|
|
امروز: سه‌شنبه ۰۶ آذر ۱۴۰۳ - ۰۵:۳۰
کد خبر: ۶۰۰۳۲
تاریخ انتشار: ۰۲ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۷:۲۰
از وزارت راه و شهرسازی، بخش مسکن نقش مطلوبی در رشد اقتصادی، ایجاد اشتغال و رفاه خانوارها دارد، بیش از 40 درصد تشکیل سرمایه ناخالص ثابت ملی، پنج درصد ارزش افزوده کل حاصل فعالیت های بخش مسکن و ساختمان است.
فعالیت های بخش مسکن 11 تا 15 درصد ظرفیت اشتغالزایی کل کشور را به خود اختصاص می دهد، به علاوه به طور متوسط 35 درصد از بودجه خانوار نیز به هزینه های تأمین مسکن تعلق دارد.
از سوی دیگر مسکن از دیرباز به عنوان یک دارایی با ارزش مورد توجه اشخاص حقیقی و حقوقی بوده است. این توجه به ویژگی مسکن در حمایت از دارایی های پولی خانوارها و بنگاه های اقتصادی در هنگام نوسانات اقتصادی و تورم های شدید بر می گردد.
بدیهی است که عملکرد بخش مسکن ضمن اینکه خود متأثر از تحولات فرابخشی و اقتصاد کلان کشور است، حاوی تبعات اقتصادی و اجتماعی گسترده ای چون تشدید مشکل تأمین سرپناه به ویژه برای جوانان و گروه های کم درآمد، اختلال در مکانیزم قیمت ها، کاهش انگیزه برای فعالیت های مولد اقتصادی و اختلال در نظام توزیع درآمد نیز باشد.
براین اساس هدایت و کنترل فعالیت ها در بخش مسکن برای نهاد سیاست گذار بخش، به طور کلی مبتنی بر تدوین سیاست ها، راهبردها و برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت و در راستای شفاف سازی و تعادل بخشی به بازار مسکن، بهبود روش ها و ارتقاء کیفیت ساختمان ها و خدمات مهندسی، اجرای بهینه قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و ساماندهی تشکل های حرفه ای و مهندسی تعریف شده است.

** ارایه برنامه ها و اقدامات در حوزه مسکن و شهرسازی
برنامه ها و اقدامات مهم دولت در بخش مسکن در دو بخش اهداف کیفی و اهداف کمی ارائه می شود.
الف – اهداف کیفی:
برنامه مسکن مهر
با توجه به اینکه تکمیل و بهره برداری واحدهای مسکن مهر، علاوه بر جلوگیری از استهلاک سرمایه گذاری های عظیم صورت گرفته در پروژه های مسکن مهر، زمینه دسترسی حدود 8 میلیون نفر از جمعیت کشور به مسکن و همچنین برگشت سرمایه و منابع اعتباری به شبکه بانکی و امکان بهره مندی از آن جهت توسعه بخش مسکن را مهیا می کند، دولت بر تکمیل و بهره برداری پروژه های مسکن مهر اهتمام ویژه دارد. طی 2 سال اخیر علاوه بر هماهنگی با بانک مرکزی جهت تجهیز منابع مالی به میزان باقی مانده تسهیلات مسکن مهر، افزایش طول دوره بازپرداخت تسهیلات مسکن مهر از 15 به 20 سال (مصوبه شورای پول و اعتبار) همچنین افزایش سقف تسهیلات از 25 به 30 میلیون تومان صورت پذیرفته است. به طور کلی از ابتدای دولت یازدهم تاکنون (18/5/94) حدود 161 هزار واحد مرحله اسکلت و سقف، حدود 215 هزار واحد مرحله سفت کاری و بیش از 452 هزار واحد مرحله نازک کاری را به اتمام رسانده اند. همچنین حدود 314 هزار واحد نیز افتتاح شده است.

** برنامه نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده شهری
به منظور بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری، افزایش ایمنی و ارتقاء کیفیت زندگی در بافت های فرسوده، اعطای سالانه 300 هزار فقره تسهیلات ارزان قیمت نوسازی در بافت فرسوده در سه سقف 300، 400 و 500 میلیون ریالی در مناطق مختلف شهری و تا پایان برنامه ششم توسعه مصوب شد.
همچنین به منظور ایجاد انگیزه و تسهیل شرایط در زمان نوسازی واحدهای مسکونی در بافت های فرسوده شهری، اعطای سالانه 60 هزار فقره تسهیلات ارزان قیمت ودیعه اسکان موقت در سقف های 100، 150 و 200 میلیون ریال در مناطق مختلف شهری و تا پایان برنامه ششم توسعه در تصویب نامه هیأت وزیران گنجانده شده است.

** برنامه ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی
به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، در راستای مطالعات مصوب انجام شده تعداد 10 پروژه در سکونتگاههای غیررسمی 10 شهر کشور و تعداد 10 محله با همکاری مدیریت شهری و مردم در قالب ارتقاء سرانه های خدمات شهری از قبیل پروژه های احداث مراکز آموزشی، بهداشتی، ایجاد دسترسی، روشنایی معابر و... اجرا و یا در حال انجام است.
تشکیل ستادهای توانمندسازی استانی و شهرستانی و کارگروههای مربوطه در سال جاری جلسات متعدد ستاد توانمندسازی استانی، شهرستانی و کمیته های تخصصی با مصوبه به منظور راهبری، تصویب و اجرای برنامه های ساماندهی و توانمندسازی سکونتگاههای غیررسمی در برخی از شهرهای کشور برگزار شده است.

** برنامه نوسازی و بهسازی مسکن روستایی
به منظور بهسازی و نوسازی مسکن روستایی و ارتقاء کیفیت زندگی در مناطق روستایی، اعطای سالانه 200 هزار فقره تسهیلات ارزان قیمت در مناطق روستایی تا سقف 150 میلیون ریال و تا پایان برنامه ششم توسعه مصوب شد.

-- بازنگری طرح جامع مسکن:
گذشت حدود 8 سال از تدوین طرح جامع مسکن، بروز تحولات جمعیتی به روایت سرشماری های نفوس و مسکن سالهای 1385 و 1390، اجرای بسیار گسترده یکی از راهکارهای طرح جامع مسکن تحت عنوان واگذاری حق بهره برداری از زمین (طرح مسکن مهر) و بالاخره تغییرات اساسی در رشد اقتصادی و به تبع آن تحولات محسوس در نحوه توزیع درآمد و حجم خانوارهای کم درآمد را می توان از جمله دلایلی دانست که بازنگری در نقشه راه طرح جامع مسکن را ضروری می کرد.
به همین منظور شورای راهبردی بازنگری طرح جامع مسکن، تشکیل و با انتخاب مجری کارگروه های تخصصی در محورهای مدیریت زمین و توسعه شهری، نظام تامین مالی و مالیاتها، صنعت ساختمان، مسکن کم درآمدها، بهسازی بافتهای فرسوده و سکونتگاه های غیر رسمی و مسکن روستایی تشکیل و بازنگری همه جانبه طرح از نیمه دوم سال 1392 آغاز و در طول سال 1393 نیز ادامه یافت.
بازنگری طرح جامع پس از نقد و بررسیهای متعدد توسط صاحبنظران و سیاستگذاران بخش مسکن در مراحل ویرایش نهایی، تصویب و ابلاغ است. با توجه به پویایی برنامه های پیش بینی شده در این طرح در انطباق با الزامات و قواعد برنامه های کلان کشور، برنامه ریزی های شهری، طرح های جامع و تفصیلی، تحولات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی پیش بینی نشده، دبیرخانه راهبردی به منظور پایش اطلاعات و برنامه های بازنگری طرح جامع مسکن نیز تشکیل شده است.

** تدوین برنامه ششم توسعه کشور
با آغاز تدوین برنامه ششم توسعه کشور در خرداد ماه سال 93، تهیه برنامه بخش مسکن با توجه به وظایف وزارتخانه متبوع برعهده معاونت مسکن و ساختمان قرار گرفت و در این راستا کارگروه تخصصی مسکن و ذیل آن کمیته های برنامه ریزی و اقتصاد زمین و مسکن و صنعت ساختمان تشکیل و جلساتی به منظور همفکری و تبادل نظر با سازمانها و نهادهای مرتبط با بخش مسکن برگزار شد. تاکنون و با بهره گیری از نتایج جلسات مذکور، گزارش وضع موجود بخش مسکن و تبیین مسائل و مشکلات و چالشهای موجود تهیه شده و با تشکیل جلسات شورای برنامه ریزی مسکن و شهرسازی و عمران شهری و روستایی، تدوین اهداف، راهبردها و سیاستها و برنامه های عملیاتی در دستور کار قرار دارد.

** مسکن اجتماعی
براساس این گزارش، یکی از کارگروه های تخصصی مطالعات کلان طرح به روزآوری طرح جامع مسکن، کارگروه تدوین برنامه مسکن اجتماعی است که جلسات متعددی با حضور کارشناسان علوم اجتماعی، تأمین مالی، شهرسازی و معماری، برنامه ریزی، سیاست گذاری، مدیریت ساخت و اجرا در قالب این کارگروه تشکیل و چارچوب اصلی برنامه در قالب طرح جامع مسکن تدوین شده و در مرحله نهایی جرح و تعدیلات کارشناسی به منظور حداقل نمودن پیامدهای نامناسب اقتصادی و اجتماعی آن قرار دارد.
علاوه بر این بخشی از برنامه مسکن اجتماعی در قالب طراحی و تدوین یک برنامه مشترک میان وزارت راه و شهرسازی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تدوین شده است. با توجه به وجود پراکندگی منابع حمایتی مسکن در دستگاه ها، سازمان ها و نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد امام خمینی، بهزیستی، سازمان تامین اجتماعی، صندوق بازنشستگی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، اهتمام بر تجمیع منابع آنها و ظرفیت حمایتی خیرین در این حوزه و جهت دهی هدفمند و برنامه ریزی شده حمایت ها از خانوارهای تحت پوشش سازمان ها، نهادهای حمایتی و سایر خانوارهایی که توان تأمین هزینه مسکن خود را بدون حمایت ها و کمک های دولت نخواهند داشت و همچنین تحت پوشش نهادهای حمایتی فوق الذکر قرار ندارند از طریق برنامه مشترک مذکور که متکی بر نتایج مطالعات طرح جامع مسکن است، پیش بینی شده و پس از بررسی های کارشناسی و کسب نظرات دست اندرکاران برنامه تدوین و نهایی شده است که انشاءالله به زودی رونمایی خواهد شد. بر اساس این برنامه سالانه 125 هزار واحد مسکونی به اشکال مختلف به مخاطبین این برنامه اختصاص می یابد.

** اصلاح نظام مالیاتی و یارانه های بخش مسکن
از آنجا که نظام مالیاتی در ایران به طور عام و نظام مالیاتی بخش مسکن به طور خاص، فاقد کارآیی لازم چه از حیث درآمدی، چه از حیث تخصیصی و چه از حیث توزیعی هستند، بازنگری و اصلاح نظام مالیاتی به منظور ارتقاء کارآیی و بهره مندی از آن در جهت کنترل و تنظیم بازار ضروری به نظر می رسید. اصولاً مالیات مرسوم ترین ابزار کنترلی در اختیار دولت است که می تواند از آن در جهت بهبود عملکرد بازار بهره گیرد. از این رو مطالعات اولیه در خصوص مالیات های بخش مسکن و تدوین نظام مالیاتی بهینه در این بخش به کمک متخصصان بخش مسکن و جامعه دانشگاهی به لحاظ تجربیات جهانی و بر اساس حداقل کردن هزینه های اجتماعی صورت پذیرفته است و این طرح مراحل نهایی را سپری می کند.

** توسعه نظام تأمین مالی
تأمین مالی مسکن جز اصلی نظام تأمین مسکن است و فقدان سیستم تأمین مالی کارا و متنوع تولید مسکن را با مشکل مواجه می کند. به منظور تنوع بخشی به روش های تأمین مالی مسکن در دو حوزه ساخت و خرید، ضمن توسعه ظرفیت های نظام بانکی، استفاده از ظرفیت های بازار سرمایه نیز در دستور کار قرار گرفته است. اهم اقدامات انجام شده در این راستا به شرح زیر است:

** افزایش سقف تسهیلات خرید مسکن: تا اواسط سال 1392 میزان تسهیلات خرید مسکن از طریق حساب ممتاز مسکن 200 میلیون ریال بود که با توجه به افزایش قیمت مسکن این میزان تسهیلات کمک چندانی به خانوارهای متقاضی خرید مسکن نمی کرد، بنابراین به منظور تقویت قدرت خرید خانوارهای متقاضی مسکن، مبلغ تسهیلات خرید با احتساب وام جعاله، برای زوج های جوان به 600 میلیون ریال و برای سایر متقاضیان به 450 میلیون ریال افزایش یافت.
هدف از راه اندازی صندوق های سرمایه گذاری زمین و ساختمان، تقویت سمت عرضه و تولید مسکن از طریق جمع آوری پس انداز سرمایه گذاران خرد و اختصاص آن به ساخت پروژه های ساختمانی و سپس فروش واحدهای ساختمانی پروژه صندوق و تقسیم عواید ناشی از فعالیت صندوق در بین سرمایه گذاران است.
ضوابط راه اندازی صندوق های زمین و ساختمان از سال 1386 در سازمان بورس اوراق بهادار تدوین شد ولی اولین صندوق سرمایه گذاری در شهریورماه سال 1393 تحت عنوان "صندوق سرمایه گذاری زمین و ساختمان نسیم” فعالیت خود را آغاز کرد. تعداد کل واحدهای این صندوق 29.6 میلیون واحد سرمایه گذاری به ارزش اسمی هر واحد 10 هزار ریال است که تعداد واحدهای پذیره نویسی شده آن 15 میلیون واحد به ارزش اسمی هر واحد 10 هزار ریال (جمعا 150 میلیارد ریال) است و برای ساخت 60 واحد مسکونی واقع در شهرک گلستان (راه آهن) واقع در منطقه 22 شهر تهران هزینه می شود.
لازم به ذکر است صندوق های سرمایه گذاری دیگری (تحت عناوین آویشن، معین سپهر، البرز، مروارید پارسیان، اطلس، بساک 1، آذین، نگارستان و اسپیدار بعثت) نیز مجوزهای لازم را اخذ کرده و یا در حال اخذ مجوز هستند که راه اندازی آنها می تواند نقش قابل توجهی در جمع آوری منابع مالی مورد نیاز تولید مسکن داشته باشد.

-- راه اندازی شرکت تأمین سرمایه مسکن: اولین شرکت تأمین سرمایه مسکن توسط بانک مسکن با اخذ مجوز از شورای عالی بورس اوراق بهادار تاسیس شده و در اواخر سال 1393 مجوز فعالیت دریافت کرد.
به منظور تقویت قدرت خرید مسکن توسط خانوار با استفاده از پس اندازهای آنها، راه اندازی دو صندوق تحت عناوین 'صندوق پس انداز مسکن یکم' و 'صندوق پس انداز مسکن آباد' به ترتیب با هدف تامین مالی خرید مسکن خانوارهای با درآمد متوسط و کم و تامین مالی خرید مسکن خانوارهای با درآمد متوسط و بالا در دستور کار است. لازم به ذکر است راه اندازی این صندوق ها، در مرحله نهائی بررسی های کارشناسی است. نکته اساسی در تشکیل صندوق های پس انداز مسکن، تامین کسری منابع مورد نیاز است.
صندوق پس انداز یکم مسکن به منظور اعطای تسهیلات ساخت و خرید مسکن ویژه خانه اولی ها در اواخر اردیبهشت ماه سال جاری با ابلاغ رسمی بانک مرکزی در بانک مسکن تشکیل شد. سقف تسهیلات این صندوق در تهران، مراکز استان ها و سایر نقاط شهری به ترتیب 800، 600 و 400 میلیون ریال و با نرخ سود 14 درصد است.
تدوین پیش نویس آیین نامه ماده 14 قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن: حسب ماده 14 قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مصوب سال 1387 مجلس شورای اسلامی، وزارت راه و شهرسازی به همراه وزارت امور اقتصاد و دارائی و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، مکلف شده اند از طرق ایجاد بازار رهن ثانویه و انتشار اوراق مشارکت با پشتوانه تسهیلات رهنی، راه اندازی شرکت های تامین سرمایه در حوزه مسکن، استفاده از شرکت های واسپاری، انتشار اوراق مشارکت و سایر ابزارهای اسلامی، جذب سرمایه گذاری خارجی، استفاده از صندوق های مشترک همچنین تدوین روش های حمایت نظام بانکی از سرمایه گذاری انبوه مسکن و توسعه خدمات بیمه در امر تولید مسکن و تدوین راهکارهای صنعتی سازی مسکن زمینه تامین منابع مالی مورد نیاز بخش مسکن را مهیا کنند.
براین اساس در سال 1393 با تشکیل کارگروهی از دستگاه های مربوطه تدوین آئین نامه اجرائی ماده مذکور در دستور کار قرار گرفته است که در این راستا تاکنون جلسات متعدد کارشناسی برگزار و پیش نویس اولیه آئین نامه مذکور تهیه شده که پس از تصویب نهائی در کارگروه مربوطه، جهت تصویب به هیئت محترم وزیران ارسال می شود.
راه اندازی بازار رهن ثانویه از جمله راه کارهای اصلی تقویت نظام بانکی جهت پرداخت تسهیلات مورد نیاز بخش مسکن است. در این راستا دستورالعمل 'نحوه انتشار اوراق رهنی در بخش مسکن' با همکاری سازمان بورس اوراق بهادار، بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی تدوین شده است.

** برنامه توسعه سامانه اطلاعات بازار املاک ایران
به گزارش ایرنا، سامانه اطلاعات بازار مسکن ایران در فاز اول و با توجه به آماده بودن بسترهای اطلاعاتی لازم در شهر تهران از جمله نقشه های شهری و همچنین پوشش سراسری اطلاعات کد پستی و ...، برای شهر تهران راه اندازی شد، در این سامانه اطلاعات تمام معاملات مسکن، فروش و اجاره قابل دسترسی است. توسعه سامانه برای سایر کلان شهرها و نیز سایر مراکز استانی در دستور کار معاونت مسکن و ساختمان قرار دارد که در همین راستا قرارداد توسعه سامانه برای 8 کلانشهر و مرکز استان دیگر اجرایی شده که در اولین فرصت نسخه شهر مشهد و سپس شهرهای رشت، یزد، زنجان و قم و بتدریج سایر مراکز استانی در صورت آماده بودن زیرساختهای اطلاعاتی مورد نیاز، منتشر خواهد شد.

** تدوین بسته خروج از رکود بخش مسکن
با توجه حاکمیت رکود در بخش مسکن و اهمیت بخش مسکن و ساختمان به عنوان پیشران خروج از رکود در اقتصاد کشور (به دلیل پیوندهای پسین و پیشین این بخش با دیگر بخش های اقتصادی)، معاون اول رئیس جمهور دستور تشکیل کارگروهی در وزارت امور اقتصادی و دارایی با حضور دستگاه های مرتبط به منظور تدوین بسته خروج از رکود بخش مسکن صادر کردند. در این کارگروه راهکارهای پیشنهادی و مطالبات سیاست گذاران حوزه مسکن مورد تبادل نظر کارشناسی قرار گرفته و ویرایش اولیه بسته مورد نظر تدوین شده است.

** آموزش و ترویج مقررات ملّی ساختمان
ترویج مقررات ملّی ساختمان از وظایف دفتر امور مقررات ملّی ساختمان است که قانونگذار همواره در مواد 2 ،4 ، 11 ، 15 و 21 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و در مواد 5، 7، 11، 21 ،26، 27، 28 و . . . آئین نامه اجرایی بر اهمیت آن و راه های گوناگون ترویج آن از جمله ارتقاء دانش فنی و به روزرسانی اطلاعات فنی مهندسان از طریق سیاست گذاری و برنامه ریزی در برگزاری دوره های آموزشی، همایش های مقررات ملّی ساختمان، همایش ملّی فناوری های نوین صنعت ساختمان، سمینارهای تخصصی و تهیه راهنماهای مباحث مقررات ملّی ساختمان و همچنین افزایش آگاهی های دانش آموزان، دانشجویان و عموم مردم با استفاده از فیلم های آموزشی، برنامه های تلویزیونی و . . . تأکید می کند.
تاکنون صدها سمینار و دورة آموزشی مرتبط با مقررات ملّی ساختمان توسط این دفتر راهبری و اجرا شده و فیلم ها و برنامه های متعدد تلویزیونی نیز تهیه و پخش شده است. یکی از وظایف و مسئولیت های ترویجی این دفتر در اجرای مواد 11، 26 و 28 آئین نامه اجرائی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان تعیین صلاحیت حرفه ای مهندسان، کاردان های فنی ساختمان و معماران تجربی است که این وظیفه با برگزاری آزمون های حرفه ای مهندسان و کاردان های فنی ساختمان در رشته های معماری، شهرسازی، عمران، مکانیک، برق، نقشه برداری و ترافیک همچنین برگزاری آزمون های تعیین صلاحیت حرفه ای معماران تجربی تحقق یافته است.
همچنین کمک به گسترش و ترویج فناوری های نوین و تولید صنعتی مسکن و ساختمان که از اولویت های مهم وزارت راه و شهرسازی در جهت ارتقاء کیفیت و افزایش تولید مسکن در کشور است از وظایف دیگر این بخش به شمار می آید.

-- شرح فعالیت های بخش آموزش و ترویج مقررات ملی ساختمان
تشکیل جلسات کارگروه آموزش و ترویج مقررات ملّی ساختمان و اصلاح دستورالعملهای مربوطه، برگزاری چهار نوبت آزمون برای بیش از 700.000 نفر از داوطلبان رشته های مختلف، انجام تمام امور ثبت نام، طراحی سوالات، اعلام نتایج، بررسی اعتراضات، تصحیح اوراق آزمونهای تستی و طراحی معماری، صدور دستورالعمل های مربوطه (ثبت نام، شرکت در آزمون و اعلام نتایج) تمام آزمون ها، تشکیل دو نشست هم اندیشی بین استانی در منطقه غرب و شمال غرب کشور با موضوع آموزش و ترویج مقررات ملّی ساختمان با محوریت استان های کرمانشاه و آذربایجان شرقی و برنامه ریزی برای نشست های آتی، اخذ گزارشات استانی از عملکرد بخش آموزش و ترویج استان ها.
انجام ماموریت های استانی درخصوص بررسی عملکرد استان ها در بخش آموزش، تهیه اطلاعیه های لازم از بخشنامه ها و دستورالعمل های ابلاغی بخش آموزش و درج در وب سایت دفتر جهت آگاهی مهندسان، تهیه و ارسال لوایح حقوقی برای دفتر حقوقی همچنین تهیه و ارسال پاسخ برای نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، دفتر وزارتی، مرکز حراست و مدیریت عملکرد وزارت متبوع درخصوص معترضان به آزمون های ورود به حرفه، پاسخگویی به استعلامات ادارات کل راه و شهرسازی و سازمان های نظام مهندسی ساختمان استان ها درخصوص سوابق قبولی مهندسان در آزمون های دوره های گذشته، پاسخگویی به سوالات و اعتراضات ارباب رجوع ارسالی به ایمیل دفتر درخصوص آزمون های ورود به حرفه
معرفی نفرات برتر آزمون های ورود به حرفه مهندسان و کاردان ها در وب سایت دفتر و ارسال لوح تقدیر برای آنان. همکاری در برگزاری سومین همایش ملّی فناوری های نوین صنعت ساختمان در 20 و 21 شهریورماه سال 93 در شهر مقدس مشهد همچنین برگزاری ششمین همایش مقررات ملّی ساختمان 6 و 7 اسفندماه 93 در شهر شیراز

-- شرح فعالیت های صنعتی سازی و فناوری های نوین ساختمان
سازماندهی و هدایت پروژه های صنعتی سازی و نظارت بر روند اجرای آنها در پروژه های ساخت و ساز کشور راهبری، سیاست گذاری و سازماندهی برگزاری همایش های دوره ای صنعتی سازی و فناوری های نوین صنعت ساختمان و سایر همایش های ملی و منطقه ای نظارت عالیه بر پروژه های صنعتی سازی تحت پوشش دستگاههای اجرایی
بسترسازی جهت فعالیت شرکت های فعال و توانمند در زمینه اجرای سیستم های صنعتی در پروژه های ساخت و ساز
جمع آوری اطلاعات و گزارشات آماری از سازمان های تابعه در خصوص میزان استفاده از فناوری های نوین در ساخت و سازها
نظارت بر تهیه ضوابط، چک لیست ها و دستورالعمل های سیستم های فناوری های نوین ارتباط با نمایندگان معرفی شده از سوی سازمان های تابعه در خصوص وضعیت صنعتی سازی،
تعامل با ادارات کل راه و شهرسازی استان ها و شرکت های خصوصی در جهت رفع ابهامات سیستم های صنعتی ارتباط با انجمن صنفی صنعتی سازان در خصوص مشکلات شرکت های صنعتی ساز ،معرفی شرکت های صنعتی ساز دارای گواهی تأییدیه از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به نهادها و سازمان های ذکر شده در دستورالعمل حمایتی
برگزاری جلسات مکرر با مجریان ساخت و ساز صنعتی به منظور رعایت الزامات و مقررات ملّی ساختمان، پاسخگویی به درخواست های استان ها در ارتباط با تسهیلات پروژه های صنعتی و نیمه صنعتی،تبادل نظر و ایجاد تعامل با انجمن صنفی تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان در زمینه فرهنگ سازی و توسعه علم نوین صنعتی سازی، شرکت در جلسات قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن و آیین نامه اجرایی آن از اهم اقدامات وزارت راه وشهرسازی در این بخش است.

** کنترل و نظارت عالیه بر مقررات ملّی ساختمان
مقررات تدوین شده و به خودی خود متضمن ارتقاء کیفیت ساختمان ها نیستند بلکه در کنار آن وضع و اجرای ضوابط کنترلی همچون نظارت عالیه بر روند اجرای ساخت و سازها و کنترل عوامل اجرایی و بررسی عملکرد دستگاه های مربوطه ضمانت های اجرای مقررات وضع شده را فراهم می آورند. به استناد ماده 35 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، مسئولیت نظارت عالیه بر اجرای مقررات ملّی ساختمان و همچنین ضوابط و مقررات شهرسازی در طراحی و اجرای تمامی ساختمان ها و طرح های شهرسازی و عمران شهری برعهده وزارت راه و شهرسازی است و این دفتر مسئولیت پیگیری این بخش را برعهده دارد. به منظور اعمال این نظارت، تمام اشخاص و مراجع یاد شده در ماده 34 قانون مذکور(ضمن اینکه مکلف به رعایت مقررات ملّی ساختمان هستند) موظف به همکاری هستند.
علاوه بر تمام افراد حقیقی و حقوقی شاغل در بخش ساخت و ساز، سایر حوزه هایی که در دامنه کنترل و نظارت عالیه قرار می گیرند شامل مراجع صدور پروانه ساختمانی و شهرداری ها، ادارات کل راه و شهرسازی، سازمانهای نظام مهندسی ساختمان، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی هستند.
حمایت از استقرار بیمه کیفیت ساختمان در جهت ارتقاء کیفیت ساخت و سازها و حمایت از حقوق مصرف کنندگان از دیگر وظایف این بخش است و انجام امور مرتبط با این بخش در حوزه معاونت نظارت عالیه و کنترل این دفتر انجام می پذیرد.
شرح وظایف کنترل و نظارت عالیه بر مقررات ملّی ساختمان:
-- کنترل اجرای ساختمان در موارد زیر:
مقررات ملّی ساختمان، آیین نامه ها و دستورالعمل ها
سازماندهی و انتظام امور حرفه ای در قالب سازمان های مهندسی، کانون ها و سایر تشکل های حرفه ای مرتبط با بخش ساختمان
کنترل خدمات مهندسی توسط مهندسین، سازمان ها و ارگانهای ذی ربط
نظارت عالیه بر عملکرد سیستم های عهده دار کنترل و برنامه ریزی و سیاست گذاری به منظور بهبود روش ها، ارتقاء کیفیت ساختمان و خدمات مهندسی
-- به کارگیری حدود 500 نفر از مهندسین دارای پروانه اشتغال به کار و بدون شغل در استانها جهت اعمال نظارت عالیه ماده 35 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان
-- دریافت و بررسی گزارش های دوره ای از مراجع صدور پروانه ساختمان، شهرداری ها و سازمان نظام مهندسی ساختمان استان ها در رابطه با کمیت و کیفیت ساخت و سازهای هر محل(در 31 استان)
-- رسیدگی به شکایات اشخاص و مؤسسات در مورد عدم اجرای ضوابط شهرسازی و مقررات ملّی ساختمان و گردآوری مدارک لازم به منظور اقدام مقتضی برحسب مورد
-- انجام بازدید های محلی، بررسی و کنترل موردی پروانه ها، اسناد و مدارک و نقشه های ضمیمه آنها و اقدام لازم بر اساس قانون(در 31 استان)
-- پیگیری و برنامه ریزی به منظور توسعه بیمه کیفیت ساخت و مسئولیت سازندگان در امر ساخت و ساز مسکن و ساختمان
-- تهیه گزارش سه ماهه، شش ماهه و سالانه کنترل اجرای ساختمان و تحلیل آن جهت اتخاذ تدابیر و راهکارهای مناسب در هر استان. گزارش های دوره ای بازدید کارشناسان و آمار فعالیت سازمان های استانی در پایان هر سال جمع بندی شده و مورد ارزیابی قرار می گیرد.
-- بازدید از 31 استان و نظارت عالیه بر عملکرد ادارات کل راه و شهرسازی، سازمان نظام مهندسی ساختمان، شهرداری ها، سازمان نظام کاردانی ساختمان و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی پیرامون رعایت مقررات ملّی ساختمان
-- رسیدگی به شکایات اشخاص حقیقی و حقوقی در خصوص رعایت مقررات ملّی ساختمان و عملکرد ادارات کل راه و شهرسازی، سازمان نظام مهندسی ساختمان، سازمان نظام کاردانی ساختمان، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و شهرداریهای استانها و ارجاع متخلفین به شورای انتظامی و مراجع قضایی در اجرای ماده 35 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان
-- تهیه فیلم و گزارش از ساخت و سازهای کشور
-- انجام امور دفتر فنی حوزه شامل تهیه نقشه ها، کنترل محاسبات و نظارت های موضوعی و موردی حسب دستور معاون محترم مسکن و ساختمان
-- انجام سفرهای ماهیانه مدیرکل و معاونین بطور سرزده از استان ها
-- شرکت در جلسات تخصصی کمیسیون زیربنایی دولت
-- شرکت در جلسات تخصصی کمیسیون عمران و انرژی مجلس شورای اسلامی
برگزاری همایش های دوره ای و محلی در استانها با عنوان آشنایی با مقررات ملّی ساختمان با حضور استانداری ها، ادارات کل راه و شهرسازی، شهرداری ها، سازمان نظام مهندسی ها، شورای مرکزی و عوامل ساخت و ساز استان پیرامون مقررات ملّی ساختمان و رعایت آن و آموزش نظارت فنی توسعه و ارتقاء نظام مهندسی
تدوین پروژه های 37 گانه در راستای وظائف دفتر و اعتلای مهندسی ساختمان، نظارت بر عملکرد ادارات کل راه و شهرسازی، سازمان نظام مهندسی ساختمان استان و سازمان نظام کاردانی ساختمان استان، بررسی و بازنگری شرایط اعطای صلاحیت و صدور پروانه اشتغال به کار شرکت های خدمات فنی و آزمایشگاهی، برگزاری انتخابات اعضای هیأت مدیره و بازرس ( بازرسان ) سازمان نظام کاردانی ساختمان استان در سراسر کشور و ابهام زدایی در آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان به کمک شش نظریه جدید وزارت راه وشهرسازی در این بخش است.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین