|
|
امروز: شنبه ۰۳ آذر ۱۴۰۳ - ۰۹:۳۹
کد خبر: ۵۷۰۹۱
تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۸:۱۵
سفیر جمهوری اسلامی ایران گفت: توافق هسته ای ایران و گروه کشورهای 1+5 نمادی از صلح است و می تواند الگوی همکاری های منطقه ای و فرامنطقه ای باشد.
«محمد رضا بهرامی» روز دوشنبه در جمع استادان و دانشجویان موسسه آموزش عالی گوهرشاد کابل افزود: این توافق نشان دهنده موفقیت تدبیر و دیپلماسی در برابر سایر راه هایی است که علاوه بر بروز مشکلات و دشواری ها، لزوما هیچ طرفی در انتهای آن نمی تواند احساس پیروزی کند.
وی در این نشست که دکتر «سیما ثمر» بنیانگذار و مؤسس این مؤسسه نیز حضور داشت، با ارایه تصویری از چگونگی دست یافتن ایران و کشورهای 1+5 به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) گفت: دو نکته قابل توجه در رابطه با این توافق و دستاوردهای ناشی از آن، علاوه بر 4 هدف به رسمیت شناختن حق غنی سازی، لغو تحریم های شورای امنیت، انتقال پرونده ایران از شورای امنیت به آژانس بین المللی انرژی اتمی و لغو تحریم های اتحادیه اروپا و آمریکا وجود دارد.
سفیر ایران در کابل افزود: نخست آنکه برای اولین بار شورای امنیت سازمان ملل متحد حق غنی سازی را برای کشورهای در حال توسعه رسمیت می بخشد و دوم اینکه تمامی کشورهایی که در ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل قرار گرفتند، با جنگ مواجه شده و حتی پس از تحولات مربوط به آن، از ذیل این بند به دشواری بیرون آمدند و کشور عراق بعد از گذشت 12 سال هنوز از ذیل این بند خارج نشده است.
بهرامی، مراحلی را که ایران برای دستیابی به غنی سازی 20 درصد پشت سر گذاشته است، بسیار با اهمیت دانست و افزود: غنی سازی از 3 درصد به 20 درصد نیازمند دانش ویژه ای خواهد بود و ایران توانست به اورانیوم با غنای 20 درصد دست یابد و آن را تبدیل به میله های سوخت کند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران گفت: اما هدف ما از تولید میله های سوخت، ساخت تسلیحات هسته ای نبود. زیرا برخلاف تصور برخی کشورها، قدرت یک کشور به داشتن بمب هسته ای نیست، بلکه به عوامل دیگری از جمله به پشتوانه مردمی آن ارتباط دارد و چون ایران به دنبال ساخت سلاح هسته ای نبود و حتی از نظر شرعی نیز حرکت به سوی تسلیحات کشتار جمعی را قبول ندارد، فرآیند مذاکره را پذیرفت و توافق ایران و 1+5 در واقع آغاز یک فرآیند اعتماد سازی است.
بهرامی در باره اثرات ناشی از تحریم های غرب و شورای امنیت بر ایران گفت: تحریم ها بر ایران تاثیر داشت و مشکلاتی را برای ما ایجاد کرد، اما منجر به دست کشیدن ایران از حقوق خود نشد و برخورداری ایران از حقوق خود در قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل و برجام مشاهده می شود.
وی، با اشاره به تاثیرات مثبت این توافق بر مناسبات ایران و افغانستان، گفت: در آینده نزدیک مبادلات بانکی میان دو کشور برقرار خواهد شد و در مجموع با اجرایی شدن توافق ایران و 1+5 امکان استفاده بیشتر از ظرفیت های ایران فراهم خواهد شد.
سفیر ایران در باره مذاکرات صلح دولت افغانستان با گروه طالبان گفت: جمهوری اسلامی ایران در فرآیند مذاکرات صلح افغانستان از هیچ کمکی دریغ نخواهد کرد و در راهبرد امنیتی ما تعریفی برای گروه های افراطی وجود ندارد.
بهرامی افزود: دستیابی به صلح و ثبات در افغانستان، نه تنها به نفع مردم این کشور، بلکه به نفع ایران خواهد بود و اساس سیاست های رفتاری ما را تقویت دولت مرکزی تشکیل می دهد. زیرا وقتی دولت مرکزی باشد، معنای آن این است که یک دولت پاسخگو وجود دارد و این مطلوب ما خواهد بود.
سفیر جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: «امنیت یک مقوله دسته جمعی است و تروریسم هم منحصر و محدود به یک کشور نخواهد بود و مانند سلول های سرطانی می تواند به کشورها و مناطق دیگر سرایت کند.»
وی گفت: در بعضی از حوزه ها در تعامل با دولت جدید به نتایج خوبی رسیدیم و تلاش ما این است که رقابت های خود را با دیگران وارد افغانستان نکنیم.
بهرامی افزود: افغانستان یک محیط مناسب برای مشارکت است و امنیت یک مقوله دسته جمعی است و می تواند مبنای مشارکت ایران با سایر کشورها در حوزه تهدیدات مشترک باشد.
پیش از سخنان سفیر جمهوری اسلامی ایران، دکتر «سیما ثمر» وزیر سابق آموزش عالی افغانستان و رییس فعلی کمیسیون مستقل حقوق بشر این کشور و دکتر «محمد جواد صالحی» رییس موسسه آموزش عالی گوهرشاد توضیحاتی ارایه کردند.
وی گفت: سرنوشت ایران و افغانستان به گونه ای با هم پیوند خورده که هر حادثه ای در هر کدام از این دو کشور، دیگری را متاثر می سازد.
رییس موسسه آموزش عالی گوهرشاد به توافق هسته ای ایران و 1+5 اشاره کرد و گفت که این توافق، بر مناسبات ایران و افغانستان اثر خواهد گذاشت و سیاستمداران دو کشور باید تلاش کنند تا از نزدیکی روابط تهران - کابل، پلی برای بهروزی و سعادت دو ملت بسازند.
موسسه آموزش عالی گوهرشاد دارای سه هزار دانشجوی دختر و پسر در رشته های حقوق، علوم سیاسی، اقتصاد، مدیریت، کامپیوتر و مهندسی است.
محمد اشرف غنی رییس جمهوری افغانستان از اعضای هیات امنای این دانشگاه بوده است .
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین