|
|
امروز: چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ - ۰۱:۳۷
کد خبر: ۷۱۲۵۰
تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۴ - ۰۳:۴۵
اظهارات مسئولان امریکایی درباره اجرای تعهدات ایران در حالی مطرح شده است که مقام‌های کشورمان اجرای تعهدات فنی ایران و جمع‌آوری سانتریفیوژهای غیرفعال کشور را آغاز کرده‌اند.
 دبیر شورای عالی امنیت ملی، نقل قول منتسب به وی پیرامون توقف جمع آوری سانتریفیوژها به دلیل تذکر به سازمان انرژی اتمی را نادرست خواند

تکذیب سخنان هسته ای منسوب به شمخانی

توقف جمع آوری سانتریفیوژها به دلیل «تذکر» به سازمان انرژی اتمی برداشت اشتباه رسانه ای است

بعیدی نژاد: آماده اجرای برجام می شویم

عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان درباره موضوع جمع‌آوری سانتریفیوژها در چارچوب برجام با بیان اینکه سازمان انرژی اتمی، وزارت خارجه و شورای عالی امنیت ملی برای پیگیری اقدامات در برجام به طور همزمان و متوازن هماهنگ عمل می‌کنند، تصریح کرد: «اصلاً بحث جمع‌آوری سانتریفیوژ به این عنوان که در رسانه‌ها مطرح شده موضوع دقیقی نیست و ما با موضوعی به نام جمع‌آوری سانتریفیوژ مواجه نیستیم بلکه خود را برای اجرای برجام آماده می‌کنیم.»

حمید بعیدی‌نژاد که با ایسنا گفت‌و‌گو می‌کرد در همین رابطه ادامه داد: «بر اساس برجام باید تعداد سانتریفیوژها به صورت مشخص به 5 هزار و 60 ماشین برسد و تا الان اقداماتی که صورت گرفته این است که سازمان انرژی اتمی مجموعه اقداماتی را طراحی می‌کند تا در تعداد و ویژگی‌های دیگر به نقطه مشخصی برسیم که در برجام تعیین شده است. بنابراین مفهوم کلی جمع‌آوری سانتریفیوژ دقیق نیست.»

بازدید از غرفه مؤسسه ایران

حمید بعیدی‌نژاد عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای در بازدیدازغرفه روزنامه ایران با بیان اینکه مطالب درج شده در برخی رسانه‌ها مبنی بر جمع‌آوری سانتریفیوژها نادرست است، گفت: درحال حاضر سازمان انرژی اتمی درحال ایجاد بستر مناسب برای اجرای برجام است. از آنجایی که تعداد سانتریفیوژهای مورد توافق در برجام مشخص است بنابراین باید تمهیداتی صورت گیرد تا بتوانیم به این تعداد برسیم. او در ادامه با اشاره به اینکه در حال حاضر تعدادی از سانتری فیوژهای مستقر در نطنز غیرفعال هستند، افزود: علاوه بر سانتری فیوژ‌های غیرفعال، آن تعدادی که مازاد بر تعداد توافق هستند نیز باید با دقت و مراقبت و تحت تدابیر ویژه‌ای به محل مناسب برای نگهداری منتقل شوند. البته این پروسه باید در زمانبندی مناسب صورت گیرد چون هرگونه آسیب به این دستگاه‌ها هزینه سرسام‌آوری را به صنعت هسته‌ای ایران تحمیل خواهد کرد.


نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، نقل قول منتسب به وی پیرامون توقف جمع آوری سانتریفوژ ها به دلیل تذکر به سازمان انرژی اتمی را نادرست خواند.

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی  با تکذیب نقل قول منتسب به وی پیرامون توقف جمع آوری سانتریــفوژ  ها به دلیل تذکر به سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: «اجرای تعهدات ایران در برجام تابع ضوابط و مقدمات حقوقی و فنی و رعایت ملاحظات مصوب مراجع قانونی است و دستگاه های اجرایی و نظارتی در چارچوب وظایف خود به رعایت چارچوب های فوق اهتمام جدی دارند».

همچنین کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی درخصوص برداشت اشتباه برخی رسانه‌ها از اظهارات دبیر شواری عالی امنیت ملی مبنی بر اینکه رهبری به مسئولان درخصوص جمع‌آوری سانتریفیوژها تذکر دادند، ضمن رد این اظهارات گفت: بعضاً مطالبی در فضای رسانه‌‌ای گفته می‌شود که متأسفانه صحت ندارد، از قول شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی مطلبی در رسانه‌ها مطرح شد زمانی که بنده با خسروی معاون مطبوعاتی شمخانی صحبت کردم وی تصریح کرد که دبیر شورای عالی امنیت ملی پاسخ دو خبرنگار را به طور همزمان داده که یکی در رابطه با مسأله سوریه بوده و دیگری در رابطه با سانتریفیوژها و زمانی که شمخانی در پاسخ به سؤال سوریه اعلام کرده همین طور است، رسانه پرسشگر یا به صورت برداشت اشتباه یا اینکه خدای ناخواسته براساس عمد مطلب را طور دیگری منعکس کرده است.

کمالوندی: کار را جلو برده و نگه می‌داریم

اظهارات مسئولان امریکایی درباره اجرای تعهدات ایران در حالی مطرح شده است که مقام‌های کشورمان اجرای تعهدات فنی ایران و جمع‌آوری سانتریفیوژهای غیرفعال کشور را آغاز کرده‌اند و در عین حال تأکید دارند که پیشرفت کار را تا زمان مطمئن شدن از اعلام تأیید آژانس مبنی بر حل پرونده مطالعات ادعایی درباره ایران و اجرایی شدن لغو تحریم‌ها متوقف می‌کنند.

در همین خصوص سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشورمان در گفت‌و‌گو با باشگاه خبرنگاران بااشاره به موضوع جمع آوری سانتریفیوژها گفت: کمالوندی گفت: «کار جمع‌آوری سانتریفیوژها نسبت به موارد دیگر برجام بیشتر زمان می‌برد و به دلیل زمانبر بودن جمع‌آوری بخشی از سانتریفیوژها بعد از ابلاغ برجام آغاز شده است. بخش مهم جمع‌آوری سانتریفیوژها مربوط به سانتریفیوژهای فعال است که بلافاصله بعد از تعیین تکلیف موضوع «پی‌ام‌دی» آن را مشخص می‌کنیم، لذا اکنون تنها سانتریفیوژهایی که فعال نیستند و تعدادشان هم بسیار بیشتر است، جمع‌آوری می‌شود، این یعنی اینکه تمرکز ما بر جمع‌آوری سانتریفیوژهای غیرفعال است.» وی در ادامه افزود: «البته تصمیم نداریم تمامی سانتریفیوژهای فعال را جمع‌آوری کنیم، سانتریفیوژهای فعال چیزی حدود 3 هزار عدد است که جمع‌آوری می‌شود زیرا حدود 10 هزار سانتریفیوژ به بالا عملاً طی سال‌های گذشته کار نکرده‌اند و ما اکنون به آرامی و با دقت این سانتریفیوژها را جمع‌آوری می‌کنیم، بدون آنکه آنها را تحت محدودیتی که مدنظر آژانس است، قرار دهیم.» وی در ادامه افزود: اگر بخواهیم بگوییم در رابطه با سانتریفیوژها تعهد جمهوری اسلامی ایران از چه زمانی است، باید بگوییم که بعد از برجام در واقع این کار همزمان با دو موضوع رآکتور اراک و تبادل کیک زرد با مواد غنی شده انجام می‌شود.

واکنش امریکا به توقف روند جمع‌آوری سانتریفیوژها

اجرای تعهدات ایران در چارچوب توافق هسته‌ای و نحوه برچیدن سانتریفیوژهایی که ایران بایستی بر اساس تعهداتش در برجام اجرایی کند با واکنش مقام‌های امریکایی رو به رو شد. از یک سو یک مقام وزارت خارجه امریکا از ایران خواست برنامه زمانی خود را برای اجرای تعهداتش مدیریت کند و از سوی دیگر سخنگوی کاخ سفید هم اعلام کرد تا زمانی که ایران به تعهداتی که در این توافق داده است،عمل نکند از تخفیف تحریم‌ها برخوردار نخواهد شد. بنا به گزارشی که پایگاه خبری وزارت امور خارجه امریکا منتشر کرده است، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا گفت که ایران باید برنامه زمانی خود را به منظور تکمیل گام‌های لازم برای رفع تحریم‌ها مدیریت کند. مارک تونر در یک نشست خبری در پاسخ به سؤالی درباره توقف روند جمع‌آوری سانتریفیوژها در ایران گفت: «برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به طور شفاف گام‌هایی را مشخص می‌کند که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باید راستی آزمایی کند که ایران برای رسیدن به روز اجرا این گام‌ها را برداشته است که مشمول رفع تحریم‌ها شود.» در همین حال سخنگوی کاخ سفید نیز در واکنش به برخی گزارش‌ها مبتنی بر توقف جمع‌آوری سانتریفیوژها در ایران مدعی شد که تأخیر در جمع‌آوری سانتریفیوژها از تأسیسات هسته‌ای ایران می‌تواند منجر به تأخیر در رفع تحریم‌های این کشور شود. جاش ارنست درحالی این اظهارات را مطرح کرد که ادعاها درباره تأخیر ایران در اجرای تعهداتش را تأیید نکرد. وی با بیان اینکه «هنوز زود است تا انتشار اخباری مبنی بر اینکه ایران جمع‌آوری سانتریفیوژهایش را متوقف کرده است، تأخیر و نقض برجام بنامیم»، ادعا کرد که «در صورت اثبات عقب افتادن اجرای تعهدات ایران، لغو تحریم‌ها نیز با تأخیر رو به رو خواهد شد.»

تمدید «وضعیت اضطراری» 

همزمان با موضع‌گیری امریکا درخصوص اجرای تعهدات ایران در چارچوب برجام، رئیس جمهوری امریکا براساس سنتی سالانه «قانون وضعیت اضطراری» در مناسبات با ایران را برای یک سال دیگر تمدید کرد. وضعیتی که به دولت امریکا اجازه می‌دهد تا همچنان به توقیف بخشی از دارایی‌های ایران در این کشور ادامه دهد. اوباما در نامه‌اش به کنگره، نوشته است که روابط تهران و واشنگتن «هنوز به وضعیت عادی بازنگشته است.» فرمان اجرایی شماره 12170 را جیمی کارتر، رئیس‌جمهوری اسبق امریکا در نوامبر سال 1979 و در پی اشغال لانه جاسوسی امریکا در ایران صادر کرد. این فرمان تمامی دارایی‌های دولت ایران در امریکا را مسدود می‌کند. این وضعیت پس از یک سال خود به خود لغو می‌شود، مگر آنکه رئیس‌جمهوری 90 روز پیش از تاریخ انقضا تداوم آن را به اطلاع کنگره برساند.
 
منبع: ایران

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین