|
|
امروز: يکشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۳ - ۲۰:۴۷
کد خبر: ۴۷۴۶۴
تاریخ انتشار: ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۸
به استناد رسانه های کردی، بارزانی پیش از سفر گفته که در آمریکا و در دیدار با اوباما بصورت علنی و رسمی موضوع تقسیم عراق و کمک های مستقیم به منطقه اقلیم کردستان عراق را به بحث گذاشته و پیگیری خواهد کرد.
طرح آمریکایی تقسیم عراق که چهارشنبه هفته گذشته برای رای گیری به کنگره آمریکا ارائه شد، طی دو روز گذشته، همه رویدادها و حوادث جاری در عراق را تحت الشعاع قرار داد، بحدی که پارلمان این کشور روز تعطیلی شنبه تشکیل جلسه داد و نمایندگان با اکثریت آرا پیش نویس این طرح را رد کرده و محکوم کردند.

طرح آمریکایی ها، روز سه شنبه عراقی ها را که درگیر بحث های جنگ با داعش و حوادث و رویدادهای منطقه الثرثار بودند، به یکباره شوکه کرد بطوری که بحث های مربوط به آن حوادث که به اختلافات میان جریان های سیاسی منجر شده بود، در غروب سه شنبه به سرعت به حاشیه رفت.

اکثر جریان های سیاسی عراقی، به این طرح که به 'طرح تجزیه' موسوم شده، واکنش نشان داده و دولت عراق نیز آن را رد کرده و نشانه نقض حاکمیت و دخالت در امور داخلی اش دانست.

دامنه این اعتراضات از پارلمان عراق به بدنه احزاب و رسانه ها نیز کشیده شد تا آنجا که به اعتقاد برخی ناظران، اولین بار از سال 2003 میلادی است که عراقی ها تقریبا یکپارچه شده اند.

آمریکایی ها قصد دارند طرحی را به تصویب برسانند که دولت آمریکا را در 'ارائه کمک های تسلیحاتی و مالی به سنی ها و کردها به عنوان دو کشور'، مجاز می سازد؛ در محتوای متن، دو ایراد اساسی از سوی عراقی ها مطرح شده است؛ یکی اینکه از کردها و سنی ها به عنوان کشور یاد کرده و دیگر اینکه کمک ها بصورت مستقیم و خارج از چارچوب دولت مرکزی انجام می شود که در هر دو مورد به معنای نقض حاکمیت و استقلال عراق است.

البته با موج براه افتاده در برابر این طرح در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه گذشته، آمریکایی ها مجبور شدند برای آرام کردن اوضاع، آن را توجیه کنند بطوری که سفیر این کشور در بغداد، در بیانیه رسانه ای، این طرح را تنها یک پیشنهاد توصیف کرد که قابل استناد نیست و با نظرات رسمی دولت آمریکا مغایرت دارد.

آمریکایی ها سپس در روز پنجشنبه و جمعه نیز برای اصلاح مشکل ایجاد شده، به صحنه آمدند و ادعا کردند که آمریکا به تمامیت و استقلال عراق احترام قائل است و در این خصوص از دولت مرکزی حمایت خواهد کرد.

نمایندگان پارلمان عراق اما روز شنبه با تاکید بر اینکه آمریکایی ها حق دخالت در امور داخلی عراق را ندارند، تاکید کردند که توزیع سلاح به گروههای خارج از کنترل دولت عراق، حاکی از سیاست ها و برنامه های آمریکا در جهت تقسیم این کشور است.

سلیم الجبوری رییس پارلمان عراق در جلسه روز شنبه از تمامی نمایندگان و روسای فراکسیون ها که با واکنش به طرح آمریکایی تقسیم عراق به مسوولیت ملی و میهنی خود در دفاع از استقلال این کشور عمل کردند، تقدیر و تشکر کرد و احمد المساری، عمار طعمه، علی الادیب، عبدالرحیم الشمری، حبیب الطرفی، مثنی امین و ارشد الصالحی به نمایندگی از فراکسیون های خود صحبت کردند و همگی این اقدام آمریکا را محکوم کردند.

الشمری در سخنان خود این طرح را 'فتنه آمریکایی میان مردم عراق' توصیف کرد و گفت: اگر آمریکایی ها صداقت داشتند، به تعهدات خود در قرارداد امنیتی و قراردادهای تسلیحاتی با دولت مرکزی عراق عمل می کردند و تسلیحات خریداری شده را تحویل می دادند.

در پایان صحبت ها، برای رد طرح آمریکایی یک رای گیری بعمل آمد که اکثریت پارلمان عراق به آن رای مثبت داد.

در همین روز، محمد سالم الغبان وزیر کشور عراق نیز در دیدار با سفیر آمریکا در بغداد، ضمن انتقاد به این طرح در کنگره، به صراحت گفت که تصمیم گنکره یک اشتباه بزرگ بوده است.

وی به سفیر آمریکا گفت که این طرحی خطرناک برای عراق است که در جنگ با داعش بسر می برد.

الغبان به سفیر آمریکا متذکر شد که مرجعیت دینی، ملت و دولت عراق بصورت یکپارچه در برابر این طرح ایستاده اند و با واکنش های خود حساسیت خود را به تمامیت ارضی نشان دادند.

استوارت جونز هم بار دیگر ادعای خود را مبنی بر اینکه آمریکا در حمایت از دولت عراق برای حراست از تمامیت این کشور و وحدت آن خود را متحد می داند، تکرار کرد.

در مقابل، اما صداهایی که از منطقه اقلیم کردستان عراق بلند شد، خیلی هم برای مرکز نشینان در بغداد با رایحه خوش همراه نبود.

در روز شنبه رسانه های عراقی از قول دفتر ریاست منطقه اقلیم کردستان خبر دادند که مسعود بارزانی روز یکشنبه عازم واشنگتن خواهد شد.

به استناد رسانه های کردی، بارزانی پیش از سفر گفته که در آمریکا و در دیدار با اوباما بصورت علنی و رسمی موضوع تقسیم عراق و کمک های مستقیم به منطقه اقلیم کردستان عراق را به بحث گذاشته و پیگیری خواهد کرد.

بارزانی که در بحبوحه پیشروی های داعش در تابستان گذشته، بر جدایی از عراق اصرار می ورزید، با تهدید اربیل از سوی این گروه تروریستی تا حدودی عقب نشست، اما به نظر می رسد او یکبار دیگر می خواهد شانس خود را تا پیش از پایان ریاستش بر کردستان عراق (طی چند ماه آینده)، بیازماید.

این موضوع، از جمله دلایل تشدید التهابات در بغداد ارزیابی شده و اینطور که به نظر می آید، بوی توطئه در بغداد احساس شده است.

بسیاری از عراقی ها، حرکت کشورشان به سمت تحقق این طرح را سرآغاز یک دوره جدید اختلافات داخلی دانسته و معتقدند که کشور را به گردابی از خون و خشونت سوق خواهد داد.
منبع: ایرنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین