کد خبر: ۳۷۶۰۰۱
تاریخ انتشار: ۱۱ آذر ۱۴۰۲ - ۲۳:۵۳
البته آن‌هایی که این اخبار را می‌بینند متوجه می‌شوند چون خیلی متناقض پخش می‌شود و ادبیاتی در آن استفاده می‌شود که ادبیات آقای خاتمی نیست و موضوعاتی مطرح می‌شود که این موضوعات اساساً هیچ ربطی به بنیاد ندارد. این عبارت موسسه آبادانی، رشد و آزادی ایران است که مخفف آن در واقع می‌شود باران، فکر می‌کنند که این بنیاد یک بنیادی است که کار اقتصادی انجام می‌دهد، بنیادی است که از خودش کلی مایملک دارد، کلی نیرو دارد.

فارس: سخنگوی جبهه اصلاحات در تشریح روند انتخاب آذر منصوری به ریاست جبهه اصلاحات به روایت‌های مختلف مطرح‌شده درباره نقش محمد خاتمی، بهزاد نبوی و ... در این دوره از فعالیت این جبهه پرداخت.

بخش اول گفت وگو با جواد امام را در زیر بخوانید.

فارس:  شما را بیشتر با بنیاد باران  و قرابت حضرت عالی با آقای خاتمی می‌شناسند، یک مقدار در مورد وضعیت بنیاد باران صحبت کنید که چگونه است، اصلاً در آنجا فعالیتی وجود دارد؟ جلساتی برگزار می‌شود؟ آخرین اقدامات و کارهایی که در این بنیاد اتفاق می‌افتد را توضیح دهید؟

جواد امام: بسم الله الرحمن الرحیم بنده هم عرض سلام و ادب دارم خدمت جناب عالی و دوستانتان، به نوبه خودم تشکر می‌کنم که این فرصت در اختیار بنده قرار گرفت که چند دقیقه‌ای در خدمت شما باشیم. وضعیت بنیاد باران هیچ تغییر خاصی در واقع نداشته است که بخواهیم بگوییم شرایط امروزش با گذشته متفاوت است. بنیاد باران یک مجموعه‌ای هست که در قالب «ان جی او» تعریف می‌شود ولی به جهت قرابتی که با آقای خاتمی دارد، اکثراً شخصیت‌های دوران اصلاحات عضو این مجموعه هستند. کارهایی هم که در بنیاد باران انجام می‌شود در درجه اول ثبت تجارب آن دوران است و در ادامه، بررسی مسائل اجتماعی، مدیریتی و برنامه‌ریزی کشور است ولی خب به جهت همین نکته‌ای که من عرض کردم که دوستانی هستند که مستقل از عضویت در باران در حوزه‌های دیگر فعال هستند و این یک مقدار موانعی برای فعالیت‌های بنیاد ایجاد کرده است و هر کاری که بنیاد بکند اگرچه ربطی به سیاست نداشته باشد به خاطر نقش و وجود یک چهره ارزشمندی مثل آقای خاتمی، سیاسی دیده می‌شود و بنیاد کماکان حوزه‌های تخصصی خودش را دارد.

بنیاد باران خودش جای مستقل و ملکی ندارد

البته از کرونا به بعد، مدت مدیدی است که تقریباً نشست‌های ماهانه ما که آنجا هم بحث‌های علمی ارائه می‌شد تعطیل شده است؛ چون امکانی برای ما وجود ندارد که ما نشست‌هایمان را برگزار بکنیم. نشست‌هایمان هم به دلیل آنکه بنیاد خودش جای مستقل و ملکی ندارد در سالن دایره المعارف و سالن رایزن، برگزار می‌شد. البته در رسانه‌ها به اسم بنیاد خیلی جاها را معرفی می‌کنند، خیلی جوسازی‌هایی را علیه بنیاد انجام می‌دهند که این اماکن مال بنیاد باران است حتی همان مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی به خاطر همکاری که آقای بجنوردی داشتند و محبتی که نسبت به آقای خاتمی داشتند، همه فکر می‌کردند که آنجا مال بنیاد است که خب با فشارهایی که دستگاه‌های امنیتی آوردند و فشارهایی که روی دایره المعارف آمد و موانعی که برای دایرالمعارف ایجاد شد، آن همکاری‌ها قطع شد و ما آن امکان را از دست دادیم.

فارس: چرا فشار می‌آوردند؟

امام: علتش را باید از سیستم‌های امنیتی بپرسید. عرض کردم که به خاطر وجود آقای خاتمی که این بنیاد به هر حال رئیس شورای عالی اش آقای خاتمی است و تحت نظارت آقای خاتمی است و در جلسات هم ایشان حضور پیدا می‌کردند. البته مطلقا بنیاد هیچ فعالیت سیاسی نداشته است. به هر حال کارهای تحقیقی و کارهای پژوهشی است که اساتید و مدیران سابق با توجه به مشکلات جامعه در حوزه‌های مختلف مدیریتی انجام میدهند و در خروجی ها را منعکس می کنیم.

فارس: این خروجی ها جایی ارائه می‌شود؟

امام: بله هم رسانه‌ای می‌شود چون چیز پنهانی هم ندارد و هم در مراکز تصمیم گیری سعی می‌کنیم این‌ها را منعکس کنیم.

فارس: البته متوجه پاسخ شما نشدیم که دستگاه امنیتی به چه دلیل فشار آوردند؟ چه مسئله ای در فعالیت های شما وجود دارد که این مسائل مطرح شده است؟

امام: توجیهی نبوده است، به آنها اعلام شده است و آنها هم امتناع کردند و ما امکان اینکه بتوانیم جلسات را در آنجا برگزار کنیم نداشتیم. حتی به خاطر ما بودجه آقای بجنوردی را قطع کردند. حالا من رسمی‌ترش را بگویم. موسسه آقای بجنوردی که غیرانتفاعی است. ما در سالن تلاش هم که متعلق به وزارت کار در چهار راه پارک وی بود جلساتمان هم تعطیل شد. آنجا هم عذرخواهی کردند و گفتند دیگر تشریف نیاورید.

فارس: اخیرا اینجور شده یا قبلا در دوره آقای روحانی هم همینگونه بود؟

امام: نخیر از دوره آقای روحانی این فضا وجود داشت.

فارس: آقای روحانی هیچ کمکی به این فضا نکردند؟

امام:  سیستم‌های امنیتی خیلی خط آقای روحانی را نمی‌خواندند که بتوانند کمکی بکنند. معمولا دوستانی از همین پلیس امنیت حضور پیدا می‌کردند یا به دوستان دایرالمعارف می‌گفتند شما لیست مدعوین را باید به ما بدهید، لیست سخنران‌ها را باید به ما بدهید، حتی موضوع سخنرانی را بدهید، ما هم اتفاقاً هیچ امتنایی نداشتیم.

فارس: جنس کار در آنجا سخنرانی بود؟

امام: فقط سخنرانی، ارائه بود دیگر. ارائه و میزگردهای تخصصی. اصلاً ما یک کمیته‌ای در بنیاد داریم که کمیته برنامه‌ریزی نشست‌های تخصصی بنیاد است و بنده هم سعی کردم هیچ فعالیت سیاسی را در بنیاد انجام ندهم. دوستان سیاسی در بنیاد رفت و آمد دارند ولی فعالیت سیاسی ندارند. خوب بعضاً اخباری هم منتشر می‌شود که بنیاد باران فلان جلسه را داشت، فلان تصمیم را گرفت یا مثلاً فلان لیست انتخاباتی را در بنیاد تنظیم کردند که این‌ها همه کذب محض است ولی خب متاسفانه این پمپاژ را دائماً انجام می‌دهند حتی در ایامی که ما جلسات تخصصیمان هم به خاطر کرونا تعطیل بود این اخبار منتشر می‌شد.

البته آن‌هایی که این اخبار را می‌بینند متوجه می‌شوند چون خیلی متناقض پخش می‌شود و ادبیاتی در آن استفاده می‌شود که ادبیات آقای خاتمی نیست و موضوعاتی مطرح می‌شود که این موضوعات اساساً هیچ ربطی به بنیاد ندارد. این عبارت موسسه آبادانی، رشد و آزادی ایران است که مخفف آن در واقع می‌شود باران، فکر می‌کنند که این بنیاد یک بنیادی است که کار اقتصادی انجام می‌دهد، بنیادی است که از خودش کلی مایملک دارد، کلی نیرو دارد.

در حالی که نیروهای بنیاد غیر از یکی دو تا کارمند دفتری و خدمتکاری که در بنیاد هست همگی اعضای بنیاد هستند که خودشان داوطلبانه حضور پیدا می‌کنند و بنیاد هم از محل حق عضویت اعضایش اداره می‌شود و هیچ منابعی از جایی دریافت نمی‌کند، هیچ بودجه‌ای از جایی به آن تخصیص داده نمی‌شود، هیچ ساختمانی در اختیار بنیاد قرار داده نشده است. یک دوره آقای خاتمی به واسطه مسئولیتی که در حوزه موسسه نشر آثار حضرت امام داشتند در یکی از ساختمان های این موسسه مستقر بودند که آن را هم به بنیاد باران نسبت می‌دادند که هیچ ارتباطی به بنیاد باران نداشت. این هم بارها رسانه‌ای شد و بنده هم توضیح می‌دادم ولی خب آن بخشی که ما توضیح می‌دادیم، دیده نمی‌شد. آن بخشی که دوست داشتند دوباره منتشر می‌کردند.

فارس:گفتید که بحث‌های تخصصی داشتید و آن‌ها را به مراکز تخصصی ارائه می‌دادید. این مراکز کجاها بودند؟

امام: مرکز پژوهش‌های مجلس، دانشگاه‌ها، مراکز تصمیم گیری، موسساتی که در حوزه‌های اجتماعی کارهای اجتماعی انجام می‌دهند.

فارس: به نظرتان استفاده هم می‌کنند؟

امام: حالا استفاده می‌شود یا نمی شود را نمی‌دانیم. این طرف ما احساس می‌کردیم یک وظیفه‌ای داریم، آن وظیفه را انجام دادیم و تکلیف داشتیم که این‌ها را منعکس بکنیم که منعکس می‌شود. دیگر از آن طرف اگر مورد توجه واقع بشود یا نشود تشخیص آن نهادها یا سازمان‌های مربوطه است.

فارس: شما علاوه بر مسوولیتتان در مجموعه باران، سخنگوی جبهه اصلاحات هم هستید. این مسئله باعث میشود خود به خود یک عینک سیاسی روی چشم‌ها قرار بگیرد و قضاوت می‌شود. در سمت شما هم ممکن است گلایه‌هایی باشد که مثلا ما یک کار تخصصی می‌کنیم و به ما با نگاه سیاسی نگاه نکنید. یکی دیگر هم اینکه به هر حال در طول این سال‌هایی که بنیاد باران فعال بوده و چهره‌هایی که به آن منتسب بودند از خود آقای خاتمی گرفته تا شما، همه کنشگرهای سیاسی بوده اند. گاهی هم این نقش کنشگری سیاسی خیلی جدی هم بوده، گاهی جزو تصمیم گیران بودند و گاهی در انتخابات‌ها حضور داشتند. این مسائل خود به خود باعث میشود پیش داوری‌هایی بشود که این بخشش طبیعی است.

امام: اتفاقاً چون غیر طبیعی است، محل نقد است. اگر طبیعی بود که محل نقد نبود، یک زمانی شما حوزه سیاسی را مثال می‌زنید که خب به هر حال عملکرد دولت اصلاحات هم پیش روی ما است. یک موقع این برخوردها حوزه‌های اجرایی و فکری را هم در برگرفته است یعنی ما دستگاه‌های اجرایی و حتی تا سطح کارشناسان در دستگاه‌های اجرایی را می‌بینیم که مورد برخورد قرار می‌گیرند با همان خط کشی که شما می‌فرمایید، این اشکال است.

در وزارت نیرو یک مدیر اصلاح طلب معرفی کنید!

یک موقعی می‌گویید به لحاظ فعالیت سیاسی یا یک چهره سیاسی، یک موقع بحث علمی و بحث‌های تجربی است. بحث‌های علمی و تجربی سرمایه یک نظام است، سرمایه من و شما نیست و یک مدیر کلی هزینه برایش شده است تا این مدیر تربیت شده و شکل گرفته و این تجربه را پیدا کرده است و باید از او استفاده شود و باید از او بهره‌برداری شود. اگر خودش هم بخواهد ما نباید بگذاریم اینجور شود ولی متاسفانه به راحتی خیلی از این سرمایه‌ها را کنار گذاشتیم. مثال مشخصش وزارت نیرو را می‌گویم. من تجربه و شناخت وزارت نیرو را داشته ام، مدیر بودم، اتفاقاً آقای مهندس بی‌طرف را هم به عنوان یک مدیر اجرایی می‌شناسم. ایشان به لحاظ فکری در جریان اصلاحات تعریف می‌شد اما آیا همه معاونینی که در آن دوره ایشان جذب شدند، با نوع نگاه سیاسی و با خط‌کش سیاسی جذب شدند؟! خیر اصلا اینگونه نبود. علتش هم این بود که می‌گفت اینجا وزارت نیرو است، اینجا وزارت کشور نیست. اینجا باشگاه سیاسی نیست. من مسئول تامین آب و برق و انرژی کشور هستم و از این انرژی همه باید برخوردار شوند؛ چه اصلاح طلب، چه اصولگرا، چه مردم عادی، چه صنعتگر، چه کشاورز. همه باید بهره‌مند شوند. من یک مدیری باید انتخاب کنم که بتواند این سرویس را بدهد، این سرویس را تامین کند، این خدمات را بدهد، قابلیت برنامه‌ریزی داشته باشد، قابلیت اجرای سیاست‌های دولت را داشته باشد. آقای دکتر احمدیان خدا رحمتشان کند، در دوره ما معاون توانیر بودند، بعدش رفتند معاون نیروگاهی سازمان انرژی اتمی کشور شدند. هیچ نسبتی به لحاظ خط و ربط سیاسی با ما نداشتند. الان در وزارت نیرو یک معاون یا مدیر اصلاح طلب به من معرفی کنید؟

فارس: من این نگاه را می‌پسندم که ما در حوزه‌های تخصصی کشور نباید سیاست به معنای آن خط‌کشی‌های حزبی یا جناحی را داشته باشیم. هر کشوری هم این رویکرد بر ساختارش سایه انداخت قطار توسعه‌اش متوقف می‌شود یا حداقل به وادی مطلوب نمی‌رسد. این اصل درستی است مخصوصاً حوزه‌هایی که در حوزه زیرساخت‌ها و در حوزه معیشت مردم است و این‌ها پذیرفته شده است. ولی اینجا دو نکته وجود دارد. حالا شما چون به عنوان جریان اصلاحات هستید، خیلی‌ها اتفاقاً دولت اصلاحات را هم محکوم می‌کردند که با آمدن دولت اصلاحات یک سایه‌هایی از سیاست در این کشور شکل گرفت که از بعضی موضوعات غفلت شد یا در تغییر مدیران با سلیقه‌های خاصی رخ داد. بالاخره منتقدان شما می‌گویند بعضی وقت‌ها گزاره‌های سیاسی در کشور پررنگ شد که اتفاقاً همین اوضاع معیشتی یا ساخت و ساز را تحت تاثیر قرار داد. مخصوصاً این گونه ترسیم می‌شود که دولت اصلاحات بعد از یک دورانی آنقدر فضای سیاسی کشور را به سمت مسائل تند برد که از بعضی مسائل کشور دچار عقب افتادگی شدیم یا مثلاً دانشگاه‌ها به یک فضای دیگری نزدیک شدند. یا اینگونه می‌خواهم بگویم مثلاً دولت آقای روحانی گزاره‌های سیاسی سیاست خارجه را آنقدر پررنگ کرد همین مثال آب و برق که شما می‌زنید، آن جمله معروف آقای روحانی بود که می‌گفت برجام را هم امضا کنیم که مشکل آب مردم هم حل شود، یعنی همه این‌ها را پیوند می‌داد. ممکن است از این طرف هم این نقد به خود شما از یک فضای کلان‌تری وارد باشد که شما هم تقریباً به نوع دیگری اینگونه رفتار کردید.

امام: ببینید اساساً اینکه شعار توسعه سیاسی داده شد باید ببینیم که در حوزه اقتصادی و معیشتی مردم وضع با بعدش و با امروز جامعه به چگونه است؟ آمارهایی که وجود دارد و این آمارها، آمارهای نیست که بشود آنها را خیلی دستکاری کرد، رشد اقتصادی ما، کارهای عمرانی ما در حوزه اجرا کاملاً مشخص است. اینکه شعار سیاسی داده شد به معنای این نیست که در واقع از حوزه‌های دیگر غفلت شد. به هر حال رشد اقتصادی که کشور با آن مواجه بوده است در دوره آقای خاتمی کاملاً مشخص است. ببینید اگر بخواهیم بحث را ببریم به این سمت که دانشگاه‌ها فلان شد، امروز دانشگاه‌های ما فکر می‌کنید امروز وضعش از آن روز بهتر است؟

فارس: خب در دوره اصلاحات در دانشگاه های کشور کلا جنجال و تشنج شکل گرفت.

امام: اتفاقا ببینید آن اتفاق، من فکر می‌کنم فضایی را ایجاد کرد که دانشجو بتواند آزادانه بیاید و مطالباتش را مطرح بکند و خاستگاه‌های صنفی اگر آن روز بسته می‌شد- که امروز دارد برخوردهایی که صورت می‌گیرد حتی مطالبات صنفی را اجازه ظهور و بروزش را ما نمی‌دهیم- و وقتی مطالبات صنفی را ما اجازه ظهور و بروز نمی‌دهیم این‌ها یک جایی بیرون بزند، می‌شود مشکلات امنیتی کشور که امروز متاسفانه شده است. من هم شاید به آقای روحانی نقد داشته باشم ولی آقای روحانی اگر در سیاست خارجی برجام را جلو برد، فکر می‌کنم که در سال ۹۶ میزای رایی که از مردم گرفت تایید عملکرد حوزه سیاست خارجی آقای روحانی بود. اینکه آب و دیگر مایحتاج مردم مطرح شد، بالاخره ما در زیرساخت‌ها عقب هستیم، ما در شبکه آب و فاضلاب شهری عقب هستیم، ما در پایشگاه‌ها عقب هست؛ به هر حال وقتی شما نتوانید سرمایه‌گذاری بکنید برای انتقال آب، برای توسعه شبکه آبیاری، برای تسویه آب‌های شهری، چه کار می‌خواهید بکنید؟

فارس: بالاخره الان در این دولت آب و برق تامین میشود اما در دولت قبل قطعی مکرر برق داشتیم و ...

امام: اتفاقاً این چیزی که شما می‌فرمایید عملکرد دولت و ضعف دولت و ناکارآمدی در همین حوزه آب و برق کاملا محسوس است. ما مجبور شدیم خاموشی به صنعت بدهیم. چگونه دولت تامین می‌کند؟ چه کار کرده است؟  ببینید در دولت آقای روحانی وزیر نیروی وقت سعی کرد اگر خاموشی هست به همه مردم بدهد. نیامد فقط تهران را خاموشی ندهد ولی به استان‌های دوردست خاموشی بدهد. ولی این کاری را که ما الان داریم انجام می‌دهیم فریب افکار عمومی است. به خاطر اینکه جو علیه دولت درست نشود، اول خاموشی را محرمانه به صنعت دادند، بعد دامنه آن گسترده شد و این‌ها همه ضعف‌هایی هست که در دوره‌های گذشته ما نتوانستیم سرمایه‌گذاری در زیر ساخت‌هایمان انجام بدهیم و این موضوع اتفاقاً از سال ۸۴ شروع شد.

وقتی مجلس هفتم سر کار آمد یکی از طرح‌هایی که مجلس هفتم داشت تثبیت قیمت‌ها بود. در صورتی که قرار بود قیمت‌ها به سمت واقعی شدن پلکانی جلو برود و سوبسیدها کاهش پیدا بکند و آن منابعی را آزاد می‌کرد که آن منابع باید می‌رفت به سمت سرمایه‌گذاری و انجام می‌شد. در دولت آقای احمدی نژاد یکی از اتفاقات نامبارکی که افتاد به اسم اصل ۴۴، آمدند تمام تاسیسات را واگذار کردند. در درجه اول پولش که به دولت برنگشته است حداقل در وزارت نیرو که من اطلاع دارم و یک مشکلی که در وزارت نیرو ایجاد شده است الان شما نیروگاه را واگذار کردید، باید با قیمت تمام شده از آن برق بخرید و با یک تفاوتی برق را به مردم بدهید. دولت هم در این سال‌ها نتوانست بنا به نیازی که به انرژی برق دارد، نیروگاه بسازد یا افزایش بدهد و ما الان در حال حاضر کمبود برق داریم و این کمبود برق هم قطعاً نمی‌خواهم بگویم که فقط یک نفر ولی باعث و بانی آن اول مجلس هفتم بود و بعد دولت آقای احمدی نژاد.

فارس: چون واگذاری انجام شد؟

امام: نه واگذاری که انجام شد باید منابعش می‌آمد و سرمایه‌گذاری صورت می‌گرفت . سرمایه‌گذاری متعاقبش صورت نگرفته است.

فارس: در دولت آقای روحانی چرا  این اتفاق نیفتاد؟

امام: اصلاً در دولت آقای روحانی مگر منابعی به آن تزریق شد؟ مگر ما با تحریم‌ها مواجه نبودیم؟

فارس: چطور دولت فعلی رئیسی در یک سال بیش از 10 نیروگاه ساخت؟

امام: ۱۰ تا نیروگاه مگر می‌شود؟ امروز شروع بکنید و یک سال دیگر بهره‌برداری کنید؟ اگر ۱۰ تا نیروگاه هم ساخته شده باشد، طرح‌هایی است که از قبل استارت خورده است و در دوره ایشان بهره‌برداری می‌شود.

فارس: بهره برداری نبوده است، ساخته شده است.

امام: یا شما دوره ساخت را نمی‌دانید یا نیروگاه را نمی‌شناسید.

فارس: این اعلام رسمی وزارت خانه نیرو است و خود وزیر هم اعلام کرده است.

امام: وزیر بگوید مگر چیزی که وزیر گفت صدردصد درست است؟ الان شما می‌خواهید از اینجا راه بیفتید و به اهواز بروید خب این زمان می‌برد. اینگونه نیست که شما از اینجا راه بیفتید و به کوچه پایینی بروید. دوره ساخت نیروگاه به هر حال یک تعریفی دارد.

فارس: شما بفرمایید دوره ساخت نیروگاه چقدر است؟

امام: بستگی به توان نیروگاهی است که بنا است ساخته شود. نیروگاه‌های بزرگ ما امکان ندارد زیر دو سال باشد که شما بگویید در یک سال ایشان ۱۰ تا نیروگاه افتتاح کردند. ببینید وارد این بخش‌ها بشویم من حرفم را می‌زنم و شما هم نمی‌روید این‌ها را پخش کنید. ببینید این یکی که تنها نیست. نیروگاه که تنها نیست. مثلاً آقای رئیسی امروز می‌رود افتتاح راه آهن تهران-شمال را انجام می‌دهد. مگر راه آهن امری است که به این سادگی بشود امروز تصمیم بگیرید؟ این مسیر را باید نقشه برداری بکنید، تملکش را انجام بدهید، زیرساخت‌هایش را آماده بکنید، قراردادهایش را ببندید. الان مشکل کشور در واقع نقدینگی است. این نقدینگی، این افزایش چاپ پول، این افزایش تورم علتش این است که درآمدهای ما کاهش پیدا کرده است. علتش این است که الان ما اعلام می‌کنیم که از یک طرف نفت می‌فروشیم ولی ما واقعیت را باید به مردم بگوییم که نفت می‌فروشیم چقدر زیر قیمت می‌فروشیم؟ ما به مردم بگوییم که با توجه به این تحریمی که انجام شده است که اسمش را می‌گذاریم دور زدن و می‌گوییم خیلی هم موفق بودیم پولش را نمی‌توانیم وارد کنیم و یک هزینه دیگر به این صورت هم بابتش می‌دهیم؟

فارس: آمار شما چه میگوید؟ چقدر نفت را کمتر میفروشیم؟
پخش زنده تلویزیونی آزمون نظام مهندسی

امام: شما دارید یک بحثی را پیش می برید، اگر می‌خواهید بحث آماری بکنید، این‌ها بحث‌های کلی است و در جامعه هم همه اطلاع دارند. اینکه امروز ما  نفت را زیر قیمت جهانی، حداقل ۴۰ درصد زیر قیمت داریم به چین می‌دهیم آیا موفقیت است!

فارس: در دوره آقای روحانی هم نفت را به همین میزان نفت را زیر قیمت میفروختیم؟

امام: ببینید کمتر از این 40 درصد بود. ما هرچه جلوتر برویم، هرچه با فشار و محدودیت‌های بیشتری مواجه بشویم این متوجه کشور است. اگر ما در سیاست‌هایمان تجدید نظر نکنیم؛ امروز آقای روحانی باشد، فردا آقای رئیسی باشد و پس فردا دیگری باشد گریبان همه را می‌گیرد. اینگونه نیست که فکر کنیم یک کسی می‌تواند بگوید من در قبال این‌ها مسئول نیستم. ببینید بحث اختیار و مسئولیت است. آقای روحانی یک حدی از اختیار را داشته است ولی نسبت به کل دولت مسئول است. امروز آقای رئیسی مسئول است ولی از نظر من اختیار ندارد، مثال واضحش را هم بخواهم بزنم در انتخاب وزرایش من احساس می‌کنم که ایشان حتی در انتخاب وزرایشان اختیارات لازم را نداشتند. آقای بذرپاش را به صورت نمونه عرض می‌کنم. آقای رئیسی مگر اعلام نکردند سالانه یک میلیون مسکن میسازند ولی در برنامه‌شان نبوده است. آقای بذرپاش در مجلس می‌گوید من اصلاً اعتقادی به این برنامه ندارم. اصلاً این نشدنی است. آقای رئیسی ایشان را معرفی کرده است ولی برخلاف رئیس جمهور قبل از اینکه رای اعتماد بگیرد، در مجلس صحبت می‌کند. خب اگر آقای رئیسی اختیار داشت همانجا نامه‌اش را پس می‌گرفت و می‌گفت آقا ببخشید دولت برنامه دارد. تو قرار است که در راستای سیاست‌های دولت برنامه بدهی و دفاع کنی و از مجلس رای اعتماد بگیری.

فارس: البته نکته‌ای که آقای بذرپاش گفتند ناظر به این نبود که این سیاست را قبول ندارد یا اصلاً اجرا نمی‌کند. نکته‌شان به این بود که یک شرایطی باید لحاظ بشود و آقای بذرپاش پیگیر آن شرایط در مجلس بودند. نگفتند که قبول ندارم.

امام: قبول ندارند که گفتند امکان ندارد و اجرایی نیست، اینکه شرایطش وجود ندارد، اینکه منابعش وجود ندارد، اینکه این فرصتی که ما باید برای ساخت سالانه یک میلیون مسکن داشته باشیم الان در اختیار دولت نیست. اینکه آقای بذرپاش آمده اعلام کرده است؛ من نمی‌گویم آقای بذرپاش بیخود کرده است یا اطلاع نداشته است اتفاقاً از سر اطلاع است ولی می‌خواهم بگویم بر خلاف نظر رئیس جمهور بوده است. مگر وزرا قرار است مستقل برای خودشان تصمیم بگیرند مگر نباید از یک سیاست واحد تبعیت بکنند؟

فارس: طبق آمار هایی که وزارت راه منتشر کرده است در این دو سال دولت سیزدهم بخش قابل توجهی در کشور مسکن ساخته شده است، شما این عملکرد را قبول ندارید؟

امام: امکانش نیست، ساخته نشده است. الان سال دوم است و باید ۲ میلیون مسکن ساخته می‌شد. من اصلاً نه می‌خواهم علیه آقای بذرپاش حرف بزنم و نه شما می‌خواهید دفاع بکنید، اتفاقاً شما آمار بدهید ببینم الان ۲ میلیون مسکن ساخته شده است؟ بحثم آن نیست. بحثم این فشار‌هایی است که روی کشور هست. این کمبود منابع است. ببینید از یک طرف مسکن را میگویم، از یک طرف راجع به هواپیمایی صحبت کنیم. مگر در هواپیمایی ما الان به اندازه کافی هواپیما داریم و پروازهایمان انجام می‌شود؟ همین امسال دوستانی که می‌خواهند برای عتبات و اربعین بروند ۸ میلیون بلیط رفت و برگشت گرفتند؛ امروز برای حمل و نقل زائرین برای اربعین ما رفتیم اتوبوس از ترکیه اجاره کردیم به خاطر چه؟

فارس: ما که از اجاره اتوبوس های ترکیه ای اطلاعی نداریم.

امام: می‌دانم که شما می‌دانید ولی باید بگویید نمی‌دانم. این یک چیز پنهانی نیست( با خنده). فردا وقتی اتوبوس از ترکیه آمد من هم سوارش شدم یا شما سوارش شدید و رفتید مشخص می‌شود. عرض من چیز دیگری است، عرض من این است که اتفاقاً بد است؛ نه اینکه اتوبوس برای زائر بگیریم بد است، بدش این است که ما چرا باید به اینجا برسیم که از خودمان نداشته باشیم. نکته‌اش این است من می‌گویم که این کشور چرا باید به این روز و به این ضعف بیفتد. عرض من این است. من اصلاً دنبال زدن دولت نیستم. دنبال تخطئه کاری نیستم. این مشکلات متوجه همه است. اگر همه این مشکل را درک کردیم، دست به دست هم دادیم و مشکل را رفع کردیم و درصدد رفع این مشکل و تامین نیازهای مردم گامی برداشتیم که می‌توانیم برداریم ولی اگر نکردیم خیانت کردیم.

فارس: این دلسوزی واقعاً قابل تحسین است، مشکل کشور مشکل همه ما است. اصرار هم به این داریم که این مشکل را همه مشکل کشور بدانند. این مثال اتوبوس خیلی واضح است. در همین تهران آقای چمران چندین بار اعلام کرد که ما ۶ هزار اتوبوس تحویل شورای شهر اصلاحات دادیم، ۲هزار اتوبوس به ما برگرداندند و ۴هزار تا کمتر! و الان شهرداری تلاش می‌کند تا این دو سه هزار کمبود را جبران کند. امروز هم که شما دارید در مورد بحث اتوبوس‌ها صحبت می‌کنید، مثال تهران را یک نمونه کوچک است. یک بخش جدی از کمبود اتوبوس‌ها نه تنها به خاطر این است که در دوره اصلاحات در شورای شهری که در اختیارشان بود اتوبوسی اضافه نکردند بلکه ۴۰۰۰ تا هم کمتر تحویل دادند.

امام: اصلاً اینگونه نیست.

فارس: آقای محسن‌هاشمی این مطلب را تایید کرده است.

امام: اولاً که این در جواب من نیست. اتوبوس بین شهری را نمی‌برند برای بیرون از شهر استفاده کنند. اگر آن اتوبوسی که مد نظر شماست.

فارس: مثال بود از تهران که کل کشور هم به همین نحو بوده است.

امام: مثالی که دارید می‌زنید به من هم حق بدهید که من هم یک ذره متوجه بشوم. الان اتوبوس شرکت واحد را راه می‌اندازند مسافر ببرد یک کشور دیگر؟آقای چمران یا آقای زاکانی باید بیایند و دو نفر هم از آن طرف بیایند بنشینند و همین بحث را بگویند و پاسخ بدهند.

دولت به شهرداری اتوبوس نداده و گفته منابع ندارم. شهرداری خودش چه کار کرده است؟ من حتماً یک اطلاعاتی دارم که بنده الان وارد آن اطلاعات نمی شوم چون در مقام دفاع از شهرداری و شورای شهر که نیستم، آنها خودشان باید بیایند با آمار و اطلاعات و عملکردشان بگویند این حرف‌هایی که آقای چمران گفته، درست است یا غلط است.

روایت آقای قوچانی ساخته و پرداخته ذهن خودشان است

فارس: اگر اجازه بدهید وارد این بحث اخیر جبهه اصلاحات بشویم. شما الان سخنگوی جبهه اصلاحات هستید. در دوره جدید این جبهه یک انتقادی که مطرح است عدم اطلاع رسانی مناسب از جلسات و تصمیمات این جبهه است. حتی بعضا مطرح شده که در جلسات گفته شده که کسی نباید مصاحبه کند و ... به هر حال با این اوصاف آقای قوچانی از جلسه انتخاب هیئت رئیسه جبهه اصلاحات روایتی را در نشریه خودشان مطرح کردند. روایتی که بعضاً نشان می‌داد که ظاهرا یک اختلافی در همان جلسه شکل گرفت. روایت جلسه چه بود و هیئت رئیسه چگونه انتخاب شدند؟ اصل آن اختلافی که آقای قوچانی مطرح کردند را تایید می‌کنید؟

امام: عرضم به حضورتان که قطعاً آن روایتی که آقای قوچانی در نشریه‌شان نوشتند و منتشر کردند ساخته و پرداخته ذهن خودشان است، توهمات خود آقای قوچانی است و خود آقای قوچانی باید جواب بدهد. اگر از من سوال می‌کنید من روایتش را خدمت شما عرض می‌کنم. بحث گله هم که فرمودید من عرض میکنم. راجع به تصمیمات جبهه و تصمیماتی که در جبهه گرفته می‌شود، طبق آیین نامه خود جبهه توسط سخنگو و رئیس جبهه به آنها اعلام می‌شود. اینکه ما منع کرده باشیم اعضای جبهه مصاحبه‌ای نداشته باشند اصلاً یک همچین منعی برای اعضای جبهه (نیست) همه مستقل هستند، نظر دارند، نماینده احزاب هستند در حوزه‌های مختلف ولی در ارتباط با تصمیماتی که به جبهه برمی‌گردد در آیین نامه تعریف شده است.

آذر منصوری گزینه سوم ریاست بر جبهه اصلاحات!

اتفاقی هم که در انتخاب دوره جدید هیئت رئیسه افتاد بر می‌گردد به ماه‌های پایانی دوره گذشته. آقای مهندس نبوی که یک شخصیت ارزشمند و با تجربه و مورد احترام است که من فکر می‌کنم نه فقط اصلاح طلبان خیلی از آحاد دیگر از جامعه هم ایشان را به عنوان یک نیروی ارزشمند و محترم قبول دارند و آن موقعی هم که آقای نبوی از ایشان دعوت شد، حاضر به پذیرش نبودند و با اصرار اعضا این مسئولیت را پذیرفتند.

فارس: یک روایتی را آقای کرباسچی در مورد آقای نبوی گفتند که ایشان به نوعی از سازوکار فعلی ناراضی بوده و قهر کرده است!

امام: آقای مهندس نبوی در ماه‌های پایانی اتمام دوره گذشته، خودشان رسماً اعلام کردند که با توجه به شرایط سنی و وضعیت جسمی من برایl مقدور نیست که مسئولیت جبهه را ادامه بدهم و این را در دوره قبل اعلام کردند و در این دوره هم در ابتدای دوره به صراحت گفتند که با توجه به این شرایط، من نمی‌توانم این مسئولیت را ادامه بدهم ولی هرچه از دستم ساخته باشد و هر توانی داشته باشم حتماً ارائه می‌کنم و حتماً در جبهه هم حضور پیدا می‌کنم و ایشان عضو جبهه است و در جلسات جبهه کماکان ادامه مسئولیت می‌کند.

خب در کاندیداهایی که توسط دوستان پیشنهاد شدند، یکی از افراد سرکار خانم مولاوردی بودند که سرکار خانم مولاوردی با توجه به اصرار خیلی از دوستان و صحبت‌هایی که با ایشان شد ایشان حاضر به پذیرش نشدند و نهایتا پیشنهاد سرکار خانم منصوری شد که خانم منصوری همین طور نبوده است که یک دفعه مجموعه با یک اسم ناشناخته مواجه شود. خانم منصوری سوابقش مشخص است، فعالیت‌هایش در معرض جامعه و هم جریان اصلاحات بوده است، دبیر کل یکی از احزاب خوب و فعال جبهه اصلاحات یعنی حزب اتحاد هستند، سابقه فعالیت قبل از اتحاد هم داشتند.

خانم منصوری هم حاضر به پذیرش نبود و کلی دوستان با ایشان صحبت کردند و ایشان متقاعد شدند و در معرض رای قرار گرفتند. وقتی در معرض رای قرار گرفتند فکر می‌کنم که حداقل ۸۰ درصد اعضای جبهه به ایشان رای دادند. اینکه شما بفرمایید که دوستانی در واقع نظر نداشتند، خب نظر نداشتم ولی آن چیزی که برآیند یک تصمیم در جبهه هست آراء اکثریت است. اکثریت آرای جبهه نظرشان سرکار خانم منصوری بوده است و کس دیگری هم به رقابت با ایشان نپرداخت و روایتی که در واقع شما می‌فرمایید اگر خلاف این هست بفرمایید چیست تا من آن را به شما پاسخ بدهم یا آقای قوچانی نکته‌ای گفته است به خودش برمی‌گردد که این روایت را از کجا خلق کرده است، من نباید پاسخ بدهم قوچانی که این روایت را نقل می‌کند باید پاسخ بدهد ولی آنچه که من اطلاع دارم روایت آقای قوچانی را تکذیب می‌کنم.

فارس: آن روایت قهر آقای بهزاد نبوی که آقای کرباسچی مصاحبه کردند چطور؟ آقای کرباسچی گفتند که در جبهه اصلاحات اتفاقاتی افتاد که آقای بهزاد نبوی قهر کردند و با همان فضای اینکه من پیر شدم و این‌ها خواستند که موضوع را پیش ببرند!

امام: آقای نبوی رئیس کمیته 9 نفره ای بودند که باید 15 نفر حقیقی را انتخاب میکردند. روایت آقای کرباسچی هم در واقع تکلیفش روشن است و در ادامه ایشان عضو جبهه هستند و در ادامه ایشان در جبهه حضور دارند و در جلساتشان شرکت می‌کنند. چطور می‌شود آقای نبوی قهر کرده باشد و خودش مجدد بیاید مسئولیت کمیته انتخاب اعضای اشخاص حقیقی را عهده‌دار شود و عضو جبهه شود و حتی در جبهه به خانم منصوری رای بدهد و این را رسماً اعلام بکند؟

فارس: آقای امام چرا در جبهه اصلاحات کسی غیر از خانم منصوری در انتخابات حضور نداشت؟

امام: اینقدر مشکلات در کشور هست که ما دنبال این نباشیم که خودمان با خودمان رقابت بکنیم. شما توصیه می‌کنید که برای ایجاد اختلاف بیشتر می‌رفتیم به سمت اینکه چند تا گزینه دیگر هم می‌آوردیم که در واقع دیگرانی که دنبال بهره‌برداری هستند یک آش دیگری برای ما بپزند؟

اختیار یک مجموعه‌ای است دوست دارد این همه احزاب، این همه موسسات، یک کسی را می‌آیند انتخاب می‌کنند این حق انتخاب را به آنها داده اند. آیا شرط گذاشتند که حتماً باید دو نفر، سه نفر، ۵ نفر کاندیدا بشوند و در آن رای گیری صورت بگیرد؟

اولویت اول ریاست بر جبهه اصلاحات خانم مولاوردی بود

فارس: پس اولویت اولتان خانم ملاوردی بود؟

امام: ما اولویت اولمان خانم ملاوردی بود که نپذیرفت. آقای نبوی هم در دوره خودشان تک گزینه‌ای بودند. این چیز جدید نیست.

فارس: درست است که آقای خاتمی خانم ملاوردی مطرح کردند؟

امام: نه آقای خاتمی از ابتدا هم گفته است هر چیزی که جبهه به جمع‌بندی برسد من قبول دارم و آقای خاتمی هیچ مخالفتی تا الان با تصمیمات جبهه نداشته است ولی یک عده‌ای دنبال جوسازی هستند که بگویند تصمیمات جبهه توسط آقای خاتمی دیکته می‌شود. پیشنهاداتی است که آقای خاتمی به جبهه می‌دهد. حزب اتحاد اگر قرار بود فارغ از ساز و کار جبهه تصمیم بگیرد باید برود برای خودش تصمیم بگیرد. حزب اتحاد هم مانند سایر احزاب پذیرفته است یک کار جمعی بکند و در یک جمعی قرار گرفته است.

فارس: ظاهرا گلایه جریان کارگزاران این است که سایه جریان اتحاد در جبهه اصلاحات بیشتر از دیگر احزاب اصلاح طلب شده است!

امام: در واقع شاید یک نظرات و پیشنهاداتی کارگزاران یا حزب اتحاد داشته باشد اما به نظرم می ‌رسد که این گلایه‌، بحثی است که بیشتر از بیرون به آن دامن زده می‌شود و با هدف اینکه اختلاف ایجاد شود و به اختلاف را دامن بزنند. کارگزاران هم در واقع بعد از رای گیری خانم منصوری به عنوان ریاست جبهه کماکان عضو جبهه است و در جلسات جبهه شرکت می ‌کند.

فارس: آنها گزینه پیشنهادی نداشتند؟

امام: هیچ گزینه پیشنهادی ارائه نشد. در جلسه‌ای که رای گیری شد به جز خانم منصوری هیچ گزینه دیگری توسط هیچ شخص یا حزب دیگری معرفی نشد.

فارس: ساز و کار پیشنهاد ریاست جبهه از سوی اشخاص یا گروه ها چگونه است؟

امام: ساز و کار پیشنهاد در واقع بحث شناختی است که از افراد وجود دارد. دوستانی که در واقع در مجموعه فعال هستند هر کس به زعم خودش می‌آید و پیشنهادی را می‌دهد بعد هم آن پیشنهاد اگر زمینه پذیرشش فراهم شود در معرض رای قرار می‌گیرد. خیلی از دوستان احساس می‌کردند آقای مهندس نبوی باید ادامه بدهند و هر چه تلاش کردند آقای نبوی نپذیرفتند و سعی می‌کنند یک عده‌ای حرف‌هایی را بزنند که مثلاً یک جریانی درون جبهه به دنبال حذف آقای نبوی بوده است که این واقعاً کذب است و خیلی کار بی‌انصافی است که دارد صورت می‌گیرد و اساساً این بحث مطلقا نبوده است. اگر آقای نبوی می‌پذیرفت تمام جبهه اتفاق نظر داشتند روی ایشان، مجدد هم اتفاق نظر داشتند.

فارس: با توجه به مباحثی که مطرح کردید بخشی از مشکلات کشور را می‌شود از طریق انتخابات و آراء مردم به ثمررساند و آن انتخابی که مردم دارند به نتیجه برسد. فکر نمیکنید نظر جبهه اصلاحات مبنی بر اینکه «نظری نداریم راجع به انتخابات» با آن فضایی که شما دغدغه دارید نسبت به مسائل کشور و مشکلات کشور هم خوانی ندارد؟

امام: اگر مغایرت پیدا می‌کرد ما حتماً اعلام نمی‌کردیم چون ما اعتقادمان این است که این انتخاباتی که به لحاظ شکلی و به اسم انتخابات دارد برگزار می‌شود واقعی نیست.

فارس: از چه لحاظ؟

امام: انتخابات موقعی است که همه آحاد مردم در آن حضور داشته باشند، تمام سلایق و جریان‌های سیاسی بتوانند آزادانه در آن حضور داشته باشند و مردم بتوانند آن سلیقه مورد نظر خودشان را انتخاب بکنند. این نکته‌ای که ما عرض کردیم به خاطر این بود که واقعاً شرایطی که پیش روی ما هست با انتخاب واقعی که گفته می‌شود باید آزاد باشد، رقابتی باشد، سالم باشد و زمینه‌های حضور حداکثری در آن فراهم شود فاصله خیلی زیادی دارد و هر چه ما جلوتر آمدیم این فاصله بیشتر شد و فاصله آن کاملاً مشهود است. آمار شرکت کنندگان ما حداقل دو انتخابات گذشته خیلی خیلی روشن است. این فاصله فاصله‌ای نیست که بخواهیم آن را کتمان بکنیم.

ببینید در دوره‌های گذشته می‌گفتند شورای نگهبان زمان بررسی لازم برای احراز صلاحیت‌ها را ندارد، در صورتی که در دهه ۷۰ و در اواخر دهه ۷۰ بحث تایید صلاحیت و رد صلاحیت موضوعیت داشت که خب مورد اصرار مجلس بود و مجلس این را به مجمع تشخیص مصلحت فرستاد چون شورای نگهبان برگرداند، مجلس اصرار کرد و رفت در مجمع تشخیص مصلحت. خب مجمع هم در واقع بحث احراز را نپذیرفت و گفتند صلاحیت‌ها باید بررسی شود یا کسی صلاحیت دارد یا کسی صلاحیت ندارد و طبق قانون هم مراجعی که باید از آن استعلام شود و تایید بکنند اگر چنانچه فردی فاقد صلاحیت باشد، آن هم به حکم دادگاه یعنی یک جرمی مرتکب شده باشد و مجازاتی برای آن در نظر گرفته باشند که نتواند در معرض رای و کاندیدای مجلس، ریاست جمهوری و عرصه‌های دیگر بشود، رد شود ولی شورای نگهبان بنا به برداشت خودش و تفسیری که از قانون اساسی می‌کند و با مستمسک قرار دادن بحث نظارت استصوابی که من فکر می‌کنم نظارت استصوابی موضوعیت را از انتخابات گرفته است میگفتند ما زمان لازم نداریم.

خب در این اصلاح جدید قانون که تمام آن رویه‌های غلط گذشته تبدیل به قانون شده است، امروز زمان دارند پس چرا دوباره تاکید بر احراز صلاحیت می‌کنند؟ یعنی چه احراز صلاحیت؟ شما بیایید ۴ مرجع را بگذارید و استعلام بگیرید، بعد بیایید سازمان اطلاعات سپاه را هم اضافه بکنید یعنی در یک موضوع امنیتی، دو سازمان امنیتی که حداقل باید این دو تا با یکدیگر هماهنگ باشند و در کنارش هم هیئت‌های نظارت را بگذارید و در ادامه می‌شود شورای نگهبان!

بعد از آن هم دوباره اعلام بکنید که شورای نگهبان بایستی احراز بکند یعنی چه؟ یعنی ۸۰ میلیون جمعیت ایران صلاحیت ندارند، این قوانین و این مراجع هم که ما طبق قانون تعریف کردیم، این‌ها را هم باید کنار بگذاریم و شورای نگهبان باید تشخیص بدهد که فرد صلاحیت دارد احراز بکند و تازه اگر احراز کرد و در معرض رای مردم هم قرار گرفت، انتخابات هم تایید شد، شورای نگهبان دوباره یک حق وتویی پیدا بکند که قبل از بررسی اعتبارنامه آن شخص بتواند رد صلاحیتش بکند. اینکه انتخابات نیست. به نظرم اگر این را اسمش را انتخابات گذاشتیم از نظر من فکر می‌کنم باید همین دوره را هم تمدید کنند و این همه هزینه هم به کشور تحمیل نکنند چون این اسمش انتخابات نیست.

فارس: الان دو سه تا نکته وجود دارد. یکی اینکه جریان اصلاحات اتفاقا چندین انتخابات را با همین سازوکار طی کرده است و شرکت کرده و گاهی اوقات شکست خورده است و گاهی اوقات کل لیستش پیروز شده است. دولت‌هایی که ازشان حمایت کردند با همین سازوکار انتخابات روی کار آمدند و همین سیستم همیشه بوده است. این یک تناقضی دارد، نمی شود بگوییم که ما در یک دوره‌ای می‌پذیریم و در یک دوره‌ای نمی پذیریم، یک دوره خوب است و یک دوره بد است. این سیستم همیشه بوده است. کما اینکه بخشی از جریان اصلاحات باز هم حتما در این انتخابات شرکت می‌ کنند. مورد دوم اینکه اضافه شدن یکی از دستگاه‌های نظارتی...

امام: باید شرکت می کنند یعنی چه؟

فارس: نه می‌گویم قاعدتا شرکت می‌کند.

امام: اگر لیست نداشت؟ اگر کاندیدا نداشت چکار باید بکند؟

فارس: تحلیلی اگر نگاه کنیم کاندیدا خواهند داشت

امام: اشخاص را نمی گویم، جبهه اصلاحات را دارم عرض میکنم. مگر اینکه شما تصمیم بگیرید، الزام بکنید که مثلا اگر کاندیدا هم نداشته باشید، اگر زمین هم در اختیارتان نیست، داور هم بی‌نظر است، شما موظف هستید بیایید لیست بدهید از مقابل هم دفاع بکنید والا برانداز می‌شوید و اعلام می‌شوید تحریمی.

جریان اصلاحات هیچ ترسی از انتخابات ندارد

فارس: آن را هم می‌شود صحبت کرد. من نکته‌ام این است اولاً شما با همین ساز کار انتخاب، سالیان سال در قدرت بودید و رای آورده‌اید و یا شکست خوردید.  مورد دوم اینکه شما می‌گویید اضافه شدن دو دستگاه دیگر. اولاً شورای نگهبان خودش یک تجربه ۴۰ ساله در این موضوع دارد یعنی یک نهادی که ۴۰ سال ساز و کار انتخابات دستش بوده است، حتماً کارشناسانش و تیمش یک تجربه‌ای دارند و این زیستی که در حوزه صلاحیت‌ها داشتند، آنها را به یک صلاحیتی از لحاظ علمی و تجربی رسانده است. مورد سوم این است که خیلی از فعالان سیاسی به این موضوع تن دادند و نگران این هم نیستند. در جریان اصلاحات واقعاً چه ترسی وجود دارد که وقتی بحث از نظارت دقیق‌تر می‌شود پس می‌زنند؟

امام: جریان اصلاحات هیچ ترسی ندارد، اتفاقاً جریان مقابل ترس دارد که اصلاح طلب‌ها وارد صحنه شوند. این اختیار بی حد و حصری که به شورای نگهبان دادند و در نهایت حق وتویی که به شورای نگهبان دادند اساساً هیچ حقی برای کسی باقی نگذاشته است. در مجلس ششم چه اتفاقی افتاد؟

فارس: یعنی شما با اصل آن حساب و کتاب مشکل ندارید؟

امام: ببینید من عرضم این است مگر قانون نگذاشتید؟ الان می‌خواهید صلاحیت امنیتی جواد امام بررسی شود. چه کسی باید نظر بدهد؟

فارس: دستگاه‌های اطلاعاتی.

امام: دستگاه‌های اطلاعاتی، خدا پدرت را بیامرزد ولی در یک موضوع، رقابت چرا گذاشتید؟ اگر نکته‌ای هست یک موقعی تعریف می‌کردید می‌گفتید مثلاً در حوزه سیاست داخلی این آقا، در حوزه سیاست خارجی این شخص، در فلان حوزه فلان موضوع. ببینید عرضم این است نکته‌ای که شما گذاشتید می‌گویید که طبق قانون باید استعلام گرفته شود. وقتی طبق قانون استعلام گرفته شود و اگر طرف در واقع جرمی مرتکب نشده است این عدم احراز یعنی چه؟

 ببینید این که شما می‌فرمایید که اصلاح طلب‌ها در انتخابات شرکت کردند، در مجلس ششم ۷۰۰ هزار رای در تهران باطل شد تا یک کاندیدا بیاید بیرون و یک کاندیدا برود داخل. لیست که مشخص بود. مگر نمی گویند لیستی رای آوردند؟ اگر لیستی رای آوردند آن یک نفر از کجا وارد شده است و عضو هیئت نظارت در تهران در همان دوره به خاطر این اقدام استعفا داد. شاید راضی نباشد من الان اسمش را بیاورم، اگر خواستید بعد از مصاحبه خدمت شما هستم و اسمش را هم به شما می‌گویم. در مجلس هفتم بیش از ۱۳۰ نماینده مجلس رد صلاحیت شد به خاطر اینکه بر حسب وظیفه‌اش، بر حسب دلسوزی و نگرانی‌اش یک پیشنهادی را محترمانه خدمت رهبری ارائه داده بود.

فارس: در این مجلس هم ممکن است بعضی نماینده ها رد صلاحیت بشوند.

امام: نه به این عنوان، به این عنوان که این نامه را نوشتند. ببینید به نظر من اگر امروز مشکلاتی حادث شده است به این دلیل است که آن زمان توجه نشد و امروز دنبالش افتادیم. در دولت آقای روحانی برجام حرام می‌شود، مذاکره حرام می‌شود و می‌گویند‌ای آنکه مذاکره شعارت، استخر فرح در انتظارت، آنهایی که آن جلو می‌ایستادند و شعار می‌دادند مگر الان نمی‌خواهیم مذاکره کنیم؟ پس کجا هستند؟ رسماً می‌گویند آقای‌هاشمی را در استخر ما کشتیم. معنی حرفشان این می‌شود. بعد اگر این را اصلاح طلبان گفته بودند به عنوان اقدام علیه امنیت ملی می‌گرفتندشان!

فارس: شعار کف خیابان را به عنوان ملاک یک گروه رسمی سیاسی قرار می دهید؟

امام: شعار کف خیابان نیست، شعار روحانیت معظم سازماندهی شده در قم است که چهره‌هایشان هنوز هستند. آن کسی که در کف خیابان آمد و مطالبه داشت ما زدیم پدر پدر سوخته‌اش را درآوردیم. آقا اینگونه بحث نکنید. ببینید یک موقعی شما در مقام سوال هستید یک موقع در مقام دفاع قرار گرفتید و دارید با من بحث می‌کنید. چرا؟ چون شما خبرگزاری فارس، یک بنگاه خبری، حرفه‌ای ولی متعلق به یک جریان نظامی هستید. این را قبول ندارید؟  شما اگر می‌گویید انتخابات، انتخابات باید شرایط برابر داشته باشد. کدام اصولگرا با نقد و اعتراضی که داشتند، بهشان گفتند اقدام علیه امنیت ملی؟ الان بنده اگر بیایم یک جایی در یک رسانه‌ای بحثی بکنم فردا صبح تمام پرونده‌های اقدام علیه امنیت ملی، تبلیغ علیه نظام، برای ما درست می شود!

هرچه ما نقد سیاسی کنیم می شویم ضد انقلاب!

یعنی هرچه ما نقد سیاسی کنیم می شویم ضد انقلاب! اصلاً یک جاهایی اصولگراها تندتر از ما گفتند ولی آنها قاعده‌شان این است. کجا آقای شریعتمدار کیهان که کل سیاست خارجی را زیر سوال می‌برد، کلی بحث‌هایی که امروز راجع به موشک می‌گوید، امروز دبی را تهدید می‌کند، عربستان را تهدید می‌کند کدام پرونده تبلیغ علیه نظام یا اقدام علیه امنیت ملی برایش تشکیل شده است؟ یک خبرگزاری در اختیار اصلاح طلب‌ها بگذارید که حداقل اصلاح طلب‌ها یک بخش خبری مستقل داشته باشند.

فارس: آقای دکتر تمام این اتفاقات در این برهه کوتاه افتاد یعنی از قبل نبود که الان جبهه اصلاحات به عدم شرکت در انتخابات رسیده است؟

امام: نه ما همه جوره جلو آمدیم ولی هرچه تلاش کردیم روز به روز کار بدتر شد و فضا بسته‌تر شد. یکی همین اصلاح قانون انتخابات جدید است. ببینید قانون انتخابات جدید آمده است از یک طرف در آن پیش ثبت نام را مطرح کرده است که اصلاً پیش ثبت نام نیست، این هم فریب است. مگر اگر شما اینجا ثبت نام نکنید بعد می‌توانید ثبت نام بکنید؟

فارس: حالا این مگر ترس دارد که پیش ثبت نام انجام شود؟

امام: ما ترس نداریم، شما ترس دارید این همه شرایط فراهم کردید که ما نیاییم. ما برای چه بترسیم؟ از چه بترسیم؟

فارس: خب یک قاعده گذاشتند که روند داشته باشد.

امام: من می‌گویم چرا گفتید پیش ثبت نام؟ باید می‌گفتید ثبت نام از این طریق شروع میشود. چرا گفتید پیش ثبت نام؟

فارس: گفتند به خاطر اینکه زمان بیشتری داشته باشند، همان گلایه‌ای که شما داشتید.

امام: آن را که دیدید، احراز را هم قانونی کردید، ضمن اینکه یک حق وتو هم داده‌اید. همه این‌ها را هم گذاشتید که اگر از یک جایی از یک روزنه‌ای یک کسی در رفت دوباره شورای نگهبان بتواند او را بگیرد و حذف کند.

فارس: این چهارچوب از قدیم بوده است. قانون اساسی کشور بوده است.

امام: اصلاً این قوانین با روح قانون اساسی در تضاد است.

فارس: بالاخره یک قانونی بوده است از طی سال‌های گذشته و طبق چهارچوبی که این سال ها بوده دوستان شما هم شرکت کرده اند.

امام: در کدام قانون احراز صلاحیت بوده است؟

فارس: یک چارچوبی از سال‌های پیش، از ابتدای انقلاب، حتی آن دوره‌ای که امام بودند شورای نگهبان را مکلف کردند برای این ماجرای تایید صلاحیت‌ها و همیشه هم بوده است.

امام: نسبت به امام ندهید حالا که اینگونه شد من صریح به شما عرض می‌کنم، در دوره خود امام نظارت بر انتخابات خبرگان ابتدائاً بر عهده شورای نگهبان نبود و بعد آن مجلس اولشان که تشکیل شد بعد از آن خود خبرگان اختیار را به شورای نگهبان دادند یعنی این شورای نگهبان از همان زمانی که امام بود این فضا و این چهارچوب نظارتی برایش تعیین شد و حتی یک جاهایی امام صریحا کسانی که با شورای نگهبان مخالفتی داشتند با یک تندی مزاجی با آنها مواجه می‌شد.

اگر دنبال این هستید که من را از قطار انقلاب پیاده کنید اشتباه کردید

فارس: من نکته‌ام این است آن روند قانونی و این روند چهارچوب نظام سیاسی کشور از ابتدا با این شرایط شکل گرفته است؛ حالا با یک درصدی بالا و پایین و بالاخره طبیعی است که تغییراتی اتفاق بیفتد. سوال این است آیا جبهه اصلاحات بنا دارد در همین چهارچوب نظام سیاسی موجود جلو بیاید یا نه اصلاً می‌گوید ما این نظام سیاسی را قبول نداریم. چون بالاخره اگر شما انتخابات را قبول نکنید معنی اش این است که من از این به بعد این مجلس و این دولت و خروجی‌های این انتخابات را نمی‌پذیرم و با این چهارچوب اصلاً وارد این ماجرا نمی‌شوم مانند یک اپوزیسیون از خارج به ماجرا نگاه می‌کنم و در درون نمی‌خواهم فعالیت کنم. شما راهبردتان برای آینده نسبت به این ماجرا این است که کلاً این را قبول نمی‌کنم و از بیرون نگاه می‌کنم یا یک طراحی دارید این طراحی چیست؟

امام: اگر شمال دنبال این هستید که من را جلوی در ببری و از این قطار پایین بیندازید و من را مقابل نظام قرار بدهید، اشتباه کردید. بنده ۱۴ سالم بوده برای دفاع از این کشور، من هم عضو این جبهه هستم اگر خلاف آنچه که اصولم هست و اعتقادم هست، ببینم در این جبهه فعالیت نمی‌کنم. اصلاً اینگونه نیست. شما اصرار دارید می‌کنید که من را مقابل نظام قرار بدهید. من مقابل نظام نیستم. من مقابل این ساختار معیوب هستم.

جبهه اصلاحات هم مقابل نظام نیست

فارس: جبهه اصلاحات هم مقابل نظام نیست؟

امام: جبهه اصلاحات هم مقابل نظام نیست، مقابل این ساختار معیوب است. شما از امام اسم آوردید چون این جفای در حق امام است، من حتماً باید پاسخ بدهم. در دوره امام چیزی به عنوان نظارت استصوابی وجود خارجی نداشته است. در دوره امام شورای نگهبان تلاش کرد که همین نگاه را در دوره امام عملی بکند و امام اجازه نداد.

فارس:  یعنی در دوره امام کسی رد صلاحیت نشد؟

امام: رد صلاحیت با عدم احراز متفاوت است و اصلاً توسط شورای نگهبان نه. در دوره امام وظیفه بررسی صلاحیت در اختیار دستگاه‌های اجرایی بود. وزارت کشور اگر کسی را رد صلاحیت می‌کرد، او حق داشت برود در شورای نگهبان شکایت کند و او به عنوان ناظر بررسی می‌کرد اگر وزارت کشور تخلف کرده است و اشتباه کرده است نسبت به برگرداندن آن شخص اقدام می‌کرد. در دوره امام آقای استاد رضوی در تهران که نماینده تبریز بود، شورای نگهبان او را رد کرد. وزارت کشور زیر بار نرفت و این حق را به شورای نگهبان ندادند. شورای نگهبان نظارت استصوابی مطرح نبود. نظارت استصوابی بعد از رحلت امام برای انتخابات مجلس چهارم که هنوز هم قانون نشده بود، اعمال کرد و بیش از ۴۰ نماینده مجلس را رد صلاحیت کرد و بعد از آن تازه در مجلس چهارم این به قانون تبدیل شد.

کجا در دوره امام با نظارت استصوابی؟ بله نظارت شورای نگهبان برای خبرگان در اختیار خود خبرگان بود و خود خبرگان یک مصوبه‌ای را انجام داد که نظارت را به شورای نگهبان داد ولی امروز نتیجه‌اش چه شده است؟ نتیجه‌اش این شده است که شورای نگهبان برای یک شهری انتخاب می‌کند ۱۵ نفر می‌خواهیم، ۱۵ نفر هم هستند. خب ببخشید مردم دیگر چه حق انتخابی دارند؟ این چه حق انتخابی است که شما می‌گویید اسمش را می‌گذاریم انتخابات؟ اگر شما ۱۵ نفر می‌خواهید کدام رقابت است که در واقع در خبرگان یک استانی یک نفر عضو خبرگان می‌خواهد یک نفر هم شما انتخاب کردید؟ کافی است خودش به خودش رای بدهد. این چه رقابتی است؟ این چه انتخاباتی است چرا به امام نسبت می‌دهید؟ می‌شود بگویید؟ در همان اتفاقی که اتفاقاً شما مثال خوبی زدید. مجلس سوم را شورای نگهبان انتخاباتش را نگه داشت. دنبال این بود که باطل بکند. چرا؟ چون یک لیست یکپارچه رای آورده بود و مورد نظر شورای نگهبان نبود. امام اجازه نداد و گفت رای مردم است ولی در مجلس ششم ۷۰۰ هزار رای در تهران باطل شد. چرا با دوره امام مقایسه می‌کنید؟

فارس: پیشنهاد ابطال صندوق ها که در آن زمان از طرف جبهه اصلاحات بیشتر بوده است،  خود شما هم در سال ۸۸ بیشترین ناظر را داشتید و می خواستید کل انتخابات و آرا را ابطال کنید!

امام: سال ۸۸ من مسئول ستاد آقای مهندس موسوی و نماینده آقای موسوی در فرمانداری تهران بودم. از صبح انتخابات تا روز بعد در انتخابات حضور داشتم. یک صندوق، یک آمار، یک صورت جلسه فرم ۲۸ را نیاوردند که در آنجا امضا شود.

فارس: آقای خاتمی هم همین نظر را دارد؟

امام: دارید از من سوال می‌کنید من الان سخنگوی جبهه اصلاحات هستم نه آقای خاتمی. ببخشید اصلا اظهار نظر نمی‌خواهم بکنم که چه اتفاقی افتاده است ولی به عنوان یک شاهد عینی دارم خدمت شما عرض می‌کنم.

در سال 88  قطعا تخلف صورت گرفته است

فارس: می‌گویید نهایتاً تخلف که بوده است!

امام: قطعاً تخلف بوده است. ببینید این بحث را می‌خواهید باز بکنید اگر می‌خواهید بگویید چه اتفاقی افتاده است من مسئول ستاد یک کاندیدای قانونی بودم، انتخابات چه روزی بوده است؟ ۲۲ خرداد ۱۳۸۸. راهپیمایی شده بود؟ اغتشاش شده بود؟ نوزدهم حکم داده بودند که من را به عنوان اغتشاش بگیرند و دو روز بعد از انتخابات من را گرفتند.

من به عنوان یک شاهد عینی دارم با شما صحبت می‌کنم. من محکوم شدم به حکم یک سال زندان؛ دیوان عالی کشور حکم بنده را نقض گرفت. وقتی نقض گرفت و توقف زد، چه اتفاقی افتاد؟ نمیتواند کسی را نگهدارد. باید برود مجدد دادگاه و پرونده‌اش بررسی شود. نگه داشتن من می‌شود بازداشت غیرقانونی و هرکس این کار را بکند انفصال دائم از خدمات دولتی دارد و ادامه آن، ولی من را بدون حکم تا یک سال نگه داشتند ولی من در واقع نرفتم بگویم که این کار غیرقانونی است. فکر کردیم که کشور در یک چالشی افتاده است.

فارس: چه کسی و چه اقدامی کشور را به چالش انداخت؟

امام: ببخشید این ساخت پرداخت کل یک سناریو است که توسط رقیب انجام شده از ابتدا تا انتهایش. چرا امروز هم بعد از ۱۳ سال ۱۴ سال هنوز هم جامعه ما گروگان ۸۸ است و هنوز تعیین تکلیف نکردیم.

فارس: شما گفتید توقف و یک ذهنیت ایجاد کردید در بین مردم و جامعه.

امام: اصلاً من یک سوال فردی که دارم من می‌گویم چگونه هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است حکم بازداشت من را داده‌اند؟ من را یک سال زندان کردن با ۴ تا زن و بچه و این همه سابقه و عقبه من. من ضد انقلاب بودم؟ من اپوزیسیون بودم؟ من سلطنت طلب بودم؟ من طرفدار رضا پهلوی بودم؟ آقا این حرفا چیست می‌زنید قربانتان بروم.

فارس: اگر یک ظلم شخصی به شما شده است متفاوت است با ظلمی که به یک کشور و ملت با اتهام تقلب شده است؟

امام: به من نه، امثال من خیلی هستند. نظام را چه کسی تشکیل می‌دهد؟ مردم تشکیل می‌دهند. شما می‌گویید ظلم به مردم می‌شود، اشکالی ندارد. ظلم به مردم ظلم به نظام است.

فارس: مردم آمدند رای دادند و بعد اصلاحات آنگونه انتخابات را کشاند و به قهقرا برد؛ آنها ظلم نبود؟

امام: چه کسی شروع کرد؟ چه کسی در میدان ولیعصر استارتش را زد؟ چه کسی مردم را خس و خاشاک خطاب کرد؟ نخیر. روز شنبه این اتفاق افتاد.

فارس: 23 ام مگر راهپیمایی نبود؟

امام: نه این حرفی که شما می‌زنید بیست و پنجم است.

فارس: بیست و پنجم اوج تجمعات جریان شما بود.

امام: بعد از ظهر بیست و دوم به ستاد قیطریه ما حمله کردند.

فارس: از همان ستاد قیطریه مگر کلی ارتباطات بیرون نیامد؟

امام: ببینید اصلاً چنین چیزی نیست. اصلاً این حرف‌ها را نزنید، شوخی نکنید. بنده نماینده ستاد بودم. زنگ زدم به ستاد گفتند این گونه است. گفتم یک درخواست بنویسید. درخواست نوشتند آوردند و من دادم معاون دادستان زیر آن دستور داد. آقای طلا آمد به معاون دادستان گفت برای چه این را نوشتید؟ گفت آقا می‌گویند حمله کردند. گفت نباید می‌نوشتید. من به بچه‌ها گفتم که بیایید نامه را بگیرید و به آنجا ببرید و تحویل پلیس امنیت بدهید.

معاون پلیس امنیت با من تماس گرفت و گفت آقای امام خودی هستند، خیلی فشار نیاورید. آقای تاجرنیا مسئول پشتیبانی این ستاد صیانت از آرا بود. می‌رفت تغذیه مناطق را می‌داد. گفتند به عنوان اخلال در امر انتخابات آقای تاجر نیا را بگیرید. گفتم ایشان غذا توزیع می‌کند چه اخلالی در امر انتخابات؟ زنگ زدم به آقای تاجر نیا گفتم که آقای تاجرنیا از شما خواهش می‌کنم که برو خودت را به پلیس امنیت معرفی کن. رفت پلیس امنیت و پلیس امنیت گفت ممنون که شما نگذاشتید جو درست بشود و ایشان را برگرداندند. من تنگاتنگ سعی می‌کردم که موضوع را مدیریت بکنم، حتی در ایام تبلیغات و آن صفی که می‌خواستند بهره‌برداری کنند از صف ستادهای ما جدا باشد. نتیجه‌اش این شد که من شدم مقابل نظام؟ آقا بی‌انصافی نکنید. یک جایی اشتباه کردیم باید شهامت داشته باشیم و بپذیریم که اشتباه کردیم.

فارس: شما همچنان نظرتان بر تقلب است؟

امام: من قطعی قطعی قطعی می‌گویم که در انتخابات ۸۸ تخلف جدی صورت گرفته است. من اظهار نظر راجع به تهران می‌کنم. نظرسنجی‌هایی که انجام شد ما در تهران دست بالا را داشتیم. وقتی ما را گرفتند گفتند که بگو تقلب نشده است. گفتم به من چه ربطی دارد که بگویم تقلب نشده است؟

فارس: کشور 8 ماه درگیر آشوب شد و شما امروز می گویید تخلف شده بود؟

امام: آقا اجازه بدهید... شما خبرگزاری نیستید، دیدید به شما گفتم شما خبرگزاری نیستید. اگر نماینده خبرگزاری بودید اینگونه بحث نمی کردید بعد اینجا مگر مناظره است!

فارس: ما اول جلسه از شما اجازه گرفتیم که در موضوعات با یک دیگر بحث جدی کنیم.

امام: من که ناراحت نمی شوم ولی شما هم بپذیر. شما موضع دارید. من که نمی‌گویم نباید موضع داشته باشید ولی می‌خواهم بگویم بپذیرید که شما نماینده یک جریان هستید در مقابل جواد امام از اصلاح طلب‌ها، همانطور که کیهان هست. ببینید اشکال کشور می‌دانید چیست؟ ضعف کشور می‌دانید چیست؟ من خواهش می‌کنم به این بخش گوش کنید، به عنوان یک شهروند کوچک کوچک که یک مقدار دلش می‌سوزد. ما آمدیم یک خط‌کش گذاشتیم، هر که در مقابل ما است می‌گوییم این‌ها ضد انقلابند، این‌ها اپوزیسیون هستند و با خارج ارتباط دارند. بلانسبت شما خیلی ببخشید غلط کرد هر کس گفت ما با خارج ارتباط داریم!

نکته‌ای که دارم عرض می‌کنم به آن دقت کنید الان تمام دستگاه‌های اجرایی ما، سیاسی ما، قضایی ما، امنیتی ما از یک جریان با یک نوع نگاه نشسته است و به جای اینکه ماموریت داشته باشد و وظیفه‌اش این باشد که کارهای خودش را انجام دهد، کارهای دیگر می‌کند. قربانتان بروم، برای کل کشور باید فکر کنید، وظیفه و ماموریت و رسالتتان تامین امنیت و رفاه کل کشور است و دنبال این نباشیم که این‌ها همه مقابل کشور هستند. فردا یک نفر می‌خواهد برای کشور دفاع بکند کاری کردید که اول گزینشش می‌کنند که اصلاح طلب است یا نه. آقا این اشتباه است والا خسارت است.فکری بکنید کشور دارد از دست می‌رود.

فارس: این کشور در این سال‌ها برایش اتفاقاتی افتاده است که اتفاقاً جبهه اصلاحات نه تنها در خط مقدم نبوده است بلکه گاهی وقت‌ها در آن طرف جبهه هم کمک کرده است؛ 10 ها دلیل وجود دارد. بله ما در دوره جنگ همه با هم بودیم.

امام: چرا امروز نباید این اتفاق بیفتد؟

فارس: به خاطر اینکه شما در همین ۸۸ که هنوز هم دارید به آن پافشاری می‌کنید، به جای اینکه آن اشتباه عظیم و بزرگ را بپذیرید همچنان دارید پافشاری می کنید بر همان مباحث.

امام: ببخشید این همه ظلم کردید چه کسی باید بپذیرد؟ ما باید بپذیریم؟

فارس: از اتهام تقلب به نظام گناهی بدتر داریم؟

امام: اول جواب من را بدهید. شما ظلم نکردید؟ بیایید جواب تخلف‌ها را بدهید. یک آمار حاضر نشدید در واقع دقیق بدهید. شما حاضر نشدید آمار ریز صندوق‌ها را در اختیار ما بگذارید.

فارس: صندوق‌ها را که برای شما باز کردند و آمار صندوق به صندوق هم منتشر شد.

امام: باز کردند؟ این حرف‌ها چیست؟ همین الان هم ریز صندوق‌ها دست کسی نیست.

فارس: در همان زمان کامل توضیحات صندوق را دادند.

امام: آقا شوخی نکنید ببینید اینکه بخواهید ما را متهم بکنید که مثلاً اصلاح طلب‌ها اپوزیسیون هستند و با آن طرف آب هستند، وضع کشور همین میشود. بعد از یک طرف می‌گویید این‌ها آن طرف آب هستند و اپوزیسیون هستند و تمام مسیرها و تریبون‌ها را هم به رویشان بستید. ما یک خبرگزاری نداریم، یک امکان نداریم. بعد هم باید بیایند تهدید کنند که اگر نیامدید در انتخابات شرکت بکنید شما تکلیفتان با نظام روشن است و مقابل نظام هستید!

بایستی احزاب به میدان بیایند و احزاب کاندیدا داشته باشند

این حرف‌ها چیست؟ انتخابات یک حق است. رای دادن یک حق است. من دوست دارم رای بدهم، اگر کسی را که مورد نظرم هست، شناختم و مورد نظرم هست بروم. آقا نظام ما جمهوری است. ببینید نظام جمهوری ساز و کارش، ساز و کار انتخاباتش باید از یک استقلالی برخوردار باشد که نه چتر اصلاح طلب روی آن بیفتد نه اصولگرا. بایستی احزاب به میدان بیایند. احزاب کاندیدا داشته باشند. احزاب چگونه باید کاندیدا داشته باشند؟ باید اجازه فعالیت داشته باشند. جذب داشته باشند. آموزش داشته باشند. کادرسازی بکنند. برنامه تولید بکنند و نماینده معرفی بکنند و نماینده این برنامه را جلو ببرد. ما انتخاباتمان شده است یک طرفه. یک طرف را می‌کوبیم و هرچه جلوتر رفته‌ایم هی سازوکارها بسته‌تر شده است. این اسمش انتخابات نیست.

فارس: شما میگویید که جریانی میخواهد شما را اپوزیسیون قلمداد کند ولی شما همین الان حتی صادقانه نمی‌خواهید موضع‌گیری کنید یعنی ما از شما میپرسیم نظرتان در رابطه با سال 88 را صریح بگویید ولی نمی گویید!

امام: موضع‌گیری کنم هر چیزی را که شما دوست دارید؟

فارس: نه هر چیزی که خودتان دوست دارید ولی نظرتان را شفاف بگویید. ببیند من مسئله ام این است که ما با یک جریانی مواجه هستیم که در مورد انتخابات می‌گوید ما نظری نداریم یا توصیه‌ای نداریم. می‌گوییم سال ۸۸ آن اتفاق افتاد، الان نظرتان چیست؟ می‌گویید ما در مورد تقلب که حرف نمی‌زنیم، تخلف شده است ولی تقلب را من بحث نمی‌کنم! یعنی ما با یک جریانی مواجه هستیم که اصلاً نمی‌خواهد شفاف بشود.

شما یک بار برای ما شفاف بگویید که نظر آقای خاتمی در مورد تقلب چیست؟ نظر شما چیست؟ نظر جبهه اصلاحات چیست؟ در مورد ۸۸ چه اتفاقی افتاد؟ شما نظرتان الان چیست؟ می‌گوییم آن دوره قبول. بعد یک سری فیلم‌ها در می‌آید در اتاق‌های دربسته و در زندان و در جاهای دیگر که درگوشی بهم میگویید تقلب نشده بود!

این روند الان در مورد اخبار جبهه اصلاحات هم ادامه دارد و روایت های مختلف بیرون می آید. ما باید دنبال این بدویم که چه اتفاقی افتاد یا چه شد که رئیس جبهه، باید با ۱۰۰ نفر مصاحبه کنیم یعنی این شفافیت از سوی شما وجود ندارد و بقیه را هم متهم میکنید که میخواهند شما را از قطار انقلاب بیرون بیاندازند!

امام: من می‌گویم این ساختار معیوب را قبول ندارم، من این روش را قبول ندارم.

فارس: این ساختار که می‌گویید ساختار نظام است.

امام: ساختار نظامی که با سلیقه یک جریان به انحراف کشیده شده است را من حتماً قبول ندارم. شفافیت خیلی روشن است.

فارس: همین انتخابات ۸۸ بالاخره پس از این سال‌ها شما و مجموعاً جبهه اصلاحات و شخص حضرت عالی که سخنگوی جبهه اصلاحات هستید موضعتان چیست؟ تقلب شد یا خیر؟

امام: من خیلی صریح گفتم. بنده‌ای را که شب انتخابات بردند داخل و از ریز هیچ ماجرای خبر ندارم ولی آنچه که شاهد بودم، رای شمارش نشده و قطعاً یک تخلف هست. من به عنوان مسئول ستاد تهران وقتی که بنده به عنوان مسئول ستاد بایستی تخلفات را گزارش بدهم، حتی ۴۸ ساعت و ۷۲ ساعت اولیه بعد از اعلام، ستادها، کاندیداها و نمایندگان‌شان می‌توانند این را پیگیری بکنند این فرصت از ما گرفته شده است. آن کسی که در واقع این فرصت را از ما گرفته است باید پاسخگو باشد. من به صراحت می‌گویم که تخلف شده است دلایلم را هم عرض کردم. شما ظلم کردید نمی‌خواهید ظلمتان را بپذیرید. بعد می‌خواهید بیایید از من اقرار بگیرید؟ قبل از اینکه از من اقرار بگیرید مرا یک سال در زندان کردید. حالا بعد از اینکه مرا یک سال در زندان کردید امروز می‌خواهید از من اقرار بگیرید.

فارس: الان سوال را واقعا نمی‌خواهید جواب بدهید؟

امام: خیلی روشن جواب دادم. می‌گویم تمام این‌ها در واقع یک پروژه و سناریویی بوده است که جریان رقیب برای ما ترتیب داده است، برای اینکه آقای احمدی نژاد را به هر قیمتی بالا بیاورد و به هر قیمتی جریان اصلاح طلب را بگیرد و از جامعه حذف کند. این تمام سناریویی است که جریان مقابل برای آن تدارک دیده است. اگر ظلم شده است، ظلم را شما کردید، ظلم را آن کسی کرده است که انتخاباتی را که بیست و دوم بوده است سه روز قبلش حکم بازداشت صادر کرده است.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین