کد خبر: ۵۱۱۷۸
تاریخ انتشار: ۰۱ تير ۱۳۹۴ - ۰۹:۴۵
سفیر سابق فرانسه در تهران گفت: از سوی دیگر نزدیک بودن فرانسه به عربستان یا اسراییل و وصل کردن این موضوع به رویکرد تند پاریس در مذاکرات با ایران را شاید با یک مثال بتوانم توضیح بدهم.
در حالی که دولتمردان و تیم مذاکره کننده هسته ای فرانسه به کارشکنی در مسیر گفت وگوهای ایران و گروه پنج به علاوه یک متهم شده اند، مقام های این کشور این اتهام را رد و اعلام کردند: در مذاکرات ساز مخالف نمی زنیم و چانه زنی ما برای دستیابی به یک «توافق خوب» است.

به نقل از رسانه های غربی، «فرانسوا نیکولو» سفیر سابق فرانسه در تهران گفت: «پاریس درصدد از بین بردن فرصت دستیابی به توافق نیست و این کشور خواستار بهترین توافق از منظر خود است».

به نظر می رسد با نزدیک شدن به پایان ضرب الاجل ایران و گروه 1+5 برای نهایی کردن متن توافق جامع و متمم های آن، همگرایی طرف های مذاکره با ایران برای دستیابی به توافق افزون تر شده و هر یک از این کشورها در صدد نقش آفرینی و اعلام نظرات مثبت در جهت تنظیم روابط خود با تهران و گسترش روابط با کشورمان هستند.

مذاکرات هم اکنون در وین پایتخت اتریش به طور فشرده ادامه دارد و قرار است وزرای امور خارجه ایران و گروه 1+5 نیز به این مذاکرات بپیوندند. آغازگر دیدارهای وزرای خارجه در روز دوشنبه در لوکزامبورگ خواهد بود که «محمدجواد ظریف» قرار است با سه وزیر خارجه بریتانیا، آلمان و فرانسه به همراه رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار کند؛ ظریف همچنین دیداری دوجانبه با همتای فرانسوی خود «لوران فابیوس» خواهد داشت؛ وزیر خارجه ای که پیشتر مواضع تندی در قبال این مذاکرات داشته است.

سفیر سابق فرانسه در تهران، در گفت وگویی با رسانه های آمریکایی در پاسخ به این پرسش که «ارزیابی شما از موضع کنونی فرانسه در قبال مذاکرات اتمی چیست؟» گفت: «لوران فابیوس» وزیر امور خارجه فرانسه، بارها درباره این موضوع اظهارنظر، اما از عباراتی کلی در این زمینه استفاده کرده و خواستار توافقی قوی شده است.

وی افزود: چه کسی می تواند با چنین موضعی مخالف باشد؟ نه ایرانی ها و نه آمریکایی ها، فرانسه در بلندمدت تبدیل به چهره «پلیس بد» در این مذاکرات شده اما باور من این است که این موضوع، مانعی برای موفقیت در مذاکرات نخواهد بود.

او ادامه داد: فرانسه درصدد از بین بردن فرصت دستیابی به توافق نیست و خواستار بهترین توافق از منظر خود است، اما این در ذهن همه هست.

نیکولو گفت: جالب است که اشاره کنم که هفته گذشته «عباس آخوندی» وزیر راه و شهرسازی ایران در فرانسه بود و درباره موضع فرانسه در مذاکرات از او سوال شد و او در پاسخی پراگماتیک گفت که این یک مذاکره است و در مذاکره هر طرف نقش خود را ایفا می کند اما بعد از اتمام مذاکرات با موفقیت، دوران تغییر خواهد کرد و دنیای دیگری خواهد بود و به نظر من منظور این بود که بعد از توافق طرفین کینه ای از یکدیگر به دل نخواهند گرفت.

وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی براینکه «فرانسه در گروه 1+5 با ایران مذاکره می کند، اما این کشور همچنین عضوی از یک گروه است که به نظر می آید در برخی مواقع احتیاج به مذاکره بین خود هم دارند مثلا در موضوع بازگشت خودکار تحریم های شورای امنیت سازمان ملل، نظر شما در این باره چیست؟» گفت: برای فرانسه اتحاد شش کشور در این مذاکرات بسیار مهم است، من فکر نمی کنم فرانسه این اتحاد را بر هم بزند، در نتیجه حتی اگر گفت وگوها بین خود شش کشور گاهی سخت باشد، فرانسه آن کشوری نخواهد بود که این گروه را بر هم بزند.

وی افزود: درباره این بازگشت خودکار هم باید بگویم که به نظر من باید صبر کنیم ببینیم که این موضوع چه می شود.

سفیر سابق فرانسه در تهران، ادامه داد: من تا حدی درباره این مکانیزم تردید دارم، از یک منظر می توان گفت این مکانیزمی کاراست که درصورت تخطی ایران از تعهداتش تحریم ها را بازمی گرداند، اما از سوی دیگر می توان گفت که اگر این مکانیزم خیلی کارا باشد، برای مثلا سرمایه گذاران بسیار سخت خواهد بود که به ایران بازگردند و به نوعی مثل یک «شمشیر داموکلس» بر سر سرمایه گذاران باشد که با کوچکترین تخطی این تحریم ها باز خواهد گشت و با چنین مکانیزمی خطر کردن برای سرمایه گذاران بسیار سخت خواهد شد.

وی همچنین در پاسخ به این پرسش که «دیگری موضوعی که درباره دیپلماسی فرانسه در این مدت بیشتر شنیده شده، این است که برخی می گویند رویکرد فرانسه در این مذاکرات اتمی با ایران با در نظرگرفتن منفعت متحدانش و به خصوص کشورهای عرب حوزه خلیج فارس تنظیم شده است، به نظر شما این روابط فرانسه چه تاثیری در این مقطع پایانی مذاکرات خواهد داشت؟» گفت: برخلاف آنچه این گروه از ناظران می گویند، به نظر من پادشاهی های کشورهای عرب منطقه نیز از سر مصلحت پذیرفته اند که با ایران به توافق رسیده شود.

نیکولو افزود: نشست کمپ دیوید رهبران عرب با «باراک اوباما» رییس جمهوری آمریکا و اظهارات رسمی درباره حمایت از یک توافق نقش مفیدی بازی کرد.

وی ادامه داد: ممکن است برخی بگویند این ها اظهارات رسمی و اصل ماجرا چیز دیگری است، اما اظهارنظر رسمی بسیار مهم است چون تعهدآور است.

سفیر سابق فرانسه در تهران گفت: از سوی دیگر نزدیک بودن فرانسه به عربستان یا اسراییل و وصل کردن این موضوع به رویکرد تند پاریس در مذاکرات با ایران را شاید با یک مثال بتوانم توضیح بدهم.

نیکولو افزود: فرانسه در حال حاضر پیشرو طرحی برای از سرگیری مذاکرات صلح بین اسراییلی ها و فلسطینی هاست و فابیوس به منطقه سفر می کند تا برای راه حل دو کشور حامی جمع کند و مذاکرات را در یک بازه زمانی محدود (که نکته مهمی است) پیش ببرد.

او ادامه داد: این موضعی است که «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسراییل اصلا با آن موافق نیست، اما می بینیم که فابیوس آن را با جدیت دنبال می کند، در نتیجه به نظر من این موضعگیری جالبی است و نشان می دهد که در این میان به اصطلاح یک عشق کورکورانه وجود ندارد.

وی در پایان و در پاسخ به این پرسش که «شما تا چه حد به دستیابی ایران و گروه 1+5 به توافق تا روز دهم تیرماه یا کمی بیشتر از آن خوشبین هستید؟» گفت: من در مجموع خوشبینم و به نظرم ساز و کاری که برای دستیابی توافق پیش می رود، مناسب است.

وی افزود: هرچند دو یا سه موضوع وجود دارد که به عنوان نکات چالش برانگیز دیده شده انپد؛ همین بحث بازگشت خودکار تحریم ها و دیگری بازرسی از اماکن نظامی و مصاحبه با دانشمندان اما معتقدم جای کوتاه آمدن وجود دارد و به حسن نیت هر دو طرف خصوصا طرف ایرانی و آمریکایی برای دست یافتن به راه حل، اطمینان دارم.

منبع: ایرنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین