|
|
امروز: سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۲۲:۱۳
کد خبر: ۷۳۰۴۰
تاریخ انتشار: ۰۵ آذر ۱۳۹۴ - ۰۲:۳۳
معاون وزیر خارجه کشورمان گفت:‌ تاکنون دو جلسه از هیات نظارت برگزار شده است که در رابطه با تحریم‌ها و اراک بوده است که به بررسی گزارش وزارت خارجه در رابطه با ابعاد حقوقی و اجرایی مصوبات رییس جمهور و شورای وزیران اتحادیه اروپا و نیز سند رسمی اراک پرداخته شده است.
معاون وزیر خارجه کشورمان هشدار داد اگر پنجره‌ای در پرونده پی ام دی باز بماند به این معنا که این موضوع بتواند در آینده نیز مطرح شود به این معناست که برجام متوقف خواهد شد و ما اقدامات هسته‌ای‌مان را از سر می‌گیریم.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید،سید عباس عراقچی در برنامه تیتر امشب شبکه خبر در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند موضوع پی ام دی بسته نخواهد شد و آژانس به شکلی آن را باز نگه می‌دارد؟ گفت: اصولا آژانس در موضع و جایگاهی نیست که پرونده پی ام دی را بخواهد ببندد بلکه باید نتیجه یافته‌ها و ارزیابی خود در رابطه با موضوعات پی ام دی را به شورای حکام ارائه کند. در همین حال 1+5 متعهد شده است که پرونده پی ام دی را براساس یک قطعنامه در شورای حکام ببندد.

وی تاکید کرد: اگر این اتفاق نیفتد و یک گوشه‌ای از موضوع پی ام دی باز گذاشته شود به این معنی است که ایران به تعهدات خود طبق برجام عمل نخواهد کرد. همان طور که می‌دانید تغییرات در اراک و فروش اورانیوم منوط به بسته شدن موضوع پی ام دی از سوی شورای حکام شده است و اگر این اتفاق صورت نگیرد روند اجرای برجام متوقف می‌شود. بنابراین 1+5 باید بین پی ام دی و برجام یکی را انتخاب کند.

معاون ظریف در پاسخ به اینکه چند درصد نسبت به مثبت بودن گزارش آژانس مبنی بر اینکه از پاسخ‌های ایران در رابطه با موضوع پی ام دی قانع شده باشد اطمینان دارید گفت: براساس تدابیری که اندیشیده‌ایم روند را مثبت ارزیابی می کنیم. در عین حال ما هیچ وقت براساس خوش‌بینی مذاکره نکرده‌ایم بلکه همیشه با بدبینی و درنظر گرفتن بدترین سناریو وارد مذاکره شده‌ایم. درباره پی ام دی هم خواست ما بسته شدن این پرونده است و همه چیز به شکلی برنامه‌ریزی شده که قبل ازانجام اقدامات هسته‌ای ما طبق برجام موضوع خاتمه یافته اعلام شود.

عراقچی گفت: براساس محکم کاری‌هایی که تیم مذاکره کننده و کارشناسان سازمان انرژی اتمی انجام داده‌اند در صحنه عمل امیدواریم که پرونده پی ام دی بسته شود و نشانه‌های آن هم وجود دارد. از جمله مباحثی که آقای آمانو در راستای بسته شدن این پرونده قرار است در گزارشش ارائه کند و تا حدودی در مذاکرات روز سه شنبه ما در جریان آن قرار گرفتیم.

این عضو تیم مذاکره کننده هسته‌ای ادامه داد: همچنین در مذاکرات با طرف آمریکایی و اروپایی در وین آن‌ها هم در جهت بسته شدن پرونده پی ام دی حرکت می‌کنند. ما هیچ وقت نمی‌توانیم بگوییم نسبت به موضوعی صد در صد اطمینان داریم اما مطمئنیم مجموعه اقداماتی که انجام داده‌ایم باید ما را به نتیجه برساند. اگر پی ام دی بسته نشود برجام اجرا نمی‌شود. 1+5 قبلا نشان داده است که برجام را انتخاب کرده است و نامه مقام معظم رهبری هم برای انجام اقدامات هسته‌ای از سوی ایران بر همین اساس است که تاکید دارد آن‌ها یا باید برجام را انتخاب کنند یا پی ام دی.

معاون وزیر خارجه کشورمان درخصوص گزارش آژانس در رابطه با پی ام دی خاطرنشان کرد: شورای حکام سیاست‌گذار آژانس است و مدیرکل آژانس مجری تصمیمات شورای حکام. مدیرکل وظیفه دارد ارزیابی خود را ارائه کند که براساس گزارش نوامبر 2011، 12 مورد در موضوع پی ام دی در رابطه با فعالیت‌های هسته‌ای ایران مطرح شده است و از ایران خواسته تا به آن‌ها جواب دهد و در همه این سال‌ها رفت و آمدها میان ایران و آژانس وجود داشته است.

وی با اشاره به نشست روز سه شنبه خود با آمانو در وین اظهار کرد: ما در این نشست یک دور این گزارش را مرور کردیم و آن‌ها ایده ‌ها و عناصر این گزارش را ارائه دادند. همچنین کارشناسان آژانس و ایران جلسه دو ساعته داشتند که با حضور معاون آمانو برگزار شد. ما انتظار داریم این گزارش اول دسامبر منتشر شود و به شورای حکام برای بررسی ارائه شود. قرار است 15 دسامبر جلسه‌ای فوق العاده در شورای حکام تشکیل شود تا در رابطه با گزارش آژانس تصمیم گیری شود. در این فاصله 1+5 قطعنامه‌ای با هدف بسته شدن پرونده پی ام دی را ارائه خواهد کرد که در جلسه 15 دسامبر به رای گذاشته خواهد شد.

عراقچی گفت: همچنین 7 دسامبر، 16 آذر کمیسیون مشترک برجام میان ایران و 1+5 دروین برگزار خواهد شد که در این جلسه نیز قطعنامه 1+5 در رابطه با بسته شدن پی ام دی نیز مرور خواهد شد.

وی تاکید کرد: ما همه نوع محکم کاری را انجام داده‌ایم تا در 15 دسامبر تصمیم گیری در رابطه با قطعنامه بسته شدن پی ام دی به خاتمه یافتن این موضوع منجر شود.

وی با اشاره به دیدارش با آمانو و تاکید بر برخی نکات از سوی ایران اظهار کرد: ما در گزارش آژانس نسبت به برخی مسایل نکات و ملاحظاتی داشتیم و بنا شد که آقای آمانو و همکارانش ملاحظات ما را مدنظر قرار دهند و طی چند روز آینده نیز کارشناسان ما با آژانس در تماس هستند تا اگر نیاز باشند نکات دیگر بیان شود و یا حتی این احتمال وجود دارد که بنده مجددا با آقای آمانو دیداری داشته باشم. این مسایل با هدف تاکید ایران بر رعایت بی طرفی و تکیه آژانس بر بیان حقایق و نه حدس و گمان‌هاست. آژانس حق نتیجه گیری ندارد و باید بی طرفانه نظرات هر دو طرف را منتشر کند. در گزارش آژانس تا جایی که به ما اطلاع داده شود دارای برخی نقاط ضعف بود که ما آن‌ها را گوشزد کردیم و امیدواریم اصلاح شود.

معاون ظریف در پاسخ به اینکه فکر نمی کنید برنامه‌ای پشت پرده برای باز نگه داشتن پرونده پی ام دی وجود داشته باشد گفت: نشانه‌ای از اینکه یک برنامه پشت پرده وجود داشته باشد دریافت نکرده‌ایم در عین حال که تذکرات لازم را به آمریکایی‌ها و اروپایی ها داده‌ایم.

وی در رابطه با اظهارات یک مقام سابق آمریکایی مبنی بر باز بودن موضوع پی ام دی خاطرنشان کرد: این اظهارات برای ما تعیین کننده نیست بلکه ملاک تعهد طرف مقابل در چارچوب برجام است.

عراقچی در خصوص واکنش ایران به احتمال بسته نشدن موضوع پی ام دی در شورای حکام تصریح کرد: در این صورت ما تعهدات خود را اجرا نخواهیم کرد. ما اقدامات‌مان را طوری هماهنگ کردیم که اقداماتی با بازگشت پذیری طولانی بعد از مشخص شدن سرنوشت پی ام دی انجام می‌شود.

وی تاکید کرد: اقداماتی که تاکنون در راستای تسریع در اجرای برجام از سوی ایران صورت گرفته است خلاف نامه رهبری نیست. در دو موردی که رهبری تاکید داشتند کار به بعد از بسته شدن موضوع پی ام دی موکول شده است.

این عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای در پاسخ به این که برخی معتقدند عملا کار در رابطه با اراک و فروش اورانیوم آغاز شده است گفت: با امضای سند بازسازی لزوما کار شروع نمی شود وقتی کار شروع می شود که تغییرات را انجام دهیم. اینکه الان در رابطه با اراک یا ذخایر اورانیوم مذاکرات صورت می گیرد مانع کار نیست مهم آن است که تعهدات‌مان تا مشخص شدن موضوع پی ام دی اجرایی نمی‌شود. ما قراردادهای لازم در رابطه با انتقال اورانیوم به روسیه را با مسکو بسته‌ایم. ورود کیک زرد به کشور مانعی ندارد اما خروج مواد غنی شده حتما باید بعد از بسته شدن پی ام دی صورت گیرد. همچنین در رابطه با اراک اسنادی باید به امضا می رسید که سه سند را شامل می‌شود. سند اول بیانیه‌ای برای ابراز اراده طرف‌ها برای بازسازی اراک بود، سند دوم یادداشت تفاهم میان اعضای 1+5 بود و سند سوم که مهم‌ترین آن است بین ایران، 1+5 و اتحادیه اروپا از سوی وزیران خارجه به امضا رسید و این تنها سندی است که به لحاظ فیزیکی امضای وزیران خارجه را پای خود دارد و سندی فراگیر و جامع است که تکلیف اراک را روشن می‌کند.

عراقچی در خصوص اطمینان ایران از محکم بودن مصوبات رییس جمهور آمریکا و شورای وزیران اتحادیه اروپا در رابطه با لغو و توقف تحریم‌ها گفت: ظاهر امر نشان می‌دهد آنچه را که آن‌ها باید انجام می‌دادند صورت گرفته است. ما بررسی دقیق انجام دادیم و گزارش مفصل و دقیق آن را به هیات نظارت بر برجام در شورای عالی امنیت ملی ارائه دادیم و این هیات تصمیم گیر نهایی است البته در برخی دستورالعمل‌هایی که بعد از آن مصوبات یا پیرو آن صادر شد نکاتی وجود دارد که در حال بحث درباره آن‌ها با آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها هستیم اما از نظر ما تضمین لازم داده شده است.

معاون وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به اینکه شما عضو هیات نظارت بر برجام هستید گفت: خیر.

عراقچی در عین حال از نام بردن اعضای هیات نظارت بر برجام خودداری کرد و گفت: اعضای این هیات را همه مردم می‌شناسند، بنده مسئولیتی در رابطه با اطلاع‌رسانی در این زمینه ندارم و این را خود هیات و یا شورای عالی امنیت ملی باید بگوید.

وی در پاسخ به اینکه تصمیمات در این هیات به رای گذاشته می شود گفت: برای این هیات یک آیین‌نامه طراحی شده که شکل کار در آن مشخص است و در موارد اختلافی رای گیری می‌شود اما جزییات این رای‌گیری را باید خود هیات توضیح دهد.

معاون وزیر خارجه کشورمان گفت:‌ تاکنون دو جلسه از هیات نظارت برگزار شده است که در رابطه با تحریم‌ها و اراک بوده است که به بررسی گزارش وزارت خارجه در رابطه با ابعاد حقوقی و اجرایی مصوبات رییس جمهور و شورای وزیران اتحادیه اروپا و نیز سند رسمی اراک پرداخته شده است.

عراقچی در ادامه با اشاره به جلسات هماهنگی میان ایران و 1+5 برای اجرای برجام گفت: تا روز اجرا کارهای زیادی است که باید صورت گیرد. دوشنبه هفته جاری 1+5 جلسه داخلی هماهنگی داشت و روز بعد من با هماهنگ کننده اجرای برجام از سوی آمریکا در وین دیدار داشتم که گفت‌وگوهای خوبی بود. ما برخی مسایل فنی را مرور کردیم از جمله تهیه راهنماهای لغو تحریم‌ها که باید آمریکایی‌ها و اروپایی آن را تهیه و صادر کنند تا شرکت‌ها،‌بانک ها و کمپانی‌ها بعد از لغو تحریم‌ها تکلیف خود را در تعامل با ایران بدانند. در عمل این دستورالعمل‌ها ساده شده برجام است چرا که برجام از پیچیدگی خاصی برخوردار است و باید برای طرف های اقتصادی، تجاری و بانکی این موارد روشن شود.

وی ادامه داد: بسیاری از هیات های تجاری که به ایران می آمدند سوالات زیادی داشتند و ما همه این سوال‌ها را جمع آوری و به طرف مقابل ارائه کردیم. در دستورالعمل یا راهنمای برجام یک بخش مهمی وجود دارد که مربوط به سوالات معمول است که این سوالات پرسیده شده و پاسخ هایش نیز وجود دارد. نکته مهم این است که در تنظیم و تدوین این دستورالعمل‌ها 1+5 باید با ایران مشورت کند.

این عضو ارشد تیم مذاکره کننده درخصوص زمان اجرای برجام تاکید کرد: چنان چه همه چیز خوب پیش رود اوایل ژانویه، اواسط دی ماه ما به روز اجرایی شدن برجام می‌رسیم که در عمل در آن روز تمامی تحریم‌هایی که تاکنون روی کاغذ برداشته شده است متوقف و یا لغو می‌شوند و اجرای برجام را عملا شاهد خواهیم بود.

وی تاکید کرد: برداشته شدن تحریم‌ها یعنی برداشته شدن موانع بر سر راه رشد و توسعه اقتصادی کشور و از آن به بعد دیگر به عهده خود ما خواهد بود که چگونه سیاست‌های اقتصادی را در چارچوب اقتصاد مقاومتی پیش ببریم و در این زمینه سیاست‌ها و مدیریت دولت و نیز فعالیت بخش خصوصی بسیار مهم است.

عراقچی در رابطه با جمع کردن سانتریفیوژها در سایت نطنز و فردو گفت: تا جایی که می دانم هنوز در مرحله جمع آوری سانتریفیوژهای غیر فعال هستیم.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین