معاون اول رئیس جمهور در مراسم بزرگداشت روز خبرنگار که در ایسنا برگزار شد، ضمن بازدید از بخشهای مختلف خبری این رسانه در جمع خبرنگاران با تبریک روز خبرنگار به خانواده بزرگ خبری و رسانهای و ارتباطات و اطلاع رسانی اظهار کرد: از شورای فرهنگ عمومی کشور که در سال 1377 برای نامگذاری روز خبرنگار در سالگرد شهادت شهید صارمی در مزار شریف افغانستان به دست گروه طالبان به همراه تعدادی از دیپلماتهای عزیز تدبیر به خرج دادند، تشکر میکنیم و یاد همه کسانی که در حوزه خبری و رسانه در دورانهای مختلف مشرطه، جنگ و غیره فعالیت داشتند از جمله شهید آوینی، دکتر کاظم معتمد نژاد، مرحوم بورقانی و حسین قندی را گرامی میداریم.
جهانگیری با بیان این که روز خبرنگار روزی نمادین است که نقش مهم تاریخی خبرنگار را مورد توجه قرار میدهد اظهار کرد: خبرنگار به عنوان دیدهبان جامعه نقش آگاهی رسانه را بر عهده دارد و زبان تفاهم و گفتوگوی میان نسلی بین حکومت و مردم و جامعه و دولت است.
معاون اول رئیس جمهور با بیان این که خبرنگاران در جامعه مانند اعصاب در بدن عمل میکنند، خاطر نشان کرد: ایسنا، که متشکل از عدهای جوان و فعال و تاثیرگذار بوده و در حال حاضر مجموعهای جوان و پرانگیزه و سخت کوش است، در عمر کوتاه خود خوش درخشیده است.
وی در ادامه به سابقه رابطه خوب خود با خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) در دوران حضور در وزارت صنعت و معدن، دورهی بیکاری و امروز که در دولت حضور دارد اشاره کرد و گفت: ما به عنوان مسئولین اجرایی کشور تا آنجا که توان داریم باید سختی کار خبرنگاران را کم کنیم و حقوق صنفی و حرفهای خبرنگاران، که میدانی برای درستکاری شما و نقش آفرینی مثبت و موثر خبرنگاران است را به درستی بشناسیم و بشناسانیم.
جهانگیری تصریح کرد:خبرنگاران، سردبیران و مدیران رسانهها، به خوبی میدانند روزنامهنگار خوب به چه چیزهایی نیاز دارند و در واقع آنچه که یک روزنامهنگار خوب به جامعه تحویل میدهد انگیزه بالا و سلامت اخلاق و حقوق شناخته شده صنفی ،معیشت مناسب، دانش تخصصی و مهارت بالاست.
جهانگیری با بیان این که روزنامهنگار باید شأن و وظیفهی خود رابه خوبی بداند خاطر نشان کرد: مدیران رسانه و سیاستگذاران حکومت در دولت و همچنین دستگاه قضایی قانونگذاری باید شأن و وظیفه و جایگاه خبرنگاران را به خوبی شناسایی کند.
وی با بیان اینکه نظام جامعه، دولت و رسانههای امروز بیش از هر زمان دیگر نیازمند بهسازی وضعیت نظام اطلاع رسانی کشور، از صدا و سیما تا دیگر رسانهها و مطبوعات است، گفت: بهسازی باید در حوزهی تولید پیام ، انتقال و توزیع پیام و دریافت پیام مورد توجه قرار گیرد.
جهانگیری با بیان اینکه حاصل کار رسانهها باید بالا رفتن تفاهم باشد، افزود: رسانهها باید بدانند که چه کار کنند تا جامعه ما منطق درست دیدن، درست شنیدن و درست گفتن را پیدا کند. دولت به جد طرفدار نقد و تضارب آرا در کشور است. اگر انصاف دهیم به لحاظ کمیت و کیفیت در تخطئه و تخریب رسانههای مخالف دولت دست بالا را دارند. کاش رسانهها و خبرنگارانی که التزام خاص به رأی مردم و تحقق مصالح ملی دارند نیز سخن دولت را به درستی بشنوند و منعکس کنند.
وی ادامه داد: سرمایه و امید ما همین روزنامهنگاران و رسانههایی هستند که دوست دارند زبان مردم و واسطه واقعی باشند. چشم بر حق نبندند و تنها نظارهگر نباشند. بلکه حقیقتجو، حقیقتبین و حقیقتگو باشند. به رسانهها توصیه میکنم در گفتوگوی فعال و عمل منصفانه لحظهای تردید نکنید و اطلاع رسانی شما بر مدار مصالح و منافع ملی بچرخد.
جهانگیری در ادامه بیان کرد: یکی از مهمترین مسائلی که هر جامعهای را تهدید میکند خروج از قانون است. این دولت خود را متعهد میداند تا بازگشت به قانون را در رأس کارهای خود قرار دهد.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود پیگیری مدام و عالمانه و درست در امر مبارزه با فساد سازمان یافته در کشور را از دیگر وظایف رسانهها دانست و تأکید کرد: متأسفانه این پدیده شوم مثل موریانه به تن نظام و کشور افتاده و باید آن را از بین ببریم. سابقه نداشته تاکنون اینهمه مقامات کشور متهم و یا در زندان باشند و بعضاً به جای عذرخواهی و پشیمانی طلبکار هم باشند. کسانی که به هر نحوی در ایجاد فسادها مقصر بودهاند باید در جامعه و بین مردم سر به زیر باشند چون نتوانستند به وظایفشان خوب عمل کنند.
معاون اول رئیس جمهور درباره وظیفه دیگر رسانهها، گفت: دفاع از حقالناس، بیتالمال و سرمایههای مادی و اجتماعی از دیگر وظایف رسانههاست. چون سرمایهها متعلق به یک نسل نیستند. مثلاً وقتی گفته میشود در میادین مشترک چون ما به موقع کار نکردهایم و کشورهای دیگر کار کردهاند و در حال برداشت هستند یعنی سرمایه ملی ما جلوی چشممان به غارت میرود. رسانهها در این مواقع باید هشدار بدهند.
وی همچنین یادآور شد: مهمترین سرمایه اجتماعی اعتماد و امید مردم است. عدهای خواسته یا ناخواسته سعی میکنند امید و اعتماد مردم را از بین ببرند. انتقال نیازها و خواستههای اساسی مردم به مسئولین از دیگر وظایف رسانههاست که همواره باید مورد توجه رسانهها قرار گیرد.
جهانگیری همچنین انتقال درست سیاستها و عملکرد واقعی دستگاهها و مردم را از وظایف رسانهها دانست و اضافه کرد: زمانی امام (ره) میفرمودند که هر کار کوچکی کردید موظفید به مردم بگویید تا مردم بدانند کارها انجام میشود. رسانههایی که از دولت پول دریافت میکنند مهمترین وظیفهشان این است که عملکرد واقعی را اطلاع بدهند. چون ما به اندازه کافی دشمن در خارج داریم که تهدید میکنند و دیگر نیازی نیست که آنهایی که پول دولت به آنها تزریق میشود نقاط ضعف را عمده کنند.
وی با بیان اینکه توصیف و تبیین دستاوردهایی که کشور را از مخاطرات بزرگ دور کرده مثل توافق هستهای از وظایف رسانههاست، اظهار کرد: متأسفانه یا خوشبختانه ما دوران سخت را زود فراموش میکنیم و تا از آن فاصله میگیریم تلاش میکنیم باز دوران سخت دیگری به وجود بیاید. به نظر میرسد نان عدهای در التهاب است و اینکه کشور و مردم آرامش کمتری داشته باشند.
معاون اول رئیس جمهور افزود: توافق هستهای کار بزرگی بود. اطلاعات تاریخی نشان نمیدهد که یک کشور به اصطلاح آنها جهان سومی مقابل چند قدرت جهانی بنشیند و در مورد موضوع مهمی گفتوگو کند. بالاخره ایران مقابل 6 کشور بزرگ دنیا گفتوگو کرد و ما از این مذاکره سربلند و موفق بیرون آمدیم.
وی در ادامه تصریح کرد: چه کسی تصور میکرد راجع به یک موضوع بینالمللی ایران گفتوگو کند و رژیم صهیونیستی احساس کند که بزرگترین بازنده آن است. حتی یک دولت در دنیا پیدا نشده که اسرائیل را در این زمینه تأیید کند یا چه کسی تصور میکرد چنین شرایطی در آمریکا و میان جمهوریخواهان و دموکراتها به وجود بیاید. البته متأسفانه نخبگان و سیاستمداران آمریکایی در سالهای اخیر خیلی وابسته پولهایی شدهاند تا به خاطر آن حرف بزنند.
جهانگیری یادآور شد: برخی در منطقه به همراه رژیم صهیونیستی مبالغ زیادی هزینه میکنند تا علیه توافق هستهای حرف زده شود. چه کسی تصور میکرد در یک موضوع بین این آمریکا و رژیم صهیونیستی این همه اختلاف به وجود بیاید یا اینکه اروپاییها احساس کنند که راهشان را باید از آمریکا جدا کنند.
وی همچنین عنوان کرد: با وجود همه سروصداهایی که در آمریکا به وجود آمده این موجی که در اروپاییها ایجاد شده و تلاش میکند به ایران بیایند و در مذاکرات خود میگویند چه زمانی وارد مرحله اجرای توافق شویم و چقدر سرمایهگذاری و همکاری کنیم نشان میدهد که اگر زمانی آمریکاییها به هر دلیلی با توافق همراهی نکنند دنیا با آمریکا همراهی نخواهد کرد و این آمریکا و اسرائیل هستند که منزوی میشوند. آنها میخواستند ایران هراسی را به راه بیندازند اما در جهان ایران دوستی شکل گرفته است.
وی در ادامه این مراسم با اشاره به مطالب بیانشده توسط مدیرعامل ایسنا و رییس جهاد دانشگاهی، گفت: محدودیتهای دولت را هم دوستان میدانند و این که محدودیتهای بودجهای دولت به ویژه در سال جاری بسیار جدی است.
وی ادامه داد: من شنیدهام یکی از مواردی که بر اساس آن شکایت شده این است که گفتهاند چرا ایشان(جهانگیری) گفته سال90 ، 118 میلیارد درآمد وجود داشته و این درآمد چه شده است؟
جهانگیری افزود: 118 میلیارد دلار درآمد که وجود داشته است و در این که ظاهرا تردید ندارند، ما امسال به سختی به 25 میلیارد دلار درآمد میرسیم. این کشور 2-3 سال پیش 118 میلیارد دلار درآمد نفتی داشته ولی امسال نهایتا با نفت زیر 50 دلار بتوانیم 20 تا 25 میلیارد دلار درآمد داشته باشیم و در همین حالت امیدواریم که رشد اقتصادی مثبت و کاهش تورم و ایجاد اشتغال داشته باشیم.
معاون اول رئیس جمهور گفت: وقتی ایسنا را با رسانههای دیگر مقایسه میکنیم میبینیم که ایسنا انصافا یک مجموعه مخلص، دلسوز و سختکوش است که با حداقلها دارند کار میکنند و ما باید حتما کمک کنیم. اما اگر کمک نمیکنیم به حساب این نگذارید که در جریان نیستیم یا نمیخواهیم کمک کنیم. بلکه محدودیتهای ما زیاد است.