|
|
امروز: شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۴
کد خبر: ۱۵۴۸۲
تاریخ انتشار: ۰۱ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۹:۳۴
با اجرایی شدن نخستین گام از برنامه اقدام مشترک ژنو، دیروز نرخ ارز به مقدار قابل‌توجهی در بازار تهران کاهش یافت و در مرز 2900 تومان ایستاد. سطح قیمتی فعلی که دلار روی آن قرار گرفته، در ماه‌های اخیر بی‌سابقه بوده است.
کارشناسان اقتصادی علت افت نرخ ارز را شروع اجرای تعهدات توافق‌نامه ژنو توسط ایران و کشورهای گروه 1+5 عنوان کرده‌اند. کاهش قیمت ارز، نرخ انواع سکه و طلای 18 عیار را نیز به همراه خود پایین آورد. تاثیر کاهشی قیمت ارز بر قیمت طلا در حالی است که طلای جهانی مسیر متفاوتی را می‌پیماید و پس از طی روندی افزایشی در چند روز گذشته، قیمت هر اونس آن در حال حاضر روی بیشینه قیمت 6 هفته اخیر خود ایستاده است.

کاهش نرخ ارز
قیمت دلار آمریکا، دیروز با متحمل شدن افتی شدیدتر نسبت به روز شنبه، روی مرز 2 هزار و 900 تومان قرار گرفت. بازار ارز داخلی از شروع به‌کار دولت جدید به روند مذاکرات و حصول توافق بین ایران و کشورهای گروه 1+5 نظر داشت.

بر این اساس هر قدمی که مذاکرات هسته‌ای به پیش رفت، قیمت ارز در بازار تهران مقداری کاهش یافت. در این مسیر، توافقاتی که در مذاکرات هسته‌ای رخ داد، چند بار مسیر حرکت نرخ ارز را معکوس کرد و در شروع دی ماه، وقوع اتفاقاتی باعث شد که قیمت ارز با سرعت نسبتا زیادی افزایش یابد. روند افزایشی نرخ ارز، مطابق با پیش‌بینی بازاری‌ها پس از چند هفته متوقف شد و بازار دوباره شاهد کاهش قیمت‌ها بود. تا اینکه نزدیک شدن به شروع لغو مرحله‌ای تحریم‌ها، خبر توافق نهایی بین ایران و غرب و کاهش تقاضا به‌دلیل تعطیلی روز یکشنبه هفته جاری، باعث شد که قیمت دلار در اولین روز هفته، به مقدار نسبتا زیادی کاهش یافته و از مقادیر پیش از شروع دی‌‌ماه خود نیز عبور کند.

دیروز انتشار اخباری امیدوارکننده باعث شد که قیمت دلار به همراه بسیاری از ارزهای دیگر در بازار تهران به شدت کاهش پیدا کند و قیمت دلار به 2 هزار و 900 تومان رسید. پیش از این یک‌بار در اواخر شهریور ماه، قیمت دلار به کانال 2 هزار و 800 تومانی وارد شده بود، ولی مبادله‌ای در این قیمت صورت نگرفت و نرخ دلار خیلی زود افزایش یافت و مجددا به بالای 2900 تومان رسید. در روز 29 شهریورماه قیمت دلار بر تابلوی برخی از صرافی‌ها تا 2870 تومان نیز پایین آمد، ولی به سرعت با افزایشی شدید وارد فاز 2940 تومان شد. بر این اساس می‌توان گفت قیمتی که دلار آمریکا دیروز روی آن ایستاد، در ماه‌های اخیر بی‌سابقه بود.

 پیش از این کاهش‌های شدید قیمتی در بازار، در ادامه قدری تعدیل می‌شدند، مثلا اگر قیمت دلار تحت‌تاثیر رویدادی در یک روز 30 تومان پایین می‌آمد، فردای آن روز با افزایش 20 تومانی مواجه می‌شد تا برآیند کاهش قیمت تعدیل شود، اما مشاهده شد که قیمت دلار به دنبال کاهش 25 تومانی روز شنبه، روز گذشته نیز 35 تومان کاهش یافت. دیروز 30 دی ماه، روز اجرایی شدن توافق‌نامه هسته‌ای ایران و 1+5 موسوم به توافق ژنو، بود. علت عمده کاهش نرخ ارز در بازار نیز همین مساله عنوان می‌شود. از جمله اخباری که بازار را تحت‌تاثیر قرار داد و روند کاهشی نرخ ارز را تداوم بخشید، می‌توان به برداشته شدن برخی از تحریم‌های بانکی و آزاد شدن بخشی از دارایی‌های بلوکه شده ایران در مقابل توقف غنی‌سازی 20 درصدی اورانیوم در نطنز اشاره کرد.

 بر این اساس، ایران انجام دادن تعهدات خود را شروع کرده است. مدیرکل پادمان انرژی اتمی کشور خبر داد با مشارکت بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، تولید اورانیوم 20 درصد با جداسازی سیلندرهای خوراک‌های زنجیره و قطع خطوط ارتباطی در تاسیسات نطنز متوقف شده است. همراه با اقدامات ایران در خصوص تعهدات خود، کشورهای غربی نیز در حال عمل به قول‌های خود هستند. بر این اساس 3 بانک مسوول شده‌اند تا دارایی 2/4 میلیارد دلاری ایران را پرداخت کنند. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی ورود این پول‌های بلوکه شده به کشور، به تداوم روند کاهشی نرخ ارز و صیانت از ارزش پول ملی کمک زیادی خواهد کرد. به‌علاوه مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ابراز امیدواری کرد، گفت‌وگوها با ایران طی هفته‌های آینده می‌تواند از سر گرفته شود.

صرافان راسته بازار معتقدند که اخبار منتشر شده، باعث شد که بازار نسبت به نهایی شدن توافقات مطمئن شود و قیمت‌های خود را بر این اساس تنظیم کند. آنها اظهار کردند که افت قیمت دلار باعث شده که میزان تقاضا برای این ارز پراهمیت کاهش یافته و مردم بیشتری برای فروش دلارهایشان به بازار بیایند. این امر حاکی از آن است که مردم احتمال نمی‌دهند که قیمت این ارز دوباره افزایش یابد. بنا به اظهارات صرافان، ادامه روند نزولی نرخ ارز باعث خواهد شد که مردم دیگر ریال‌هایشان را به دلار تبدیل نکنند و خرید دلار صرفا به مصارف ضروری مانند مسافرت یا واردات کالا محدود شود. آنها این شرایط را برای بازار بهتر می‌دانند و می‌گویند که با استقرار این روند سفته‌بازی به تدریج از بازار کنار خواهد رفت. 

افت قیمت سکه
کاهش نرخ ارز که تحت‌تاثیر شروع اجرای تعهدات ایران و گروه 1+5 رخ داده بود، بازار سکه را نیز تحت‌تاثیر قرار داد. بر این اساس کاهش قیمت دلار و ارزهای مهم باعث شد که قیمت انواع سکه و طلای 18 عیار، دیروز نیز در بازار داخلی افت کند. بازار سکه چند هفته‌ای است که با رکود مواجه است. سطح معاملات پایین آمده و عدم اطمینان نسبت به آینده طلا، باعث شده که بسیاری از طلافروشان از خرید مصنوعات طلایی دسته دوم اجتناب کنند.

 عده‌ای معتقد بودند که سرمایه‌گذاران پیش‌بینی می‌کردند که افت قیمت ارز به‌دلیل پیشرفت مذاکرات، قیمت سکه در بازار را کاهش دهد و منتظرند تا افت قیمت سکه رخ دهد تا در کف قیمتی اقدام به خرید کنند. بر این اساس شاید سرمایه‌گذاران داخلی دوباره به فلز زرد رنگ روی آورده و بازار سکه دوباره گرم شود. تحلیلگران معتقدند که افزایش قیمت طلای جهانی در ادامه سال میلادی جاری نیز می‌تواند به اصلاح دیدگاه سرمایه‌گذاران داخلی نسبت به طلا موثر باشد و بازار داخلی این فلز زرد رنگ را دوباره رونق ببخشد. 

طلای جهانی
قیمت طلای جهانی به‌دلیل تعطیلی آخر هفته بازارهای جهانی، دیروز تغییری ثبت نکرد، البته فلز زرد رنگ به دنبال افزایش اعتماد سرمایه‌گذاران و کاهش ارزش سهام در بازارهای بین‌المللی در روزهای اخیر افزایش قیمت داشته و روی بالاترین حد خود در 6 هفته اخیر ایستاده است. تقاضای این فلز زرد رنگ از سوی بازارهای آسیایی افزایش‌یافته و برخی از کارشناسان اقتصادی بر این باورند که قیمت هر اونس طلای جهانی به‌زودی از سطح 1285 دلاری عبور خواهد کرد. به هر روی در روز پنج‌شنبه هفته جاری آمارهای مهمی از اقتصاد آمریکا منتشر می‌شود که احتمالا واکنش بازار طلا را به دنبال خواهد داشت.

متوسط تعداد افرادی که در طول یک هفته برای اولین بار تقاضای عضویت برای گرفتن حق بیمه بیکاری را داده‌اند، تصویری از بازار کار آمریکا ارائه خواهد داد. به‌علاوه شاخص رفاه مصرف‌کننده و آمارهایی از بازار مسکن ایالات متحده نیز در آخرین روز هفته جاری منتشر خواهد شد. بازار طلا منتظر است تا این آمارها بیرون بیایند و روند آتی قیمت فلز گرانبها تا حدی روشن شود.

منبع:دنیای اقتصاد
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین