|
|
امروز: دوشنبه ۰۵ آذر ۱۴۰۳ - ۱۷:۳۶
کد خبر: ۲۰۲۸۶۴
تاریخ انتشار: ۰۲ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۳
برای اولین بار در سال ۷۸ بود که با لایحه دولت اصلاحات تعداد نمایندگان مجلس به ۲۹۰ نفر رسید و مجلس ششم نخستین دوره مجلس ایران بود که با ۲۹۰ نماینده تشکیل شد. پس از آن در مجلس هشتم تلاش‌هایی جدی برای افزایش تعداد نمایندگان شروع شد و ابتدا دولت محمود احمدی‌نژاد لایحه افزایش تعداد کرسی‌های مجلس را با دو سال تأخیر در سال ۱۳۹۰ ارائه کرد.
 براساس اصل 64قانون اساسی عده نمايندگان مجلس شوراي اسلامي دويست و هفتاد نفر است و از تاريخ همه‌پرسي سال هزار و سيصد و شصت و هشت هجري شمسي پس از هر 10سال، با در نظر گرفتن عوامل انساني، سياسي، جغرافيايي و نظاير آنها حداكثر بيست‌نفر نماينده مي‌تواند اضافه شود. زرتشتيان و كليميان هر كدام يك نماينده و مسيحيان آشوري و كلداني مجموعا يك نماينده و مسيحيان ارمني جنوب و شمال هركدام يك نماينده انتخاب مي‌كنند. محدوده حوزه‌هاي انتخابيه و تعداد نمايندگان را قانون معين مي‌كند. در این راستا محمدجواد کولیوند رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس می‌گوید: «مجلس یازدهم 21 سال می‌شود که افزایش تعداد نمایندگان نداشته‌ایم و بنابراین احتمال تشکیل مجلس یازدهم با 330 نماینده وجود دارد.» باید دید این طرح به کجا خواهد انجامید.

طرح مغفول مانده

برای اولین بار در سال ۷۸ بود که با لایحه دولت اصلاحات تعداد نمایندگان مجلس به ۲۹۰ نفر رسید و مجلس ششم نخستین دوره مجلس ایران بود که با ۲۹۰ نماینده تشکیل شد. پس از آن در مجلس هشتم تلاش‌هایی جدی برای افزایش تعداد نمایندگان شروع شد و ابتدا دولت محمود احمدی‌نژاد لایحه افزایش تعداد کرسی‌های مجلس را با دو سال تأخیر در سال ۱۳۹۰ ارائه کرد. گرچه در سال 93 و مجلس نهم نیز تلاش‌هایی در راستای افزایش 20 نفری نمایندگان از 290 نفر به 310 نفر صورت گرفت، اما با وجود جلسات مختلف کمیسیون‌ها این طرح به تصویب نمایندگان مجلس نرسید و نمایندگان با افزایش تعداد نمایندگان در حوزه‌های انتخابیه مخالفت کردند. حال پس از یک دوره 4 ساله این بار در سال 96 مجلس دهم می‌خواهد تعداد نمایندگان را نه 20 نفر بلکه به 40 نفر افزایش دهد تا تعداد نمایندگان از 290به 330 نفر برسد. باید دید که این طرح در کمیسیون‌های بهارستان چه سرنوشتی پیدا می‌کند و بالاخره نمایندگان به افزایش تعداد نمایندگان مردم در خانه ملت رضایت خواهند داد یا نه.

مجلس یازدهم و 330 نماینده؟

رئیس کمیسیون شوراها و امورداخلی کشور در مجلس درخصوص طرح افزایش تعداد نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: در خصوص تقسیمات کشوری و تعداد نمایندگان 3 طرح را نمایندگان به کمیسیون داده بودند که با وزارت کشور و مرکز پژوهش‌های مجلس این طرح‌ها را نهایی کردیم. محمد جواد کولیوند با اشاره به اینکه امیدواریم بعد از بودجه در دستور کار کمیسیون بگذاریم و برای بررسی به صحن بیاید، گفت: ما به تقسیمات کشوری ورود نمی‌کنیم و بحث ما تعداد نمایندگان است که بخشی از حوزه‌ها متناسب با تقسیمات کشوری و برخی جاها نیز با تقسیمات کشوری منطبق نیست. وی افزود: در کارگروه کمیسیون شوراها این طرح بررسی شد و مرکز پژوهش‌ها، وزارت اطلاعات، وزارت کشور و مجلس پیگیری‌‎ها را لازم کرد و به جمع‌بندی رسیده است. نماینده مردم کرج با اشاره به اینکه بر اساس این طرح‌ها 40 نماینده در مجلس یازدهم به تعداد 290 نماینده فعلی افزوده خواهد شد، تصریح کرد: البته باید توجه داشت که در صورت تصویب مجلس و تایید شورای نگهبان به تعداد نمایندگان مجلس افزوده خواهد شد. رئیس کمیسیون شوراها و امورداخلی کشور در مجلس خاطر نشان کرد: مجلس یازدهم 21 سال می‌شود که افزایش تعداد نمایندگان نداشته‌ایم و بنابر این احتمال تشکیل مجلس یازدهم با 330 نماینده وجود دارد.

مقداری دیر شده است

یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب درارتباط با طرح افزایش تعدا دنمایندگان مجلس اظهار کرد: هر 10 سال یکبار باید بابت افزایش جمعیتی که در کشور داریم تعداد نمایندگان بررسی و افزایش یا کاهش داشته است. اسماعیل گرامی مقدم به«آرمان» گفت: در کشور ما نرخ رشد جمعیت افزایش پیدا کرده و بنابراین نیاز بود که دوره گذشته مجلس این اتفاق رخ دهد و من فکر می‌کنم مقداری دیر شده است. نماینده مجلس هفتم افزود: پیش‌بینی می‌شود که هر 10 سال 20 نماینده اضافه شود که با افزایش نرخ جمعیت تعداد نمایندگان به 40 نفر افزایش پیدا کند. وی ادامه داد: محتوای مجلس وابسته به تعداد و کمیت نیست بلکه نیازمند اصلاح نگرش جدی‌تر است. اگر در بررسی صلاحیت‌ها تنها مّر قانون رعایت شود، افزایش تعداد نمایندگان تاثیری بر کیفیت مجلس نخواهد داشت.

افزایش؛ مفید؟

یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب با اشاره به طرح افزایش نمایندگان مجلس اظهار کرد: در مجالس گذشته نیز اقداماتی در این خصوص صورت گرفته بود که به نتیجه نرسید. داریوش قنبری به «آرمان» گفت: در مجلس هشتم که خود من حضور داشتم لایحه‌ای مشابه این طرح مطرح شد که به نتیجه نرسید، البته تعداد نمایندگانی که قرار بود اضافه شوند در آن زمان 20 نفر بود نه 40 نفر. نماینده مجلس هشتم تاکید کرد: تردیدی نیست که افزایش تعدادنمایندگان می‌تواند مفید باشد. اکنون نمایندگان برخی از شهرهای بزرگ به نسبت جمعیت آنها کم است. وی افزود: باید حوزه‌ها را به نحوی اصلاح کنیم که به ازای هر 250 هزار نفر یک نماینده وجود داشته باشد. قنبری ادامه داد: اگر تهران و مراکز استان‌های پر جمعیت را به تناسب جمعیت در نظر بگیریم شاهد خواهیم بود که تعداد نمایندگان کمتر از انتظار است. از این رو قطعا باید به نمایندگان این شهر‌ها اضافه شود و مثلا به ازای هر یک میلیون نفر 4 نماینده در مجلس حضور داشته باشند.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین