کد خبر: ۴۸۳۰۹
تاریخ انتشار: ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۲:۳۰
نجفی در پاسخ به اینکه به نظر می‌آید اظهارات اخیر آمانو فراتر از این برداشت را از بیانیه لوزان در برگرفته است گفت: آن‌چه در بیانیه لوزان آمده مورد نظر ماست و همانی است که بنده می‌گویم.
نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت که نمی‌پذیریم دولت آمریکا رفع تحریم‌های اعمال شده از سوی کنگره را به تصمیم نمایندگان کنگره منوط کند.

 رضا نجفی به همراه فریدون عباسی در برنامه‌ای با عنوان تیتر در شبکه خبر تلویزیون به بررسی آخرین تحولات مذاکرات هسته‌ای پرداختند.

نجفی نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی که اکنون برای شرکت در اجلاس بازنگری NPT در سال 2015 در نیویورک به سر می‌برد و از راه دور در این برنامه شرکت کرد در پاسخ به اینکه این امکان وجود دارد که آژانس در توافق جامع و در قبال اقدامات ایران اعلام کند که برنامه هسته‌ای ایران صلح آمیز و هیچ فعالیت و تاسیسات اعلام نشده‌ای وجود ندارد؟ گفت: بین اینکه آژانس اعلام کند که هیچ سایت و فعالیت اعلام نشده‌ای در ایران وجود ندارد و این‌که اقدامات ایران در چارچوب توافق جامع هسته‌ای را راستی آزمایی کند تا توافق به اجرا در بیاید، تفاوت وجود دارد.

نجفی افزود: موضوع تایید آژانس مبنی بر اینکه هیچ سایت و فعالیت اعلام نشده‌ای در ایران وجود ندارد مربوط به اجرای پروتکل الحاقی و موضوعی زمان‌بر است و در کشورهای مختلف بسته به حجم و نوع فعالیت‌ها و تاسیسات‌شان چندین سال طول کشیده است اما در بیانیه لوزان چیزی تحت این عنوان که آژانس بیاید و چنین مساله‌ای را بیان کند، نیامده است.

وی ادامه داد:‌ آن‌چه در بیانیه لوزان آمده این است که یک وظیفه تکنیکی و فنی به عهده آژانس گذاشته شده است. این که بیاید و بگوید ایران اقدامات تعیین شده در قالب توافق را انجام داده و پس از آن طرف مقابل به اجرای تعهداتش می‌پردازد. مثلا می‌گوید تعداد سانتریفیوژهای ایران که طبق توافق باید به تعداد مشخصی کاهش یابد، انجام شده است یا موارد دیگر.

نجفی در پاسخ به اینکه به نظر می‌آید اظهارات اخیر آمانو فراتر از این برداشت را از بیانیه لوزان در برگرفته است گفت: آن‌چه در بیانیه لوزان آمده مورد نظر ماست و همانی است که بنده می‌گویم. آژانس طبق بیانیه و توافقی که به دست خواهد آمد همان‌طور که ماهانه گزارشی از راستی‌آزمایی اقدامات ایران در چارچوب توافق ژنو را منتشر می‌کند، در چارچوب توافق جامع هم همان کار صورت خواهد گرفت که اعلام راستی‌آزمایی به معنی اجرای لغو تحریم‌ها علیه ایران از سوی اروپا و آمریکاست.

نماینده دائم ایران در آژانس که همزمان در جلسات و نشست‌های مذاکرات هسته‌ای نیز حضور دارد درخصوص اینکه در توافق جامع عادی شدن موضوع هسته‌ای ایران قید خواهد شد گفت: این بحث در حال انجام است و موضوعی است که حتما باید برای آن راه حلی پیدا شود به شکلی که در چارچوب اقدامات در طی زمانی مشخص موضوع ایران عادی شود. بدون پرداختن به این موضوع امکان توافق وجود ندارد.

نجفی در رابطه با تضمین رفع تحریم‌ها از سوی اروپا و آمریکا گفت: همزمان با اجرای اقدامات ایران باید تحریم‌ها رفع شود. اتحادیه اروپا همه تحریم‌ها را لغو می‌کند و آمریکا تحریم‌های ثانویه، بانکی،‌ اقتصادی و مالی را رفع می‌کند و می‌ماند تحریم‌هایی که براساس مصوبه کنگره آمریکا وضع شده است که درباره آن‌ها دولت آمریکا موظف به رفع‌شان است و ما نمی‌پذیریم که دولت این کشور رفع آن‌ها را منوط به تصمیم کنگره کند.

نماینده دائم ایران در آژانس درخصوص اظهارات اخیر مدیرکل آژانس با بیان اینکه این اظهارات در طول مذاکرات برای فضاسازی و اعمال فشار روانی به تیم مذاکره کننده ایران همواره وجود داشته است افزود: همیشه قبل از شروع نشست‌های فصلی شورای حکام اخبار متعددی از سوی رسانه‌های صهیونیستی و غربی برای تحت فشار قرار دادن ایران منتشر شده است و این مساله از این امر مستثنی نیست اما مذاکره کنندگان ما بی توجه به این فشارها هستند و آن‌چه در حال مذاکره است همانی است که قبلا کلیاتش توافق شده است.

به گزارش ایسنا، همچنین در این برنامه فریدون عباسی رییس پیشین سازمان انرژی اتمی با استناد به گزارش‌های منتشرشده از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی که موضوع مطالعات ادعایی را بیش از پیش مورد توجه قرار داده و آن‌ها را اسنادی معتبر می‌داند گفت: من از تیم مذاکره کننده می‌خواهم که در مذاکرات و توافق احتمالی به گزارش‌های آژانس به ویژه در رابطه با مطالبات ادعایی پاسخ دهند و آن بخش از گزارش‌ها که به طور خاص به آن‌ها پرداخته شده و به اسناد جعلی اعتبار بخشیده است را تعیین تکلیف کنند چرا که ممکن است در آینده مساله‌ساز شوند.

عباسی در رابطه با بازرسی‌های آژانس از سایت‌های نظامی ایران گفت: ما همواره در مقابل درخواست آن‌ها برای بازدید از سایت‌های نظامی به آن‌ها گفته ‌ایم مهم‌ترین جایی که شک دارید و می‌خواهید ببینید کجاست و آن‌ها نقطه‌ای را مشخص کردند و تحت بازرسی مدیریت شده همان‌جا را به آن‌ها نشان دادیم و چیز دیگری را در اختیارشان قرار ندادیم. آن‌ها آمدند بررسی کردند و دیدند اطلاعات‌شان غلط است. در مقطعی هم قانع شدند، با این حال این درخواست‌ها همچنان ادامه دارد.

وی گفت: ما نمی توانیم لزوما به خاطر شفافیت هر زمانی و هر کجا که آن‌ها خواستند را نشان دهیم. باید در این زمینه محکم باشیم و اجازه این کار را ندهیم.

وی خطاب به مذاکره کنندگان گفت: همان طور که طرف‌های مقابل درخواست‌هایی مطرح می‌کنند ما هم باید درخواست‌هایی را مطرح کنیم. مثلا در قبال سنگ‌اندازی آن‌ها در برابر رفع تحریم‌های کنگره بگوییم ما هم به ساخت سوخت راکتور اراک ادامه می‌دهیم. تا ساخت سوخت این راکتور انجام شود دو سال طول می‌کشد. ما می‌توانیم روند تولید سوخت مجازی راکتور اراک را تکمیل کنیم و پس از آن به سمت تولید سوختش رویم. آن‌ها هم بروند مساله‌شان را با کنگره حل کنند. همچنین ما باید از آن‌ها بخواهیم کاری کنند که آژانس حرف‌هایش را که در قالب گزارش‌هایش منتشر کرده پس بگیرد.

عباسی ادامه داد: ما توافق کردیم که سوخت 20 درصد تولید نکنیم، بعد هم 5 درصد را اعلام کردیم و حالا طبق بیانیه لوزان به 3.6 رسیده‌ایم. خب اشکال ندارد، می‌گوییم نیاز کشور فعلا این نیست اما باید از آن‌ها تضمین بگیریم که در آینده هر مقدار اورانیوم و با هر غنایی خواستیم آن‌ها به ما بدهند. مثلا برای استفاده از پیشرانه‌های دریایی نیاز به سوخت 56 درصد داریم و آن‌ها باید تضمین دهند که این کار را در آینده برای ما می‌کنند و این باید در بندهای توافق باشد.

وی همچنین تاکید کرد: باید در توافق موضوع مطالعات ادعایی تمام شود و این گونه نباشد که این موضوع رها شود و در قبال اقداماتمان این را از آن‌ها بخواهیم.

همچنین نجفی در ادامه در خصوص نگرانی نسبت به درز اطلاعات ایران به ویژه پس از توافق جامع هسته‌ای گفت: براساس توافقی که با آژانس داشتیم نگرانی‌های امنیتی‌مان را گفتیم و قرار شد که آژانس آن‌ها را لحاظ کند و همچنین در بیانیه‌های جنبش غیرمتعهد این مساله به صراحت گنجانده شده است. ما بارها از مدیرکل خواسته‌ایم که تمهیداتی اتخاذ کند که اطلاعات درز نکند. آقای آمانو در صحبت‌های خصوصی ادعا می‌کند تمام اقدامات لازم را اتخاذ کرده است و به نوعی می‌خواهد رفع مسئولیت کند و بگوید که افراد دیگری در آژانس جاسوسی می‌کند اما هنوز به آن حد نرسیده که بیاید و این را اعلام کند. با این حال ما نگران هستیم.

نجفی گفت: به ویژه با توافقی که قرار است انجام شود آژانس دسترسی و اطلاعات بیشتری درباره ایران و فعالیت‌های هسته‌ای‌اش پیدا می‌کند و این مایه نگرانی است و امیدواریم جلوی این کار گرفته شود.



منبع: ایسنا
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
|
در حال بررسی: ۰
|
انتشار یافته: ۱
لطف الله بهرو
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۴:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۴
0
1
چرا 3.6 درصد؟!

اگر قرار باشه که دامنه ی نظارت و راستی_آزماییِ آنها اینقدر گسترده باشه،
پس چرا ما باید تا اینقدر کم
( و بصورت خیلی محدود)
غنی سازی داشته باشیم؟!

(هم خدا
هم خرما
قبول نیست).
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین