کد خبر: ۴۶۳۸۴
تاریخ انتشار: ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۳:۲۸
تاریخچه حضور رادیو در ایران به سال‌های قبل از 1319 بر می‌گردد؛ ‌ردپای این حضور از سال 1303 هجری شمسی آغاز شد که در آن زمان مقدمات استفاده از بیسیم در کشورمان فراهم شد.
این صداست که می‌ماند...و این‌گونه بود که رسانه رادیو پس از سال‌ها تجربه به ۷۵ سالگی خود رسید.

 چهارم اردیبهشت 1319 بود که نخستین جمله از رادیوی ایران به گوش رسید: «اینجا تهران است، رادیو ایران».

تاریخچه حضور رادیو در ایران به سال‌های قبل از 1319 بر می‌گردد؛ ‌ردپای این حضور از سال 1303 هجری شمسی آغاز شد که در آن زمان مقدمات استفاده از بیسیم در کشورمان فراهم شد.

در سال 1305 بیسیم وارد ایران شد و از سال 1311 سامانه بیسیم در ایران توسعه پیدا کرد که در نهایت به رادیو منتهی شد.

در سال 1316 مقدمات ایجاد مرکز رادیو در وزارت پست و تلگراف و تلفن فراهم شد و در چهارم اردیبهشت 1319 نخستین دستگاه پخش صدا یا همان رادیو در تهران در محلی که امروز به عمارت کلاه فرنگی، بیسیم معروف است برنامه‌های چند ساعته رادیویی شامل شعر، موسیقی و خبر پخش می‌کرد.

در فاصله سال‌های 1319 تا 1327برنامه‌های رادیو در همان استودیوی اولیه اجرا و پخش می‌شد، اما فاصله نه کیلومتری فرستنده از شهر و وجود تنها یک اتومبیل برای رفت و آمد اعضای پخش برنامه و گویندگان باعث شد محلی در ضلع غربی میدان توپخانه در نظر گرفته شود و به این ترتیب دو استودیوی رادیویی در ارگ تهران که اکنون نیز برپاست، برای اجرا و پخش برنامه‌های رادیویی ساخته شد که اخبار نیز از آن محل پخش می‌شد.

جالب اینکه در ابتدای‌ کار برای اطلاع رسانی و پخش اخبار، آژانس‌ پارس، اخبار روزنامه‌ها را قیچی‌ می‌کرد و به‌ دست‌ گویندگان‌ رادیو می‌داد، اما رفته‌ رفته‌ پس‌ از پنج‌ سال‌ این‌ آژانس‌ به‌ ‌خبرگزاری‌ تبدیل‌ شد که‌ علاوه‌ بر تهیه‌ و پخش‌ اخبار رادیویی‌، هر روز چهار شماره‌ بولتن ‌صبح‌ و عصر از اخبار ایران‌ و جهان‌ تهیه‌ می‌کرد و به‌ رایگان‌ در اختیار روزنامه‌ها قرار می‌داد.

گزارش‌های‌ رادیویی‌ نیز یا از طریق‌ فرستنده‌ سیار به‌ طور زنده‌ یا روی‌ نوار ضبط و در بخش‌ اخبار پخش‌ می‌‌شد.

از سال‌ 1325 تا 1338 نیز به‌ مرور هر استانی‌ برای‌ خود (زیر نظر اداره‌ کل‌ انتشارت‌ و رادیو) اقدام‌ به‌ تاسیس‌ رادیو کرد و اخبار استانی خود را مخابره می‌کرد.

رفته رفته رادیو همچون یکی‌ از اعضای خانواده‌ و مصاحبی مطلع ‌به حساب آمد، اگر روزی برای دریافت امواج رادیو باید پیچ آن را بارها و بارها می‌پیچاندیم و آن ‌را به گوش می‌چسباندیم تا صدای شفافی داشته باشیم، امروز این امواج به راحتی و با بهترین کیفیت از بیش از 25 شبکه رادیویی عمومی و تخصصی به گوش می‌رسد و برای بهتر شنیده شدن با یکدیگر به رقابت می‌پردازند.

رادیو ایران و جشن 75 سالگی رادیو...

تهیه کننده ویژه برنامه «جشن رادیو» که قرار است به مناسبت سالروز تولد رادیو در شبکه ایران تهیه و پخش شود درباره نحوه برگزاری و برنامه های جشن  75 سالگی در رادیو ایران گفت: به مناسبت سالروز تولد رادیو جشنی برگزار می کنیم که در آن از خوانندگان، هنرمندان و رادیویی ها دعوت شده است.

محمد اسماعیل پور افزود: علاقه مندان و  مخاطبان رادیو می توانند از ساعت 16 تا 21 این برنامه شاد را بشنوند، در این برنامه کیک تولد 75 سالگی رادیو با حضور مدیر رادیو ایران برش خواهد خورد.

این تهیه کننده رادیو به حضور نادر گلچین، جمشید مشایخی، مرجانه گلچین، مهین نثری و اکبر زنجانپور، همچنین ارتباط تلفنی با برخی تهیه‌کنندگان و پیشکسوت های حوزه رادیو از جمله ایرج برخوردار، مریم نشیبا، عذرا وکیلی در این برنامه اشاره کرد.

اسماعیل پور به بخش دیگر این ویژه برنامه با عنوان «رادیو جبهه» اشاره کرد و گفت: دراین ویژه برنامه همچنین به سراغ کسانی که رادیو جبهه را راه اندازی کردند از جمله  عباس سنجری، محمد امام جمعه و حمیدرضا خزایی می رویم تا با بازگویی خاطرات آن سال‌ها صداهای ماندگار آن دوران نیز یادآوری شود.

وی افزود: مردم خاطرات زیادی با برنامه های «صبح جمعه با شما»، «پنج‌شنبه شنیدنی»، «قصه ظهر جمعه» و دیگر برنامه هایی از این دست دارند و قرار است بخش هایی از این برنامه ها با صدای منوچهر نوذری و محمدرضا سرشار شنیده شود.

اسماعیل پور ارسال کارت تبریک طنز به صورت صوتی برای افراد سرشناس، پخش آهنگ ورزش باستانی با صدای مرشد شیرخدا و تصنیف ها و ترانه های خاطره انگیز، گزیده ای از تپق های گویندگان رادیو و همچنین اجرای مسابقه زنده با حضور مخاطبان رادیو را از دیگر برنامه های این برنامه شاد پنج ساعته عنوان کرد.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین