کد خبر: ۳۴۴۸۴۳
تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۵۰


ایرنا: معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: درباره انتقال آب دریای خزر به سمنان فعلا خبری نیست و منتفی شده ، هیچ اتفاقی هم در این زمینه نیفتاده است.

علی سلاجقه شامگاه گذشته در نشست خبری به مناسبت روز محیط زیست و رسانه افزود: منابع آبی در کشور محدود است بنابراین باید از تمام ظرفیت هایی که وجود دارد در تامین آب شرب، صنعت ، کشاورزی و محیط زیست استفاده کنیم و البته در این مسیر باید نیازها اولویت بندی شوند.

وی اظهارداشت: همچنین درباره استفاده از آبهای ژرف هم باید دقیق عمل کنیم و تمام زوایا سنجیده و حتی استفاده از این منبع هم باید اولویت بندی شود.

سلاجقه درباره انتقال آب دریای عمان به سیستان و بلوچستان گفت: در مجموع اگر قرار است انتقال بین حوضه ای صورت گیرد باید بر اساس مجوزهای محیط زیستی باشد ، همچنین حقابه محیط زیستی در مبداء و مسیر تامین شود.

با منابع آب کشور خوب برخورد نکرده‌ایم

وی در ادامه با اشاره به مساله آب در کشور به عنوان یکی از دغدغه‌های دولت گفت: در بحث آب آن چیزی که امروز در محیط زیست می گذرد نتیجه یک روز یا ۱۰ سال نیست بلکه نتیجه سالها عدم مدیریت صحیح منابع است به طوری که امروز منابع آبی ما به آستانه تحمل رسیده اند، در واقع همیشه با آب به عنوان سرمایه‌ای که همیشه ساری و جاری است برخورد کردیم اما دیدیم این سرمایه در حال کم شدن است و اکنون با مشکل روبرو هستیم، زمان بارش در کشور جابه‌جا شده و کشور دچار خشکسالی شده است، در واقع با منابع آب چه آب‌های سطحی و چه آب‌های زیرزمینی خوب برخورد نکردیم، حتی امروزه هم باو جود اینکه مدام گفته می شود منابع آبی محدود است اما می بینیم که برخی خانواده‌ها از آب به درستی استفاده نمی‌کنند، بنابراین باید تلاش کنیم تا آستانه ها در محیط زیست فاصله بگیریم.

وی تاکید کرد: به طور مداوم از وزارت نیرو پیگیر تامین حقابه محیط زیست هستیم البته این مساله همواره مد نظر وزیر نیرو است، همچنین در زمینه کشاورزی هم از وزارت جهاد کشاورزی خواستیم تا در زمینه کشت های جایگزین یعنی کشت هایی که نسبت به کم آبی و خشکی مقاوم هستند اقدام کنند.

تهیه بسته کامل آب برای چهارمحال و بختیاری

سلاجقه در ادامه با اشاره به سفر اخیر هیات دولت به استان چهارمحال و بختیاری گفت: این استان یکی از سرشاخه‌های رود کارون است و در سفر رئیس‌جمهوری نیز به موضوع آب در این استان اشاره شد، اینجا گره های آب زیاد است از این رو یک بسته کامل در بخش تامین آب شرب، کشاورزی، صنعت و محیط زیست و گردشگری در چهارمحال و بختیاری تهیه شده است که به ‌زودی توسط وزارت نیرو رونمایی می‌شود تا بتوانیم داشته‌های فعلی را حفظ کنیم و چالش‌ها را با استفاده از ظرفیت دانش‌بنیانی به فرصت تبدیل کنیم و از این شرایط فاصله بگیریم.

وی تاکید کرد: یکی از دغدغه های دولت مساله آب است و همواره این موضوع در هیات دولت مطرح می شود، همچنین تامین حقابه هم پذیرفته شده است، خواسته مقام معظم رهبری همواره این بوده که محیط زیست به اولویت تبدیل شود و این خواسته در دولت پذیرفته شده است و بر این اساس کلنگ هیچ پروژه ای بدون مجوز محیط زیستی به زمین زده نمی شود.

استفاده از توان دانش بنیان ها برای شناسایی زیستگاه های حساس دریایی

سلاجقه در ادامه درباره برنامه سازمان محیطزیست برای حل مشکل آلودگی‌های خلیج فارس گفت: دریاهای ما ناشناخته است و با دریاها خوب برخورد و از آنها صیانت نکردیم. دریاهای ما از لحاظ تنوع زیستی نسبت به محیط خشکی، بسیار ثروتمندتر هستند ، با توجه به تردد تعداد زیادی نفتکش و کشتی در خلیج فارس و امکان آلوده کردن این بستر آبی ارزشمند اما متاسفانه آنطور که باید به این پهنه های آبی توجه نکردیم.

وی تاکید کرد: امسال می‌توانیم از ظرفیت‌های دانش‌بنیانی استفاده و زیستگاه‌های حساس را شناسایی کنیم و این موضوع در دستور کار جدی سازمان قرار دارد و معاونت دریایی نیز تهیه نقشه‌های زیستگاه‌های دریایی را هم در دستور کار قرار داده است، از طرفی خساراتی که به این زیستگاه‌ها وارد شده نیز باید شناسایی شود، اگر ما بخواهیم برآوردی از خسارات داشته باشیم، می‌بینیم خیلی عقب هستیم این در حالتی است که خسارات سنگینی به ما وارد شده است.

وی تصریح کرد: از طرفی کشورهای حاشیه خلیج فارس و دریای عمان به نفع مطلوب از این دریاها استفاده می‌کنند، ما نیز کارهای حقوقی خوبی را در این زمینه آغاز کردیم تا این بخش را تقویت کنیم و وقتی که می‌خواهیم از دریا استفاده کنیم به نحو مطلوب و با حفظ شاخص‌های محیط زیستی دریا باشد. بنابراین هم در بُعد حقوقی و هم در بُعد تخصصی در حال اقدام هستیم.

آخرین اقدامات درخصوص احداث سد مارون ۲

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درخصوص احداث سد مارون ۲ و ارزیابی‌های صورت گرفته درخصوص احداث این سد ، گفت: دفتر ارزیابی سازمان در حال بررسی این موضوع است. در استان‌هایی که به عنوان سرشاخه کارون محسوب می‌شوند گره‌های آبی زیادی وجود دارد و استخوان لای زخم‌های زیادی در بحث محیط زیست کشور داریم که آگاهانه یا ناآگاهانه درگیر مسایل سیاسی یا سایر عوامل رخ داده اند که موجب شده مشکلات زیادی ایجاد شود و باید سریعا حل شود، رئیس‌جمهوری نیز در اولین نشست شورای عالی محیط زیست از سازمان محیط زیست قاطعانه درخواست کرد که ذهنیت‌های دوگانه مردم را در زمینه مسائل محیط زیستی سامان دهد.

وی ادامه داد: دو استان چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویر احمد سرچشمه کارون هستند. در استان چهارمحال و بختیاری فضای آب آشفته است و در بهره‌برداری از آب مسایل متعددی وجود داشته که از قبل انقلاب تاکنون ادامه دارد. در استان کهگیلویه و بویر احمد نیز تاکنون هیچ نوع سازه‌ای که استحصال آب انجام شود، نداریم و هیچ گونه سدی ساخته نشده است، از طرفی در پایین دست استان خوزستان و حوزه کرخه را داریم و تالاب شادگان که ۴ میلیارد متر مکعب آب را در شرایط سیلابی سال ۹۸ مدیریت کرد، در طول این مسیر ۹۰۰ میلیون متر مکعب آب مصرف می‌شود تا به شادگان برسد که بخشی از حقابه تالاب است، در این مسیر آب شرب ۱۲۷ هزار نفر باید تامین شود، روش‌های متعددی مطرح شده و سعی می‌کنیم روش‌هایی که نرم افزاری است مورد استفاده قرار گیرد و دنبال روش‌های سخت افزاری نرویم و در عین حال هم هیچ مشکلی برای تالاب شادگان پیش نیاید.

سلاجقه گفت: در مدت ۲۵۰ روزی که در سازمان حفاظت محیط زیست حضور دارم در هیات دولت پذیرفته شد که حقابه محیط زیست بعد از تامین آب شرب اولویت دارد.

پیگیر پرونده اتوبوس خبرنگاران هستیم

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه در پاسخ به سوالی درخصوص پیگیری‌های صورت گرفته درباره پرونده اتوبوس خبرنگاران و فوت دو خبرنگار ایسنا و ایرنا ( مهشاد کریمی و ریحانه یاسینی) گفت: این دو سرمایه‌های سازمان محیط زیست بودند. روزهای اولی که به سازمان محیط زیست آمدم یکی از تکالیف اصلی خودم را دیدار با خانواده این دو خبرنگار قرار دادم. معتقدم خبرنگاران نیمه دوم سازمان هستند و در خط مقدم سازمان قرار دارند، یک سری مسایل مربوط به محل دفن این دو بزرگوار بود که از سوی شهرداری پیگیری شد و شهرداری در آن مجموعه قوانین خود را دارد اما در بحث پرونده هر موقع هر گونه اسنادی بخواهند در اختیارشان قرار می‌دهیم و این اسناد را معمولا دادگاه می‌خواهد که ما از آنها دریغ نمی‌کنیم.

تاکید بر نشست‌های دو جانبه برای حل معضل گرد و غبار/ ایجاد کنسرسیوم منطقه‌ای

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه درخصوص موضوعیت نداشتن مساله گرد و غبار برای برخی کشورهای همسایه و ضرورت اهرم‌های حقوقی برای حل معضل گرد و غبار اظهار داشت: سال ۸۹ یا ۹۰ با وزرای ۴ کشور همسایه نشست داشتیم اما پدیده گرد و غباربرای آنها چندان اولویت نداشت و نسبت به این مساله حساسیتی نبود، بحث گرد و غبار برای سه کشوری که در جلسات شرکت می‌کردند در اولویت نبود، اما در این ۱۰ سال شرایط خیلی متفاوت شد و رویکردها تغییر کرد ، ترکیه کشوری در بالادست است اما دیدیم که چندی پیش تحت تاثیر پدیده گرد و غبار قرار گرفت این نشان می دهد که اگر بخواهیم بی تفاوت از کنار این موضوع عبور کنیم مشکلات بزرگتری پیش خواهد آمد.

وی افزود: چندی پیش در نشستی که در کنیا برگزار شده بود، دیدم وزیر محیط زیست عراق با رویکرد جدی نسبت به مساله گرد و غبار حساس شده است، همچنین در نشستی که اخیرا با سفرای کشورهای همسایه در زمینه گرد و غبار داشتیم نیز رویکرد مناسبی داشتند، در این زمینه دستگاه‌های مسئول بین‌المللی مکلف هستند کار خودشان را انجام دهند، ریاست جمهوری نیز در شورای عالی محیط زیست تاکید کرد که کنسرسیوم منطقه‌ای شکل بگیرد تا این معضل حل شود.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: البته در زمینه مقابله با گرد و غبار به مراودات دو جانبه تاکید داریم و نشست‌های دوجانبه را تقویت می‌کنیم تا همگرایی برای حل مشکلات صورت بگیرد و به نتایج خوبی برسیم، در منشاهای گرد و غباری که در دو کشور ایران و عراق وجود دارد اقداماتی انجام خواهیم داد حالا از طریق روش‌های مالچ پاشی و بادشکن‌ها و... باشد. همچنین از لحاظ حقوقی دستگاه‌های بین‌المللی مکلف هستند اقدامات خود را انجام دهند و ما هم از این ظرفیت نشست‌های دوجانبه در یک رویکرد تعاملی استفاده خواهیم کرد.

سلاجقه در ادامه در خصوص اقدامات سازمان محیط زیست برای حل معضل گرد و غبار در کانون‌های داخلی کشور توضیح داد: در کانون‌های اصلی داخلی، اقدامات در حال انجام است و دستگاه‌های مسئول کارشان را انجام می‌دهند و محیط زیست نیز نظارت می‌کند. در بحث و گرد و غبار باید سازگاری صورت بگیرد. هیچ کشوری توان این را ندارد که مشکل گرد و غبار کشورش را به تنهایی و به طور کامل حل کند. در داخل کشور دستگاه های مسوول در مجموع ۲۷۰۰ میلیارد تومان برای مقابله با گرد و غبار کار انجام داده اند و اتفاقات خوبی افتاده است، ضمن اینکه اینجا کشور خودمان است و قانون هم برای حل معضل گرد و غبار داریم، برای تمام دستگاه های مسوول برنامه عمل ۱۰ ساله مشخص شده است و اعتبار استانی بر این اساس تخصیص می‌یابد و استان‌ها هم کارشان را انجام می‌دهند تا گرد و غبار در یک بازه زمانی کاهش یابد.

وی تاکید کرد: با توجه به شرایط خشکسالی و کاهش بارندگی در کشور و منطقه بدون شک کانون های گرد و غباری سال به سال افزایش می یابد ، بنابراین باید علاوه بر اقدامات برای مقابله با این پدیده نسبت به آن سازگاری پیدا کنیم چون تغییر اقلیم تاثیر زیادی بر مولفه های زیستی دارد.

تولد توله یوزها در اسارت تجربه علمی خوبی بود

معاون رئیس‌ جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره تولد توله یوزهای در اسارت در سمنان گفت: وقتی قرار است کاری در اسارت صورت بگیرد، یعنی یک کار آزمایشگاهی و مطالعاتی است، زمانی که چند سال پیش توله یوزی از دست قاچاقچیان گرفته شد و در اسارت بزرگ شد و اکنون مادر شده و سه توله به دنیا آورده است از دید علمی خودش یک موفقیت است ، این کاری خوب و تجربه موفقی برای کارشناسان محیط زیست است.

وی درباره فرایند بارداری ایران یوز ماده در اسارت گفت: وقتی از ظرفیت‌های کارشناسی داخلی در فرایند بارداری ایران استفاده شد، دامپزشک مقیم حضور داشت و تکنسین‌های ماهری هم بودند و دایه توله‌ها افراد متخصصی هستند یعنی چرخه تکمیل است بنابراین احساس نشد که حضور کارشناس خارجی نیاز است، البته در همان بازه زمانی هم از کارشناسان خارجی به صورت آنلاین کمک گرفته شد اما بعد از تلف شدن یکی از توله ها این نیاز احساس شد که کارشناسی از خارج کشور آورده شود. این فرایند زمان‌بر است اما وقتی کارشناس هم آمد تیم دامپزشکی و کارشناسی داخلی، در کنار او بودند. کارگاهی برگزار شد و دامپزشک آفریقایی در محل نگهداری یوز سوم و همچنین مجموعه توران حضور یافت. بنابراین از جنبه کار کارشناسی فرایند مناسبی طی شد و دستاورد خوبی داشت.

نظر سازمان اداری استخدامی درباره ادغام سازمان محیط زیست و سازمان جنگل‌ها

وی در پاسخ به پرسشی درباره ادغام دو سازمان حفاظت محیط زیست و جنگل‌ها و مراتع گفت: در زمینه این موضوع نشستی با مخالفان و موافقان در سازمان اداری استخدامی شکل گرفت، گفتمانی ایجاد شد که ماحصل آن توسط سازمان اداری استخدامی این بود که خروج سازمان منابع طبیعی بحث کاملا صحیحی است. فاز دوم هم که ادغام است، باید صورت بگیرد. اکنون تاکیدی بر این موضوع نداریم که دولت سرگرم این مباحث شود اما انجام این موضوع هم کار مناسبی است.

استفاده از ظرفیت فعالان شبکه‌های اجتماعی در حفظ محیط زیست

سلاجقه همچنین درباره سیاست سازمان محیط زیست برای استفاده از ظرفیت شبکه‌های اجتماعی و فعالان مجازی گفت: در راستای حفظ محیط زیست به ظرفیت شبکه‌های اجتماعی اعتقاد دارم، می طلبد در این راه این مجموعه رسانه‌ای و بحث مشارکت‌های اجتماعی مدیریت شود. شبکه رسانه‌ای شفاف با استفاده از ظرفیت سمن‌ها و رسانه‌ای کشور در جهت حفظ منافع کشور در خدمت دوستان شبکه‌های اجتماعی هستیم، اگر فرهنگسازی به نفع عالی انجام شود، در این حوزه مشکل نخواهیم داشت و ما هم باید از این ظرفیت استفاده کنیم.

همچنین نورالله مرادی، سخنگوی سازمان محیط زیست در تکمیل صحبت‌های رئیس سازمان محیط زیست گفت: استراتژی ما در این دوره توجه به همه رسانه‌ها و گروه‌های مرجع است، در دوره جدید بحث چهره‌ها را مطرح کردیم و کارهای خوبی انجام شده است اما حقیقت امر این است که به دنبال مخاطب جدید هستیم و این مخاطب توسط گروه‌های مرجع هدایت می‌شود. کارهای ابتدایی هم انجام شده است. ورزشکاران، هنرمندان، علما و دانشمندانی که مرجع هستند را پای کار آورده‌ایم، مثلا کانون مربیان فوتبال با ۲۸ هزار عضو را در یک برنامه سراسری مشارکت دادیم. هنرمندان هم تحت عنوان سفری محیط زیستی پای کار آمدند. اهمیت شبکه‌های اجتماعی، چهره‌ها و سلبریتی‌ها احصا شده‌ است و مشخص کردیم که چقدر می‌توانند در حوزه محیط زیست اثرگذار باشند.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین