کد خبر: ۶۰۱۷۳
تاریخ انتشار: ۰۳ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۸
اگر اسد سقوط کند، هم سوریه تجزیه می شود، هم ملت سوریه از هم پاشیده می شود و هم تروریسم بر سوریه مسلط می شود و کشورهای همسایه نیز دیگر قادر به کنترل تروریسمی که کشوری مثل سوریه را در دست دارد، نخواهند بود.
موسویان در پاسخ به این سوال که تا چه حد توان نیروهای نظامی ما در زمینه امنیت منطقه موثر بوده است؟، گفت: حدود دو ماه پیش به میزگردی در کانادا رفته بودم که از سراسر دنیا کارشناسانی در آن حضور داشتند. بحث یکی از سعودی ها این بود که سپاه، عامل بی ثباتی منطقه است.

در پاسخ به ادعای فرد سعودی، من استدلال آوردم که ارتش و سپاه ایران امروز ستون ثبات منطقه هستند که تقریبا اروپایی ها و آمریکایی ها هر چند که برایشان پذیرفتن این موضوع سخت است اما به فکر فرو رفته اند. یک آمریکایی هم به این فرد سعودی گفت که آیا شما می توانید جایگزین ایران در زمینه مبارزه با داعش شوید؟، که وی پاسخ داد: ما سعودی ها، همه کشورهای عربی و حتی آمریکایی ها مشکلشان این است که یک قاسم سلیمانی نداریم.

موسویان خاطرنشان کرد: ما که خودمان می دانیم سپاه و ارتش ایران ده ها قاسم سلیمانی دارد، ما جنگ را تجربه کرده ایم و می دانیم که هزاران نیروی فوق العاده فداکار در طول هشت سال جنگ داشته ایم و اکنون نیز داریم اما چون حاج قاسم در رسانه های جهانی سمبل شده است، افکار عمومی دنیا بیشتر او را می شناسند.آن ها هم می دانند اگر بنا باشد عملیات جدی زمینی علیه تروریسم در خاورمیانه شکل بگیرد این قدرت اطلاعاتی و عملیاتی نیروهای نظامی ایران است که می تواند جوابگو باشد. آمریکا که دیگر به هیچ وجه حاضر نیست تحت هیچ شرایطی و به هیچ دلیلی نیروی زمینی نظامی در منطقه پیاده کند و وارد جنگ جدید شود.

اهم سخنان وي از اين قرار است:

**فکر نمی کنم مسایل منطقه ای در دستور کار رسمی مذاکرات قرار داشته باشد اما این که در حاشیه مذاکرات کری به ظریف بگوید بیایید فکری کنیم، نظر شما راجع به سوریه و یمن چیست؟ یا طرف آمریکایی بگوید که مساله هسته ای حل شود آیا شرایط برای همکاری منطقه ای فراهم است یا خیر؟ قاعدتا این موارد این موارد طبیعی است .

**حرف من به غربیها همیشه این بود شما اسد را نمی پسندید ولی قطعا اسد خیلی بهتر از القاعده است؛ بعد داعش به وجود آمد؛ خطایی که در مورد عراق انجام دادید و سیستم نظامی و امنیتی عراق را از هم پاشیدید، اکنون هم می بینید که عراق ارتشی قوی ندارد. میلیاردها دلار به عراق کمک کردید، آموزش دادید و باز هم ارتش اش متلاشی است .اکنون که برای شما مسلم شده کارتان اشتباه بوده، وقتی برای سقوط اسد و از هم پاشیدن دستگاه های امنیتی و نظامی سوریه فشار می آورید یعنی آن خطا نیز غیرعمدی نبوده است. چون کسی که اشتباهی می کند نباید آن را تکرار کند.

** اپوزیسیون سوریه، قدرتی نیست که بتواند کاری انجام دهد. منهای داعش که فقط می تواند سوریه را متلاشی کند، می توانم به شما بگویم که از 2013 تغییر نگرش آغاز شد؛ اولا این که دیگر خیلی مطرح نمی کنند که اسد باید برود، ثانیا نماینده سازمان ملل در سوریه رسما گفت که اسد بخشی از راه حل است.

**اگر اسد سقوط کند، هم سوریه تجزیه می شود، هم ملت سوریه از هم پاشیده می شود و هم تروریسم بر سوریه مسلط می شود و کشورهای همسایه نیز دیگر قادر به کنترل تروریسمی که کشوری مثل سوریه را در دست دارد، نخواهند بود.

**لازم نیست که فقط با آمریکا مذاکره کنیم، بالاخره اروپا قدرت بوده و روسیه نیز تعیین کننده است. همین ترکیبی که اکنون از پنج قدرت جهانی وجود دارد به نظر من باید این مذاکرات را بین ایران و پنج قدرت جهانی ادامه دهیم و منطقه در دستور کار قرار گیرد.
**جایگاه عربستان در منطقه تنزل داشته است. سعودی ها می گویند ما اول باید جایگاهی پیدا کنیم که بتوانیم با ایران مذاکره کنیم. می گویند الان جایگاه ما و ایران خیلی متفاوت است و به همین دلیل خواستند ضعف جایگاه، قدرت و نفوذ منطقه ای خود را با حمله به یمن جبران کنند. سعودی ها فکر می کردند ظرف سه یا چهار ماه می توانند یک پیروزی نظامی بزرگ به دست بیاورند و در مقابل شکست هایی که در منطقه داشتند، در جایگاه بالاتری قرار گیرند و با ایران مذاکره کنند؛ الان نتیجه معکوس داده است. در همان زمان که آن ها حمله به یمن را آغاز کردند به فردی که نماینده عربستان بود در جلسه ای در اروپا گفتم که یمن به این سادگی ها حل نمی شود. یمن در نهایت ویتنام شما خواهد شد. چندسال طول می کشد و در نهایت شما نمی توانید از آن خارج شوید اما او به صراحت می گفت ما دو- سه ماهه رییس جمهوری و دولت تعیین می کنیم.

**در خلیج فارس در گام اول باید بین ایران و 6 کشور خلیج فارس و عراق یک سیستم همکاری جمعی به وجود آید. نمی تواند از ابتدا به جامعیت اتحادیه اروپا باشد. چون اتحادیه اروپا هم 40 سال کار کردند تا به این جا رسیدند. در گذشته این کار امکان پذیر نبود چون آمریکا نمی خواست اما اکنون آمریکایی ها دیگر نمی خواهند برای خاورمیانه خون و پول بدهند. به نفت هم احتیاجی ندارند. ترجیح می دهند به تدریج نیروهایشان را در منطقه کم کنند ودیگر هزینه نکنند. عربستان و اسرائیل سعی می کنند به هر قیمت حضور آمریکا را در منطقه حفظ کنند. بین منظور از نظر آنها باید تقابل بین ایران و آمریکا باقی باشد، باید مساله هسته ای حل نشود، باید تئوری تغییر رژیم در ایران زنده باشد و دامنه اختلافات ایران و غرب تشدید شود.

**تشدید خصومت بین ایران و آمریکا دقیقا چیزی است که اعراب و اسرائیل می خواهند تا حضور نظامی آمریکا را در منطقه حفظ کنند و نگذارند آمریکا از منطقه خارج شود زیرا حضور آمریکا در منطقه را تنها ضامن بقایشان می دانند. حکومت بحرین خواب خوش ندارد زیرا که اگر روزی پایگاه نظامی آمریکا از آن جا برود، چه می شود؟ باید مراقب باشیم سیاست هایمان در آن چارچوب نباشد.
منبع: ایرنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین