|
|
امروز: شنبه ۰۳ آذر ۱۴۰۳ - ۱۸:۲۴
کد خبر: ۵۶۸۱۳
تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۸:۰۸
«زمانیکه ایران در این تلاش جدی خود از حمایت برخی دوستان عرب برخوردار بوده، اسرائیل –تنها دارنده برنامه سلاح های هسته ای در خاورمیانه- یک مانع بوده است. ما باید در سایه توافق تاریخی هسته ای، به این چالش مستقیم بپردازیم ...».
به نقل از جام نیوز: محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان با انتشار یادداشتی زیر عنوان "ایران توافق هسته ای تاریخی را امضاء کرد؛ اکنون نوبت اسرائیل است" در روزنامه گاردین (Guardian)، خواستار پاکسازی خاورمیانه و جهان از سلاح های هسته ای شد.
 
 
آقای ظریف در این نوشتار تاکید کرده که توافق وین می تواند اساسی محکم برای پایان دادن به مسابقه تسلیحات هسته ای در جهان و تصحیح دکترین غلط امنیتی باشد که امروزه عدم کارآیی آن به اثبات رسیده است.
 
 
برگردان این یادداشت به زبان فارسی از منظرتان می گذرد:
 
 
ایران و طرف های مذاکره کننده با آن در گروه موسوم به 1+5، نهایتا به هدف مشترک دست یافتند که عبارت است از تغییر دادن موضوع برنامه هسته ای ایران از "بحرانی غیرضروری" به "برنامه همکاری در عدم اشاعه سلاح های هسته ای و اهدف فراتر از آن".
 
 
توافق هسته ای که این ماه در وین به دست آمد، یک سقف (و نهایت کار) نیست بلکه اساسی محکم برای آن چیزی است که ما باید بسازیم. این توافق که در مجامع رسمی به عنوان "برنامه جامع اقدام مشترک" شناخته می شود، موقعیت ایران را به عنوان منطقه ای عاری از سلاح های هسته ای تحکیم می کند. اکنون زمان آن است که این منطقه عاری از سلاح های هسته ای را گسترش دهیم به صورتی که تمامی خاورمیانه را دربر گیرد.
 
 
تلاش ایران برای ممنوعیت سلاح های کشتار جمعی در منطقه اطراف خود، یک تلاش پایدار بوده است. این واقعیت که صدام حسین به صورت سیستماتیک از این سلاح ها علیه ایران استفاده کرد اما هیچ گاه اقدام متقابلی توسط ایران صورت نگرفت، شاهدی بر عمق تعهد کشور من به این آرمان اصیل است.
 
 
و زمانیکه ایران در این تلاش جدی خود از حمایت برخی دوستان عرب برخوردار بوده، اسرائیل –تنها دارنده برنامه سلاح های هسته ای در خاورمیانه- یک مانع بوده است. ما باید در سایه توافق تاریخی هسته ای، به این چالش مستقیم بپردازیم.
 
 
یکی از طنزهای مسخره و پرشمار تاریخ این است که کشورهای فاقد سلاح های هسته ای مانند ایران، در واقع اقدامات عملی بسیار بیشتری از کشورهای دارنده این سلاح ها در جهت آرمان عدم اشاعه سلاح های هسته ای انجام داده اند.
 
 
ایران و دیگر کشورهای فاقد سلاح های هسته ای اقدامات واقعی بسیاری را با هدف تحیکم ساختار عدم اشاعه انجام داده اند. در عین حال، کشورهای دارای این سلاح های مخرب حتی به سختی حاضر به حرف زدن در این باره هستند و تعهدات خلع سلاح خود طبق ان پی تی و قوانین بین المللی را نیز کاملا نادیده می گیرند.
 
 
بگذریم از کشورهایی که عضو ان پی تی نیستند یا اسرائیل که دارای زرادخانه های اعلام نشده سلاح هسته ای است و علنا با ان پی تی مخالفت می کند و درهمین زمان پرچم مخالفت پوچ با توافق هسته ای ایران را نیز به دوش گرفته است.
 
 
امروز و در سایه توافق هسته ای وین، بهترین زمان است که کشورهای دارای سلاح هسته ای، شکاف موجود را ترمیم کرده و اقدامات جدی در راستای خلع سلاح های هسته ای و تقویت سیستم عدم اشاعه انجام دهند.
 
 
اکنون زمان آن فرارسیده است که کشورهای دارای سلاح های هسته ای نهایتا یک واقعیت مهم را بپذیرند: ما در یک محیط جهانی امنیتی زندگی می کنیم و عصر جنگ سرد و عدم تقارن بین کشورهای دارنده سلاح های هسته ای و کشورهای فاقد آن، دیگر قابل تحمل نیست.
 
 
برای مدت های طولانی، فرض بر این بوده که مفهوم دیوانه وار "داشتن متقابل سلاح های مخرب" موجب ثبات و عدم اشاعه خواهد شد. این فرضیه، هیچ ارتباطی با واقعیت ندارد. رواج این نظریه بازدارندگی در روابط بین المللی، نیروی محرکه اصلی پشت پرده برای وسوسه برخی کشورها جهت دستیابی به سلاح های هسته ای و برخی کشورهای دیگر جهت تقویت و توسعه زرادخانه هایشان بوده است. تمامی اینها در تناقض آشکار با اهداف خلع سلاح جامعه بین المللی می باشد.
 
 
بسیار ضروری است که ما این الگوی امنیتی خطرناک و غلط را تغییر دهیم و به سمت ترتیبی بهتر، امن تر و منصفانه تر حرکت کنیم. من صادقانه بر این باور هستم که توافق هسته ای بین کشورم –به عنوان کشوری فاقد سلاح هسته ای- با 1+5 –که تقریبا همه سلاح های هسته ای جهان را تحت کنترل دارد- نمادی برجسته و کافی است تا این تغییر الگو را آغاز کند و نشانه ای از آغاز عصر جدید برای سیستم عدم اشاعه باشد.
 
 
یک گام در این مسیر صحیح، آغاز مذاکرات برای معاهده نابودی سلاح های هسته ای است که توسط نظارت قوی و مکانیسم قابل راستی آزمایی، تقویت شود.
 
 
می توان در مرحله ابتدایی، سلاح های هسته ای را از حالت آماده باش خارج کرد و در مراحل بعد با خلع سلاح همه کشورها دارنده سلاح های هسته ای، کار را ادامه داد. این قطعا یک هدف عملی برای آغاز چنین پروژه ای جهانی است به شرطی که با تلاش های محکم، همگانی، واقعی و صادقانه همراه شود که هدف از آن، تاسیس منطقه ای عاری از سلاح های هسته ای در خاورمیانه است. این درصورتی است که قدرت های مربوطه نهایتا به این نتیجه برسند که چنین اقدامی نه تنها یک آرمان شریف بلکه ضرورتی استراتژیک است.
 
 
چنین معاهده جدیدی موجب احیای ان پی تی برای کشورهای دارنده سلاح های هسته ای می شود و یک تعهدات قانونی خلع سلاح را برای رژیم هایی که دارای سلاح های هسته ای بوده و  عضو ان پی تی نیستند ایجاد می کند.
 
 
ایران با ظرفیت ملی خود و به عنوان رئیس کنونی جنبش عدم تعهد، آماده است تا با جامعه جهانی برای دستیابی به این اهداف همکاری کند. ما به خوبی می دانیم که احتمالا در این مسیر با موانع بسیاری از سوی افراد بدبین به صلح و دیپلماسی روبرو خواهیم شد اما باید به سختی برای متقاعد ساختن دیگران و ادامه راه تلاش کنیم، همان کاری که در وین انجام دادیم.


ظریف: نوبت اسرائیل است


نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
|
در حال بررسی: ۰
|
انتشار یافته: ۱
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۱
0
0
لطفا پاسخ مقاله ای در کیهان و رجانیوز که میگوید ایران هیچگاه ذیل فصل هفتم سازمان ملل نبوده که بخواهد بیرون بیاید را توضیح دهید؟
ممنون
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین