|
|
امروز: جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ - ۱۹:۳۸
کد خبر: ۴۹۰۴۷
تاریخ انتشار: ۰۲ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۸
از این روست که به نوشته گاردین ایران و طالبان بر خلاف همه اختلافات خود اما در موضوع مقابله با تحرکات داعش در افغانستان دغدغه ها و نگرانی های مشترک دارند.
ادعای سفر یک هیات بلند پایه از دفتر طالبان در قطر به تهران در هفته گذشته نه با تکذیب رسمی دستگاه دیپلماسی مواجه شد و نه تایید شد.

 واکنش  وزارت خارجه به خبری که خبرگزاری تسنیم هفته گذشته از سفر یک هیات طالبان به سرپرستی " طیب آغا" به تهران داده بود ، عدم تایید و اظهار بی اطلاعی بود، واکنشی که مشابه واکنش سخنگوی دولت بود . سخنگوی دولت در واکنش به این خبر ، چنین سفری را بعید دانسته بود.

روزنامه گاردین بریتانیا اما در گزارشی مفصل با عنوان" چرا طالبان به تهران رفت؟" مدعی شده است تهران و طالبان در ماه های گذشته رویکرد خود را نسبت به یکدیگر تغییر داده اند.

این گزارش برای مستند کردن ادعای خود شواهدی را ذکر می کند. از جمله اینکه طالبان در ماه های گذشته رویکرد ملایم تری نسبت به شیعیان (هزاره ها) افغانستان در پیش گرفته است. گاردین رویکرد جدید طالبان و ایران نسبت به یکدیگر را "دوستی ولرم" توصیف کرده است.

"طیب آغا" فرد نشسته در وسط مسئول دفتر سیاسی طالبان در دوحه قطر

گاردین:


به نوشته گاردین در 17 آوریل سال جاری 5 شیعه هزاره افغانی در مرکز افغانستان ربوده و کشته شدند و بلافاصله دولت افغانستان طالبان را مسئول این اقدام اعلام کرد، اما طالبان در مقابل این اتهام با صدور بیانیه ای با اشاره به اینکه گروه طالبان در صدد آسیب رساندن به " هموطنان هزاره" نیست اعلام کرد جنگ سالاران طالبان پس از ربوده شدن این 5 نفر در جستجوی آنها بودند تا آنها را بیابند اما پیش از رسیدن آنها این 5 گروگان کشته شده بودند. طالبان در این بیانیه دولت افغانستان و رسانه های همسو با دولت کابل را به ترویج جنگ فرقه ای از طریق اتهام زنی های این چنینی متهم کرد.

از سوی دیگر با وجودی که دولت افغانستان و گروه حکمتیار با صدور بیانیه رسمی از حملات عربستان به یمن حمایت کرده اند ، گروه طالبان تا کنون درباره حملات عربستان و ائتلاف تحت رهبری ریاض به یمن سکوت پیشه کرده و از این حملات دفاع نکرده است. سکوت طالبان در این باره در حالی است که عربستان یکی از 3 کشوری بود (به همراه امارات و پاکستان) که زمان حکومت این گروه بر افغانستان  در دهه 1990 آن را به رسمیت شناخته بود.

به نوشته گاردین مهم ترین دلیل رویکرد جدید طالبان نسبت به ایران و شیعیان افغانستان تهدیدی است که این گروه از جانب گروه تروریستی داعش احساس می کند.

گاردین می نویسد این تهدید هم از جانب ایران احساس می شود و هم طالبان . داعش طالبان را یک رقیب جدی در افغانستان می بیند و حتی ابوبکر بغدادی خلیفه خود خوانده داعش و سرکرده این گروه تروریستی در اظهاراتی ملاعمر رهبر طالبان را یک " احمق و جنگ سالار بی سواد " توصیف کرده است.

در ماه های گذشته تحرکات داعش در افغانستان و اعلام حمایت و بیعت برخی گروه های تندرو افراط گرا در افغانستان از  این گروه تروریستی، هم نگرانی طالبان را سبب شده و هم ایران را نسبت به نفوذ تروریست های داعش در مرزهای شرقی خود نگران کرده است.

از این روست که به نوشته گاردین ایران و طالبان بر خلاف همه اختلافات خود اما در موضوع مقابله با تحرکات داعش در افغانستان دغدغه ها و نگرانی های مشترک دارند.

گاردین می نویسد علاوه بر این عامل دلایل دیگری نیز از نظر ایران برای نزدیک تر شدن به طالبان وجود دارد: دولت اشرف غنی احمد زی رییس جمهور افغانستان روابط بسیار نزدیکی با عربستان برقرار کرده و در اقدامی کم سابقه پس از حمله ریاض به یمن با صدور بیانیه ای (که بسیاری ناظران آن را شتاب زده خواندند) از دولت عربستان اعلام حمایت کرد.

بر اساس این گزارش نزدیکی به طالبان از نظر ایران می تواند یک ابزار معامله با حکومت اشرف غنی و پاسخی به سیاست های جدید دولت افغانستان در نزدیکی به ریاض باشد.

از سوی دیگر نزدیکی و تنش زدایی از روابط ایران و طالبان این پیام را درون خود دارد که ایران با گروه های سنی در ستیز نیست و رویکرد این کشور مخالفت با گروه های سنی نیست بلکه مقابله با افراط گرایی (چه شیعه و چه سنی) است.

منبع: عصر ایران

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین