کد خبر: ۳۷۷۱۸۹
تاریخ انتشار: ۳۰ آذر ۱۴۰۲ - ۲۳:۲۶
بسیار جای تعجب دارد از آنجایی که به صورت دستی انجام می‌شدند با توجه به ماهیت آفلاین بودن در بسیاری از جایگاه‌های کشور را باید بررسی کنیم که به چه شکلی این اتفاق افتاده است، سامانه هوشمند به یک درگاه بانکی متصل است که کارشناسان باید بررسی کنند و ببینند آیا از طریق درگاه بانکی این اتفاق افتاده یا موضوعی دیگر در کار بوده است..

جماران: مصطفی نخعی سخنگوی کمیسیون انرژی گفت: روز دوشنبه در سامانه سوخت کشور یک اختلالی پیش آمد که تقریبا در اکثر جایگاه‌های کشور این اتفاق افتاد و از همان لحظات اولیه کمیسیون پیگیر مسأله بود و با مسئولان نیز در ارتباط بودیم و آنچه اولویت داشت این بود که موضوع مدیریت شود و مشکلی برای مردم پیش نیاید و خوشبختانه پیمانکاران و نیروهای مجموعه شرکت پخش فرآورده‌های نفتی در استان‌ها به خوبی عمل کردند و دارای واکنش‌های مثبتی بودند و در نرخ دوم به صورت دستی، یعنی بدون سامانه، توانستند بسیاری از جایگاه‌ها را راه‌اندازی کنند. از دیروز هم بحث مشکل جایگاه‌ها و اینکه مردم بتوانند از جایگاه‌های خودشان استفاده کنند شروع می‌شود و طبیعتا یک هفته الی ده روز زمان می‌برد تا همه جایگاه‌ها در سرویس قرار بگیرند.

نخعی ادامه داد: آنچه که اتفاق افتاد به لحاظ شکلی کاملا مشابه اتفاق دو سال پیش بود. از آنجایی که جایگاه‌ها به صورت آفلاین هستند و با توجه به آن اتفاق آر پی ام هایی که وجود داشت و سهمیه‌ها و اقداماتی که در سامانه هوشمند ماهانه باید انجام و اطلاعاتی در جایگاه‌ها بارگزاری شود، این آر پی ام‌ها قبل از این اتفاق از مرکز داده انجام می‌گرفت و به تمام جایگاه‌ها ارسال میشد. منتها بعد از آن اتفاق تمام آر پی ام‌ها را به صورت دستی برای اینکه ملاحظات بیشتری داشته باشند به لحاط امنیتی، این کار را به صورت دستی انجام می‌دادند .

وی اضافه کرد: بسیار جای تعجب دارد از آنجایی که به صورت دستی انجام می‌شدند با توجه به ماهیت آفلاین بودن در بسیاری از جایگاه‌های کشور را باید بررسی کنیم که به چه شکلی این اتفاق افتاده است، سامانه هوشمند به یک درگاه بانکی متصل است که کارشناسان باید بررسی کنند و ببینند آیا از طریق درگاه بانکی این اتفاق افتاده یا موضوعی دیگر در کار بوده است..

 سخنگوی کمیسیون انرژی با اشاره به بروزرسانی تجهیزات، افزود: دو سال پیش چنین اتفاقی افتاد که جلساتی را در کمیسیون انرژی داشتیم و جمع‌بندی‌های خوبی صورت گرفت و سازمان‌‌های مختلف از جمله، سازمان پدافند غیرعامل حضور داشتند و توصیه‌هایی نیز انجام شد و تأکیداتی صورت گرفت. من فکر میکنم از دو سال پیش تا امروز خیلی اقدام خاصی برای ایمن سازی و بروزرسانی صورت نگرفت. تجهیزات سامانه سوخت قدیمی است که از آن استفاده می‌شود که نیازمند بروزرسانی است و برای ارتقای امنیت آن طبیعتا ملاحظات فنی و امنیتی وجود دارد در خصوص نحوه و چگونگی دسترسی افراد به اطلاعات، ملاحظاتی است که باید بوجود بیاید.

وی تصریح کرد: بنده فکر می کنم از دو سال پیش تا امروز اقدام خاصی برای ارتقای مباحثی که عرض کردم در مجموعه پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی نیافتاده است و ما امروز جلسه‌ای در همین موضوع داریم و از آقایون دعوت کردیم تشریف بیاوردند و توضیح دهند که چه اقداماتی را انجام دادند و آن وقت بهتر می‌شود اظهارنظر کرد اما برداشت خودم با توجه به شناختی که از مجموعه دارم؛ واقعا اقدام خاصی صورت نگرفته است و یکی از اشکالات بزرگ اهمیت ندادن به متخصصان است که در این حوزه در حال فعالیت هستند.

وی تاکید کرد: باید به آن‌ها انگیزه داد و حمایت‌های مادی و معنوی بیشتری صورت بگیرد تا میل به مهاجرت نداشته باشند و متاسفانه در طی دو سال اخیر تعداد زیادی از متخصصان در این حوزه از کشور مهاجرت کردند، باید مشخص شود افرادی که در این حوزه فعال بودند و دسترسی‌ به اطلاعاتی داشتند تا چه سطحی بوده و نباید اجازه داده شود. این حوزه یک فیلد کاملا تخصصی است، در حوزه آی تی جز آن قسمت از های تک است، آن قسمت سامانه هوشمند و لایه های امنیتی که تعریف شده است و گستره این سامانه به اندازه کل کشور است و در دورترین نقاط تجهیزات هوشمند سامانه سوخت را داریم.

نخعی با ابراز نگرانی از اتفاقات اخیر اظهار داشت: ما واقعا نگران این مسائل هستیم و متاسفانه طی سه سال اخیر در پالایش و پخش اتفاقات عجیبی دارد می‌افتد. از رئیس جمهور و وزیر نفت انتظار دارم به این مجموعه توجه بیشتری داشته باشند. چند وقت پیش مشکلاتی برای گاز مایع پیش آمد و کشور را با مشکل مواجه کرد و دو سال پیش برای سامانه هوشمند مشکلی پیش آمد. به نظر می‌رسد یک سری مشکلات مدیریتی در این مجموعه است که باید مورد توجه بیشتری قرار بگیرد و رسیدگی بیشتری صورت بگیرد.

وی با اشاره به آتش سوزی پالایشگاه‌ها گفت: این پالایشگاه‌ها خصوصی بودند و یکی از آن پالایشگاه‌ها در بیرجند اتفاق افتاد که علت این حادثه هنوز مشخص نشده است اما طبیعتا مشکل فنی بوده است و نمی‌شود به مسائل سایبری و خرابکاری ربطش داد.

سخنگوی کمیسیون انرژی در پاسخ به این سوال که آیا نباید پدافند غیرعامل را مورد انتقاد و پاسخگویی قرار داد؟ گفت: پدافند غیر عامل در قبال اینگونه سامانه‌ها دارای مسئولیت است. ما در جلسات قبل که دوستان هم تشریف آوردند به آن‌ها تذکرات را دادیم، منتها توجهی به آن‌ها نشده است البته از یک دستگاه نظارتی انتظار بیشتر از این است و نمی‌شود به یک تذکر اکتفا کرد و باید پیگیری دقیق‌تری شود برای اینکه آن کار به نتیجه برسد.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین