کد خبر: ۴۸۹۳۵
تاریخ انتشار: ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰:۳۳
محمدرضا باهنر جلسه‌های هم‌اندیشی‌اش با یاران نزدیک را هرازگاهی برگزار کرده و این‌بار نیز در واپسین زمان مانده تا انتخابات هیأت‌رئیسه - سه‌شنبه پنجم خرداد- بنا دارد به ارزیابی دقیقی از شرکت‌کردن یا شرکت‌نکردن خود در انتخابات برسد.
جبهه پایداری‌ها نشان داده‌اند که در برخی بزنگاه‌ها به‌خوبی خودشان را تجهیز کرده و وارد سهم‌خواهی در وزن‌کشی‌های بهارستان می‌شوند، نمونه‌اش ورود «مهرداد بذرپاش» در انتخابات گذشته به جایگاه هیأت‌رئیسه بود. آخرین سال از عمر مجلس نهم، دقایقی طلایی و درعین‌حال دشوار از سیاست تاریخ معاصر ایران را دربر خواهد گرفت؛ از آخرین لابی‌ها برای به‌ثمرنشستن مذاکره‌های هسته‌ای گرفته تا انتخابات آینده و تحولات سیاسی دیگر. گمانه‌زنی برخی معتدل‌ها در بهارستان نشان از آن دارد که در صورت توفیق پایداری‌ها در هیأت‌رئیسه، نه‌تنها کار برای تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای دشوار خواهد شد که احتمال بالاگرفتن استیضاح و جدل با کابینه بیش از این خواهد بود.

یکی دیگر از زمزمه‌ها در راهروهای مجلس، ماجرای افت معنادار رأی «محمدرضا باهنر» است. بسیاری در فراکسیون رهروان ولایت منتقد رفتارهای سیاسی او هستند و با درنظرگرفتن رقابت نزدیک پیشین او با الیاس نادران -اختلاف ١٠ رای- احتمال باخت باهنر به نادران بسیار است. عصر روز گذشته آخرین جمع‌بندی‌های شورای مرکزی رهروان ولایت نشان داد رهروانی‌ها موافق حضور «کاظم جلالی»، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس، به‌جای «باهنر»‌ هستند، رأی و تصمیمی که حالا برای نایب‌رئیس دوم مجلس گران تمام خواهد شد، رأی رهروان به حضور انتخاباتی جلالی در شرایطی به ثمر رسیده که نزدیکان جلالی از تمایل‌نداشتن او برای حضور در انتخابات هیأت‌رئیسه خبر می‌دهند. بااین‌حال شورای مرکزی رهروان تأکید کرده حتی در صورت رضایت‌ندادن جلالی، فرد یا افراد دیگری را معرفی خواهد کرد.

برخی می‌گویند شاید برای رفع این وضعیت، علی لاریجانی پادرمیانی کرده و برخی دیگر از رهروانی‌ها، رأی به شرکت‌نکردن باهنر به‌عنوان کاندیدای فراکسیون رهروان را رفتاری دموکراتیک و برخاسته از رأی اکثریت می‌دانند.

اگرچه باهنر در نشست‌های خبری و گفت‌وگوهای پیش از نوروز امسال خود بنا داشت با خونسردی از کنار ماجرای نامه محمدرضا رحیمی و کمک مالی- انتخاباتی جابر ابدالی بگذرد، اما تیر و ترکش‌های آن نامه حالا در تغییر رویکرد فراکسیون رهروان ولایت به رفتارهای باهنر قابل مشاهده است، نه آن نامه و حاشیه‌های آن که بسیاری از رفتارهای باهنر مدتی است «اهل میانه» فراکسیون رهروان ولایت را گله‌مند کرده است.  درحال‌حاضر در هیأت‌رئیسه مجلس ضرغام صادقی، مهرداد بذرپاش و محمد دهقانی‌نقندر از جمله نمایندگان نزدیک به فراکسیون اصولگرایان و جبهه پایداری‌ها به شمار می‌آیند.

آرزوی ائتلاف حداد
«غلامعلی حدادعادل» رئیس فراکسیون اصولگرایان، در جلسه اخیر فراکسیون اعلام کرده، به‌دنبال وحدت دو فراکسیون در انتخابات هیأت‌رئیسه برای ارائه مدلی در راستای وحدت اصولگرایان در انتخابات مجلس است. بااین‌حال بعید به نظر می‌رسد خوش‌بینی حدادعادل به این زودی‌ها در مجلس و بعدتر در انتخابات مجلس محقق شود. به این ترتیب رقابت اصلی در انتخابات پیش رو، میانِ گزینه‌های فراکسیون اصولگرایان، پایداری و رهروانی‌ها جدی‌تر از همیشه دنبال خواهد شد.
اسماعیل جلیلی، عضو شورای مرکزی فراکسیون رهروان از جمله نمایندگانی است که به‌صراحت به کاهش محبوبیت محمدرضا باهنر در فراکسیون رهروان ولایت اشاره دارد «ریزش آرای باهنر طبیعی است و خیلی از نمایندگان نسبت به رفتارهای سیاسی اخیر او ایرادهایی وارد دانسته‌اند، بااین‌حال هنوز مشخص نیست که در رای‌گیری نهایی مجمع رهروان، باهنر کاندیدای نهایی خواهد بود یا فرد دیگری؟»

لابی‌های فعال نادران
یکی از گزینه‌های دیگری که رایزنی‌ها نشان از حضور او برای انتخابات هیأت‌رئیسه مجلس دارد، «کاظم جلالی» است. اما بااین‌حال برایندها حاکی از آن است که احتمال رأی‌نیاوردن جلالی در انتخابات هیأت‌رئیسه بالاست و به همین دلیل احتمال آمدن جلالی بسیار ضعیف ارزیابی می‌شود.

گزینه دیگری که این‌بار با پشتیبانی اصولگرایان و جبهه پایداری‌ها، در مقابل باهنر خواهد ایستاد، «الیاس نادران» است. او بدون تردید رقیب جدی باهنر در انتخابات پیش رو خواهد بود، با درنظرگرفتن این احتمال که باهنر تا دقیقه پایانی خودش را برای انتخابات نامزد کند. نادران در انتخابات پیشین هیأت‌رئیسه با اختلاف ١٠ رأی از رسیدن به جایگاه نواب هیأت‌رئیسه باز ماند، اما این روزها خندان در راهروهای مجلس قدم می‌زند و لابی‌هایش در گوشه‌وکنار مجلس فعال‌ هستند.

هم‌اندیشی‌های دقیقه ٩٠ باهنر
محمدرضا باهنر جلسه‌های هم‌اندیشی‌اش با یاران نزدیک را هرازگاهی برگزار کرده و این‌بار نیز در واپسین زمان مانده تا انتخابات هیأت‌رئیسه - سه‌شنبه پنجم خرداد- بنا دارد به ارزیابی دقیقی از شرکت‌کردن یا شرکت‌نکردن خود در انتخابات برسد. برایندها نشان از آن دارد که باهنر در میان رهروانی‌ها، رأی خاصی نخواهد داشت و در این میان تغییر فرمان به‌سوی فراکسیون اصولگرایان و جبهه پایداری‌ها بعید به نظر نمی‌رسد. یکی دیگر از نمایندگان که به شرط فاش‌نشدن نامش با «شرق» گفت‌وگو می‌کند نیز، مطرح‌شدن برخی مسائل از جمله نامه محمدرضا رحیمی و بحث واسطه‌کردن باهنر در کمک مالی به نمایندگان را در ریزش آرای باهنر بی‌تأثیر نمی‌داند. در همین حال برخی موضع‌گیری‌های او درباره آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی و نزدیک‌شدن او به طیف جبهه پایداری‌ها در برخی رفتارهای سیاسی، ازجمله دیگر نکاتی است که به گفته نمایندگان احتمال پیروزی باهنر در این دوره از انتخابات را دشوار خواهد کرد.

زنگ خطر
با وجود همه مخالفت‌ها و نقدها در فراکسیون رهروان برای کاندیدانشدن در انتخابات هیأت‌رئیسه، حضور باهنر، به شکلی خطر احتمال حضور نادران در هیأت‌رئیسه را کمتر خواهد کرد. بااین‌حال رهروانی‌ها باید میان دو گزینه باهنر- نادران به یکی قناعت کنند. جعفرزاده ایمن‌آبادی از نمایندگان میانه در مجلس، مواضع ضد فساد نادران را قابل توجه برشمرده و تأکید دارد: «ما نادران را از جبهه پایداری‌ها جدا می‌بینیم».

بااین‌حال، ازدست‌دادن یکی از کرسی‌های نایب‌رئیسی در آخرین سال فعالیت مجلس نهم، اتفاق مطلوبی برای فراکسیون علی لاریجانی نیست. برخی رهروانی‌ها نیز فشار بر باهنر و نقد درون‌فراکسیونی را به شکلی تنبیه پیش از دستور باهنر قلمداد می‌کنند و بر بازدارندگی نقدهای کنونی تأکید دارند؛ اینکه حتی در صورت توفیق باهنر در انتخابات پیش‌ِرو، او در مسیر چرخش‌های سیاسی پیشین بیش از این به جبهه پایداری‌ها نزدیک نشده و در ادبیات سیاسی‌اش دقت نظر بیشتری داشته باشد.

احتمال ضعیف انصراف باهنر
محمدرضا باهنر پس از فوت حبیب‌الله عسگراولادی، بر سکوی دبیرکلی جبهه پیروان خط امام تکیه زد و به همین خاطر برد و باختش در این بزنگاه، به‌لحاظ سیاسی برای او هزینه‌های فراوانی دربر خواهد داشت. ارزیابی‌ها کماکان در موضوع رأی‌آوری باهنر بسیار سست و لرزان است. به هر شکل بدنه‌ای از رهروان این روزها نقدهای جدی به باهنر دارد و در صورت کاندیداتوری نادران، چرخش کمتر از ٢٠ رأی رهروان به سمت باهنر یا تبدیل رأی‌های مثبت به رأی سفید، می‌تواند تأثیر فراوانی در آینده سیاسی باهنر داشته و بازیگری سیاسی او را تحت‌الشعاع قرار دهد، به روایتی، این‌طور می‌توان گفت که باهنر چندان میلی به باخت در این کارزار ندارد و شاید در صورت برایند نهایی، از حضور در رقابت‌های پیش‌ِرو انصراف دهد؛ گزینه‌ای که تا امروز بسیار ضعیف ارزیابی می‌شود.

مروری بر مواضع محمدرضا باهنر
- هاشمی‌رفسنجانی فرصت چندانی برای اینکه موضع‌ شفاف و صریحی در قبال فتنه‌گران بگیرد، ندارد. ٣٠ بهمن ٨٩

- زمانی می‌گفتیم پایداری‌ها اصولگرای تند هستند و پایداری‌ها به ما می‌گفتند اصولگرایی شما زیر سؤال است؛ اما الحمدلله هم‌اکنون این دوره را گذرانده‌ایم و دوستان پایداری الان به ما محبت دارند و بارها گفته‌اند ما شما را اصولگرا می‌دانیم و ما نیز آنها را اصولگرا می‌دانیم؛ البته در موضوعاتی اختلاف مواضع داریم. ١٩ بهمن ٩٣

- شما برمی‌گردید می‌گویید نمایندگان پنج‌ میلیون‌ تومان از کسی پول گرفته‌اند. خیلی راحت به شما می‌گویم اولا این ١٧٠ نماینده که اسامی‌شان هم هست، می‌توان قاطعانه گفت بالای ٨٠، ٩٠درصدشان نمی‌دانستند پول مال «جابر ابدالی» است. ا‌گر خدای ناکرده من پول ناپاک بگیرم و به صد نفر هم در داخل مملکت پول بدهم،  همه تردید خواهند داشت. چون باهنر به پاک‌دستی معروف است. دوم اسفند ٩٣

منبع: شرق
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین