|
|
امروز: پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ - ۰۳:۰۷
کد خبر: ۴۶۲۲۸
تاریخ انتشار: ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۶
بارها با شروع مذاکرات اعلام کردیم که همکاری‌های ایران و آمریکا تنها پیرامون مذاکرات هسته‌ای است و متناسب با تحولات منطقه گفت‌وگوهایی انجام می‌شود که برخی از آن‌ها اجتناب‌ناپذیر هستند.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت: همکاری‌های میان ایران و آمریکا تنها پیرامون مذاکرات هسته‌ای است.

  مرضیه افخم در نشست خبری صبح روز چهارشنبه خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در رابطه با موضوع همکاری‌ها میان ایران و آمریکا خاطرنشان کرد: بارها با شروع مذاکرات اعلام کردیم که همکاری‌های ایران و آمریکا تنها پیرامون مذاکرات هسته‌ای است و متناسب با تحولات منطقه گفت‌وگوهایی انجام می‌شود که برخی از آن‌ها اجتناب‌ناپذیر هستند.

افخم با اشاره به سفر تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان به وین گفت: مذاکرات از امروز تا چهارشنبه پیش‌بینی شده است. دو روز اول مذاکرات با نماینده اتحادیه اروپاست و پس از آن با 1+5 انجام می‌شود. نگارش متن موضوعی است که هیات‌ها روی آن در مذاکرات کار می‌کنند و مساله ای که به طور جدی برای ما مطرح است بحث تحریم‌هاست که در صدر موضوعات قرار دارد. ما گفته‌ایم همزمان با روز اجرای توافق کلیه تحریم‌ها باید لغو شود و تکرار یک سویه ادعاها از سوی برخی طرف‌ها برای آنها مشروعیت نمی‌آورد. همچنین توافق هسته‌ای میان ایران و 1+5 است و یک عضو نمی‌تواند نظر خود را به عنوان جمع‌بندی توافق به دیگران القاء کند.

وی ادامه داد: مذاکرات از این پس به خاطر کمبود زمان و اهمیت موضوعات در کلیات و جزییات فشرده و حساس است.

افخم در پاسخ به سوال دیگری تماس تلفنی جان کری با محمدجواد ظریف را در پی انتشار برخی اخبار در این باره تایید کرد و درباره این‌که گفته شده این تماس درباره موضوع یمن بوده است به جزییات بیشتر اشاره نکرد.

وی در عین حال گفت که در آستانه مذاکرات هسته‌ای و با توجه به برخی موضوعات مطرح شده در بحث هسته‌ای این گفت‌وگو صورت گرفته است.

افخم در پاسخ به سوالی درباره نقش ایران در آتش‌بس یمن و خبری که پیش از آن در این زمینه توسط امیرعبداللهیان اعلام شد خاطرنشان کرد که این امر با توجه به تحولات یمن قابل پیش‌بینی بود و افزود: حملات عربستان در یمن طی 28 روز گذشته با کشتار انسان‌های بیگناه ، خرابی تاسیسات و زیربناهای یمن همراه بود. همه تحلیلگران وقتی این وقایع را دنبال می‌کردند شاید به این جمع‌بندی رسیده بودند که آتش‌بس اجتناب‌ناپذیر بود. در عین حال جمهوری اسلامی ایران از همان ساعت اولیه‌ شروع حملات تحرکات سیاسی خود را به همراه رایزنی با کشورهای دیگر منطقه در سطح دیپلماسی دو و چند جانبه پیگیری می‌کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با تاکید بر این‌که «جمهوری اسلامی ایران مخالف اقدام نظامی در یمن بوده است» گفت: ما راهکار یمن را در انجام گفت‌وگو می‌دانیم؛ بنابراین بر همین اساس گفت‌وگوها و رایزنی‌ها با کشورهای مختلف را آغاز کردیم.

وی ادامه داد:‌طرح 4 ماده‌ای جمهوری اسلامی ایران بر همین اساس ارائه شد و این دیدگاه منطقی جمهوری اسلامی ایران و دیدگاه معقولی بوده است که برای حل این بحران ارائه شد و بخشی از آن متکی بر نگاه واقع بینانه ما به مسائل منطقه بوده و بخش دیگر آن مربوط به این می‌شود که ایران به طور جدی مخالف راهکار نظامی است.

افخم تاکید کرد: دیپلماسی و گفت‌وگو تنها راه حل موثر برای بحران‌های منطقه است. همچنین مجموعه رویکردها باعث شد پیش‌بینی‌ها در رابطه با اجتناب‌ناپذیر بودن توقف حملات قوت بگیرد و بخشی از این اظهارنظرها نیز در همین چارچوب صورت گرفت؛ اگرچه رایزنی‌های بین منطقه‌ای هم در جریان بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با بیان این‌که «توقف حملات در یمن و توقف کشته شدن مردم بیگناه اقدام مثبتی است» افزود: امیدواریم که در اولین زمان امکان ارسال کمک‌های انسان دوستانه فراهم شود. وزارت امور خارجه و هلال احمر در کنار سازمان‌های مرتبط همگی تلاش دارند تا راه‌های ارسال کمک‌ها به یمن را بررسی کرده و بتوانیم کاری کنیم تا امکان ارسال این کمک‌ها در سطح جمهوری اسلامی ایران و حتی بین‌المللی و منطقه‌ای فراهم شود؛ چراکه این اقدام بسیار ضروری بوده و مردم یمن امروزه به شدت نیازمند دریافت این کمک‌ها هستند.

او در پاسخ به سوالی مبنی بر این که گفته می‌شود مقام معظم رهبری دستور به انتشار فکت شیت ایرانی داده بودند اما این اتفاق نیفتاده است؟‌ گفت: این که در سطح مسوولان عالی چه بحث‌هایی بوده است جزییاتش را ندارم اما به طور قطع هیچ گونه اقدامی خلاف دستورات مسوولان عالی درچارچوب مذاکرات هسته‌ای صورت نگرفته و بحث انتشار فکت شیت متناسب با روند مذاکرات و صلاحدید مسوولان انجام خواهد شد.

وی تصریح کرد:‌ اگر رسانه‌ها و افکار عمومی توجه کنند مفاد فکت شیت به طور مکرر از سوی مسوولان تیم مذاکره کننده اعلام شده و هیچ تردیدی در رعایت خطوط قرمز و توافقی که ایران بر مبنای آن خطوط خواهان آن است ایجاد نشده است.

افخم گفت: آنچه آقایان صالحی، ظریف و عراقچی و روانچی بعد از مذاکرات سوییس در جاهای مختلف بیان کردند محور فکت شیت ایرانی است و تاکید داریم که انتشار این فکت شیت باید متناسب با صلاحدید و روند مذاکرات باشد.

سخنگوی وزارت خارجه درباره مذاکرات سه جانبه ایران، سوریه و سوییس که روز سه شنبه در تهران در سطح معاونان وزیران خارجه برگزار شد گفت: این نشست پیرامون بحران سوریه و دیپلماسی چند جانبه و ارسال کمک‌های انسان دوستانه به مردم سوریه بود. به ویژه در این نشست شرایط ارسال کمک‌های انسان دوستانه به تمامی نقاط سوریه مورد بحث قرار گرفت. جمهوری اسلامی ایران همواره مسائل انسانی و لزوم ارسال کمک با همکاری همه نهادهای موثر به مردم سوریه را در سطوح مختلف دنبال کرده است و در همین چارچوب با سوییس نیز گفت‌وگوهای دوره‌یی و مستمری داشته است که آخرین آن روز گذشته در تهران انجام شد. ما تاکید داریم که در کشاکش مسائل سوریه موضوع ارسال کمک‌های انسان دوستانه به ویژه با تاکید بر ارسال آن‌ها به همه نقاط این کشور و نیز مناطقی که تروریست‌ها آن را محاصره کرده‌اند باید در دستور کار قرار گیرد. و در این چارچوب سازمان‌های امدادرسانی و هلال احمر اقدامات متناسب را انجام خواهند داد.

افخم در رابطه با نشست سه جانبه معاونان وزیران خارجه ایران، سوریه و عراق که روز چهارشنبه در تهران انجام شد گفت: این نشست در راستای نشست قبلی که در سطح وزیران خارجه در رابطه با مبارزه با تروریسم و افراط گرایی در تهران برگزار شد انجام می‌شود.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در رابطه با آخرین پیگیر‌ی‌های مربوط به حادثه جده و تعرض به دو نوجوان ایرانی ضمن محکوم کردن این حادثه خاطرنشان کرد: پیگیری‌ها در سطوح مختلف ادامه دارد و مسوولان سعودی در رابطه با مجازات عاملان این اقدام قول‌هایی داده‌اند و امیدواریم خیلی سریع حکم لازم برای دو فرد خاطی صادر شود.

وی ادامه داد: احساسات همه کشورهایی که زائر به عربستان می‌فرستند و فریضه حج را به جا می‌آورند نسبت به این موضوع جریحه‌دار شده است و این اقدام غیرقابل بخشش است. پیگیری بخشی از این مساله به عهده ایران است اما سایر کشورها نیز به دنبال برخورد جدی با چنین اقداماتی هستند.

افخم گفت: سفارت و کنسولگری ما در ریاض و جده مساله را پیگیری می‌کنند تا هر چه سریع‌تر مجازاتی متناسب با جرم صورت گرفته در نظر گرفته شود و امیدواریم در اجرای احکام دولت سعودی تعلل نکند چرا که می‌تواند موجب بروز سوء برداشت در این زمینه شود.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به ایسنا مبنی بر این که به طور مشخص تماس تلفنی اخیر آقای ظریف و کری دررابطه با موضوع یمن بوده است یا مساله هسته‌ای؟ با بیان این که در حوزه مذاکرات هسته‌ای هر از گاهی این تماس‌ها بوده است اما این که در حاشیه این تماس‌ها بحث‌هایی در رابطه با موضوعات منطقه‌ای صورت گرفته است یا خیر؟ باید بگویم که به طور قطع نمی‌توانم تاکید کنم مذاکرات تلفنی اخیر درباره‌ی موضوع یمن بوده است یا خیر.

وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا مبنی بر این که رسانه‌های سعودی مدعی آن هستند که طرح آتش بس در یمن طرح تلفیقی از طرح عمان و قطعنامه‌های شورای امنیت بوده است گفت:‌ در صحنه واقعی هر طرحی از جمله طرح کشور دوست عمان اگر کمک کرده باشد که یک ساعت زودتر کشتار مردم بی‌گناه متوقف شود از نظر ما مثبت است.

او تصریح کرد: مهم این است که از این پس موضوع یمن به چه سمت و سویی می‌رود و به ویژه شرایط برای ارسال کمک‌های انسان دوستانه چه می‌شود. ما به گفت‌وگوی میان احزاب در یمن تاکید داریم و اگر تردیدها و رقابت‌هایی بخواهد در این حوزه شکل گیرد شرایط را بسیار شکننده می‌کند.

وی ادامه داد: امیدواریم واقع‌بینی نسبت به مساله یمن و نیز توقف حملات نظامی ادامه یابد و در این حوزه قطعا همه کشورها باید از این مسال حمایت کنند. ایران خواهان اتئلاف برای صلح است چرا که معتقد است این نیاز امروز منطقه است. هیچ طرحی نیست که در رابطه با یمن از سوی همه مورد تایید قرار گیرد اما این رویکرد مانع از آن نیست که ایران و دیگر کشورها سهم خود را برای حل این بحران انجام ندهند. ما اصراری بر این که طرح ایران محور حل و فصل مساله‌ی یمن باشد نداریم. بلکه اصرار داریم حکومت یمنی بدون دخالت خارجی شکل گیرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر وزیر خارجه به نیویورک در هفته آینده،‌ گفت: آقای ظریف بامداد روز یک‌شنبه هفته آینده به همراه معاونان خود راهی نیویورک می‌شوند و قرار است در کمیته کنفرانس بازنگری در ان‌.پی‌.تی 2015 سخنرانی کنند. این کمیته برای یک ماه برقرار است و در طول این اجلاس طبیعی است که بحث‌های فنی هسته‌ای در چارچوب مذاکرات ایران و گروه 1+5 ادامه پیدا خواهد کرد. اما هنوز زمان قطعی آن مشخص نیست.

افخم در رابطه با محور گفت‌وگوهای هسته‌ای ایران و 1+5 در وین که از روز چهارشنبه آغاز می‌شود، گفت: همان‌طور که آقای عراقچی اعلام کردند گفت‌وگوها در رابطه با موضوع هسته‌ای ادامه دارد و امکان تغییر در بندهایی از تفاهم‌هایی که امروز به دست آمده وجود دارد. بیانیه سوییس به لحاظ حقوقی الزام‌آور نیست و ابعادی از موضوع به ویژه درباره تحریم‌ها و یا بازرسی‌ها وجود دارد که باید جزییات این مسائل مشخص شود و به چارچوب کلی و راه‌حل‌هایی که در لوزان روشن شده است در مذاکراتی که از این پس انجام می‌شود پرداخته خواهد شد.

او در رابطه با این‌که مذاکرات هسته‌ای با چه هدفی انجام می‌شود آیا رفع تحریم‌ها هدف مذاکرات نیست،‌ تصریح کرد: کشورهای غربی در مقابل اراده ملت و دانش بومی ایران برای داشتن فن‌آوری صلح‌آمیز هسته‌ای راهی جز پذیرش و اذعان به حقوق ملت ایران ندارند و آن چه در حال شکل‌گیری است احترام به این حق است و استفاده از موضوعاتی مثل گزینه‌های روی میز و یا تهدید به استفاده از زور ادعایی توخالی است.

افخم در پاسخ به سوالی مبنی بر این‌که اوباما در گفت‌وگویی اعلام کرده است که پیام‌های صریح و روشن به ایران درباره یمن داده است، گفت: حدود 30 روز است که حملات هوایی در یمن آغاز شده و قبل از آن هم موضوع یمن مطرح بوده است. این‌که در حاشیه مذاکرات گفت‌وگوها و تبادل نظرهایی در رابطه با موضوعات منطقه‌یی صورت گرفته است و آمریکایی‌ها آن‌ها را به حساب پیام می‌گذارند بحث دیگری است. اما این‌که پیام ویژه‌ای در رابطه با موضوع یمن در کار بوده باشد این‌طور نیست.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره برخی ادعاها مبنی بر این‌که موضوع غنی‌سازی ایران پس از 10 سال هم‌چنان با محدودیت روبه‌رو خواهد شد،‌ اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران بعد از یک دوره 10 ساله مطابق حقوقی که سایر اعضا دارند مجاز است فعالیت غنی‌سازی داشته باشد و این راه برای ایران بسته نیست. این موضوع را روز دوشنبه آقای عراقچی به صراحت در حاشیه نشستی در دانشگاه علامه مطرح کردند که بعد از 10 سال فعالیت‌های غنی‌سازی ایران بدون محدودیت ادامه خواهد یافت.

او ادامه داد: هدف ما از انجام مذاکرات این است که همه دنیا به حق مصرح ایران برای داشتن فن‌آوری صلح‌آمیز هسته‌ای احترام بگذارند و حتی موضوع شناسایی حق‌مان در غنی‌سازی هم مورد بحث نیست بلکه تأکید داریم به حقوق ما احترام گذاشته شود. علاوه بر این لغو تحریم‌ها را نیز دنبال می‌کنیم. اما این‌که به خاطر لغو تحریم‌ها ایران پا به مذاکره گذاشته باشد این‌گونه نیست.

وی هم‌چنین در خصوص موضوع تحریم‌ها و اظهاراتی که مقامات آمریکایی در این‌باره در چند روز اخیر داشته‌اند، گفت: این‌ها جزییاتی است که در مذاکرات ایران و 1+5 از امروز در وین شروع می‌شود و در ابعاد مختلف (تحریم‌های مرتبط با موضوع هسته‌ای) بحث می‌شود. تیم مذاکره کننده ایران به تمامی ابعاد و چگونگی رفع تحریم‌ها واقف است و آن را به طور جدی بررسی می‌کند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال خبرنگاری که از او پرسید چرا آقای ظریف درباره جنایت سعودی در جده د رابطه با دو نوجوان ایرانی سکوت کرده است و حرفی نمی‌زنند، گفت: وقتی وزارت خارجه اعلام موضع می‌کند به این معنی است که مجموعه دستگاه وزارت خارجه اعلام موضع کرده است و این‌طور نیست که در هر مورد که بنده صحبت می‌کنم یک بار هم وزیر امور خارجه صحبت کند. اعلام مواضع بعد از مشورت‌ها که بعضاً آقای ظریف در آن‌ها ورود دارند صورت می‌گیرد. در موارد خاصی هم برداشت ما این است که حتماً باید شخص وزیر اظهارنظر کنند.

افخم در پاسخ به سوال خبرنگاری که از وی در رابطه با تعامل بحران سوریه پرسید، پاسخ داد: ما از ابتدا گفته‌ایم خارج از منافع محدود کشورها باید به مسأله مقابله با تروریسم و گسترش خطر در منطقه نگاه شود و در همه ملاقات‌ها و رایزنی‌ها این مسأله را تأکید کرده‌ایم. روابط ایران و ترکیه خوب و رو به گسترش است و برنامه‌هایی برای ارتقای آن وجود دارد. ما فکر می‌کنیم مسیر همکاری در موضوعات مختلف به ویژه مسائل منطقه‌یی باز است و حتماً دو کشور می‌توانند در رابطه با تهدید مشترک که تروریسم و گروه‌های تکفیری هستند به طور مستمر صورت گیرد. ما اعلام کرده‌ایم که کشورها نباید به خاطر منافع محدود و کوتاه مدت دست به حمایت از گروه‌های تروریستی در منطقه بزنند چرا که این حمایت‌ها در بلندمدت دامن‌گیر آن‌ها و کشورهای بیش‌تری در منطقه خواهد شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با سفر رییس‌جمهوری افغانستان به ایران با بیان این‌که سفر آقای اشرف غنی خوب و موثر بود و گفت‌وگوهای خوبی در سطوح عالی و وزیران کابینه دو کشور انجام شد، افزود: دو کشور همکاری و گفت‌وگو برای حل مسائل مختلف از جمله پناه‌جویان، ترانزیت و... را در دستور کار دارند. هم‌چنین موضوع حق‌آبه نیز مورد بحث قرار گرفت و دو طرف به دنبال راهکارهای معقول در این رابطه هستند و قرار شد مذاکرات ادامه یابد.

افخم در پاسخ به خبرنگاری در رابطه با انتساب وی به عنوان سفیر در ژاپن با تأکید بر این‌که روال کار در وزارت امور خارجه به این شکل است که تا قبل از قطعی شدن انتساب‌ها اخبار آن منتشر نمی‌شود،‌ گفت: خبری که در رابطه با انتساب بنده برای سفارت در یکی از کشورها منتشر شده منبع موثق نداشته است و ما همواره تأکید داریم که رسانه‌ها تلاش کنند از منابع مسوول کسب اطلاع کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به خبرنگاری دیگر مبنی بر این‌که طرح عمان که به نظر می‌آید مورد توجه عربستان در آتش‌بس در یمن بوده است خواستار عقب‌نشینی انصارالله و کنار گذاشتن اقدامات نظامی است، گفت: ما هم این طرح را دیده‌ایم و تحولات را رصد می‌کنیم. اما مهم است که هر طرحی که برای یمن در نظر گرفته می‌شود ریشه یمنی داشته باشد. ما باید مشوق گفت‌وگوهای یمنی- یمنی باشیم. ایران درصدد دخالت و تحمیل طرح خود در یمن نیست و فکر می‌کنیم که اگر واقع‌بینانه به مسأله نگاه شود حتماً راه‌حلی وجود دارد و امکان شکل‌گیری دولت فراگیر وجود دارد. این‌که گروه‌ها و احزاب یمنی با طرح‌هایی که در رابطه با حل بحران در این کشور ارائه می‌شود چگونه برخورد می‌کنند نیازمند زمان است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به خبرنگار دیگری که پیگیر جزییات پرونده جیسون رضاییان از وی بود با بیان این‌که درباره این پرونده ما هم اخبار را از مسوولان قوه قضائیه دریافت می‌کنیم، گفت: همان‌طورکه در اخبار آمده است قرار است به زودی دادگاه ایشان برگزار شود. اما چیزی فراتر از این ندارم که بگویم.

وی هم‌چنین در رابطه با این‌که در روزهای اخیر گفت‌وگویی میان مقامات ایران و ‌آمریکا در رابطه با خبرنگار واشنگتن پست صورت گرفته است، با رد این مطلب گفت: گفت‌وگوی خاصی درباره آقای رضاییان میان مقامات ایران و آمریکا نبوده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در رابطه با سفر تعدادی از تجار و بازرگانان آمریکایی به ایران و گفت‌وگو با مقامات کشورمان در یکی دو هفته گذشته، اظهار کرد: طبق اطلاعی که دارم این افراد در قالب تور گردشگری و با ویزای گردشگری به ایران آمدند و فراتر از این چیزی برای گفتن ندارم و طبیعی است که برنامه‌هایی که برای ‌آن‌ها در نظر گرفته شده است در چارچوب تورهای گردشگری بوده است و گزارش رسمی درباره ملاقات آن‌ها با مقامات اقتصادی کشور تا الان در اختیار ندارم.

افخم در پاسخ به خبرنگاری که از وی پرسید گفته می‌شود یک تبعه ایرانی به جرم جاسوسی در سرزمین‌های اشغالی دستگیر و به 7 سال زندان محکوم شده است، گفت: این خبر را من هم دیده‌ام. همواره برای ما ثابت شده است که ادعاهای منابع صهیونیستی بی‌اساس بوده است و همواره در مقاطع زمانی سعی کرده‌اند از موضوعاتی بهره‌برداری‌های خاصی انجام دهند و این رفتارشان شناخته شده است. ما هم در رابطه با خبر مذکور اخباری را دریافت کرده‌ایم و بخش‌های ذی‌ربط آن را دنبال می‌کنند. اما قطعاً ادعای صورت گرفته بی‌اساس است.


منبع: ایسنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین