|
|
امروز: جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - ۲۲:۱۱
کد خبر: ۶۴۹۰۰
تاریخ انتشار: ۰۶ مهر ۱۳۹۴ - ۱۹:۵۱
رئیس جمهور ایران در مصاحبه با رادیو ملی آمریکا گفت: ایران نسبت به سوریه بی‌تفاوت نیست و همیشه هر کاری که بتواند برای ایجاد ثبات و امنیت در سوریه می‌کند.
رئیس جمهور ایران در مصاحبه با رادیو ملی آمریکا گفت: ایران نسبت به سوریه بی‌تفاوت نیست و همیشه هر کاری که بتواند برای ایجاد ثبات و امنیت در سوریه می‌کند.

"حسن روحانی،" رئیس جمهور ایران در مصاحبه با رادیو ملی آمریکا گفت: ایران نسبت به سوریه بی تفاوت نیست و  همیشه هر کاری که بتواند برای ایجاد ثبات و امنیت در سوریه می کند و خواهد کرد. ایشان در خصوص نگرانی کشورهای غربی از چگونگی صرف شدن پولهای ناشی از رفع تحریم ها گفت،‌ اینها نگرانی نیست بلکه سیاسی است.

 " استیو اینسکیپ،" خبرنگار رادیو ملی آمریکا از رئیس جمهور ایران پرسید: من می دانم شما پیش از عزیمت به نیویورک، یکی از وظایف سالیانه خود را به عنوان رئیس جمهور ایران انجام دادید. شما با دانش آموزان ملاقات کردید و از آنها این سوال را پرسیدید که توافق هسته ای چه فرصتهایی فراهم می آورد. چرا چنین سوالی را پرسیدید؟

حسن روحانی گفت: خوب، معمولا در ایران در آغاز سال تحصیلی جدید، مدتی است سنت بر این شده است که رئیس جمهور سوالی را مطرح می کند تا دانش آموزان در میان خود درباره آن بحث و گفتگو کنند و به جواب دست پیدا کنند. معمولا میلیونها دانش آموز به این سوالات پاسخ می دهند. بین سه تا چهار میلیون دانش آموز در مورد این سوال فکر و بررسی می کنند و به آن پاسخ می دهند. البته برای آنها جالب است که این فرصت را داشته باشند، درباره سوال مطرح شده عمیق فکر کنند. همچنین وقتی ما پاسخهای داده شده را دریافت می کنیم، چیزهای بیشتری درباره نحوه فکر کردن آنها و تحلیلهای آن یاد می گیریم.

من از آنها پرسیدم پس از توافقنامه هسته ای میان ایران و پنج به علاوه یک چه فرصتهای جدیدی، برای ملت ایجاد شده است و چگونه می توان از این فرصتها استفاده مفید کرد؟ طبیعتا، آنها پاسخ خود را به این سوال خواهند داد، هرچه که فکر کنند را خواهند گفت. اما در کل این توافقنامه به نظر من در منطقه و هم در سطح بین المللی، و هم برای ایران فضای جدیدی را ایجاد کرده است.  این فضای جدید نشان داده است که هر چه قدر هم یک مشکل پیچیده و چالش برانگیز باشد، با صبر و استقامت می توان آن را با مذاکرات و گفتگو حل کرد. این پیامی بسیار مهم برای جهان است. این بدان معناست این موضوع، مسئله ای بسیار پیچیده و در هم تنیده و موضوع گفتگوها و بحثهای دردسرساز در طول سالها بوده است به طوریکه بسیاری به این باور رسیده بودند که نمی توان آن را از طریق گفتگو و مذاکرات حل کرد اما ما با وجود اینکه تقریبا دو سال طول کشید، توانستیم با مذاکرات ثمربخش، آنها را در نهایت از طریق گفتگو و مسالمت آمیز حل کنیم.

خبرنگار پرسید: بسیاری در آمریکا دوست دارند بدانند ایران می خواهد دهها میلیارد دلار دارایی‌های مسدود شده‌ای که در نتیجه توافق هسته ای آزاد خواهد شد، چگونه خرج کند. آیا می توانید بگویید اولویت شما چه هست؟

روحانی پاسخ داد: در واقع اولویتهای ما در همین روزها به مجلس ارائه شده است و در چارچوب شش پیشنهاد مطرح است که در واقع طرحی سالیانه است، هدف بودجه ای نحوه هزینه کردن و پارامترهای هزینه کردن و بودجه ها را به مجلس ارائه می کنیم تا آنها بتوانند آن را تصویب کنند و به آن رای دهند. به علاوه ما اولویت‌هایمان را برای پنج سال آینده مشخص کرده ایم، ما رقمهای سرمایه گذاری را برای کشور که در سالهای آینده نیاز است، مشخص کرده ایم. شما می دانید ما جمعیت بسیار جوانی داریم. شما می دانید که هم اکنون چهار میلیون و سیصد هزار دانشجوی ما در موسسات آموز عالی و دانشگاهای ما مشغول تحصیل هستند. هر سال بسیاری از این دانشجویان فارغ التحصیل می شوند، و لازم است آنها وارد بازار کار شوند. همین امسال، یک میلیون و سیصد هزار دانش آموز جدید وارد  مدارس ابتدایی شده اند و کلاس اولی هستند. این ارقام کاملا گویاست، یک میلیون و سیصد هزار دانش آموز وارد کلاس اول شده اند. این بدان معناست که در یک دهه آینده همه آنها تحصیلات اولیه خود را تمام خواهند کرد و وارد مرحله دوم تحصیلات یا وارد بازار کار می شوند. در سالهای گذشته نیز تقریبا همین طور بوده است. آنها تحصیل می کنند و فارغ التحصیل می شوند. برای اینکه بتوانیم بر اساس خواسته ها و نیازهای جمعیتمان عمل کنیم و فرصتهای شغلی لازم را ایجاد کنیم و مشکل بیکاری را رفع کنیم، لازم است اقتصادمان هشت درصد رشد داشته باشد.

این نرخ هشت درصدی رشد در محاسبات اقتصادی نیاز به این دارد که هر سال سرمایه گذاری های جدید به میزان یکصد و پنجاه میلیارد دلار انجام شود. برای تحقق این سرمایه گذاری، ایران استطاعت این را ندارد که هر سال معادل یکصد و پنجاه میلیارد دلار سرمایه گذاری کند. بنابراین اکنون شرکتها و تولید کنندگان بین المللی زیادی از کشورهای اروپایی و آسیا هستند که هیئتهای اقتصادی و سیاسی خود را به ایران اعزام می کنند و ما مذاکرات با آنها مذاکره می کنند تا سرمایه گذاریهای آنها را در کشورمان تسهیل کنیم، تا پیشرفت اقتصادی لازم را محقق کنیم و به هدف هشت درصد رشد جامه عمل بپوشانیم تا به این ترتیب فرصتهای شغلی لازم برای جوانانمان فراهم شود. این اولویت ماست، اشتغالزایی اولویت ماست و ما می خواهیم بیکاری را کم کنیم.

خبرنگار در ادامه پرسید: شما گفتید اقتصاد اولویت شماست. همانطور که می دانید، منتقدان این توافق در خارج نگرانی خود را درباره اینکه ایران دارایی‌های آزاد شده و دیگر درآمد و ثروتهای خود را در راههای دیگر خرج خواهد کرد، نشان داده اند. به ویژه آنها از این نگران هستند که ایران از این پولها برای حمایت از گروههای مسلح خارج از ایران استفاده کند. با توجه به اینکه گفته اید اولویت شما در داخل کشورتان و اقتصاد کشورتان است، آیا می توانید در همین جا به جهانیان اطمینان دهید که ثروت و درآمد جدید ایران برای حمایت از گروههای مسلح در خارج  نظیر حزب الله خرج نخواهد شد؟

روحانی در پاسخ تاکید کرد: این موضوع کاملا روشن و شفاف است. کشور ما هر کاری می کند شفاف است. ما بودجه ای سالیانه داریم که همه درآمدهای نفتی و غیرنفتی ما را مشخص می کند بنابراین این بودجه درآمد دولت است و همه منابع کاملا مشخص شده اند. بر اساس قانون اساسی ایران ،‌دولت اجازه ندارد هیچ پولی را خرج کند مگر اینکه در لایحه سالیانه بودجه ای که هر سال حدود ماه نوامبر، به مجلس ارائه می شود مشخص شده باشد. ما امسال نیز همین کار را دوباره انجام خواهیم داد. بر اساس بودجه، کاملا روشن است چه میزان درآمد و از چه منابعی داریم، چه درآمدهای نفتی و چه غیرنفتی و چه درآمدهای مالیاتی، همگی در لایحه بودجه مشخص شده است، در آن مجموع درآمدها و مجموع هزینه ها مشخص شده است. بنابراین این حرفها صرفا شعار و شعارهای حزبی و جناحی است. در آمریکا، شاید بگو و مگوهای حزبی درباره این مسئله وجود داشته باشد اما اینها شعارهایی هستند که افراد با تکیه به آنها تفکرات خود را توجیه کنند. در ایران این مسئله کاملا شفاف است که درآمدها از کجا می آید و ما چگونه آن را به دست می آوریم و چگونه آن را خرج می کنیم.

خبرنگار پرسید: با توجه به آنچه که می گویید، آیا حاضرید در پاسخ به این انتقادات فقط بگویید نگران نباشید، ایران قرار است این پولها و سرمایه های اضافی را در داخل کشور هزینه کند؟

روحانی اظهار داشت: من معتقدم که آنها واقعا این قدر نگران نیستند. اینها سیاسی است، اینها چیزی بیشتر از بگو و مگوهای سیاسی نیست.  آنها خوب می دانند که ایران در شرایطی است که به رشد اقتصادی نیاز دارد، زیرا در دو یا سه سال گذشته رشد اقتصادی ما گاهی منفی بوده است. بنابراین ما نیاز داریم جبران آن سالها را بکنیم. من می دانم جوانان ما که از موسسات آموزش عالی فارغ التحصیل می شوند، به کار نیاز دارند تا بتوانند درآمد داشته باشند. در همه کشورها اشتغال‌زایی و ایجاد فرصتهای شغلی مناسب و حرفه برای جوانانش بیشترین اهمیت را دارد، این مسئله اولویت شماره یک است و باید فضایی ایجاد شود که در آن جوانان بتوانند بهره‌وری داشته باشند. در غیر این صورت ما امنیت ملی خودمان را به خطر می اندازیم. بنابراین آنچه را که قصد داریم انجام دهیم، کاملا روشن است و کاملا اولویت‌های ما مشخص است. همچنین، باید به یاد داشته باشید که بودجه ما و درآمدهایمان کاملا شفاف است.

خبرنگار پرسید: آقای رئیس جمهور ، همانطور که می دانید جان کری وزیر خارجه آمریکا و دیگر مقامات آمریکایی در روزهای اخیر درباره بهره گیری از فرصتی صحبت می کنند که می خواهند بدانند آیا آمریکا و ایران می توانند درباره استراتژی مشترکی برای حل جنگ در سوریه توافق کنند. در عین حال، به نقل از رهبر معظم ایران آیت الله خامنه ای گفته شده است همکاری با آمریکا محدود به مسئله هسته ای است و درباره مسائل دیگر همکاری نخواهد بود. آیا می توانید این مسئله را برای ما روشن کنید؟ آیا ایران حاضر است در صورت امکان با آمریکا برای رسیدن به استراتژی مشترکی برای حل جنگ در سوریه همکاری کند؟

روحانی در پاسخ بیان داشت: دو نکته است که باید به آن خوب دقت کرد، یکی از آنها این است که مسئله ثبات و امنیت در منطقه اهمیت فوق العاده برای ما دارد. نبود امنیت در کشورهای همسایه نه فقط به همه کشورهای اطراف خود لطمه می زند و باعث بی ثباتی می شود، بلکه باعث ناامنی در کل منطقه می شود که همیشه پیامد آن به مرزهای ما نیز باز می گردد زیرا ما نیز در این منطقه هستیم. بنابراین امنیت سوریه یا روسیه و ثبات در آن کشورها اهمیت بسزایی برای ما دارد. همین دلیل برای تک تک کشورهای منطقه وجود دارد. بنابراین هر راه حلی که بتواند به صلح، ثبات و امنیت منتهی شود، ما آن را دنبال می کنیم.  مسئله دیگری که پرسیدید درباره حرفی بود که از رهبر معظم نقل کردید که در بخش دیگری از همان سخنان گفته اند ما منتظریم ببینیم آمریکا چگونه به این توافقنامه عمل می کند. شما می دانید در ایران دو نقطه نظر وجود دارد. برخی نقطه نظری بسیار منفی دارند. آنها می گویند طرفهای قرارداد ما از جمله آمریکا، به تعهدات خود عمل نخواهند کرد. شما می دانید برخی از اعضای کنگره، برخی از سناتورهای آمریکا، خیلی روشن گفته اند یا در نامه هایی که نوشته اند با این مضمون گفته اند که پس از پایان دولت اوباما، دیگر تعهدات دولت را به این توافقنامه حفظ نخواهند کرد. بنابراین همه اینها چیزهایی است که باعث دغدغه و نگرانی برخی از مردم در ایران می شود. آنها این سوال را می پرسند که آیا اراده سیاسی واقعی برای عمل دقیق به این توافقنامه در درازمدت وجود دارد یا خیر.

بنابراین رهبر معظم در سخنان خود به روشنی اعلام کرد که اگر به توافق هسته ای عمل و توافق اجرا شود ، و ما ببینیم آمریکا به تعهدات خود طبق توافقنامه پایبند می ماند، شاید بتوانیم مسائل دیگر را نیز برای بحث و گفتگو روی میز قرار دهیم. بنابراین با فرض اینکه انشاءالله همه چیز خوب پیش برود، در آینده فرصتهایی برای ما به وجود آید که دست کم درباره مسائل دیگر گفتگو کنیم.

خبرنگار: با وجود اینکه سوریه در بحران است و میلیونها نفر از مردم این کشور مجبور به فرار از کشورشان شده اند، آیا در این خصوص کاری هست که بتوانید مشترکا با آمریکا انجام دهید و دست کم شروع به حل این بحران بکنید؟

روحانی پاسخ داد: البته، درباره بحران سوریه، ما مرتب با کشورهای منطقه و همچنین کشورهای خارج از منطقه از جمله برخی اعضای اتحادیه اروپا در تماسیم و این گفتگوها را به طور پیوسته انجام می دهیم، بنابراین ما بی تفاوت نیستیم. ما به اوضاع در سوریه اهمیت می دهیم، ما درباره مردم سوریه نگران هستیم، قلب ما برای انسانهای زیادی که هر روز کشته می شوند یا کسانی که از خانه هایشان آواره می شوند، جریحه دار می شود و به درد می آید. شما می دانید که بقایای باستانی و فرهنگی در سوریه تقریبا هر روز به دست تروریستها ویران می شود. همه اینها ما را نگران می کند. ایران همیشه هر کاری که بتواند برای ایجاد ثبات و امنیت در سوریه می کند و خواهد کرد.



ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین