|
|
امروز: جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۹:۲۶
کد خبر: ۱۹۶۰۳۰
تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۹۶ - ۰۲:۰۰
زنان، با بالا رفتن سن و ورود به دوران یائسگی، اغلب با مشکلات بدنی جدیدی مواجه می‌شوند. یکی از مهم‌ترین این مشکلات، گرگرفتگی است.
 زنان، با بالا رفتن سن و ورود به دوران یائسگی، اغلب با مشکلات بدنی جدیدی مواجه می‌شوند. یکی از مهم‌ترین این مشکلات، گرگرفتگی است.

محققین کشورمان، درمان‌های طبیعی و گیاهی برای این عارضه را در فصلنامه «گیاهان دارویی» وابسته به پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی منتشر کرده‌اند.

گرگرفتگی ازجمله شایع‌ترین شکایت‌های زنان در دوران یائسگی است که به دنبال کمبود هورمون زنانه استروژن اتفاق می‌افتد. شایع‌ترین نشانه‌های گُرگرفتگی عبارت‌اند از: احساس گرمای شدید و ناگهانی در صورت، گردن، بازوها و در قسمت پایین‌تنه همراه با تند و نامنظم شدن ضربان قلب و عرق کردن و همچنین علائمی مانند اختلال در خواب شبانه، سردرد و اضطراب، سرگیجه، ضعف و حتی غش.

گُرگرفتگی بر روی خلق فرد، حافظه، فعالیت جنسی، کیفیت زندگی و عملکرد اجتماعی زنان اثر دارد و همچنین موجب تحریک‌پذیری، افسردگی، کاهش تمرکز و خستگی فرد می‌شود. بنابراین درمان صحیح این مشکل که از عوارض یائسگی است، اهمیت زیادی دارد.

شایع‌ترین نشانه‌های گُرگرفتگی عبارت‌اند از: احساس گرمای شدید و ناگهانی در صورت، گردن، بازوها و در قسمت پایین‌تنه همراه با تند و نامنظم شدن ضربان قلب و عرق کردن و همچنین علائمی مانند اختلال در خواب شبانه، سردرد و اضطراب، سرگیجه، ضعف و حتی غش.

شایع‌ترین روش برای درمان گرگرفتگی، استفاده از هورمون درمانی )استروژن به‌تنهایی یا استروژن به‌علاوه پروژسترون( است. اما چنین درمانی ممکن است عوارضی مانند حملات قلبی، سکته، سرطان سینه، سرطان و افسردگی را ایجاد کند. علاوه بر این حدود 10 درصد از خانم‌ها به دلیل ابتلا به برخی بیماری‌ها، ممنوعیت مصرف استروژن دارند.

لذا امروزه استفاده از درمان‌های جایگزین مانند انواع ترکیبات گیاهی، طب سوزنی، ماساژ درمانی، ورزش، رژیم‌های غذایی و یوگا که اغلب ارزان‌تر هستند و عوارض کمتری نیز دارند موردتوجه قرار گرفته‌اند.

در این رابطه، محققین دانشگاه علوم پزشکی تهران در پژوهشی جامع و مروری، به بررسی و شناسایی گیاهان دارویی مرتبط با درمان گرگرفتگی پرداخته‌اند.

محققین فوق برای بررسی مطالعات کارآزمایی بالینی انجام‌شده برای بهبود گرگرفتگی در زنان یائسه، در پایگاه‌های اطلاعاتی بین‌المللی Scopus, Web of Scienceو Medline به جستجو پرداختند.

در این جستجو، مقالات مربوط به مطالعاتی که نمونه بررسی آن‌ها، زنان در محدوده سنی 40 تا 60 با یائسگی طبیعی بودند و ضمن شکایت از گرگرفتگی، در حال درمان با داروی خاصی نبودند، به‌طور جامع بررسی شد.

نتایج این بررسی نشان داد که گیاهان دارویی متعددی مانند سویا (Glycine max)، کوهوش سیاه (Cimicifuga racemose)، پنج‌انگشتی (Vitex agnus-castus)، شیرین‌بیان (Glycyrrhiza glabra)، شنبلیله (Trigonella foenum-graecum)، رازک (Humulus lupulus)، سنبل‌الطیب (Valeriana officinalis)، دانه کتان (Linum usitatissimum)، مریم‌گلی (Salvia officinalis)، بادیان (Pimpinella anisum)، شبدر قرمز(Trifolium pretense) ، گل راعی (Hypericum perforatum) و جینکو (Ginkgo biloba) می‌توانند در کاهش گرگرفتگی در زنان یائسه نقش داشته باشند.

در این بررسی مشخص شد که بیشترین مطالعات انجام‌شده در این خصوص، روی گیاه سویا با 20 مطالعه بوده است که در 11 تای آن‌ها، به اثربخشی مصرف سویا در کاهش تعداد و شدت گرگرفتگی اشاره شده بود. محققین در این مطالعات پیشنهاد کرده بودند که زنان یائسه به استفاده از سویا جهت رفع مشکلات یائسگی تشویق شوند.

بااین‌حال خانم دکتر کاشانی و همکارانش، مجریان این طرح پژوهشی اظهار داشته‌اند: «نتایج این مطالعه نشان داد که گیاهان دارویی بسیاری در کاهش علائم گرگرفتگی مؤثر هستند. اما برای نتیجه‌گیری قطعی در این مورد نیاز به مطالعات بیشتری حس می‌شود و برای استفاده در کلینیک نیز، بایستی آزمایش‌هایی با در نظر گرفتن بی‌خطر بودن این فرآورده‌ها ازنظر عوارض جانبی انجام گیرد».

فصلنامه «گیاهان دارویی» وابسته به پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی که از نشریات پیشرو در انتشار مقالات علمی پژوهشی مرتبط با این‌گونه گیاهان است، نتایج این پژوهش را منتشر کرده است.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین