امروزی ها بی غیرت شده اند؟
کد خبر: ۵۲۲۵
تاریخ انتشار: ۰۱ مهر ۱۳۹۲ - ۱۴:۲۴
شاید این سوال برای شما، حداقل برای یک بار هم که شده، پیش آمده باشد که چرا در سالهای اخیر، مقوله ای به نام غیرت جامعه ما تعاریف گذشته خود را ندارد و بسیاری از رفتارهایی که در دهه های اخیر با غیرتی بودن تلقی می شد، دیگر یا وجود خارجی ندار، یا اینکه تا اندازه ای کمرنگ شده اند که به آسانی قابل ملاحظه نیستند
این روزها پای صحبت مردم که بنشینی، تلقی های متفاوتی از مفهوم غیرت دارند. علی 25 ساله یکی از جوان های امروزی جامعه است. وقتی از او در خصوص اینکه چرا غیرت در جامعه ما کمرنگ شده است می پرسیم، می گوید: «خب شاید به دلیل تغییرات اجتماعی باشد. در دهه های پیش غیرت تعاریف دیگری داشت، بعضی از برادرها اصلا اجازه نمی دادند که خواهرشان پایش را از محیط خانه بیرون بگذارد، وای به حال اینکه به دانشگاه و محل کار برود یا در شهری دیگر به تحصیلات خود ادامه دهد. اما در سالهای گذشته بسیاری از دختران به دلیل تحصیل در دانشگاه، مجبور شدند در شهری دیگر ساکن شوند و ادامه تحصیل بدهند. این دلیل بر بی غیرت بودن پدر و برادر چنین دخترهایی نیست چون تغییرات جامعه باعث شده که سبک زندگی تغییر کند.»


در گذشته مردان راضی به کار همسرشان در خارج از خانه نمی شدند

«مونا. کـ» زنی 30 ساله که به تازگی ازدواج کرده است، او در پاسخ به اینکه چرا غیرت این روزها مانند گذشته نیست، می گوید:«بستگی به تعریف کلمه غیرت دارد. خب دهه های پیش هیچ مردی قبول نمی کرد که زنش کار کند و به قول معروف نان به خانه بیاورد، اما امروز روز اوضاع خیلی فرق کرده است.


مهرناز 18 سال دارد. او در مورد درجه غیرت در این روزها می گوید: شاید پدرهای نسل قبل خیلی سخت گیرتر از پدرهای دوره ما بودند و دخترانشان در محدودیت های زیادی قرار می داند و در تصور خود با غیرت بودند. اما به نظر من آن نوع غیرت باعث می شد که دخترها از محیط خانه دور شوند و بیشتر در معرض مشکلات و آسیب های اجتماعی قرار بگیرند.


این روزها درصد بالایی از خانم های خارج از خانه شاغل هستند و بسیاری از آقایان هم به دلیل مشکلات اقتصادی به درآمد همسرانشان نیاز دارند. این در حالی است که در محیط های کاری مردها و زنها در کنار هم کار می کنند اما در دهه های پیش این مسئله برای مردها غیر قابل هضم بود و نمی توانستند قبول کنند که همسرانشان در کنار تعداد مردان و در خارج خانه مشغول به کار باشد اما الان دیگر اینگونه نیست.» او ادامه می دهد: «خب برخی از خانم ها می گویند که شوهر من روی من حساس نیست و برایش فرقی نمی کند که من در محیط های کاری و در کنار مردها مشغول به کار باشم و تنها به درآمدی که به دست می آورد، فکر می کند. اگر این مسئله بی غیرتی باشد به نظر من جامعه بیش از هر کسی مقصر است چون شرایط را برای کمرنگ کردن غیرت مهیا کرده است.»


برخی بی غیرتی را روشفکری می دانند!


«احمد. ف» 32 ساله و متاهل است. او در مورد مفهوم غیرت در میان مردم این دوره می گوید: «بعضی ها هم به قول معروف دیگر شورش را در اورده اند. طرف با همسرش به خیابان های شهر می آید و لباس خانم به اندازه ای نامناسب است که نگاه تمام مردم را به خود جلب می کند اما آقا انگار نه انگار که همه دارند با نگاه های ناسالم به اندام و صورت همسرش نگاه می کنند. از او هم سوال می کنی که چرا اجازه می دهد که همسرش با این وضعیت لباس بپوشد و به خیابان بیاید، می گوید که بقیه امل هستند و او روشنفکر. کسی نیست به او بگوید آخر زمانی که همه مردها به زن تو نگاه می کند، این دلیل روشنفکری ات است؟!»


آزاد گذاشتن، بی غیرتی نیست

مهرناز 18 سال دارد. او در مورد درجه غیرت در این روزها می گوید: شاید پدرهای نسل قبل خیلی سخت گیرتر از پدرهای دوره ما بودند و دخترانشان در محدودیت های زیادی قرار می داند و در تصور خود با غیرت بودند. اما به نظر من آن نوع غیرت باعث می شد که دخترها از محیط خانه دور شوند و بیشتر در معرض مشکلات و آسیب های اجتماعی قرار بگیرند. اما پدر من، به من ازادی می دهد و من بسیاری از مسائل خصوصی ام را به پدرم در میان می گذارم. شاید خیلی ها این رفتار پدر من را در تضاد با غیرت بدانند اما پدرم با این رفتارش هم به روابط من کنترل دارد و بیشتر از پدرهایی که دخترانشان را می ترسانند، باعث ایجاد احساس امنیت در من می شود.


تغییرات سبک زندگی، روابط خانودگی و شرایط اقتصادی و اجتماعی در سالهای اخیر باعث شده است که بسیاری از بایدها و نباید ها تغییر کند و در نتیجه رفتارهایی که در دهه های گذشته نماد غیرت محسوب می شدند، این روزها دیگر به شدت و قوت خود باقی نمانند. از جمله پیامدهای ماجرای کم رنگ شدن مصادیق غیرت در کشور این است است که از قوام روابط خانوادگی می کاهد.


مردهای این دوره از همسرانشان انتظار نان آوری دارند!

سروناز 28سال سن دارد ، مجرد است و زمانی که از غیرت مردهای این دوره از او می پرسیم، می گوید: «به نکته بسیار خوبی اشاره کردید. یکی از دلایلی که من تا به حال ازدواج نکردم و به خواستگارهایم پاسخ منفی داده ام، همین کمرنگ شدن غیرت در میان پسرهای این دوره است! گذشت آن روزهایی که مردها به اندازه ای روی همسرشان غیرت داشتند که نمی گذاشتند آب در دلشان تکان بخورد. پسرهای این دوره از همسرانشان انتظار دارند که هم بیرون از خانه کار کنند و نان به خانه بیاورند و هم تمام کارهای خانه را به بهترین نحو انجام بدهند.»


تعاریف غیرت فرق کرده !

بی غیرت، سیب زمینی، مرد، زن، حجاب

خانم کریمی، زنی 50 ساله است. در خصوص تعریف غیرت درمردان دیروز و مردان امروز می گوید:« خب در دوره جوانی ما مردها، فعالیت های همسرانشانن را محدود می کردند و آن را به حساب غیرت می گذاشتند، اما امروز دیگر این خبرها نیست و پسرها این دوره اختیارات بیشتری برای همسرانشان قائل هستند. به نظر من این نشان از کم رنگ شدن غیرت نیست و به نوعی رشد فکری مردم را نشان می دهد.»


از همه این حرفها که بگذریم، تغییرات سبک زندگی، روابط خانودگی و شرایط اقتصادی و اجتماعی در سالهای اخیر باعث شده است که بسیاری از بایدها و نباید ها تغییر کند و در نتیجه رفتارهایی که در دهه های گذشته نماد غیرت محسوب می شدند، این روزها دیگر به شدت و قوت خود باقی نمانند. از جمله پیامدهای ماجرای کم رنگ شدن مصادیق غیرت در کشور این است است که از قوام روابط خانوادگی می کاهد. چند وقت پیش هم در خبری آمده بود که قرار است در راستای بالا بردن آمار ازدواج و کاهش آمار طلاق طرح تقویت غیرت در پسران تقویت شود. در چنین شرایطی مدیران مربوط باید چاره ای به حال این ارزش اجتماعی بیندیشند که در تندبار مشکلات اجتماعی و اقصادی در آستانه نابودی قرار گرفته است چون در صورت ادامه این شرایط، ممکن است در دهه های آتی دیگر مصداقی برای واژه غیرت در میان نسل های آینده پیدا نکنیم.


منبع : خبر نو
در همین زمینه بخوانید
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین