|
|
امروز: جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۶:۲۲
»
کد خبر: ۹۲۱۶
تاریخ انتشار: ۰۹ آبان ۱۳۹۲ - ۰۸:۵۱
با گذشت دوهفته از آخرین دور مذاکرات هسته‌ای ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 در ژنو، هنوز کنجکاوی رسانه‌ها برای یافتن جزییات بیشتری از روند گفت‌وگوها پابرجاست. با این حال در این دور از مذاکرات به شیوه‌ای کم‌سابقه تمام طرف‌های درگیر از هرگونه اظهارنظر خودداری می‌کنند که این به گفته ناظران نشان‌دهنده جدیت مذاکره‌کنندگان است. در این میان بریتانیا یک عضو گروه 1+5 است که در حال حاضر سفارتخانه فعالی در تهران ندارد.
خیلی‌ها ترمیم کانال‌های ارتباطی را برای نتیجه‌گرفتن در مذاکرات و تسریع روند آن موثر می‌دانند. به‌همین دلیل در هفته‌های اخیر دو کشور قدم‌هایی در جهت بازگشایی سفارتخانه‌ها برداشته‌اند. برای یافتن چندوچون این قدم‌ها به سراغ سخنگوی مربوط به امور خاورمیانه در وزارت خارجه بریتانیا رفتیم.

ایران و بریتانیا توافق کرده‌اند «کاردار غیرمقیم» خود را به زودی معرفی کنند، درست است؟ این به‌چه معناست؟ «کاردار» اعزامی چه مسوولیت‌هایی برعهده دارد؟


اعلامیه‌ای به‌زودی منتشر می‌شود. «کاردار غیرمقیم» به‌طور موقت و در غیاب رییس هیات (سفیر) منصوب می‌شود. او نماینده بریتانیا در تهران خواهد بود اما سفیر نیست. این انتصاب ما را قادر می‌کند تا گفت‌وگوهای مفصل‌تر و منظم‌تری با ایران داشته باشیم. «کاردار غیرمقیم»، ساکن لندن خواهد بود اما مدام با ایران در ارتباط می‌ماند.

موضوعات مورد بحث هیات‌های اعزامی ایران و بریتانیا- در حاشیه مذاکرات هسته‌ای- چه بود؟


سایمون‌گس، مدیر سیاسی بریتانیا با معاون وزیر خارجه ایران- روانچی- در ژنو ملاقات کردند. آنها مساله هسته‌ای و قدم‌های بعدی در روابط دوجانبه را مورد بحث قرار دادند. این مذاکره، در پی ملاقات وزرای خارجه دو کشور در سپتامبر گذشته انجام شد.

عادی‌سازی کامل روابط دوکشور چقدر طول می‌کشد؟ بریتانیا برای تحقق این هدف چقدر آمادگی دارد؟

ما می‌خواهیم روابط دوجانبه را «گام‌به‌گام» ارتقا دهیم و این شامل گفت‌وگو بر سر بازگشایی سفارت‌ها نیز می‌شود. به‌همین دلیل، «کاردار غیرمقیم» منصوب می‌کنیم. او مسوول ساختن روابط از جمله اجرای قدم‌های مشروط برای بازگشایی احتمالی سفارت‌هاست.

ایران بسته جدیدی در ژنو ارایه کرد. آیا در صورت برداشتن گام‌هایی از سوی ایران، بریتانیا تلاش یک‌جانبه‌ای برای کاهش تحریم‌ها خواهد داشت؟


ما به پیشرفت در مذاکرات متعهدیم به‌همین دلیل محتوای آن را محرمانه نگه می‌داریم. اگر ایران باید قدم‌های اولیه ضروری را بردارد، گام‌های متناسب را در ازای آن برخواهیم داشت. بدون آنها تحریم‌ها سرجایش خواهد بود.

بریتانیا درباره دعوت ایران به کنفرانس «ژنو2»- با موضوع بحران سوریه- چه موضعی دارد؟


شورای امنیت سازمان ملل متحد، ماه قبل تایید کرد که هدف «ژنو2» اجرای بیانیه کنفرانس «ژنو1» (ژوئن 2012) است. مفاد این اعلامیه از دولت و مخالفان سوریه می‌خواهد که با رضایت دوطرفه پیرامون تشکیل دولت موقتی با قدرت اجرایی توافق کنند. تا وقتی‌که ایران بیانیه را به‌صورت عمومی تایید نکند و از هدف «ژنو2» حمایت نکند، دشوار است بتوانیم نقشی سازنده برای ایران در یافتن یک راه‌حل سیاسی متصور شویم.

وضعیت مبادلات تجاری ایران و بریتانیا در حال حاضر چطور است؟


ارزش مبادلات با ایران در سال 2012، به 217‌میلیون‌پوند (کالا) و 181‌میلیون‌پوند (خدمات) کاهش یافته بود ولی در سال 2011، ارزش مبادلات به 539‌میلیون‌پوند (کالا) و 190‌میلیون‌پوند (خدمات) می‌رسید. به‌عنوان اولویت، بریتانیا برای مبادله کالاهای بشردوستانه مجوز صادر می‌کند.

آیا اعضای تیمتان را برای گفت‌وگوهای فنی پیش از دور بعدی مذاکرات هفتم‌وهشتم نوامبر انتخاب کرده‌اید؟ چه موضوعاتی بررسی خواهد شد؟


کارشناسان برای بحث بر سر مسایل فنی مذاکره خواهند کرد. ما با تیم ایرانی توافق کردیم که هیچ‌گونه جزییاتی در این مرحله ارایه نکنیم.

منبع: شرق
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین