|
|
امروز: پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ - ۰۲:۱۵
کد خبر: ۸۱۹۲۳
تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۲:۱۹
به‌نوشته این تحلیلگر برجسته عرب، ماموریت کنونی روی کاغذ آسان است ولی وقتی آن را به میدان عمل منتقل کنیم، باتوجه به تجارب مشابه قبلی نتیجه ممکن است به‌طور کامل متفاوت باشد و با اوضاع، بازیگران و تحولات دیگری مواجه باشیم.
روزنامه رای‌الیوم در گزارشی به ادعای جدید رئیس‌جمهوری آمریکا درباره پایان دادن به جولان گروه داعش در منطقه تا پایان سال جاری میلادی پرداخت و امکان تحقق آن را بررسی کرد.

عبدالباری عطوان تحلیلگر برجسته عرب در گزارش روز گذشته (سه‌شنبه) خود نوشت: «دولت آمریکا سال جاری (2016) را سال غلبه بر گروه داعش در سه کشور عربی از جمله عراق، سوریه و لیبی خواند. موضوعی که جان کری وزیر امورخارجه آمریکا آن را در نشست رم که با حضور نمایندگان 23 کشور و با هدف بررسی استراتژی‌های مقابله با داعش برگزار شد، اعلام کرد.»

وی می‌نویسد: «آمادگی برای حملات هوایی و زمینی از سوی کشورهای عضو ائتلاف بین‌المللی به رهبری آمریکا، عزم نیروهای ویژه آمریکا را برای تسلط بر دو شهر موصل و رقه را که تحت تسلط گروه داعش قرار دارند، جزم کرده است. این در حالی است که خبرهایی درباره آمادگی بمباران هوایی موضع داعش در لیبی به گوش می‌رسد و شاهدان عینی گفته‌اند که صدها خانواده لیبیایی از ترس بمباران، در روز گذشته خود را به گذرگاه مرزی راس‌ جدیر در مرز لیبی و تونس رسانده‌اند.»
ماموریت کنونی روی کاغذ آسان است ولی وقتی آن را به میدان عمل منتقل کنیم، باتوجه به تجارب مشابه قبلی نتیجه ممکن است به‌طور کامل متفاوت باشد و با اوضاع، بازیگران و تحولات دیگری مواجه باشیم.
 
 
جان کری وزیر امورخارجه آمریکا در کنفرانس رم گفت که گروه داعش به بیش از 40 درصد از اراضی تحت کنترل خود در عراق و سوریه خسارت وارد کرده است. این در حالی است که یکی از مقام‌های نظامی آمریکا گفته که حملات هوایی ائتلاف بین‌المللی منجر به ترور صدها نفر از رهبران رده اول و دوم گروه داعش شده است و این به معنای موفقیت حملات آمریکا است.

عطوان نوشت: «باراک اوباما می‌خواهد در سال آخر حضور خود در کاخ سفید موفقیت‌ مهم دیگری نیز به دست آورد و آن غلبه بر گروه داعش است، ولی چنین موفقیتی بسیار سخت است و اگر بخواهد همه یا بخشی از این هدف محقق شود باید هزینه‌های سنگینی در ائتلاف پرداخت کند. پائولو جنتیلونی، وزیر امورخارجه ایتالیا که ریاست کنفرانس رم را برعهده داشت، در کنفرانسی خبری اعتراف کرد می‌دانیم با گروهی محکم مواجه هستیم و می‌توانیم با طراحی نقشه‌ای استراتژیک از خطرات این تقابل بکاهیم.»

به‌نوشته این تحلیلگر برجسته عرب، ماموریت کنونی روی کاغذ آسان است ولی وقتی آن را به میدان عمل منتقل کنیم، باتوجه به تجارب مشابه قبلی نتیجه ممکن است به‌طور کامل متفاوت باشد و با اوضاع، بازیگران و تحولات دیگری مواجه باشیم.

عبدالباری عطوان درباره تجارب گذشته دو مورد را بیان می‌کند و می‌نویسد: «تجربه نخست، حمله اسرائیل به نوار غزه است که ظرف دو سال ترتیب داده شده بود و در تابستان سال 2014 پایان یافت. این در حالی است که مساحت نوار غزه بیش از 150 مایل مربع (بیش از 38849 هکتار) نبود و از سوی اسرائیل و مصر محاصره شده بود. باوجود این، نیروهای اسرائیلی به طرز فجیعی با انواع سلاح و موشک‌های خود در تسلط بر این منطقه شکست خوردند و نتوانستند باوجود بمباران هوایی و زمینی 52 روزه گردان‌های مقاومت اسلامی حماس را تسلیم کنند.»

تجربه دوم، حمله اسرائیل به لبنان در تابستان سال 2006 است که 33 روز به درازا کشید «و در آن هواپیماها و تانک‌های اسرائیلی در حمله به حزب‌الله لبنان با ناکامی مواجه شدند و حتی نتوانستند یک کیلومتر در عمق لبنان نفوذ کنند.»
بسیار سخت است که بتوانیم تصور کنیم ظرف 10 ماه آینده نقشه‌های آمریکا در غلبه بر گروه داعش آنچنان که اوباما می‌خواهد، منجر به شکاف در صفوف تروریست‌ها شود، زیرا داعش اکنون در حال توسعه است و خود را به لیبی، افغانستان، یمن، عربستان، پاکستان، اندونزی وبخش هایی از اروپا رسانده است.
 
 این نویسنده و تحلیلگر لبنانی می‌افزاید: «نیروهای عراقی زمانی که با پوشش هوایی و کمک نیروهای ویژه آمریکا وارد شهر رمادی شدند، استحکامات دفاعی و تونل‌های بسیار پیچبده‌ای مشاهده کردند و بعید نیست که مشابه چنین چیزی حتی در ابعاد بسیار بزرگ‌تر و با قابلیت سکونت (موقت) در شهرهای رقه و موصل نباشد، این در حالی است که گزارش‌هایی درباره شبکه تونلی بزرگی زیر این دو شهر منتشر شده است.»

عطوان نوشت: «به‌خوبی می‌دانم که نباید مطلقا از قدرت ائتلافی که تلاش می‌کند بر گروه داعش غلبه کند، کاست؛ گروهی که در آن دو قدرت بزرگ و برخی قدرت‌های منطقه‌ای در اروپا حضور دارند، ولی نباید از نظر دور داشته باشیم که این ائتلاف (به جز روسیه) خود عراق را اشغال کرد و پس از هشت سال که اوضاع آرام شد، تصمیم به خروج از آن گرفت.»

وی افزود: «نقطه ضعف شاخص در همه نقشه‌های آمریکا و هم‌پیمانانش این است که آن‌ها تنها بر راه‌حل امنیتی تمرکز کرده‌اند و اقدامی برای ریشه‌کن کردن عواملی که منجر به رشد داعش و گسترش آن می‌شود انجام نمی‌دهند.»

عطوان در پایان مقاله خود می‌نویسد: «بسیار سخت است که بتوانیم تصور کنیم ظرف 10 ماه آینده نقشه‌های آمریکا در غلبه بر گروه داعش آنچنان که اوباما می‌خواهد، منجر به شکاف در صفوف تروریست‌ها شود، زیرا داعش اکنون در حال توسعه است و خود را به لیبی، افغانستان، یمن، عربستان، پاکستان، اندونزی وبخش هایی از اروپا رسانده است. ایدئولوژی داعش بسیار خطرناک‌تر از حضور نظامی آن‌ها است و این در حالی است که بسیاری از کشورهای حوزه خلیج‌(فارس) به‌دلیل کاهش درآمدهای نفتی در آستانه ورشکستگی قرار دارند.»

وی افزود: «دخالت‌های نظامی آمریکا در لیبی، عراق و یمن با هدف کمک به تجدید قوای اسرائیل، برتری نظامی آن‌ها و نابودی ارتش عربی که تهدیدکننده منافع اسرائیل و کمک‌کننده به رشد داعش است، انجام می‌شود. موضوع قابل توجه این است که دخالت‌ها و نقشه‌های جدید که این روزها درباره آن‌ها چیزهایی خوانده‌ایم، تنها یک نتیجه دارد و این که تشکیلات داعش همچنان پابرجا خواهند ماند و به فعالیت‌های خود با عنوان‌های دیگر ادامه می‌دهد.»

منبع: آنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین