» اجتماعی
آمارها از ميزان ظرفيت کنکور سراسري سال 92 نشان مي دهد در مجموع 712 هزارو367 ظرفيت ايجاد شده در دانشگاه هاي ايران سهم دانشگاه هاي پولي 85/4 درصد و سهم دانشگاه هاي رايگان تنها 14/6 درصد است.

سهم بالاي دانشگاه هاي پولي و شانس قبولي داوطلبان
ظرفيت پايين دانشگاه هاي دولتي و رايگان که با توجه به ساختار آموزش عالي ايران و ضعف نهاد هاي غيردولتي، جزو دانشگاه هاي باکيفيت کشور محسوب مي شود در حالي است که سازمان سنجش شانس قبولي داوطلبان در کنکور امسال را 70 درصد عنوان مي کند. 70 درصدي که با توجه به سهم بالاي دانشگاه هايي همچون پيام نور و غيردولتي نشان از کيفيت پايين ظرفيت ها دارد. در همين رابطه ابراهيم خدايي رييس سازمان سنجش با اشاره به جزييات ظرفيت هاي پذيرش دانشجو در سال جاري گفت: يک ميليون و83 هزارنفر در آزمون سراسري ثبت نام کردند که از اين تعداد 924 هزارنفر در جلسه آزمون حاضر شدند و 14/68 درصد غايب بودند.
وي افزود: تمامي داوطلبان حاضر در جلسه آزمون مجاز به انتخاب رشته شده اند و در حال حاضر ظرفيت دانشگاه ها به غير از ظرفيت دانشگاه آزاد 712 هزارو367 نفر اعلام شده است. شانس قبولي حدود 77 درصد است که اين شانس در گروه هاي آزمايشي متعدد، متفاوت است. خدايي اظهار کرد: در گروه رياضي و فني شانس قبولي بيش از صددرصد است و براي 218 هزار شرکت کننده 240 هزارنفر ظرفيت وجود دارد. همچنين در گروه علوم انساني شانس قبولي بيش از 99 درصد است و براي 247 هزار شرکت کننده، 245 هزارنفر ظرفيت وجود دارد اما اين ميزان براي گروه علوم تجربي کمترين ميزان است و شانس قبولي در اين گروه 38 درصد است و براي 437 هزار شرکت کننده 168 هزارنفر ظرفيت وجود دارد. براي گروه هنر 62 درصد و براي گروه زبان 41 درصد شانس قبولي وجود دارد.
هم پولي هم بي کيفيت
براساس قانون مصوب مجلس شوراي اسلامي در سال 1387 دولت موظف به افزايش ميزان دانشجويان در دانشگاه هاي مادر و مهم دولتي است که طبق ماده واحده اين پيشنهاد، ظرفيت پذيرش دانشجو که از طريق آزمون سراسري در رشته هاي روزانه در دانشگاه هاي مادر و مهم دولتي پذيرش مي شوند، در رشته هاي فني، مهندسي، پزشکي و حقوق به تشخيص وزارت علوم و در ساير رشته هاي علوم انساني که مورد تقاضاي بالاي داوطلبان است بايد افزايش پيدا کند. از سوي ديگر اصل 30 قانون اساسي ايران مي گويد: «دولت موظف است وسايل آموزش وپرورش رايگان را براي همه ملت تا پايان دوره متوسطه فراهم کند و وسايل تحصيلات عالي را تا سرحد خودکفايي کشور به صورت رايگان گسترش دهد.» با اين حال آنچه در حال حاضر هرساله بر ميزان آن افزوده مي شود، کاهش تعداد دانشجويان در دانشگاه هاي دولتي و مادر است. سياست وزارت علوم در جهت افزايش تعداد دانشجويان در دانشگاه هاي پولي به سمتي پيش مي رود که با وجود مصوبات مجلس و نص صريح قانون اساسي، بيش از 78 درصد از دانشجويان در قبال آموزش در دانشگاه هاي کشور پول پرداخت مي کنند و در دانشگاه هايي براي آموزش دانشگاهي تحصيل مي کنند که حتي در رديف دانشگاه هاي درجه اول کشور نيز قرار ندارند، چراکه براساس اعلام وزارت علوم، دانشگاه تهران، صنعتي شريف، علم وصنعت ايران، صنعتي اصفهان، اميرکبير، شيراز، شهيدبهشتي، تبريز، مشهد، علوم پزشکي تهران، علوم پزشکي شهيدبهشتي، علوم پزشکي ايران، علوم پزشکي شيراز، علوم پزشکي اصفهان، علوم پزشکي تبريز، علوم پزشکي مشهد، علوم پزشکي اهواز و علوم پزشکي کرمان جزو دانشگاه هاي برتر هستند و 78 درصد دانش آموزان، راهي براي ورود به اين دانشگاه ها ندارند.
محمد حسین نجاتی/شرق
ارسال نظر