کد خبر: ۸۶۳۷۲
تاریخ انتشار: ۱۶ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۷:۲۶
نژادپرستی در تاریخ آمریکا ریشه در مهاجرت سفیدپوستان اروپایی در اواخر قرن 16و مواجهه با سرخپوستان ساکنین همیشگی این سرزمین دارد که سرآغاز تاریخ مستعمراتی آمریکا بود.
آمریکا که از زمان شکل گیری گرفتار نژادپرستی است، جنبش های اعتراضی بسیاری را تجربه کرده و اکنون نیز سیاهپوستان مخالف این وضعیت با استفاده از فضای مجازی سعی در تاثیرگذاری بر انتخابات رییس جمهوری آینده این کشور را دارند.

- تاریخ نژادپرستی در آمریکا

نژادپرستی در تاریخ آمریکا ریشه در مهاجرت سفیدپوستان اروپایی در اواخر قرن 16و مواجهه با سرخپوستان ساکنین همیشگی این سرزمین دارد که سرآغاز تاریخ مستعمراتی آمریکا بود.

سیاهپوستان تنها قربانیان نژادپرستی در آمریکا محسوب نمی شوند، نسل کشی سرخپوستان آمریکایی، بیگانه هراسی علیه ژاپنی ها در طول جنگ جهانی دوم، نژادپرستی علیه یهودیان تازه وارد به آمریکا، بیگانه هراسی علیه مهاجرین ایرانی به بهانه تسخیر لانه جاسوسی و گسترش نژادپرستی و توهین به مسلمانان پس از حوادث 11 سپتامبر از جمله نمونه های نژادپرستی و رواج هراس از ملیت های مختلف درجدول زمانی تاریخ آمریکا می باشد که به بهانه های رنگ پوست،مذهب یا ملیت جریان داشته است.

اعتراض ها و جنبش های مدنی علیه نژادپرستی برای دستیابی به عدالت و حقوقی برابر با دیگر افراد جامعه در تاریخ آمریکا همواره به چشم خورده است که اوج آن جنبش حقوق مدنی آمریکایی های آفریقایی تبار طی سال های 1995 تا 1968 به رهبری مارتین لوتر کینگ است که به تصویب قانون حقوق مدنی منجر شد و بر اساس آن هرگونه تبعیض نژادی بر اساس نژاد، رنگ،مذهب یا اصالت ملی در امور استخدامی و حضور در اماکن عمومی ممنوع است.

- باور نژادپرستی و قدرت شبکه های اجتماعی

طبق نظرسنجی شبکه تلویزیونی سی ان ان، حدود نیمی (49 ٪) مردم آمریکا نژادپرستی را مشکل بزرگ جامعه و 33 درصد تا حدودی مشکل عنوان کرده اند که بیانگر پررنگ بودن این مساله در زندگی روزمره شهروندان آمریکایی است.

بارها برخورد خصمانه و خشن پلیس با سیاهپوستان که در موارد بسیاری به قتل قربانیان منجر می شود و تا پیش از این مسکوت می ماند، امروزه به دلیل گسترش اینترنت، شبکه های اجتماعی و فراگیر شدن تلفن های همراه هوشمند و بازتاب گسترده این وقایع، سبب منسجم تر شدن تجمع ها و جنبش های اعترضی مدنی در سراسر آمریکا شده است.

هشتگ «جان سیاهپوستان هم مهم است» (black lives matter# ) در شبکه های اجتماعی، نقطه ثقل پیگیری آخرین تحولات مربوط به مبارزات ضدنژادپرستی بخصوص در مسایل رفتار خشونت آمیز پلیس با سیاهپوستان شده است و مردم و فعالان مدنی از این راه و اطلاع رسانی به دیگر معترضین برخوردهای نژادپرستانه، فراخوان شرکت در اعتراضات مدنی را ارائه می دهند.

این هشتگ سال 2013 پس از قتل نوجوان 17 ساله سیاهپوست آمریکایی در ایالت فلوریدا به ضرب گلوله پلیس شکل گرفت و سپس هشتگ رسمی جنبش حقوق مدنی سیاهپوستان آمریکا در اعتراضات شد و همواره در تجمع ها و راهپیمایی های اعتراضی سیاهپوستان طی سال های اخیر در سراسر آمریکا و جهان مورد استفاده قرار گرفته است.

پس از انسجام فعالیت های جنبش حقوق مدنی سیاهپوستان در شبکه های اجتماعی و بازانتشار اخبار خشونت پلیس علیه سیاهپوستان، در تمام مواردی که خشونت ها منجر به کشته شدن یک سیاهپوست شده باشد، راهپیمایی های اعتراضی این جنبش در ایالت های مختلف در انتظار پاسخ مسئولان شهری و پلیس آمریکا بوده و در مواردی به صحنه ناآرامی ها و درگیری های مسلحانه بین پلیس و معترضین مبدل شده است.

- پلیس آمریکا در صدر متهمان نژادپرستی

اعتراض های تابستان سال 2014 بر سر کشته شدن «مایکل بران» نوجوان 17 ساله سیاهپوست بدست پلیس سفید پوست در ایالت میسوری که با دخالت خشونت بار پلیس به ناآرامی و شورش های خیابانی و در مواردی تبادل آتش و حضور ماموران با خودروهای زرهی و تجهیزات جنگی همراه شد را می توان از گسترده ترین موارد این اعتراض ها در سال های اخیر برشمرد.

«جاناتان فرل» پس از تصادف خودرو، به ضرب گلوله پلیس به قتل رسید(2013)،خفه کردن مرد سیاهپوست بدست پلیس در ایالت نیویورک بخاطر فروش سیگار نخی غیرقانونی (2014)، شلیک پلیس به« تمیر رایس» نوجوان 12 ساله بخاطر بازی با تفنگ اسباب بازی در ایالت اوهایو (2014)، کشته شدن «اریک هریس» به ضرب گلوله پلیس ایالت اوکلاهما (2015) . «والت اسکات» در کارولینای جنوبی(2015) و «فدری گری» که در زمان دستگیری خشونت آمیز پلیس به نخاع وی آسیب رسید و در اتومبیل پلیس در راه بازداشتگاه جان سپرد، بالتیمور(2015)، تنها نمونه هایی از رفتار خشونت آمیز پلیس در سال های اخیر می باشد که بخاطر شدت اعتراضات گسترده مردمی در رسانه های آمریکا منعکس شده است.

جنبش های اعتراضی سیاهپوستان گاهی با اعتراض های دیگر جنبش های مدنی در آمریکا متقابلا همکاری هایی داشته است، برای مثال حضور طرفداران جنبش سرکوب شده 99 درصد آمریکا معترض به نظام سلطه سرمایه داری آمریکا در تجمع های اعتراضی سیاهپوستان بخصوص در شهر نیویورک کاملا مشهود بود و قضیه پیوستن معترضین به کشته شدن «فدری گری» در ایالت بالتیمور به جنبش اعتراضی کارکنان رستوران های فست فود از جمله این اعتراضات مرکب است.

پلیس آمریکا که برای بکار گیری بیش از حد سفیدپوستان در نیروهای خود همواره مورد انتقاد جنبش های مدنی ضد نژادپرستی قرار دارد، پس از اعتراضات و ناآرامی های سال های اخیر، به تعدیل نژادی نیروهای خود و تمهیداتی همچون نصب دوربین روی لباس پلیس اقدام کرده است.

سیاست در آمریکا نیز محلی آلوده به این بیماری است که با انتخاب «باراک اوباما» به عنوان اولین رییس جمهور سیاهپوست آشکارتر شد و در روزهای اخیر هم در رقابت های انتخابات درون حزبی نیز بیشتر خودنمایی کرده است.

- ترامپ متهم جدید

اکنون نیز، گروه هایی دانسته یا نادانسته از یک ابرتاجر میلیاردر و صاحب قمارخانه های زنجیره ای که با اظهارات جنجالی و نژادپرستانه توانسته، پیشتاز حزب جمهوریخواه شود، حمایت می کنند.

«جو بایدن» معاون رییس جمهوری آمریکا سه شنبه گذشته در هشداری کنایه آمیز از دونالد ترامپ بخاطر اینکه «آمریکایی ها را مجبور کرده نگاهی دوباره به مشکل دیرینه نژادپرستی خود بیاندازد» تشکر کرده است.

همزمان با تداوم فعالیت های انتخاباتی در آمریکا، درخواست ممنوعیت سفر ترامپ به مکزیک در واکنش به اظهارنظرهای تند وی علیه مکزیکی ها به مجلس این کشور ارائه شده است.

روزنامه واشنگتن پست نوشت: این تصمیم در واکنش به گفته های نژادپرستانه ترامپ است که نامزدی خود را با «تجاوزگر جنسی خواندن مکزیکی ها» و لزوم ساخت دیوار مرزی با مکزیک اعلام کرد.

همزمان وزیر خزانه داری مکزیک در واکنش به ادعاهای ترامپ مبنی بر مجبورکردن دولت این کشور برای پرداخت تمام هزینه ساخت دیوار مرزی بین دو کشور، چنین درخواستی را غیرقابل باور خوانده است.

از سوی دیگر، «مانوئل دلگادیلو» نایب رئیس حزب ملی جنبش محافظه کار مکزیک نیز گفته است که این حزب مصوبه ممنوعیت ورود ترامپ را به عنوان تصمیم مجلس به دولت فدرال ارایه کرده که به علت عدم توانایی مجلس در تصویب قوانین فدرال؛ به عنوان پیشنهادی نمادین برای تشویق رئیس جمهوری مکزیک برای مواجهه با این شخص است.

این نماینده مجلس مکزیک گفت: اگر ترامپ با ساخت دیوار قصد دارد از ورود مکزیکی ها به آمریکا جلوگیری کند؛ پس وی هم حق ورود به خاک مکزیک را نباید داشته باشد.

پایگاه خبری آمریکایی «هافینگتون پست»، اقدام ترامپ در مجبور کردن حاضران در یک تجمع انتخاباتی به ادای سوگند وفاداری به او را نشانه آشکارتر شدن شباهت این نامزد ریاست جمهوری آمریکا با آدولف هیتلر رهبر آلمان نازی دانست.
به گزارش پایگاه اینترنتی هافینگتون پست، صعود ترامپ به مکان اول فهرست نامزدهای جمهوریخواه بطور فزاینده ای با آدولف هیتلر مقایسه می شود، زیرا هر دو با استفاده از لفاظی نژادپرستانه، گروه های خاصی از اقلیت ها را مقصر مشکلات کشور خود نشان داده اند.

این شباهت زمانی بیشتر شد که نامزد پیشتاز حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در گردهمایی انتخاباتی اورلاندو در ایالت فلوریدا از حاضران خواست دست راست خود را بالا ببرند و سوگند یاد کنند که حتما به ترامپ رای خواهند داد که یادآور تجمع های انتخاباتی حزب نازی آلمان در دهه 1930 بود.

ترامپ همچنین وعده داد به محض ورود به کاخ سفید، 11 میلیون مهاجر غیرقانونی مقیم در آمریکا را اخراج خواهد کرد و همچنین در ارتباط با جمعیت مسلمان تاکید کرده است که افزون بر ثبت اطلاعات مسلمانانی که به خاک آمریکا وارد می شوند، مساجد این کشور نیز زیر نظارت قرار می گیرند و برخی هم تعطیل می شود.

شبکه تلویزیونی سی.ان.ان نیز دیروز (شنبه) گزارش داد: آمریکایی ها اندک اندک از نامزدی ترامپ برای ریاست جمهوری آمریکا «عصبی» هستند و به دنبال پناهندگی به کانادا می باشند.

به گزارش این شبکه تلویزیونی، تنها در یک روز، 825 هزار کاربر آمریکایی برای فرار از ریاست جمهوری ترامپ، نحوه مهاجرت به منطقه «کیپ بریتون آیلند» (واقع در جنوب شرق کانادا) را بر روی سایت های اینترنتی مورد پرسش و بررسی قرار دادند.

سی.ان.ان گزارش داد: پیامدهای پیروزی ترامپ نامزد ریاست جمهوری 2016 آمریکا از حزب جمهوریخواه، پس از سه شنبه بزرگ (اول مارس - 11 اسفند) بسیار عمیق بود و براساس ارزیابی های گوگل، تنها چهارساعت پس از نتایج انتخابات درون حزبی جمهوریخواه در سه شنبه بزرگ، شمار عبارت «چگونه می توان به کانادا رفت» از سوی کاربران آمریکایی، افزایش تکان دهنده ای داشت.

سی.ان.ان گزارش داد: این عبارت و جستجوی اینترنتی رفتن به کانادا از سوی کاربران نگران آمریکایی، 350 درصد افزایش نشان داد و همزمان پیشتازی غیر قابل توقف ترامپ شکاف عمیقی را در حزب جمهوریخواه پدید آورده است.

به گزارش رویترز، «میت رامنی» نامزد ریاست جمهوری 2012 از حزب جمهوریخواه در سخنانی دور از انتظار گفت: ترامپ یک متقلب و شیاد است که نه طبع رئیس جمهور شدن و نه قدرت تمیز لازم برای تصدی این مقام را دارد.

صعود این میلیاردر آمریکایی در رقابت ها که از ابتدای ورود به عرصه رقابت ها با اظهارات جنجال برانگیز خود خشم و انتقاد بسیاری از رسانه ها، تحلیلگران سیاسی و حتی اعضای برجسته حزب جمهوریخواه را بر انگیخت، مایه حیرت تحلیلگران شده است.

دیدگاه غالب در عرصه گمانه زنی های سیاسی، پیروزی این قمارخانه دار آمریکایی را حاصل دلزدگی و انزجار مردم از سازوکارهای کهنه، فرسوده و فاسد این کشور می داند.

«نوام چامسکی» متفکر و تحلیلگر پرآوازه آمریکایی، پیروزی ترامپ را حاصل وحشت و دلزدگی مردم آمریکا در یک دوره نولیبرالیستی می داند.

از سوی دیگر، خودداری از اظهارنظر درباره یکی از رهبران گروه ضدسیاهپوست «کوکلوکس کلان ها» و همچنین افشای همراهی پدر خود با این گروه، متهم به سکوت در برابر نژادپرستی شده است.

روزنامه واشنگتن پست در این باره نوشته است: سال 1927در جریان سرکوبی تظاهرات نژادپرستانه و ناآرام اعضای کوکلوکس کلان ها در محله کوئینز نیویورک، پلیس هفت نفر را دستگیر کرد که پدر دونالد ترامپ به نام «فرد» نیز در جمع بازداشت شدگان بود.

اطلاعات مربوط به دستگیری فرد ترامپ سال گذشته در رسانه ها چاپ شده بود، اما دونالد ترامپ این گفته ها را رد کرد و گفت ;i پدرش هرگز در راهپیمایی کوکلوکس کلان ها شرکت نداشته است.

خبر مربوط به بازداشت پدر ترامپ در رسانه ها پس از آن موضوع روز شد که وی نخواست در باره «دیویددوک» یکی از رهبران کنونی کوکلوکس کلان ها صحبت کند که گویا حامی پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 آمریکا است.

دونالد ترامپ در پاسخ به پرسش های خبرنگاران گفت که هیچ چیز در باره دیوید دوک و حمایت های او نمی داند.

کوکلوکس کلان ها یا KKK شکل گرفته در سال 1965 به دست کهنه سربازان ضدسیاهپوست ارتش کنفدراسیون آمریکا، پشتیبان برتری نژاد سفید، یهودستیزی، نژادگرایی، ضدیت با آئین کاتولیک، بومی گرایی و نفرت پروری نژادی می باشند.

اعضای این گروه همگی در جریان مراسم، آیین ها، تظاهرات، کشتار و شکنجه خیابانی قربانیان خود برای وحشت آفرینی سراپا سفید می پوشیدند و سر و صورت خود را به صورت کامل می پوشاندند و از ترور، خشونت و رعب آفرینی بیشترین بهره را می برند.

پس از چند بار فراز و فرود، دهه ۱۹۲۰ اوج کامیابی کوکلوکس کلان ها بود و جریان دوم این گروه بیشتر از بنیانگذاران خود نژادگرا، کاتولیک ستیز، بومی گرا، یهودی ستیز و سپس کمونیسم ستیز شد.

قتل بردگان حتی زنان و کودکان و در برخی موارد تکه تکه کردن قربانیان به صورت زنده، دارآویختن بی دادرسی و رفتارهای خشونت آمیز از رفتارهای عادی اعضای گروه اصلی و زیر شاخه های کوکلوکس کلان ها به شمار می رفت و حتی در سال های نزدیک به جنگ دوم جهانی از حمایت نازی ها نیز برخوردار شدند.

هم اکنون «استیون هاوارد» به عنوان رهبر گروه KKK مشهور شده است که آشکارا آن را اعلام می کند و این مسئله با اعتراض و وحشت سیاه پوستان در آمریکا همراه شده است.

کوکلوس کلان از آمیختن واژه یونانی kuklox به معنای «حلقه» و واژه انگلیسی clan به معنای «طایفه» پدید آمده است.
منبع: ایرنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین