»
کد خبر: ۱۲۸۴۲
تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۳۹۲ - ۲۰:۵۵
علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی از ارسال نامه به رییس جمهوری درباره برنامه های طراحی شده برای توسعه نیروگاه های هسته ای کشور خبر داد و گفت: در این نامه از دکتر روحانی خواسته شده است در بودجه سال 1393 کل کشور، اعتباری برای توسعه نیروگاههای هسته ای در نظر گرفته شود.
معاون رییس جمهوری روز یکشنبه این مطلب را در بازدید از خبرگزاری جمهوری اسلامی در جمع مدیران، سردبیران و خبرنگاران این رسانه بیان کرد و افزود: این نامه امروز برای رییس جمهوری ارسال شده است.

صالحی در پاسخ به سوالی در باره چشم انداز فعالیت های هسته ای و روند توسعه آن در کشور با توجه به توافقنامه ژنو گفت: برای توسعه فعالیت های هسته ای در کشور امروز نامه ای را خدمت رییس جمهوری ارسال کردیم.

رییس سازمان انرژی اتمی افزود: چشم اندازی را جمهوری اسلامی ایران برای توسعه فعالیت های هسته ای خود از قبل داشته و این چشم انداز حتی به صورت قانونی به سازمان ابلاغ شده است؛ یعنی مجلس شورای اسلامی به سازمان ابلاغ کرده در جهت تامین امکانات لازم یا زمینه سازی لازم برای ساخت حدود 20 هزار مگاوات نیروگاه برق هسته ای اقدامات لازم را بکند.

صالحی تصریح کرد پس ما طبق تکلیف، باید در یک چشم انداز بلندمدت قریب 20 هزار مگاوات نیروگاه هسته ای در ایران دایر کنیم. یعنی 20 نیروگاه مانند نیرگاه اتمی بوشهر.

وی یادآور شد قبل از انقلاب اسلامی، موسسه آمریکایی SRI چشم انداز رشد و توسعه اقتصادی کشور را برای 20 سال دیده بود و آنها توصیه کرده بودند که تا 20 هزار مگاوات برق هسته ای داشته باشیم.

رییس سازمان انرژی اتمی در باره چرایی سهم قابل توجه برق هسته ای در سبد برق کشور اظهار داشت: این مساله توجیهات خود را دارد؛ اولین توجیه، اقتصادی است و براساس محاسبات ما تولید برق هسته ای برای ما اقتصادی است.

صالحی صرفه جویی در سوخت فسیلی را توجیه دوم این مساله عنوان کرد و افزود: بارها گفته ام که تولید هر یک هزار مگاوات برق هسته ای در سال، معادل 7 تا 8 میلیون بشکه نفت، در سوخت فسیلی صرف جویی می کند.

وی همچنین افزود: هر نیروگاه هسته ای هزار مگاواتی، مانع از صدور هفت میلیون تن گازهای آلاینده و گلخانه ای می شود؛ یعنی اگر 20 هزار مگاوات برق هسته ای تولید می کردیم 140 میلیون تن گازهای گلخانه ای در کشور تولید نمی شد.

** مذاکره با روس ها برای ساخت چهار رآکتور جدید


معاون رییس جمهوری در باره ساخت رآکتورهای جدید هسته ای در کشور گفت: براساس تفاهمنامه سال 1992 با روسیه، مذاکراتی با آنها داریم تا چهار هزار مگاوات نیروگاه دیگر را با کمک آنها در ایران هر زمانی که مقتضی بدانیم، احداث کنیم.

صالحی با بیان این که نیروگاه اتمی بوشهر راه افتاده و سه ماه است با بهره برداری متخصصان ایرانی در حال کار است، گفت: در سه ماه گذشته، تولید نیروگاه بوشهر از یک میلیارد و 200 میلیون کیلووات ساعت عبور کرده است.

وی خاطرنشان کرد ما در حال مذاکره با روسیه در باره ساخت نیروگاه های جدید هستیم و مذاکراتمان خیلی جدی است.

رییس سازمان انرژی اتمی همچنین از مذاکره با کشورهای دیگر در خصوص ساخت نیروگاه های هسته ای خبر داد، ولی در عین حال از بردن نام این کشورها خودداری کرد.

صالحی در این مورد گفت: مذاکراتی با کشورهای دیگر داشته ایم که حالا نام آنها را نمی برم، زیرا فعلا مقدمات مذاکرات شروع شده و به جای خاصی نرسیده است؛ ولی همین دو الی سه روز پیش مذاکراتی را در این زمینه داشتیم.

معاون رییس جمهوری با یادآوری اظهارات دکتر روحانی در بوشهر ابراز امیدواری کرد که سال آینده شاهد کلنگ زنی واحد دوم نیروگاه بوشهر همراه با آب شیرین کن باشیم.

صالحی تصریح کرد هر واحد نیروگاهی می تواند بین 300 هزار تا 500 هزار متر مکعب آب شیرین در روز تولید کند.

رییس سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: نیروگاه های جدید هسته ای در همان سایت نیروگاه بوشهر احداث خواهد شد، زیرا اگر بخواهیم این نیروگاه ها را در سایت دیگری بنا کنیم، میلیون ها دلار باید هزینه کنیم.

صالحی در پاسخ به این سوال که آیا نیروگاه های جدید هسته ای نیز در محل سابق فاز دوم نیروگاه بوشهر احداث خواهند شد یا جای دیگری، گفت: برای این امر واحد جدیدی باید داشته باشیم، زیرا فضای کافی در سایت بوشهر وجود دارد که از قبل در آن پیش بینی شده است و در نامه ای که خدمت رییس جمهوری فرستادیم، به این موضوع نیز اشاره شده زیرا باید در بودجه 93 دیده شود.

*** برنامه میان مدت سازمان انرژی اتمی، تولید 5 هزار مگاوات برق هسته ای
صالحی اظهار داشت: برنامه میان مدت ما تولید چهار هزار مگاوات برق هسته ای بجز نیروگاه اتمی بوشهر است، ولی نمی خواهیم ساخت این چهار نیروگاه را همزمان شروع کنیم.

وی با بیان این که وقتی شما نیروگاهی را می سازید باید از تامین سوخت آن مطمئن باشید، گفت: هر نیروگاه اتمی در حالت پایدار خود به سالی 30 تن سوخت نزدیک به 5 درصد نیاز دارد و در صورتی که 5 نیروگاه مانند بوشهر داشته باشیم، نیاز به 150 تن سوخت هسته ای در سال خواهیم داشت.

رییس سازمان انرژی اتمی با بیان این که برای تولید 150 تن سوخت هسته ای باید در جهت گسترش فعالیت های غنی سازی کشور حرکت کنیم، خاطرنشان کرد باید آن قدر در میان مدت ظرفیت غنی سازی کشورمان را بالا ببریم که بتواند پاسخگوی رفع نیاز این نیروگاه ها باشد.

معاون رییس جمهوری عمر مفید نیروگاه های اتمی را 60 سال دانست و اظهار داشت: اگر قراردادی با کشوری برای تامین سوخت نیروگاه های اتمی می بندیم برای 5 تا 10 سال خواهد بود که بخشی از عمر نیروگاه های اتمی است؛ قرارداد ما با روسیه برای تامین سوخت نیروگاه بوشهر نیز 10 ساله است.

صالحی با یادآوری سرمایه گذاری عظیم مورد نیاز برای ساخت نیروگاه های اتمی گفت: تحولات جهانی به گونه ای است که این احتمال وجود دارد به دلیل یک تحول سیاسی بگویند ما دیگر سوخت نمی دهیم و شما نمی توانید از 5 نیروگاه خود استفاده کنید.

وی با تاکید بر تامین سوخت نیروگاه های هسته ای در داخل کشور افزود: بخش دیگری از فعالیت های هسته ای حرکت در جهت توسعه فعالیت های غنی سازی در یک افق مثلا حداکثر10 ساله است.

صالحی در پاسخ به این سوال که آیا در نامه شما به رییس جمهوری آمده است که این موضوع در بودجه سال آینده کشور دیده شود؟، تصریح کرد ما نامه نوشتیم و گفتیم که باید در بودجه دیده شود.

** همکاری با آژانس و مذاکرات با 1+5 موضوعات مستقل و مکمل یکدیگر


صالحی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره تفاهم نامه ژنو و تاثیرات این تفاهم نامه در همکاری سازمان انرژی اتمی و آژانس بین المللی انرژی اتمی، گفت: مذاکرات با گروه 1+5 و همکاری بین سازمان انرژی اتمی و آژانس بین المللی مستقل از یکدیگر اما مکمل هم هستند؛ یعنی همکاری ما با آژانس بر روی گفت و گوهای 1+5 سایه می اندازد و همچنین فضای مثبت در 1+5 بر روی همکاری آژانس با سازمان انرژی اتمی سایه می اندازد.

وی تصریح کرد: در مذاکرات ژنو-2 با اختلالی که یکی از کشورها ایجاد کرد، باعث شد که در این نشست تفاهم نامه به سرانجام نرسد، اما بعد از این مذاکرات، آقای آمانو مدیرکل آژانس به ایران آمد و ما یک بیانیه مشترک را مبنی بر همکاری بیشتر صادر کردیم.

رییس سازمان انرژی اتمی افزود: براساس این بیانیه مشترک در یک دوره سه ماهه، یکسری اقدامات مورد نظر را انجام می دهیم که باعث می شود، فضای موجود بین آژانس و سازمان تلطیف شود و این مساله، سایه و آثار خود را روی 1+5 در ژنو-3 داشت.

صالحی ادامه داد: اگر آژانس از مذاکرات با ایران اظهار ناامیدی و گله مندی می کرد، می توانست اثری منفی بر روی مذاکرات ژنو-3 داشته باشد.

وی تاکید کرد: مذاکرات ژنو-3 به لطف خدا به سرانجام نیکویی رسید و ما هم می بینیم که این مساله آثار مثبت خود را بر آژانس بین المللی انرژی اتمی گذاشته است، بنابراین اینها دو مسیر مستقل اما مکمل یکدیگر هستند.

معاون رییس جمهوری مذاکرات 1+5 را دارای صبغه سیاسی و مذاکرات با آژانس را با صبغه فنی و حقوقی دانست و گفت: هرکسی وظیفه خود را انجام می دهد، ولی بحث فنی- حقوقی و سیاسی به هم مرتبط هستند و هرکدام روی دیگری اثر می گذارند و باید همه این عناصر را در جهت حل و فصل مسائل جلو ببریم.

** برنامه صلح آمیز هسته ای ایران در مسیر ارتقاء


رییس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه با توافق ایجاد شده در ژنو این ابهام به وجود آمده که فعالیت های ایران در زمینه هسته ای تنزل می یابد؟، گفت: در این تفاهم نامه فعالیت های هسته ای ما کمافی سابق ادامه خواهد یافت.

وی با اشاره به تبدیل غنی سازی 20 درصد به 5 درصد براساس تفاهم نامه ژنو، تصریح کرد: دوره این جابجایی شش ماه است و بعد یک دوره اعتمادسازی دیگری دارند که هنوز مدت آن معلوم نیست و بعد نهایتا پرونده ایران باید عادی شود؛ این سه ایستگاه را در نظر بگیرید.

صالحی خاطرنشان کرد: ما در این دوره شش ماه داوطلبانه پذیرفته ایم که تولید 20 درصد را به 5 درصد تبدیل کنیم.

معاون رییس جمهوری با اشاره به اینکه در حال حاضر نیازی به تشریح همه جزییات نیست، گفت: مردم خوب ما این مساله را درک می کنند که هر اطلاعی باید در زمان بروز پیدا کند و اگر اطلاعات زودتر از زمان خودش بروز داده شود، ممکن است اختلالاتی در روند کار ایجاد شود.

رییس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: تفاهم نامه ژنو راه را باز کرده است و در انتها که ایستگاه سوم باشد، جمهوری اسلامی ایران مانند سایر اعضای معاهده ان. پی. تی و آژانس از همه حقوق مصرح در این معاهده و اساسنامه آژانس برخوردار خواهد شد.

صالحی گفت: ما در جهت ارتقاء فعالیت های هسته ای صلح آمیز خودمان پیش می رویم و نه در مسیر تنزل.

وی با بیان اینکه برخی از فعالیت ها در طول این شش ماه جابجا خواهد شد، افزود: ما در این شش ماه 20 درصد تولید نمی کنیم اما آن زنجیره و آبشار سانتریفیوژهایی که 20 درصد تولید می کرد، بیکار نمانده و 5 درصد تولید می کند.

*** مقادیر کشف شده اورانیوم کشور خوشحال کننده و امیدوارکننده است

صالحی در پاسخ به سوالی درباره میزان و منابع اورانیوم خام کشور برای تولید سالیانه 150 تن سوخت هسته ای و تامین سوخت مورد نیاز 5 نیروگاه هسته ای هزار مگاواتی، گفت: در گذشته برآوردی از منابع اورانیوم کشور شده بود اما این برآورد اولیه بود.

وی با یادآوری ریاستش بر سازمان انرژی اتمی در 5 سال پیش اظهار داشت: این توفیق را در آن زمان یافتیم تا با استفاده از شناسایی هوایی یعنی رادیومتری و مگنوتومتری به روند شناسایی اماکن بالقوه دارای منابع اورانیوم سرعت ببخشیم.

معاون رییس جمهوری با بیان اینکه هنوز نتوانسته ایم تمامی سطح کشور را برای یافتن اورانیوم پوشش دهیم، تصریح کرد: تقریبا 30 تا 40 درصد از کشور را برای شناسایی منابع اورانیوم پوشش داده ایم ولی هنوز دو سوم از خاک کشور باقی مانده است ولی اطلاعاتی که تا به امروز بدست آورده ایم خوشحال کننده و امیدوارکننده است.

رییس سازمان انرژی اتمی وجود منابع اورانیوم در دو سوم باقی مانده کشور را تقدیر الهی دانست و در عین حال گفت: ما به این موضوع اکتفا نمی کنیم؛ در جهت عادی سازی پرونده هسته ای کشور در حال حرکت رو به جلو هستیم و باید بگویم که در آفریقا در شرکت «روسینگ» که یک شرکت بزرگ تولید اورانیوم است، سهام داریم و به دنبال سهام خود خواهیم رفت.

صالحی با بیان اینکه این گونه نیست که بخواهیم تمام اورانیوم مورد نیاز را از داخل تامین کنیم و به دنبال خرید آن خواهیم رفت، افزود: بسیاری از کشورها نفت دارند ولی از خارج نیز وارد می کنند تا نیازهایشان را برآورده کنند؛ اگر آن میزان اورانیوم که نیاز داشتیم، توانستیم در داخل اکتشاف کنیم که بهتر، ولی اگر نتوانستیم قطعا مابقی را از خارج وارد خواهیم کرد.

*** در ساخت نیروگاه های آب سنگین از جهت خصوصیات خاص جلوتریم

رییس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوال دیگری درباره اظهارات روز گذشته اش مبنی بر اینکه عدول از آب سنگین مانند عدول از غنی سازی است، با طرح این سوال که چرا آب سنگین برای ما مهم است؟، گفت: وقتی پرونده هسته ای ما عادی شد و توانستیم نیروگاه های تولید برق از کشورهای مختلفی که قابلیت ساخت نیروگاهی را دارند، بخریم در مواردی ممکن است ما از نظر فنی تشخیص دهیم که نیروگاه آب سنگین برای تولید برق می خواهیم نه نیروگاه آب سبک.

وی با بیان اینکه در زمینه نیروگاه های آب سنگین از جهت خصوصیات خاص جلوتر هستیم، توضیح داد: از عناصر مهم نیروگاه های آب سنگین، تولید آب سنگین، ساخت سوخت، طراحی مفهومی و جزیی است که ما این مسائل را برای رآکتور IR-40 انجام داده ایم در حالی که در مورد نیروگاه های آب سبک این تجربه را نداریم.

*** دروغ بزرگ علمی جهان درباره رآکتور اراک

صالحی در پاسخ به سوالی درباره تولید پلوتونیوم در رآکتور اراک و ادعای غربی ها مبنی بر تولید بمب هسته ای از آن اظهار داشت: مقامات غربی از زبان کارشناسان و موسسات تحقیقاتی خود می گویند که رآکتور آب سنگین می تواند منشا فعالیت های غیرصلح آمیز و ساختن بمب باشد که باید بگویم این یک دروغ بزرگ علمی در جهان است.

معاون رییس جمهوری در این رابطه توضیح داد: شما باید از عنصر 239 پلوتونیوم برای تولید بمب استفاده کنید و اگر می خواهید پلوتونیوم 239 تولید کنید، سوخت نباید بیش از 10 الی 15 روز در رآکتور باقی بماند.

وی افزود: اگر پلوتونیوم بیش از 15 روز در رآکتور باقی بماند سموماتی ایجاد می شود؛ وقتی پلوتونیوم 239 با پلوتونیوم های 240 و 242 239 یکی می شود، دیگر نمی توانید آنها را شناسایی کنید و این پلوتونیوم دیگر در تسلیحات هسته ای کاربردی ندارد.

رییس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: سوخت رآکتور آب سنگین اراک قرار است یکسال در قلب آن باقی بماند و این سوخت دیگر weapons grade plutonium نیست.

صالحی با بیان اینکه این احتمال وجود دارد طرف مقابل مدعی شود ایران سوخت را قبل از 15 روز از رآکتور خارج کند، گفت: ما حتی نمی توانیم یک شیر را بدون اینکه از دید دوربین های آژانس محفوظ بماند، باز کنیم و این گونه اظهارات بی معناست، در ضمن ما Safe Guard Approach برای این مساله داریم.

وی تصریح کرد: هنوز رآکتور اراک راه نیتفاده ولی هر زمانی راه افتاد، می توانیم پروسه پادمانی را به گونه ای تنظیم کنیم که هیچ نگرانی در خصوص خروج پلوتونیوم از رآکتور نباشد.

معاون رییس جمهوری در عین حال تاکید کرد: هیچ دلیلی ندارد که بگویند شما آب سنگین را کنار بگذارید جز اینکه بخواهند ما را از یک فن آوری که صاحب آن شده ایم، محروم کنند.

*** رآکتور تهران به صورت مرتب در حال کار است


رییس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوالی درباره فعالیت رآکتور تهران گفت: رآکتور تهران مرتب در حال کار است و رادیو دارو تولید می کند.

وی با بیان اینکه بدلیل مشخص نبودن وضعیت سوخت رآکتور تهران، از خارج از کشور رادیوداروهای «یُد و مولیبدن» وارد کردیم، افزود: خودمان هم شروع به تولید ید و مولیبدن کرده ایم کما اینکه یکسری از رادیو داروها را ضرورتا رآکتور تهران به دلیل عمر مفید آن می تواند تولید کند.

صالحی درباره سوخت 20 درصدی این رآکتور نیز تاکید کرد: در مجموع نزدیک به 405 کیلوگرم اورانیوم 20 درصدی تولید کردیم که حدود 200 کیلو از آن تبدیل به اکسید اورانیوم و بخشی دیگری نیز به اورانیوم 3 و نیم درصد تبدیل خواهد شد اما به اندازه ای که چندین سال نیاز رآکتور به سوخت تامین شود، ذخیره سوخت داریم.

منبع: فرارو
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین