ صفحه‌ای که به دقت مذاکره شده است.
 وزیر امورخارجه کشورمان با بیان اینکه ایران از دیدار نکردن با رئیس‌جمهور آمریکا پشیمان نیست، تاکید کرد: ما با کسی مذاکره می‌کنیم که به ایران احترام بگذارد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید، متن کامل گفت‌وگوی محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه کشورمان با شبکه سی‌بی‌اس  به این شرح است:

سی‌بی‌اس: آقای ظریف شما به‌طور علنی پیشنهاد تبادل زندانیان با آمریکا را مطرح کردید. آیا چنین امکانی وجود دارد؟

ظریف: ما پیش از این نیز این کار را کرده‌ایم. ما امکان آزاد شدن ایرانی‌هایی که در زندان‌های آمریکا به‌سر می‌برند یا آنهایی که تحت بازجویی هستند را داریم. ما آنها را از این قید و شرط رها کردیم و سپس شهروندان ایرانی- آمریکایی که در ایران در زندان بودند را آزاد کردیم. از نظر من می‌توانیم بار دیگر این کار را انجام دهیم. ما – دولت قبلی و دولت فعلی – تلاش کردیم تا در این کار مشارکت داشته باشیم. دولت جدید ابتدا از خود تمایل نشان داد. ما در ماه سپتامبر نشان دادیم که آمادگی داریم و اکنون نیز آماده‌ایم.

سی‌بی‌اس: شما در ماه سپتامبر به دولت ترامپ برای آغاز مذاکره اعلام آمادگی کردید؟

ظریف: ما به پیشنهادی که آنها برای تعامل ارائه داده بودند، پاسخ دادیم و منتظر جواب هستیم.

سی‌بی‌اس: شما خواهان آزادی چه کسانی از زندان‌های آمریکا هستید؟

ظریف: تعدادی ایرانی در زندان‌های آمریکا به اتهام نقض تحریم‌ها حبس شده‌اند. در سراسر دنیا ایرانیانی هستند که در زندان به سر می‌برند.

سی‌بی‌اس: بنابراین، آیا شما فهرستی به آمریکا ارائه کرده‌اید؟

ظریف: آنها خود می‌دانند.

سی‌بی‌اس: خودشان می‌دانند؟

ظریف: بله می‌دانند. این، چیز جدیدی نیست. این ادامه همان تبادل قبلی است.

سی‌بی‌اس: چرا که نه. شما برای نشان دادن جدیت خود می‌توانید پنج نفر از آمریکایی‌های زندانی در ایران را آزاد کنید؟

ظریف: ما نیازی به نشان دادن جدیت خود نداریم زیرا ما جدیت خود را با اجرای توافق هسته‌ای ثابت کرده‌ایم. این آمریکاست که باید جدیت خود را به اثبات برساند.

سی‌بی‌اس: شما این دو را به هم ارتباط می‌دهید؟

ظریف: نه، ما این دو را به یکدیگر مربوط نمی‌کنیم، تجربه این است. ما نشان داده‌ایم که وقتی حرفی می‌زنیم به آن پایبند هستیم. آمریکا نشان داده است که وقتی صحبتی می‌کند، سپس بررسی خواهد کرد که آیا می‌خواهد پای حرف خود بایستد یا نه.

سی‌بی‌اس: شخصی همچون باقر نمازی که در دهه ۸۰ عمر خود است، چطور؟

ظریف: او در زندان نیست.

سی‌بی‌اس: او همچنان باید خود را به زندان اوین معرفی کند. وی هنوز برای درمان خارج از کشور محدودیت دارد. چرا او اجازه خروج از کشور برای درمان را نمی‌یابد؟

ظریف: همان‌طور که می‌دانید من مسئول سیاست خارجی هستم. من مسئول دخالت در تصمیمات دادگاه‌ها نیستم. من تنها زمانی می‌توانم مداخله کنم که بحث تبادل، پیشنهاد تبادل مطرح باشد. من نمی‌توانم به عنوان وزیر خارجه مداخله کنم. من به‌طور شخصی می‌توانم بر اساس امور بشر دوستانه مداخله کنم، این کار را نیز انجام می‌دهم. اما به عنوان یک وزیر خارجه هیچ جایی در دادگاه‌های ایران ندارم مگر اینکه موضوع تبادل زندانیان ایرانی مطرح باشد که از نظر ما، به غلط در آمریکا یا نقاط دیگر زندانی هستند. ما زنانی داریم که وقتی زندانی شدند باردار بودند و در حبس فرزند خود را به دنیا آوردند. آنها حتی برای زایمان اجازه خروج از زندان نیافتند. ما افرادی با بیماری‌های قلبی داریم. ما افرادی داریم که از سرطان رنج می‌برند.

سی‌بی‌اس: اما با توجه به وضعیت سلامت باقر نمازی اگر در ایران در زندان فوت کند، به تمام بخش‌های سیاست آسیب وارد نمی‌کند؟

ظریف: این تصمیمی نیست که من بتوانم اتخاذ کنم.

سی‌بی‌اس: در حیطه قدرت شما نیست که او را آزاد کنید؟

ظریف: همین‌طور است. من چنین جایگاهی ندارم. من زمانی که بحث تبادل مطرح است این جایگاه را دارم. به همین دلیل مسئولیت من است که پیشنهاد آن را مطرح کنم.

سی‌بی‌اس: بنابراین، شما پیشنهاد تبادل پنج آمریکایی را در برابر پنج ایرانی می‌دهید؟

ظریف: خیر، منظور من این است که این وظیفه ماست. منظور من بشر است. ما آنها را شمارش نمی‌کنیم.

سی‌بی‌اس: ممکن است برخی، افراد شکاک بگویند که این بازی با افکار عمومی است.

ظریف: نه، این بازی با افکار عمومی نیست. ما قبلاً این کار را انجام دادیم. آیا دفعه قبل هم بازی با افکار عمومی بود؟

سی‌بی‌اس: (دفعه قبل) همزمان با توافق هسته‌ای، مذاکرات هسته‌ای بود.

ظریف: نه، نه. این کار هیچ ارتباطی با توافق هسته‌ای نداشت. ما توانستیم آن را انجام دهیم زیرا (برای مذاکره) در کنار یکدیگر می‌نشستیم. ما یک سری کارها را انجام دادیم که این، یکی از آنها بود اما تنها به این دلیل اتفاق افتاد که مایل به گفت‌وگو درباره آن بودیم.

سی‌بی‌اس: اکنون شما پیشنهاد مذاکره درباره این مسئله با چه کسی را می‌دهید، وزیر امورخارجه آمریکا؟

ظریف: نه، آمریکا یک مسئول برای این کار دارد. ما نیز یک مسئول برای این کار داریم. اگر آنها از یک سطح باشند می‌توانند با یکدیگر ملاقات کنند و اگر هم‌سطح نباشند ما فردی را تعیین می‌کنیم که در سطح نماینده آمریکایی باشد.

سی‌بی‌اس: نامه‌ای که شما از سفیر اوبرین، کسی که با مسائل مربوط به گروگان‌ها سر و کار دارد دریافت کردید...

ظریف: ما دریافت نکردیم.

سی‌بی‌اس: آیا شما اجازه می‌دهید که او با معاون‌تان گفت‌وگو کند؟

ظریف: نه، ما اجازه نمی‌دهیم کسی که مسئول امور گروگان‌هاست در این باره مذاکره کند زیرا آنها گروگان نیستند، آنها زندانی هستند.

سی‌بی‌اس: بنابراین، شما مایلید با چه کسی درباره این مسئله رایزنی کنید؟

ظریف: ما خواهان آن هستیم با کسی مذاکره کنیم که می‌خواهد به ایران و توافق بر سر این موضوع احترام بگذارد. ما علیه سفیر اوبرین نیستیم اما ما با یک مذاکره کننده گروگان وارد رایزنی نمی‌شویم مگر اینکه از ما بخواهند یک مذاکره کننده گروگان برای خود تعیین کنیم تا درباره گروگان‌های ایرانی در زندان‌های آمریکا گفت‌وگو کند. آمریکا نمی‌تواند خود را در موضع اخلاقی متفاوتی قرار دهد. آمریکا ایرانی‌هایی را حبس کرده که بیمار هستند، کسانی که هیچ جرمی مرتکب نشده و در آلمان، اتریش و … زندانی هستند.

سی‌بی‌اس: این همان چیزی است که وکلای باقر و سیامک نمازی و شیء یوئه وانگ مبنی بر این می‌گویند که آنها جرمی مرتکب نشده‌اند. آمریکایی‌های زندانی در ایران چه کسانی هستند؟

ظریف: بله، وکلای تمام کسانی که در آمریکا یا نقاط دیگر دنیا زندانی هستند، می‌گویند که موکل‌هایشان جرمی مرتکب نشده و بی‌گناه هستند. مواردی وجود دارد که ما باور داریم زندانیان‌مان به اتهامات ساختگی در حبس هستند، تحت فشارهای آمریکا. آمریکا معتقد است که آنها در ایران به اتهامات واهی زندانی شده‌اند.

بنابراین، اجازه دهید درباره آن بحث نکنیم زیرا وظیفه من نیست. من به اندازه کافی روی شانه‌هایم مسئولیت دارم تا از جنگ جلوگیری کنم، تا با تلاش‌های آمریکا برای جلوگیری از تعامل ایران با آنچه که حق قانونی‌مان است، مقابله کنم. پس من این کار را به عنوان وزیر امورخارجه انجام می‌دهم تا افرادی را بدون تعیین جرم تبادل کنیم. تا خیلی ساده به آنها اجازه دهیم به خانه‌هایشان بازگردند.

سی‌بی‌اس: شما گفتید بخشی از مسئولیت‌تان جلوگیری از جنگ است. تنش‌ها به‌ویژه در ماه‌های اخیر میان دولت ترامپ و دولت ایران افزایش یافته است. آیا شما می‌گوئید که ما در مسیری قرار داریم که به جنگ ختم می‌شود؟

ظریف: ما خواهان درگیری و تقابل نیستیم اما ما هفت هزار سال را با فرار کردن سپری نکرده‌ایم. ما مقاومت می‌کنیم اما به دنبال جنگ نیستیم. باورمان این است که رئیس جمهور ترامپ خواهان جنگ نیست اما کسانی وجود دارند که برای جنگ فشار می‌آورند. من فکر نمی‌کنم که این اتفاق بیفتد.

سی‌بی‌اس: شما فکر نمی‌کنید که مناقشه نظامی روی دهد؟

ظریف: از نظر من این اتفاق نمی‌افتد. من معتقدم که مردم تدبیر بیشتری دارند که اجازه درگیری نظامی بدهند اما فکر می‌کنم که دولت ترامپ کارهایی می‌کند که حوادثی روی دهد. اما باید ملاحظات گسترده‌ای باشد تا افرادی که برای این حوادث (جنگ) برنامه‌ریزی می‌کنند، نتوانند راه خود را بیابند.

سی‌بی‌اس: از چه حوادثی صحبت می‌کنید؟

ظریف: من از افرادی صحبت می‌کنم که برای درگیری برنامه‌ریزی می‌کنند. کسانی که منافعشان در آن است. من آنها را "تیم بی" می‌خوانم.

سی‌بی‌اس: منظور شما از "تیم بی" چیست؟

ظریف: من کسانی را تیم بی می‌نامم که همواره برای ایجاد تنش تلاش کرده‌اند، افرادی که وجودشان وابسته به تنش است. بولتون، بی بی (بنیامین نتانیاهو)، بن زائد و چهارمی بن سلمان. نتانیاهو خودش گفت که آمریکا را تحت فشار قرار داده تا نام سپاه را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار دهد. وی گفت که آمریکا برای خروج از برجام تحت فشار قرار داد. بولتون نیز گفته است که برای مواجه شدن با ایران به ریاست جمهوری ترامپ نیاز داریم. بن زائد و بن سلمان نیز کسانی هستند که به ترامپ تضمین داده‌اند نفت ایران را جایگزین خواهند کرد. این افراد خواهان مناقشه هستند و من بر این باورم که لازم است انسان‌های باتدبیر، عاقل و بالغ از وقوع درگیری جلوگیری کنند.

سی‌بی‌اس: منظور شما از افراد بالغ چه کسانی است؟ زمانی که یک سال پیش باهم صحبت کردیم گفتید که رئیس جمهورتان از دیدار با ترامپ در نیویورک سر باز زده است. آیا اکنون پشیمان هستید؟

ظریف: نه نیستیم.

سی‌بی‌اس: لازم است که این دو با هم ملاقات کنند؟

ظریف: ما پشیمان نیستیم زیرا ما بر اساس احترام متقابل دیدار می‌کنیم. ما نمی‌توانیم با کسی ملاقات داشته باشیم که احترام نمی‌گذارد، کسی که تعهدات بین‌المللی کشور خود را زیر پا گذاشته است، کسی که از توافقات بین‌المللی خارج شده است. بنابراین، به من بگویید برای چه چیزی دیدار می‌کنید؟ شما برای عکس گرفتن دیدار نمی‌کنید. شما ملاقات می‌کنید تا با یک نتیجه برسید. ما سندی داریم که عکس نیست، توافقی ۱۵۰ صفحه‌ای که به دقت مذاکره شده است، نه یک توافق دوجانبه میان ایران و آمریکا.

توافقی چند جانبه که در شورای امنیت سازمان ملل به تصویب رسید، جایی که آمریکا یکی از اعضای دائم آن است. بنابراین، اگر آمریکا به آن احترام نمی‌گذارد، پس به چی احترام می‌گذارد؟

سی‌بی‌اس: پس هیچ دلیلی برای دیدار رئیس جمهور ترامپ و رئیس جمهور روحانی وجود ندارد؟

ظریف: دلیلی وجود ندارد مگر اینکه آمریکا نشان دهد یک شریک قابل اعتماد است اما تاکنون که این‌طور نبوده است، و نه فقط برای ایران. آمریکا از یونسکو نیز خارج شد. از نفتا خارج شد. از توافق شراکت فرا آتلانتیک خارج شد. از شورای حقوق بشر بیرون آمد. بنابراین، این مربوط به یک توافق رئیس جمهوری نیست، بلکه از معاهدات (بین‌المللی) و سازمان‌ها خارج شده است.

سی‌بی‌اس: وقتی شاهد دیدارهای دوجانبه میان کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی و رئیس جمهور ترامپ هستید و می‌بینید که پیونگ یانگ اکنون دارای برنامه موشکی بالستیک و برنامه هسته‌ای است و از این فرصت برای گفت‌وگوی رو در رو و احتمال یک توافق دیپلماتیک استفاده می‌کند. آیا شما با خود نمی‌گوئید که لازم است به‌طور مستقیم با رئیس جمهور ترامپ وارد مذاکره شوید؟

ظریف: ما به‌طور مستقیم با آمریکا مذاکره کردیم. چه رئیس جمهور آمریکا ترامپ باشد، چه اوباما، این انتخاب ما نیست، این انتخاب مردم آمریکا است. ما سابقه طولانی‌ترین گفت‌وگو با مردی را داریم که تا آنجایی که من می‌دانم، وزیر امورخارجه آمریکا بود که مجلس سنا به او رأی داد و رئیس جمهور منتخب (آمریکا) وی را منتصب کرده بود. اما این دولت تصمیم گرفت تا توافقی را که آنها به دست آورده بودند، کنار بگذارد.

سی‌بی‌اس: درباره جان کری صحبت می‌کنید؟

ظریف: بله، من از وزیر خارجه کری حرف می‌زنم.

سی‌بی‌اس: آیا شما هنوز با او در تماس هستید؟ رئیس جمهور ترامپ می‌گوید که او توصیه‌های بدی به شما می‌کند.

ظریف: من از هیچ بیگانه‌ای توصیه‌ای نمی‌پذیرم.

سی‌بی‌اس: اما شما هنوز با او صحبت می‌کنید؟

ظریف: رئیس‌جمهور ترامپ می‌بایست به تاریخ ایران نگاه کند. ما هفت هزار سال را بر اساس توصیه خارجی‌ها سپری نکرده‌ایم.

سی‌بی‌اس: اما وقتی رئیس‌جمهور ترامپ حرفی می‌زند، همانند توئیتش مبنی بر اینکه شما توصیه‌های بدی از وزیر امورخارجه پیشین دریافت می‌کنید، به نظر می‌آید که ایده بسیاری از نامزدهای دموکرات را پیشنهاد می‌کند که اگر رئیس جمهور شوند، به توافق هسته‌ای بازمی‌گردند.

ظریف: ما استراتژی خود را بر اساس انتظارات و پیش‌بینی اینکه در آمریکا دو سال بعد یا چهار سال بعد چه اتفاقی می‌افتد، بنا نمی‌کنیم.

سی‌بی‌اس: آیا ممکن است که آمریکا روزی مجدداً به این توافق بپیوندد؟

ظریف: هنوز میز مذاکره وجود دارد. ما میز مذاکره را ترک نکردیم. آمریکا کسی بود که از میز مذاکره کنار رفت. دیگر طرف‌های برجام هنوز به توافق پایبندند. آمریکا به افراد بسیار آسیب زد.

سی‌بی‌اس: آیا شما با دیگر دموکرات‌ها گفت‌وگو می‌کنید؟

ظریف: من مشخصاً با کسی گفت‌وگو نمی‌کنم. من با کسی حرف می‌زنم که بخواهد با من وارد مذاکره شود. ما با اصحاب رسانه صحبت می‌کنیم. ما با اعضای اندیشکده‌ها گفت‌وگو می‌کنیم.

سی‌بی‌اس: با اعضای دولت پیشین آمریکا چطور؟ آیا با فردی از دولت فعلی رایزنی می‌کنید؟

ظریف: خیر.

سی‌بی‌اس: هیچ ارتباطی میان آمریکا و ایران وجود ندارد؟

ظریف: تا آنجایی که من می‌دانم، نه. و می‌دانید که من تقریباً از تمام چیزهایی که بین ایران و آمریکا رخ می‌دهد مطلعم.

سی‌بی‌اس: آیا ایران به برجام که شما به حصول آن کمک کردید، پایبند می‌ماند؟

ظریف: ما تاکنون به این توافق متعهد بوده‌ایم. تمامی ۱۴ گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی این مسئله را تائید می‌کند. اما ما گزینه‌هایی داریم و مردم ما تعیین کننده نهایی هستند.

سی‌بی‌اس: اما شما یکی از معماران این توافق بودید و به تمام زوایای آن مسلط هستید. در پاییز ۲۰۲۰ محدودیت تسلیحاتی سازمان ملل پایان می‌یابد که به ایران اجازه می‌دهد سلاح‌های غیر کشتار جمعی خریداری کند. آن زمان چه اتفاقی خواهد افتاد؟ این درست در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکاست.

ظریف: این بخشی از توافق است که درباره این تاریخ‌ها بر سر آن مذاکره شده است.

سی‌بی‌اس: آیا ایران می‌خواهد به خرید (تسلیحات) بپردازد؟

ظریف: ما درباره این تاریخ‌ها مذاکره کردیم، چیزی که مدت‌ها موضوع مذاکرات بود. این، بدان معنی نیست که ما در پاییز ۲۰۲۰، همچون عربستان می‌رویم و تسلیحات به ارزش ۶۷ میلیارد دلار خریداری می‌کنیم. ما چنین پولی نداریم. ما سال گذشته ۱۶ میلیارد برای دفاع خود هزینه کردیم. عربستان تنها ۶۷ میلیارد دلار سلاح خریداری کرد و امارات با تنها یک میلیون نفر جمعیت ۲۲ میلیارد هزینه کرده است.

سی‌بی‌اس: اما با پایان محدودیت تسلیحاتی سازمان ملل می‌توانید این کار را انجام دهید.

ظریف: بله می‌توانیم اما این کار را نخواهیم کرد.

سی‌بی‌اس: فکر نمی‌کنید که دولت ترامپ همان‌طور که برخی ارزیابی کرده‌اند، تلاش دارد این توافق را پیش از مهیا شدن چنین شرایطی نابود کند؟

ظریف: بله، تلاش می‌کند. اما این موضوع مهمی نیست زیرا همان‌طور که می‌دانید ما تجربه هشت سال جنگ داریم. آن زمان هیچکس به ما سلاحی نفروخت. به همین دلیل است که ما موشک‌هایمان را توسعه دادیم. اکنون اعتراض می‌کنند که چرا ایران موشک دارد. ما موشک داریم چون شما هیچ ابزار دیگری برای دفاع از خود در اختیار ما نگذاشتید. ما می‌توانستیم جت جنگنده بخریم اما زمانی که هدف حمله قرار گرفتیم کسی آن را به ما نفروخت. بنابراین، ظرفیت خود را توسعه دادیم و خدا را شکر چندان به سلاح‌های خارجی وابسته نیستیم.

سی‌بی‌اس: دولت ترامپ در حال افزایش فشار است. تروریستی خواندن سپاه نیز تلاشی دیگر برای تحت فشار قرار دادن اقتصاد ایران است. تأثیر عدم تمدید معافیت از تحریم‌های نفتی ایران چیست؟

ظریف: این به مردم ایران نشان خواهد داد که آمریکا ارزش ندارد طرف مذاکره باشد. کار آمریکا، این را به اثبات می‌رساند. اکنون بستگی دارد که آیا اروپایی‌ها و دیگر طرف‌های برجام می‌خواهند سرنوشت خود را در دست دولتی قرار دهند که پای حرفش نمی‌ایستد. ما از این (شرایط) عبور می‌کنیم. ما روزهایی سخت‌تر را سپری کرده‌ایم. این چیزی نیست که خواهانش باشیم و به استقبال آن برویم. در پاسخ اقدامات خود را به کار می‌گیریم اما از آن عبور خواهیم کرد.

سی‌بی‌اس: وزیر خارجه پمپئو درباره اعمال فشار بر اقتصاد ایران صحبت می‌کند و اینکه این فشار را سخت‌تر می‌کند و دولت ایران را در تنگنا قرار می‌دهد. آیا اعتراضات یا ناآرامی اجتماعی یک تهدید تلقی می‌شود؟

ظریف: دولت آمریکا مردم ایران را تحت فشار قرار می‌دهد یا دولت ایران را؟

سی‌بی‌اس: شما چه می‌گوئید؟

ظریف: مردم. مردم ایران زمانی که تحت فشار باشند با تسلیم شدن پاسخ نمی‌دهند. آنها با مقاومت پاسخ می‌دهند. و از ما می‌خواهند که به عنوان نماینده آنها شأن و منزلتشان را حفظ کنیم، نه اینکه در برابر فشار تسلیم شویم. مردم ایران در طول هفت هزار سال باوجود فراز و فرودها این گونه زندگی کرده‌اند.

سی‌بی‌اس: وزیر خارجه (آمریکا) می‌گوید که به حقایق نگاه کنید، اینکه ۶۰۳ نیروی آمریکای توسط ایران کشته شده‌اند. او به آنچه در سوریه و یمن اتفاق می‌افتد، نگاه می‌کند و می‌گوید که ما حقایق را به رسمیت می‌شناسیم. این توضیح او درباره تروریستی خواندن سپاه است.

ظریف: او اشتباه می‌کند. او اشتباه می‌کند، چراکه آنها خود در کنار افرادی اشتباه در منطقه ما ایستاده‌اند. آنها نمی‌خواهند بپذیرند که به دلیل انتخاب جبهه اشتباه در حال رنج کشیدن هستند.

سی‌بی‌اس: در سوریه چطور؟

ظریف: آنها همه جا همین‌طور هستند. آنها بیش از هر فرد دیگری پول هزینه کرده‌اند. به گفته رئیس جمهور ترامپ، هفت تریلیون دلار. متحدان آنها، یعنی عربستان و امارات نیز میلیاردها دلار صرف کرده‌اند تا ناآرامی ایجاد کنند، از سازمان‌های تروریستی حمایت کنند، حتی در نقاطی همچون شمال آفریقا که ما حضور نداریم. به آنچه در شمال آفریقا انجام می‌دهند، بنگرید. به هرج و مرج موجود در آنجا. ما حتی در آنجا حضور نداریم. بنابراین، شما باید به این نگاه کنید که این درگیری‌ها از شما نشأت می‌گیرد. از ایران نشأت نمی‌گیرد. چی کسی ایدئولوژی داعش را فراهم کرد؟ چه کسی برای القاعده ایدئولوژی ساخت؟ آنها ایدئولوژی چه کسی را دنبال می‌کنند؟ آیا آنها از ایدئولوژی ما پیروی می‌کنند؟ خیر!

سی‌بی‌اس: اما نیروهای ایرانی و نیروهای مورد حمایت ایران نیز حضور دارند.

ظریف: آنها با تروریست‌ها می‌جنگند.

سی‌بی‌اس: در نقاطی همچون سوریه...

ظریف: آنها با تروریست‌ها می‌جنگند.

سی‌بی‌اس: و عراق و جاهای دیگر.

ظریف: رئیس جمهور ترامپ در کارزار انتخاباتی‌اش با خانم کلینتون به‌طور علنی گفت که ایران در حال مقابله با داعش است. اگر بخواهید جمله‌اش را می‌آورم. بنابراین، آیا ما در حال کشتن جبهه (افراد) اشتباهی هستیم؟

سی‌بی‌اس: آیا شما شانسی برای همکاری دیپلماتیک با آمریکا در نقاط دیگر می‌بینید؟ منظور من وضعیتی است که شما منافع مشترکی با آمریکا دارید؟

ظریف: بستگی به این دارد که منافع آمریکا چیست. اینکه واشنگتن منافع خود را چگونه تعریف می‌کند.

سی‌بی‌اس: مثلاً افغانستان که ایران در گذشته آنجا مفید بوده است؟

ظریف: ایران همه جا مفید بوده است. ما در سوریه با تروریسم جنگیدیم. ما در عراق با تروریسم مقابله کردیم و آمریکا می‌گوید که هدفش جنگ با داعش در عراق است. روز گذشته یک بزرگداشت در عراق که دوست و متحد آمریکاست برای ۳۰۰ ایرانی که در عراق با داعش مبارزه کردند برگزار شد. رئیس جمهور و نخست وزیر عراق پیامی مبنی بر این به این مراسم فرستادند که این مردم دوست شما هستند. بنابراین، همگان نقش ایران در برقراری ثبات را به رسمیت می‌شناسند. من هرگز ندیده‌ام که آنها برای یک شهید از عربستان یا امارات که با داعش جنگیده است، یادبودی برگزار کنند. چه کسی رهبری طالبان در افغانستان را در سال ۲۰۰۱ به رسمیت شناخت؟ آیا ایران بود؟ ما یک طرف راه‌حل در افغانستان بودیم.

سی‌بی‌اس: به همین دلیل سوال می‌کنم که آیا شانسی برای تعامل با آمریکا در جایی دیگر می‌بینید؟ سوریه یا هر جای دیگر؟ جایی که شما به جای مسیری که گفتید به جنگ ختم می‌شود، می‌توانید منافع مشترکی بیابید.

ظریف: می‌دانید ما در منطقه خودمان فعالیت می‌کنیم. به همین دلیل است که خلیج فارس نامیده شده است، نه خلیج مکزیک. ما در منطقه خود حضور داریم. تاریخ این را نشان می‌دهد. ما نیرویی برای برقراری ثبات در منطقه هستیم. این آمریکاست که بسیار دورتر از مرزهایش در منطقه ما فعالیت می‌کند. اما باید تصمیم درست را بگیرد. چه کسی در حال برقراری ثبات است. اگر وزیر خارجه پمپئو می‌خواهد این داستان‌ها را بسازد می‌تواند این کار را انجام دهد اما این مشکلات آمریکا را حل نمی‌کند. چیزی که سبب شد رئیس جمهور ترامپ بگوید هفت تریلیون دلار در منطقه ما هزینه کرده و هیچ چیز جز بدبختی برای آمریکا و مردم منطقه در پی نداشته است.

سی‌بی‌اس: رئیس جمهور ترامپ در ماه فوریه گفت که برای زیر نظر داشتن ایران نیروهای آمریکا در عراق باقی خواهند ماند. درباره آنچه فکر می‌کنید؟

ظریف: بلافاصله از عراقی‌ها شنیدیم که حضور نیروهای آمریکایی در عراق را این گونه نمی‌بینند.

سی‌بی‌اس: آیا این را یک تهدید تلقی کردید؟

ظریف: می‌دانید که به تازگی به عراق رفتم و پنج روز در آنجا ماندم. به پنج شهر سفر کردم. در میان مردم عراق رفتم و مورد استقبال آنها قرار گرفتم. به مکان‌های عمومی رفتم. رئیس جمهور ترامپ به عراق پرواز کرد، به یک پایگاه نظامی رفت و از همان جا در تاریکی شب به کشورش بازگشت. رئیس جمهورمان نیز سه روز به عراق رفت و در نشست‌های عمومی در شهرهای عراقی شرکت کرد. اکنون شما بگویید چه کسی در عراق مورد استقبال است و چه کسی نیست.

سی‌بی‌اس: آیا شما این را یک تهدید از سوی رئیس جمهور (آمریکا) تلقی کردید؟

ظریف: من فکر می‌کنم که عراقی‌ها آن را تهدیدی از سوی رئیس جمهور تلقی کردند.

سی‌بی‌اس: وزیر خارجه زمانی که در کنگره حضور یافت مشخصاً گفت که بدون شک میان ایران و القاعده ارتباط وجود دارد. این سوال برای ما ایجاد شد که آیا آمریکا می‌خواهد از آن به عنوان اجازه حمله نظامی به ایران استفاده کند؟

ظریف: من به یاد دارم که ۱۵ تن از ۲۱ تروریست عامل حمله ۱۱ سپتامبر شهروند سعودی بودند. هیچیک از آنها ایرانی نبود.

سی‌بی‌اس: شما نگران این نیستید که آمریکا در حال بررسی احتمال چگونگی حمله به ایران است؟

ظریف: من نگران برنامه‌های مخفیانه‌ای هستم که برخی دنبال می‌کنند. من می‌دانم که رئیس جمهور ترامپ در کارزار انتخاباتی‌اش وعده داد که وارد هیچ جنگ احمقانه دیگری نشود اما می‌دانم که افرادی (در دولت آمریکا) هستند که دستور کارهای متفاوتی دارند.



ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین