|
|
امروز: سه‌شنبه ۰۶ آذر ۱۴۰۳ - ۰۲:۳۱
کد خبر: ۴۹۹۱۸
تاریخ انتشار: ۱۳ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۰۵
پس از اینکه طرفین در ۱۳ فروردین‌ توانستند به تفاهمی سیاسی در لوزان، سوئیس، دست یابند، مذاکراتی فشرده و تقریباً هفتگی را شروع کردند تا در فرصت باقی‌مانده بتوانند متن پیش‌نویس توافق نهایی با عنوان "برنامه جامع اقدام مشترک" (برجام) را تدوین کنند.
مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ که در سال جاری شمسی شتاب و فشردگی بیشتری یافته است، فردا (پنج‌شنبه) و در حالی‌که این روزها گمانه‌زنی‌های بسیاری درباره چگونگی بازرسی‌های آژانس از ایران می‌شود، آغاز خواهد شد.

 کمتر از یک ماه دیگر به پایان ضرب‌الاجل دستیابی به توافق هسته‌ای بین ایران و گروه ۱+۵ باقی مانده، و دیپلمات‌های ارشد ایرانی آماده می‌شوند تا فردا (پنج‌شنبه) برای برگزاری دور دیگری از مذاکرات هسته‌ای راهی وین، پایتخت اتریش شوند.

پس از اینکه طرفین در ۱۳ فروردین‌ توانستند به تفاهمی سیاسی در لوزان، سوئیس، دست یابند، مذاکراتی فشرده و تقریباً هفتگی را شروع کردند تا در فرصت باقی‌مانده بتوانند متن پیش‌نویس توافق نهایی با عنوان "برنامه جامع اقدام مشترک" (برجام) را تدوین کنند.

با نزدیک شدن به ۳۰ ژوئن (۹ تیر)، روز پایان ضرب‌الاجل، گزارش‌های متنوعی درباره نحوه پیشرفت مذاکرات و موضوعات حساسی که محل بحث دیپلمات‌ها شده‌اند، منتشر می‌شود. اما در کل می‌توان گفت اکنون مسأله چگونگی رفع تحریم‌ها و بازرسی‌های آژانس جزو موضوعاتی است که در دیدارهای اخیر و احتمالاً فردا در رأس برنامه‌های کاری مذاکره کنندگان قرار دارد.

درحالی که مقامات مختلف غربی از ضرورت بازرسی‌ها بالاخص از اماکن نظامی ایران صحبت به میان آورده‌اند، مقامات مختلف کشورمان نیز در سطوح گوناگون بر قابل پذیرش نبودن این نوع بازرسی‌ها تأکید داشته‌اند، البته یک دیپلمات کشورمان با مطرح کردن مسأله "بازرسی‌های مدیریت شده" موضع منعطف‌تری در برابر این خواست آژانس و غربی‌ها داشته است. (بیشتر بخوانید)

هفته گذشته و پیش از مصدومیت جان کری، وزیر خارجه آمریکا نیز تیم مذاکره‌کننده کشورمان به ریاست محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، در ژنو سوئیس، گفتگوهایی یک روزه با تیم آمریکایی داشتند.

در پایان این گفتگوها ظریف گفت: "تصمیم گرفتیم سه چهار هفته آینده تمام‌وقت کار کنیم تا ببینیم آیا امکان رسیدن به توافق وجود خواهد داشت یا نه".

وی با بیان اینکه اختلافات موجود میان طرف‌های مذاکره هم فنی و هم سیاسی است، افزود: "به نظر می‌رسد که این وظیفه مذاکره‌کنندگان است تا تلاش کنند با راه‌حل‌هایی که در لوزان به توافق رسیدیم، بدون زیاده‌خواهی و وارد کردن مسائل جانبی کار نگارش متن را به پایان برسانند".

ظریف همچنین درباره دانشمندان و بازرسی از مراکز نظامی گفت: "در این باره دیدگاه‌هایی را‌ از قبل مطرح کرده ‌بودیم و مقام معظم رهبری هم تأکید کردند و ما هم در این باره تأکید کردیم و قرار شد راهکارهای دیگری برای حل و فصل‌ آن بررسی شود".

در این میان برخی صحبت از احتمال تمدید مذاکرات نیز به میان آورده‌اند. اگرچه طرفین ایرانی و آمریکایی در واکنش به چنین خبرهایی ترجیح داده‌اند پاسخی قطعی به آن نداده و به ابراز امیدواری به دستیابی به راه‌حل تا ۳۰ ژوئن (۹ تیر) اکتفا کنند، اما سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، در گفتگو با شبکه تلویزیونی بلومبرگ گفت: "زمانی که وزرا ۳۰ ژوئن را به‌عنوان ضرب‌الاجل یک توافق نهایی مشخص ساختند، به‌وضوح اعلام کردند که این تاریخ نهایی نیست و ممکن است تغییر یابد".
منبع: تسنیم
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین