کد خبر: ۶۲۶۶۸
تاریخ انتشار: ۲۲ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۷:۰۰
حسن روحانی اولین سفر خود را در حالی انجام داد که نگاه جهان به ایران بعد از هشت سال دولت نهم و دهم کمی با شک و تردید همراه بود. دولت یازدهم ادبیاتی متفاوت با دولت قبل در دستور کار قرار داد.
در آستانه برگزاری اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد روسای کشورها خود را آماده می کنند تا در یکی از سیاسی ترین و مهمترین اجلاس جهان شرکت کنند و در این اجلاس نقطه نظرات و رویکرد دولتهایشان را به گوش جهانیان برسانند.

 به گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید؛ حسن روحانی که از آغاز سکان داری قوه مجریه، دوبار در قامت رئیس جمهور در این اجلاس شرکت داشته است، خود را برای سومین سفر آماده می سازد. هرچند سفرهای قبلی دستاوردهای بسیاری برای کشور داشته است و اولین آن نشان دادن چهره ای جدید از ایران بود که موجب شد تا پروژه ایران هراسی از جامعه جهانی رخت ببندد و درواقع راه برای رسیدن به یک توافق بین المللی هموار شود؛ اما مسلم است که سفر سوم رئیس جمهور و برخی اعضای کابینه می تواند از حساسیت بیشتری برخوردار باشد، چرا که این اولین رویارویی روسای دولت ها بعد از محقق شدن مهمترین سند بین المللی  یعنی برجام است .

این موضوع وقتی در جدال تصویب و رد دولت ها قرار می گیرد اهمیتی مضاعف پیدا می کند؛ بنابراین سفر سوم روحانی می تواند گام بعدی دولت برای پیشبرد مقاصد و منافع ملت در عرصه جهانی باشد.

نگاهی به گذشته

حسن روحانی اولین سفر خود را در حالی انجام داد که نگاه جهان به ایران بعد از هشت سال دولت نهم و دهم کمی با شک و تردید همراه بود. دولت یازدهم ادبیاتی متفاوت با دولت قبل در دستور کار قرار داد، وقتی روحانی از صلح جهانی صحبت کرد و طرح waw را مطرح نمود دیگر صندلی های خالی شاهد سخنرانی رئیس جمهور ایران نبود و البته در همان سفر اول دیدار ها با مهمترین کشورها صورت گرفت .

حسن روحانی برخلاف احمدی نژاد کاملا به قواعد بین‌الملل واقف بود و همین تسلط بر امور دیپلماتیک بود که موجب شد تا به جای بیان نگاه به شرق یا به غرب نگاه به منافع ملی و تعامل با دنیا و همه کشورها را مطرح نمود و همین دیدگاه بود موجب شد بعد از 36 سال دیدارهای تاریخی رخ دهد که بعد از دیدار دو وزیر خارجه ایران و آمریکا تماس تلفنی روسای جمهور دو کشور از مهمترین اتفاقات در تاریخ روابط بین الملل جمهوری اسلامی ایران بود. سفر دوم روحانی نیز دیداری تاریخی دیگر را به دنبال داشت و آن دیدار رئیس جمهور ایران انگلستان برای اولین بار بود.

دستاورد این دو سفر برای ایران تغییر نگاه سرمایه گذاران به ایران بود و همین تغییر نگاه منجر به حضور چشمگیر سرمایه گذاران در سال 94 سد که قطعا این امر اتفاقی خوشایند برای اقتصاد ایران محسوب می شود .

نگاه کارشناسان

برای داشتن تحلیلی دقیق از سفرهایی که تاکنون رئیس جمهور به نیویورک داشته است لازم بود تا نظر چند تن از کارشناسان نیز در این راستا لحاظ شود؛ از این رو شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید ارزیابی برخی کارشناسان را در این رابطه جویا شد.

سعید لیلاز اقتصاددان و فعال سیاسی در این رابطه به شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید گفت : همانطور که دو سفر حسن روحانی به نیویورک مفید بوده است،این سفر نیز می تواند پیامدهای مثبتی را به دنبال داشته باشد. سفرهای رئیس دولت قبلی آسیب هایی را برای کشور به دنبال داشته است که به هر حال زمان خواهد برد تا سفرهای حسن روحانی بتواند انها را جبران کند و به یک نقطه روشن برسد. وی ادامه داد : من فکر می کنم اگر دو سفر قبلی روحانی مقدمه یک تحول اقتصادی د رفضای اقتصاد ایران بوده است، در سفر سوم می تواند نتیجه گیری در این بخش به ثمر رسد.

 لیلاز بیان داشت : در این سفر باید تلاش شود با دنیا یک تعامل اقتصادی بسیار روشن برای جذب سرمایه های خارجی داشته باشیم گرچه در مورد حجم سرمایه های خارجی نباید اغراق کرد، اما اگر بتوانیم برای سال 95 بین 5 تا 10 میلیون دلار سرمایه خارجی تنها در صنعت نفت جذب کنیم که بسیار محتمل است و چندان دور از ذهن نیست بسیاری از عقب ماندگی ها می تواند جبران شود.

 به اقتصاد ایران از محل فقدان سرمایه گذاری و عدم جذب تکنولوژی اسیب های جدی وارد آمده است که این سفر می تواند به لحاظ اقتصادی مفید باشد، همچنین از آنجایی در سایه ی تحولات اخیر در منطقه خاور میانه سیمای ژئوپولتیک منطقه کاملا تغییر کرده است، اکنون وقت آن رسیده است که ایران از این تغییرات ژئوپولتیک منطقه استفاده کند و امتیازات لازم سیاسی را دریافت کند؛ یعنی ایران یک عضو محترم جدید جامعه بین المللی است و می تواند از امکانات موجودی که در دنیا وجود دارد به ویژه آنکه آن اجماع بین المللی علیه جمهوری اسلامی ایران در 10 سال گذشته شکل گرفته بود شکسته شده است ؛بهره برداری کافی کند که بهترین شخص برای این کار آقای روحانی و آقای ظریف است.

می دانیم که در اینگونه جلسات هیات‌های دیپلماتیک تعداد ملاقات هایی انجام می دهند که بعضا اگر بخواهند در طول سه چهار ماه هم در کشور خود یا سفر به دیگر کشورها انجام دهند، ممکن نخواهد بود و از این رو می تواند در یک روز ملاقات هایی با کمترین هزینه و بیشترین بهره وری را داشته باشند. بنابراین قطعا سومین سفر می تواند بسیار مثبت ارزیابی شود.

محمدعلی سبحانی سفیر سابق ایران در لبنان در گفت و گو با شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید گقت : با توجه به مشکلاتی که امروز در کشور وجود دارد و افزایش نیاز کشور به ارتباطات بین المللی و نیاز به حمایت از تیم مذاکره کننده به نظر می آید سفرهای رئیس جمهور و شرکت در اجلاس عمومی سازمان ملل بر این اساس سازمان دهی شده باشدو

 وی افزود: البته اگر تصمیمات جدیدی برای گفت و گو های معنادار دیگری وجود داشته باشد این سفرها می تواند دستاوردی بیشتری داشته باشد. لذا لازم است در این سفر گام های مثبتی برای بهبود روابط ایران با کشورهای مهم جهان برداشته شود؛ پس  نیاز است یک نگاه همراه با برنامه ریزی به این سفرها وجود داشته باشد.

 وی با اشاره به دو سفر گذشته بیان کرد : در سفرهای قبلی ایران واقعا نیاز به حمایت از مذاکرات و همچنین بهبود چهره بین المللی ایران بود و به نظر می رسد سفر آقای روحانی در ابتدای ریاست جمهوری گامی بسیار مثبت و مفید بود بدون خارج شدن از دنیای نسبیت.

می‌توان گفت که هم دستاوردهای مثبتی را به دنبال داشته است و هم می توانست بهتر باشد مهمترین دستاورد دولت روحانی که عمده آن در سفرهای او به نیویورک به دست آمد آن بود که امروز دیگر نگران تصویب قطعنامه ای جدید علیه ایران نیستیم.  به عبارت دیگر ایران توانست با برجام آن یکپارچگی دنیا علیه خود را برهم بزند و امروز می بینیم که اروپا در برخورد با ایران از ادبیات دیگری استفاده می کند و حضور روسای کشورهای اروپایی در ایران به نحوی گویای این مطلب است. بر این اساس می توان گفت سفرهای روحانی به سازمان ملل دست آوردهای مهمی را به دنبال داشته است.

محمدرضا تابش نیز در این رابطه به شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید گفت : در هر صورت این دو سفر اقای روحانی بدین لحاظ حائز اهمیت است که تغییر رویکرد ایران را نسبت به مسائل منطقه ای و جهانی به منصه ظهور رساند به عبارت دیگر بک چهره منعطف، صلح طلب و در عین حال ارزشمداری را که پایبند به اصول و ارزش های اسلامی است نشان داد.

 وی ادامه داد: این چهره توانست تغییر رویکرد اروپا و دیگر کشورهای مهم را نسبت به ایران به دنبال داشته باشد.البته امید است با تغییر و تحولاتی که در عرصه هسته ای رخ داده است آن ذهنیت های منفی و ناجوانمردانه نسبت به ایران اسلامی را تغییر دهد که نتیجه تلاش های بسیار ارزشمند دولت با هدایت های مقام معظم رهبری بوده است .

تابش در ادامه بیان داشت : از آن جهت که شرکت در اجلاس عمومی سازمان ملل یک اجلاس کاملا سیاسی است اما بیان دیدگاه ها نسبت به مهمترین مسائل سیاسی و اجتماعی می تواند تغییر دیدگاه ها و ذهنیت ها را به دنبال داشته باشد که می تواند پیامدهای اقتصادی نیز به دنبال داشته باشد.

 نماینده مردم اردکان یزد در پایان اظهار کرد : با توجه به جمیع جهات سفرهای حسن روحانی به نیویورک و شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل بسیار مثبت ارزیابی می شود و همانطور که سفرهای پیشین مفیده بوده است سفر آینده نیز در راستای منافع ملی خواهد بود که می تواند دستاورهای بسیاری برای کشور به دنبال داشته باشد.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین