|
|
امروز: پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳ - ۲۳:۲۲
کد خبر: ۹۵۲۴۲
تاریخ انتشار: ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۰
آئین رونمایی از تازه ترین اثر آیت الله سید حسن خمینی به نام «تحریر توحید» عصر روز گذشته چهارشنبه هشتم اردیبهشت ماه، با حضور شخصیت های مهم سیاسی و فرهنگی در سالن همایش های کتابخانه ملی ایران برگزار شد.
تازه ترین اثر آيت الله سید حسن خمینی با نام «تحریر توحید» که شامل دو جلد است با حضور شخصیت های مهم و سرشناس کشور رونمایی شد.

 آئین رونمایی از تازه ترین اثر آیت الله سید حسن خمینی به نام «تحریر توحید» عصر روز گذشته چهارشنبه هشتم اردیبهشت ماه، با حضور شخصیت های مهم سیاسی و فرهنگی در سالن همایش های کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

 در این مراسم چهره هایی چون آیت الله موسوی بجنوردی، آیت الله امام جمارانی، دکتر فاطمه طباطبایی، سید محمد کاظم موسوی بجنوردی، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، غلامعلی حداد عادل، حجت الاسلام و المسلمین علی یونسی مشاور رئیس جمهور، حجت الاسلام و المسلمین مجید انصاری معاون پارلمانی رئیس جمهوری، حجت الاسلام و المسلمین سید محمود دعایی مدیر روزنامه اطلاعات، حجت الاسلام و المسلمین قدرت الله علیخانی، هادی خانیکی استاد ارتباطات، رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم، محمدباقر قالیباف شهردار تهران، حجت الاسلام و المسلمین نقویان، حجت الاسلام و المسلمین رحمانیان، محمد علی زم، حمید میرزاده رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، صالحی امیری رئیس کتابخانه ملی ایران، عبدالجبار کاکائی شاعر و ... حضور داشتند.

این مراسم با خیرمقدم و سخنرانی مختصر صالحی امیری، رئیس کتابخانه ملی ایران در خصوص محاسن آیت الله سید حسن خمینی وامام خمینی (قدس) آغاز شد.

عرفان اسلامی اشرف همه علوم است

سپس فاطمه طباطبائی، مادر آیت الله سید حسن خمینی سخنرانی کرد. وی در ابتدا ضمن تبریک به معلمان حاضر در جلسه به مناسبت روز معلم و شهادت استاد شهید مطهری گفت: انسان باید همواره به قرائت کتاب آفرینش مشغول باشد و منظور خداوند را از کتاب نفس درک کند. همانطور که یک مولف از نوشتن یک اثر قصد و هدفی دارد انسان هم لازم است کتاب آفرینش را بخواند و بیاموزد به همین دلیل هم شغل معلمی یک شغل ازلی و ابدی است و تاخدا هست، علمی هم هست.

وی افزود: عرفان اسلامی علمی حقیقی است و بر سایر علوم شرافت دارد؛ شرافت یک علم یا به موضوع آن است یا به شمول و گسترگی و یا به مسائل آن. عرفان اسلامی از همه نظر بر سایر علوم شرافت دارد. مهم تر از همه اینکه عرفان اسلامی از جهت فایده هم اشرف علوم است چون موجب آرامش و سعادت همیشگی انسان می شود.

مدیر انجمن عرفان اسلامی در پایان اضافه کرد: کتاب «فصوص الحکم» ابن عربی در حوزه عرفان نظری جایگاه والایی دارد به طوری که امام خمینی (قدس) در یکی از نامه های خود به یکی از رئیس جمهوران از این کتاب یاد کرده است. قصیری شارح این اثر، به خوبی آن را تبیین و تشریح کرده است. قصیری اشاره کرده که وقتی از وجود حرف می زنیم، یعنی داریم از یگانه عالم یعنی خدا حرف می زنیم و نباید برای آن سلسله مراتب قائل شویم. کتاب «تحریر توحید» نگاه انتقادی و دقیق آیت الله سید حسن خمینی به همراه یک مقدمه است که حتما مورد استفاده حوزویان، دانشمندان و دانشگاهیان قرار می گیرد.

سه مرتبه از توحید از دیدگاه آیت الله جوادی آملی

سعید جوادی آملی، فرزند آیت الله جوادی آملی از دیگر سخنرانان این مراسم بود که موضوع صحبتش در خصوص موضوع عرفان و توحید بود. وی گفت: عرفان را دو مسئله اداره می کند؛ اول اینکه توحید چیست؟ دوم اینکه موحد کیست؟ در مورد توحید تلاش های بسیار زیادی انجام شده از جمله کتاب قیصری که به آن اشاره شد ولی کتابی توحید را معرفی کند کتاب «حکمت متعالیه» ملاصدرا بود.

وی افزود: به نقل از آیت الله جوادی آملی سخن درباب توحید دارای سه مرتبه است؛ مرتبه اول توحید ذاتی و مقام ذات است که هیچکس امکان درک آن را ندارد، مرتبه دوم توحید ذاتیه یا مقام صفات ذاتیه است که در این مرتبه هم هیچکس نمی تواند عظمت ذات را درک و فهم کند به گفته ایشان این دو مقام، منطقه ممنوعه هستند که هیچکس اجازه ورود به آن را ندارد اما مرتبه سوم توحید مرتبه توحید در افعال است. ما همه در این مقام از توحید زندگی می کنیم.

جوادی آملی ادامه داد: در مقام سوم توحید است که کتاب «تحریر توحید» معنا پیدا می کند و تلاش عالمان در حوزه عرفان در این سطح جای می گیرد. اینجاست که همراهی کتاب و سنت زیبنده می شود. کتاب «تحریر توحید» که امروز رونمایی می شود علاوه براینکه برای حوزویان و دانشگاهیان ارزمند است برای توسعه عرفان حقیقی و عرفان شیعی هم ارزش دارد.

عرفان اسلامی یک سرمایه است که باید قدرش را بدانیم

حداد عادل از دیگر سخنرانان این مراسم بود که در ابتدای صحبتش ضمن یادکردن از شهید مطهری و پاسداشت مقام معلم گفت: عرفان برای عالم تشیع، ایران اسلامی و انقلاب اسلامی یک سرمایه است و ما باید قدر آن را بدانیم. امام خمینی (ره) هم بزرگترین مدرس عرفان نظری بودند و در عرفان عملی هم به مقام بالایی دست یافته بودند. به همین دلیل هم فهم پیروزی انقلاب بدون درک رابطه میان انقلاب و عرفان امام ممکن نیست و من خوشحالم که توجه به عرفان در خانواده امام خمینی (قدس) منقطع نشده و ادامه دارد.

وی با اشاره به اینکه توجه به عرفان و توسعه آن در حوزه و دانشگاه از سه نظر اهمیت دارد افزود: امروزه عرفان از سه جهت مورد توجه است؛ اول از باب مقایسه تفکر اسلامی و معارف اسلامی با تفکرات غربی مثلا اینکه کانت منکر شهود عقلی است در حالی که در عرفان اسلامی اساس همه چیز شهود عقلی است. اهمیت دوم اینکه توسل به عرفان اسلامی در مقابله با بساط خانمان سور تفکراتی همچون داعش بسیار کارساز است چون اگر مبانی وهابی ها را ردیابی کنیم متوجه می شویم که خلاء عرفان آنها را به اینجا رسانده است.

حداد عادل اضافه کرد: اهمیت سوم عرفان مقابله با عرفان های کاذب است که می خواهند جانشین عرفان حقیقی بشوند در حالی که عرفان حقیقی می تواند جلوی این خطرها را بگیرد. به همین سه دلیل هم بنده از رونمایی کتاب «تحریر توحید» و اینکه عرفان در حال جدی گرفته شدن است بسیار خوشحالم.

تحریر توحید تالیف است نه درسگفتار و تقریر

سید محمود صادقی، کسی که مسئولیت تنظیم، تحقیق و نگارش «تحریر توحید» را داشته و از شاگردان آیت الله سید حسن خمینی بوده است از دیگر سخنرانان این مراسم بود. وی گفت: کارهای کتاب «تحریر توحید» از آذرماه سال زمانی که کلاس های درس آیت الله سید حسن خمینی در حال برگزاری بود آغاز شد و همزمان با تدریس کار تدوین و نگارش آن هم پیش رفت. متاسفانه برخی از رسانه ها این کتاب را به اشتباه درسگفتار و یا تقریر نامیدند در حالی که «تحریر توحید» هیچکدام اینها نیست و یک کتاب تالیفی کامل است.

وی افزود: در همه فرازهای این اثر مواردی را در نظر گرفتیم؛ مثلا تلاش کردیم متن را به یک متن زنده و پویا تبدیل کنیم و ترجمه ساده و روانی از اثر داشته باشیم. ضمن اینکه استاد بنده جناب سید حسن خمینی در توضیح وتبیین بخش های سختی مثل فصل سوم و چهارم که مربوط به مباحث اعیان ثابته و یا وجود منبسط سنگ تمام گذاشتند و این مباحث را بسیار دقیق وعالی توضیح دادند.علاوه براین ها همه حواشی که از امام (ره) در این رابطه وجود داشت به همراه سایر حواشی در جای خودش استفاده شده است.

صادقی در انتهای صحبتش پیام آیت الله امجد، از اساتید حوزه علمیه و شاگردان امام خمینی (ره) که نتوانسته بود در مراسم حاضر شود را قرائت کرد.

درد جامعه امروز تنهایی است

آخرین سخنران این مراسم، آیت الله سید حسن خمینی بود. وی صحبتش را با یک خاطره درباره اخلاق مداری امام خمینی (ره) آغاز کرد و گفت: مشکل جامعه امروز این است که به چیزهایی که می گوئیم و می نویسیم عمل نمی کنیم عرفام جوهره تمدن آینده ماست به شرطی که به آن عمل و آن را باور کنیم. ما باید تلاش کنیم معلمان اخلاق باشیم نه گویندگان اخلاق، معلمان عرفان باشیم نه گویندگان آن.

وی افزود: درد جامعه امروز تنهایی است، فرد گرایی در جامعه دنیای امروز را به سمت یک بیماری عمیق می برد و این موضوع را تافلر هم در کتاب «موج سوم» خود بیان کرده است. این تنهایی یعنی از خداوند بریدن، یعنی از دیگران و از طبیعت بریدن و دوای این درد آشتی با آسمان و خداست است. آشتی با آسمان آشتی با یکدیگر را در پی دارد.

یادگار امام (ره) ادامه داد: ما باید تلاش کنیم تعاریفمان از خدا یکی شود و عرفان همین کار را می کند؛ عرفان مسیحی، یهودی، بودایی و اسلامی همگی شهوداتشان ه یک خدا می رسد و آن همان خدایی است که می تو اند مشکل جامعه امروز را  حل کند. سخن تازه دنیای معاصر و امروز بازگشت به خدا و معنویت است. بازگشت به حقیقتی که در قالب الفاظ یافت نمی شود.

آیت الله سید حسن خمینی در پایان گفت: کتاب «تحریر توحید» گام کوچکی است در جهت اینکه بتواند خدایان دروغین را رسوا و خدای واحد را نشان دهد؛ خدایی که می تواند دشمنی ها را به دوستی تبدیل کند. خوب شدن و بهتر شدن جامعه از درون افراد آغاز می‌شود و هر کس در افق نفس خودش باید برای خوب شدن تلاش کند.

منبع: مهر
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین