کد خبر: ۸۶۲۳۷
تاریخ انتشار: ۱۶ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۲۰
روسیه اگرچه هیچ وقت علاقه‌ای به حضور در بین اعضای اوپک نداشته، اما در شرایط فعلی برای روسیه فصل همکاری است و به نظر می‌رسد روسیه نه تنها علاقه‌مند به همکاری با اوپک است بلکه برای آن پیش‌قدم و حتی میزبان نیز می‌شود.

در حالی‌که بالا گرفتن اختلافات بین اعضای اوپک به ویژه ایران و عربستان و البته یارگیری‌های هر کدام بویی از زوال تدریجی اوپک را به مشام می‌رساند اما به نظر می‌رسد روسیه پیش‌قدم شده است که نه تنها با همکاری جدید، این کارتل بزرگ نفتی را قدرت دهد بلکه فکری نیز به حال بازار آشفته نفت کند.

اگرچه پایین آمدن قیمت ها به ضرر تمامی فروشندگان نفت است،‌ تا چند ماه پیش تولیدکنندگان بزرگ نفت این ضرر بزرگ را انکار کرده و نه تنها حاضر به قبول تقصیر سقوط قیمت و بر هم ریختن بازار عرضه و تقاضا نبودند بلکه حرکتی نیز برای برگرداندن ثبات به بازار نمی‌کردند.

نمود این عدم توافق بین اعضا اوپک و حتی بی‌اعتقادی برخی اعضا مانند عربستان نسبت به لزوم اخذ تصمیمی برای مدیریت بازار، در نشست سالانه سران اوپک بود، وقتی که شکسته شدن سقف تولید کلی اوپک و پیوستن اندونزی باعث شد این نشست حتی نتیجه‌ای در حد توافق بر سر سقف تولید را نیز در بر نداشته باشد.

اما چند ماه بعد با ادامه روند کاهشی در قیمت نفت، ونزوئلا پیش‌قدم آغاز سفری برای جلب نظر کشورها به برگزاری نشستی اضطراری برای اتخاذ تصمیمی در مورد وضعیت تولید و برگرداندن بالانس به عرضه و تقاضا شد.

نتیجه تلاش ونزوئلا اما دامن زدن به اختلافات بود، ازجایی که تصمیم نشست دوحه با حضور عربستان، قطر،روسیه و ونزوئلا فریزکردن تولید نفت بود، اما ایران ساکت نماند و اگرچه با عراق در نشست تهران ازاین طرح درابتدا حمایت کرد اما همراهی ‌کردن با آن را منتفی دانست و تصمیم گرفته شده را خنده‌دار خواهند.

درواکنش به این موضوع عربستان نیز موضع‌گیری کرده و اعلام کرد درصورت عدم همراهی تمامی اعضای اوپک او نیز از فریز نفت پیروی نخواهد کرد.

با این حال این تلاطم در روابط اوپکی‌ها، پایان امید برای به دست آوردن توافقی در بازار نفت نشد، چراکه روسیه‌ای که حاضر به عضویت در اوپک نیست، شرایط فعلی را زمانی برای جبهه‌بندی اوپک و غیر اوپک نمی‌بیند و حاضر شده میزبان نشستی مشترک با حضور تولیدکنندگان بزرگ نفت باشد.

نیمه دوم مارس قراراست زمانی برای برگزاری این نشست باشد و البته مکان برگزاری آن نیز بعدا مشخص خواهد شد، در کنار تاریخ و محل برگزاری شرکت‌کنندگان این نشست نیز هنوز مجهول‌اند.

ازآن جایی که به گفته نواک جلسه آینده اعضای اوپک و کشورهای غیرعضو بر مبنای توافقی است که در مورد فریز تولید نفت در فوریه به دست آمده است، به نظر نمی‌رسد نشست آینده نیز جایی برای حضور ایران و عراق که صراحتا با این طرح همراهی نخواهند کرد، باشد.

با این حال شرکت‌کنندگان نشست روسیه قرار است همه تولیدکنندگان بزرگ نفت باشد، شاید همین موضوع بهانه نواک برای سفر به تهران در آستانه برگزاری این نشست نیز باشد.

شاید اقدام روسیه در مورد گرد هم آوردن اعضای اوپک با تمام اختلاف نظرها و جبه‌گیری‌های صریح در کنار غیر اوپکی‌ها آن هم به عنوان یکی از بزرگترین وزنه‌های غیراوپکی در بازار نفت، تیر آخر برای نجات این بازار از روند سقوطی قیمت باشد و البته اینکه چه کشورهایی می‌خواهند به روسیه در پرتاب این تیر کمک کنند هنوز علامت سوال این نشست است.
منبع: ایسنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین