|
|
امروز: دوشنبه ۰۵ آذر ۱۴۰۳ - ۰۲:۴۴
کد خبر: ۳۴۴۶۹۵
تاریخ انتشار: ۱۷ خرداد ۱۴۰۱ - ۲۰:۳۶

حوزه: برنامه های مرکز امور صیانتی به دو بخش پیشگیری و درمان تقسیم می شود که ما در بخش درمان اگر واقعا بتوانیم مشکل را رفع کنیم، این کار را انجام خواهیم داد؛ اما اگر نتوانیم، علی القاعده هیچ‌گونه ملاحظه‌ای در این رابطه نداریم که اگر واقعا یک عنصری به درد روحانیت و به درد حوزه‌ها نمی‌خورد، کنار بگذاریم و حوزه‌ها را حفظ کنیم.

اشاره؛ حوزه علمیه یکی از نهادهای علمی و فرهنگی در کشور است که از قدمت بالایی برخوردار است و به واسطه اثرگذاری بالایی که دارد، مورد دشمنی بیشتری نیز قرار می گیرد و همین مسئله سبب می شود که صیانت و حفاظت از آن بیشتر مورد توجه قرار بگیرد؛ به همین منظور به سراغ مسئول مرکز امور صیانتی حوزه های علمیه رفتیم تا در این خصوص به گفت و گو بنشینیم.

مصاحبه ای که می خوانید ، ماحصل نشست  با حجت الاسلام والمسلمین کاظم سپاسی آشتیانی، مسئول مرکز امور صیانتی حوزه های علمیه است که تقدیم می شود :

بسم الله الرحمن الرحیم.

*ضمن تشکر از فرصتی که در اختیار رسانه رسمی حوزه قرار دادید، در ابتدا بفرمایید که مرکز امور صیانتی حوزه های علمیه چرا تأسیس شد و چه فعالیت‌هایی در این مرکز انجام می‌گیرد؟

بسم الله الرحمن الرحیم

در ابتدا یاد و خاطره شهید صیاد خدایی که با ترور به شهادت رسید را گرامی می داریم و ملت ما باید توجه داشته باشند که تکیه‌ی نظام جمهوری اسلامی ایران بر روی چنین افراد مخلصی است و تعریف نظام ما با این افراد است. یعنی این‌ها هستند که این نظام را به رهبری امام (رضوان الله تعالی علیه) و روحانیت پدید آوردند و این افراد هستند که این نظام را حفظ می‌کنند؛ نه کسانی که به دنبال سوءاستفاده از این نظام هستند.

مرکز امور صیانتی حوزه در گذشته با نام «معاونت آمار و بررسی حوزه های علمیه» فعالیت داشته و هدف از تشکیل آن، این بود که اگر آسیب‌هایی متوجه حوزه و یا به صورت مشخص متوجه بعضی از اشخاص روحانی و طلبه می‌شود، قبل از اینکه بخواهد به محاکم کشیده شده و یا حاد گردد، مورد پیگیری و بررسی واقع شده و از بروز آن جلوگیری شود.

این نکته، هدف اولیه‌ی تشکیل معاونت آمار و بررسی بوده است؛ اما بعد از دوره‌ای از فعالیت این معاونت، به مرکز امور صیانتی حوزه، تغییر نام داد و از یک جایگاه صرفا انفعالی به یک جایگاه فعال رسید که باید یک نقش واقعا فعال صیانتی هم در رابطه با حوزه و هم در رابطه با کل روحانیت و هم در رابطه با بخش اداری حوزه داشته باشند.

جایگاه صیانت، بیشتر یک جایگاه پیشگیری است تا اینکه درمان باشد، البته نقش درمان هم قطعا وجود دارد ولی آنچه که رسالت این مرکز را خیلی سنگین و حساس می‌کند، این است که باید برنامه‌هایی را در جهت پیشگیری از آسیب‌ها داشته باشد، یعنی قبل از اینکه آسیب‌ها ایجاد شوند باید به استقبال آسیب‌ها برود و نگذارد که آسیب‌ها ایجاد شوند.

طبیعتا شما توجه دارید که درمان کار واقعا سختی است، اما پیشگیری ولو مفیدتر است ولی خیلی سخت‌تر است، یعنی برنامه‌ریزی خیلی دقیق‌تر و مناسب‌تری را می‌طلبد. اما بالأخره ما چاره‌ای نداریم؛ چراکه برای داشتن یک حوزه سالم با بیش از هزار سال فعالیت بزرگان و خون دل خوردن آنان، باید مرکزی وجود داشته باشد که بتواند از این میراث بزرگ صیانت و حفاظت کند.

امروز تکنولوژی در کنار پیشرفت هایی که به وجود آورده، خطراتی را نیز به همراه داشته است و دشمن تمرکز ویژه ای بر روی روحانیت دارد و به دنبال آسیب پذیر نمودن و نابودسازی آن می باشد.

امروز بحث نفوذ مطرح است و ما واقعا باید برنامه‌ی منسجمی در رابطه با نفوذ داشته باشیم.

* آیا نفوذ در حوزه وجود دارد؟

حوزه حتما در مسیر نفوذ قرار دارد و ان شاءالله به زودی طرحی را به عنوان «اجلاسیه نفوذ در حوزه» به شورای صیانت حوزه تقدیم خواهیم کرد تا بتوانیم این اجلاسیه را در حوزه برگزار نماییم.

ما در این اجلاسیه به دنبال انتقال اطلاعات موجود از نفوذ، خطرات نفوذ و ... بوده و تشریح خواهیم کرد که دشمن چگونه نفوذ خواهد کرد؛ چراکه برخی از افراد تحت نفوذ قرار می گیرند و مطلع نخواهند شد که تحت نفوذ هستند؛ البته ادعا نمی کنیم که نفوذ در حوزه زیاد است؛ اما در مسیر آن قرار گرفته‌ایم و امیدواریم که ان‌شاءالله بتوانیم بحث نفوذ را پیگیری کنیم.

بحث نفوذ یک بحث جدِی است که بالأخره ممکن است ، یک فرد نفوذی را در حوزه بفرستند و او تمام اطلاعات حوزه را ببرد و راه‌های ضربه زدن به حوزه را به راحتی به دشمن یاد دهد. ما باید این‌ها را پیگیری کنیم، تا آنجایی که می‌توانیم پیشگیری کنیم و آنجایی که واقعا مبتلا می‌شویم بتوانیم یک درمان مناسبی داشته باشیم.

* به نظر شما آیا دشمن، نفوذی به حوزه می‌فرستد یا در همان مسئولانی که در حوزه هستند، نفوذ کرده و کارهایشان را پیش می‌برند؟ می‌خواهم بدانم که کدام پررنگ‌تر است؟ یقینا هر دو هست ولی کدام‌یک پررنگ‌تر است؟

نمی توانم سخن قاطعی در این خصوص بیان کنم؛ اما احساس می کنیم تعداد افرادی که تحت نفوذ قرار بگیرند و خودشان متوجه این موضوع نشوند، بیشتر است؛ البته نباید از دشمن غافل شد. دشمن به‌هرحال نفوذی‌هایی را هم می‌فرستد و بوده‌اند و ما مهره‌هایی را داریم که لو رفته‌اند ولی شاید دشمن در این قسمت خیلی موفق نبوده است، اما اینکه واقعا تأثیرگذار باشد و تصمیم‌ساز باشد، یعنی آنطوری تصمیم بگیریم که دشمن می‌خواهد، باید بگوییم که خطر این مورد خیلی جدی‌تر است و لذا هشدار دادن در این رابطه و هوشیار کردن نهادهای حوزوی، مراکز حوزوی و حوزویون خیلی مهم است که ما واقعا بتوانیم به این‌ها با اطلاعات و آمار ثابت کنیم که دشمن دنبال چنین چیزی هست.

* در بخش پیشگیری چه کارهایی صورت گرفته است ؟

این یک بخش کار است. در بحث پیشگیری عزیزان می‌دانند آن عواملی که باعث شده حوزه خیلی در مردم نفوذ کند و واقعا دارای مقبولیت مردمی باشد که دشمن این سال‌های متمادی نتوانسته است بین مردم و حوزه ایجاد جدایی کند، علی‌رغم تلاش‌های زیادی که کرده است، یک علت این امر به آن بُعد علمی حوزه برمی‌گردد که واقعا مردم می‌دانند و درک می‌کنند که یک روحانی وارسته واقعا عالم است و دوم اینکه می‌فهمند واقعا خودساخته است، بحث خود ساختگی خیلی مهم است .

سوم هم مردمی بودن روحانیت است، یعنی اینکه واقعا روحانیت هیچ جایی خودش را از مردم جدا نکرده و امروز هم شما می‌بینید دشمن خیلی تلاش می‌کند که روحانیت را جدا از مردم نشان دهد ولی موفق نمی‌شود.

در هر سه عامل ما آفت‌هایی داریم. این آفت‌ها را باید بتوانیم شناسایی کنیم، آسیب‌ها را باید بتوانیم شناسایی کنیم و پیشگیری کنیم. یعنی اگر واقعا می‌بینیم حوزه از جهت علمی دارد دچار آسیب می‌شود و آن عمق وجود نداشته باشد، باید فورا جلوی این گرفته شود.

اینطور نیست که مردم صرفا تعبدی به دنبال روحانیت بیایند، نه، واقعا روحانیت را در این جایگاه می‌بینند. مجامع علمی ما روحانیت را در جایگاهی می‌بینند که واقعا جایگاه بلندی است. از جهت علمی می‌بینند که این‌ها واقعا در جنبه‌های مختلف برتری دارند و به دنبالشان می‌آیند، و الّا دلیلی ندارد کسی که تحصیلات دانشگاهی دارد، شیفته‌ی یک شخصیت روحانی باشد؛ یک چیزهایی در آن شخصیت روحانی می‌بیند که بالأخره برای او قابل استفاده است و اینکه واقعا صرفا یک عالم باشد اما خودساخته نباشد، در این مورد هم باز مردم به او گرایش پیدا نمی‌کنند.

مردم می‌بینند که ، او عالم است و خودساخته است و علی‌رغم این وارستگی در عین حال یک چهره‌ی خیلی متواضع و مردمی دارد و برای مردم جذاب می‌شود.

اگر ما واقعا دیدیم در مباحث خودسازی، مقداری داریم این جایگاه را از دست می‌دهیم، باید آفت‌هایش را بشناسیم و از آن جلوگیری کنیم. یا در جنبه‌های مردمی روحانیت اگر ببینیم مثلا در رابطه‌ی بین روحانیت و مردم خلل دارد ایجاد می‌شود، ما این‌ها را شناسایی کنیم و این خلل‌ها و این حفره‌هایی که ممکن است دشمن ایجاد کند و یا ما خواسته یا ناخواسته دچار آن‌ها شویم، باید سعی کنیم که این‌ها را پوشش دهیم و اجازه ندهیم که بین روحانیت و مردم جدایی بیافتد، چون در اینجا هم مردم ضرر می‌کنند و بالأخره روحانیت از آن‌ها گرفته می‌شود و روحانیت بدون مردم فایده‌ای ندارد.

* در حال حاضر، مرکز امور صیانتی حوزه در این نکاتی که بیان کردید، ورود مستقیم دارد؟ یعنی برنامه و راهکار دارد؟

بله، شورای صیانتی که در حوزه تشکیل شده، با این غرض است که این آسیب‌ها را شناسایی کند. یکی از کارکردهای این مرکز در همین دوره‌ی جدید دو ساله‌ای که بنده در خدمت حوزه هستم و به این حضور، افتخار می‌کنم، این است که ما شورای صیانتی از شخصیت‌های مهم کشوری تشکیل داده‌ایم که مسئولیت آن با خود آیت‌الله اعرافی است؛ همچنین معاون پیشگیری دادسرای ویژه روحانیت، دادسرای ویژه روحانیت، نماینده اداره اطلاعات، نماینده اطلاعات سپاه، نماینده قوه قضائیه، نماینده جامعة المصطفی، نماینده حوزه خواهران، نماینده دفتر تبلیغات، نماینده مرکز خدمات، نماینده سازمان تبلیغات و .... در این شورای صیانتی حضور دارند که سبب قوی بودن این شورا شده و در رابطه با آسیب‌های حوزه کار می‌کند.

یکی از آسیب هایی که امروز حوزه های علمیه را تهدید می کند، مباحث مربوط به رسانه است که مرکز امور صیانتی در این موضوع ورود داشته و از همین جا باید از حجت الاسلام والمسلمین برته، مسئول مرکز رسانه و اطلاع رسانی حوزه نیز تشکر کنیم که کمک های مناسبی داشت.

ما در این موضوع به یک راهکار رسیدیم که باید اطلاعات فضای رسانه‌ای و فضای مجازی طلبه‌ها را بالا ببریم. یک برنامه‌ریزی خیلی منظمی صورت گرفت؛ از قم شروع کردیم و قرار شد تا تمام مدارس قم بحث سواد رسانه را داشته باشند؛ چراکه اگر طلبه ما سواد رسانه نداشته باشد، هم سبب محرومیت از فضای مجازی می‌شود و نمی تواند به درستی از فرصت فضای مجازی استفاده کند و هم دچار تهدیدهای آن می شود.

بالأخره در پرونده‌هایی که در این مرکز بررسی می‌کنیم، می‌بینیم عده‌ای از طلاب عزیزی که دچار آسیب شده‌اند از همین فضای رسانه دچار آسیب شده‌اند و لذا به این رسیدیم که باید یک برنامه‌ی مناسبی داشته باشیم تا اطلاعات رسانه‌ای طلاب را افزایش دهیم.

همچنین بحث خانواده‌ی طلاب را داشتیم که یکی از دستورات همین شورای صیانت بود و برنامه‌ریزی تقریبا منظمی صورت گرفت برای اینکه ما بر روی آسیب‌های خانوادگی طلاب هم متمرکز شویم و جبران کنیم.

پس به طور کلی، برنامه های مرکز امور صیانتی به دو بخش پیشگیری و درمان تقسیم می شود که ما در بخش درمان اگر واقعا بتوانیم مشکل را رفع کنیم، این کار را انجام خواهیم داد؛ اما اگر نتوانیم، علی القاعده هیچ‌گونه ملاحظه‌ای در این رابطه نداریم که اگر واقعا یک عنصری به درد روحانیت و به درد حوزه‌ها نمی‌خورد، این را کنار بگذاریم و حوزه‌ها را حفظ کنیم. البته قطعا ما توازن را در اینجا حفظ می‌کنیم؛ یعنی بالأخره در اینجا بین دو حق قرار داریم؛ یکی حق حوزه‌ها است و دوم حق اشخاص است، که در اینجا باید خیلی ظریف عمل شود که نه حق حوزه از بین برود و نه حق آن فرد از بین برود. سعی می‌کنیم جامع بین این دو را عمل کنیم؛ ولی اگر واقعا در جایی حق حوزه اقتضا کند که شخصی از حوزه خارج شود، علی القاعده ما در این رابطه تأمل نمی‌کنیم.

* مرکز امور صیانتی حوزه های علمیه دارای چه بخش هایی است و چه فعالیت هایی در آن انجام می پذیرد؟

در حال حاضر، چهار مدیریت در مرکز امور صیانتی حوزه مشغول به فعالیت است.

مدیریت اول، «مدیریت بررسی گزارشات و شکایات» است که واقعا کار سنگینی را انجام می‌دهد.در این مدیریت، بحث دریافت گزارشات و شکایات را داریم که هر نوع گزارشی به دست ما برسد بررسی می‌کنیم ولو هیچ امضایی هم نداشته باشد، یعنی صرفا یک گزارشی باشد و از هر جایی که به ما رسیده باشد، مورد بررسی قرار می دهیم؛ البته اکیدا این را عرض می‌کنم که اگر یک گزارشی رسید و واقعا ما بررسی کردیم و به جایی نرسیدیم، هیچ تأثیری در پرونده ندارد ولی قطعا اگر گزارش به اینجا برسد بررسی خواهد شد. بالأخره گزارش و شکایت است و مدیریت گزارشات و شکایات را دریافت می‌کند و بررسی می‌کند. تا آنجایی که ما می‌توانیم حل کنیم، حل می‌کنیم و آن قسمتی که واقعا ما نتوانیم حل کنیم، علی القاعده به دادسرای ویژه‌ی روحانیت ارجاع می‌دهیم که آن آقایان بالأخره بقیه‌ی کار را ادامه می‌دهند و حل می‌کنند.

* مشخصا این گزارشات به چه صورت است؟ طلبه از طلبه شکایت دارد؟ طلبه از مرکز مدیریت، طلبه از فلان مسئول حوزوی، طلبه از یک شخص عادی شکایت دارد؟ در این موضوعات است و یا چیزهای دیگری است؟

تفاوتی ندارد. البته تمرکز ما روی حوزه‌ها و روحانیت است، ولی اگر واقعا زمانی طلبه‌ای هم شکایت داشته باشد و نتواند حقش را بگیرد، در اینجا هم دخالت می‌کنیم. در این موضوع، نکته ای وجود دارد که در ادامه به آن خواهیم رسید.

پس یکی از مدیریت های ما در مرکز امور صیانتی حوزه، مدیریت بررسی گزارشات و شکایات است. مدیریت دوم، «مدیریت گزینش و استعلامات» است.گزینش در این مدیریت، مربوط به گزینش طلاب جدیدالورود و کارمندان یا اساتیدی است که می خواهند در حوزه جذب شوند.

مرحله اول گزینش و کارهای صیانتی در این مرکز انجام می پذیرد و در استعلامات نیز مطلع هستید که بالاخره با وزارتخانه ها و نهادهای گوناگونی که طلاب و روحانیون در آنها مشغول به خدمت هستند، تعامل داریم و استعلامات این عزیزان از ما گرفته می‌شود؛ به این معنا که مرجع اصلی استعلامات در رابطه با روحانیت، مرکز امور صیانتی حوزه است.

شما می‌بینید که یک حجم واقعا بالایی از مراجعه به مرکز وجود داشته؛ اما چون همیشه ساکت بوده ایم، کارکردهای ما خیلی روشن نیست که چه فعالیت عظیمی در این مرکز در حال انجام است.

درباره انتخابات مجلس، شورای اسلامی، خبرگان رهبری، ریاست جمهوری و ... از مرکز امور صیانتی حوزه استعلام گرفته می شود و ما باید به استعلامات مربوط به طلاب و روحانیون پاسخ دهیم و نظر خود را اعلام نماییم.

* و حتی برای جذب یک طلبه در یک نهاد حوزوی؟

بله. کلا هر جایی که از یک طلبه‌ای در رابطه با صلاحیت‌هایش استعلام می‌خواهند، از اینجا استعلام می‌گیرند و مدیریت ما این بخش را پاسخ می‌دهد. البته به‌هرحال این در گذشته زمان می‌بُرد و گاهی ۶-۷ ماه و یا گاهی یک استعلام یک سال طول می‌کشید ولی الان ما تقریبا آن را با استفاده از برنامه‌های هوشمند و سازمان‌یافته و استفاده از تکنولوژی و خدمات الکترونیک توانسته‌ایم تقریبا به‌روز کنیم؛ البته اگر مسئله ای بوده و نتوانسته ایم به روز جواب دهیم، به خاطر استعلامی است که ما باید از نهاد دیگری بگیریم که گاهی ممکن است طول بکشد؛ اما در رابطه با اطلاعاتی که در دست ماست، الحمدلله می توانیم سریع پاسخ دهیم.

یک کار ویژه‌ای که از سال گذشته در رابطه با گزینش طلبه‌ها، شروع کردیم، بحث تحقیقات میدانی است. تا سال گذشته تحقیقات به صورت میدانی انجام نمی‌شد و خود این یک نقطه‌ی آسیب برای ما بود که گاهی مثلا یک جدید الورودی وارد می‌شد که اگر ما یک مقدار در مورد او تحقیق می‌کردیم، در حوزه پذیرفته نمی شد و به وجهه روحانیت آسیب نمی زد و مجبور به اخراج او نمی شدیم؛ اما در یک سال گذشته، با تحقیقات میدانی حساب شده‌تری وارد عمل شده‌ایم تا نیروهای مناسب‌تر، با استعدادتر و با سلامت و آمادگی بیشتر وارد حوزه شوند که ما یک مدتی هزینه نکنیم و بعد بخواهیم دوباره با آسیب فراوان او را اخراج کنیم و برای خود آن فرد هم خیلی مناسب نیست.

اگر همان ابتدای کار ما به این برسیم که واقعا این فرد عنصری نیست که به درد روحانیت بخورد و بگوییم که ما شما را نمی‌پذیریم، این خیلی راحت‌تر است تا اینکه به اینجا بیاید و قریب به پنج سال کمتر یا بیشتر درس بخواند و تازه عذر او را بخواهیم.

* هم وقت خودش را می‌گیرد و هم هزینه‌ ای برای حوزه خواهد بود

بله، هم هزینه‌ی حوزه را می‌گیرد و هم آبروی خودش می‌رود و در جای دیگری هم واقعا موفق نیست. این خیلی مناسب‌تر است که ما از ابتدا بگوییم شما را نمی‌پذیریم. اینکه ما می‌گوییم به دنبال کارهایی هستیم که پیشگیری باشد، یکی همین است که واقعا ما کاری کنیم که ورودی حوزه، یک ورودی سالم‌تری باشد و طبیعتا اگر ورودی سالم‌تری باشد، خروجی‌ها علی القاعده بهتر خواهند شد. ما سال‌های آینده نمود این را در خروجی‌هایمان حتما خواهیم دید که خیلی مناسب‌تر خواهد بود و تعداد آسیب‌دیده‌های ما علی القاعده کمتر خواهد شد، چون ما در بررسی‌هایی که روی پرونده‌های موجود در اینجا داریم، به این رسیده‌ایم که اگر یک مقدار دقیق‌تر بررسی می‌کردیم و خیلی سنتی عمل نمی‌کردیم و از علم روز هم استفاده می‌کردیم، آسیب ها کمتر بوده است.

مدیریت سوم در مرکز امور صیانتی، «مدیریت حفاظت» است که یکی از بخش های آن، حفاظت فیزیکی از مدارس علمیه سراسر کشور است که از نقاط آسیب پذیر این مدارس بکاهیم و بتوانیم به صورت الکترونیکی، نظارت بهتری بر مدارس علمیه داشته باشیم.

امروز تیم های ما در کشور مشغول به فعالیت هستند که ارزیابی مناسبی از وضعیت موجود مدارس علمیه داشته باشیم و ان شاءالله بتوانیم با حمایت شورای عالی و مدیر حوزه های علمیه و ان‌شاءالله ارزیابی و نظارت و منابع انسانی، بتوانیم این کار حفاظت فیزیکی را تکمیل کنیم و جلوی خیلی از آسیب‌ها همین‌جا گرفته می‌شود. هر چه نظارت ما دقیق‌تر باشد علی القاعده کارکرد ما بالا می‌رود.

در بحث برنامه های حفاظتی، کارهای مناسب و بزرگی صورت گرفته که به دلیل محرمانه بودن، امکان بازگو کردن آن نیست.

مدیریت چهارم در مرکز امور صیانتی حوزه، «مدیریت مطالعات و پیشگیری» است که این بخش در حقیقت، مغز متفکر این مرکز را تشکیل می‌دهد تا بتواند منجر به آسیب‌شناسی پیشگیرانه شود؛ البته این مدیریت آنچنان فعال نبود؛ اما با پیشنهاد آیت الله اعرافی، راهکارهایی ارائه شد تا بتوانیم به پویایی مناسبی در این مدیریت برسیم.

کارکرد دیگر این مدیریت آن است که از پرونده‌هایی که در اینجا تشکیل می‌دهیم، باید بتواند فرآورده به حوزه تحویل بدهد، یعنی باید بتواند به مدیر حوزه، به مدیران، به معاونت‌ها و ... نکاتی که نقطه‌ی آسیب هست را با حساب و کتاب و با مدرک و دلیل بشناساند و راهکار را هم بیان کند.

در این راستا تاکنون سه بولتن با موضوع خانواده، اندیشه های انحرافی و ... بر اساس آمارها و اطلاعات ها آماده کرده ایم و استان به استان، مورد بررسی قرار گرفته است و راهکارهای حل مشکلات نیز ارائه شده است.

مدیریت های فعلی مرکز امور صیانتی حوزه های علمیه، چهار مدیریتی بود که بیان کردیم؛ اما پیشنهاد ایجاد «مدیریت صیانت اداری و حقوقی» را ارائه نموده ایم تا بتوانیم در مباحث حقوقی نیز ورود کرده و رسیدگی مناسبی داشته باشیم.

در حال حاضر، مباحث حقوقی در حوزه جایگاه مناسبی ندارد و به عنوان مثال اگر هنرپیشه ای قصد دارد نقش یک روحانی را بازی کند، مدیریت صیانت حقوقی حوزه باید وارد شده و اجازه ندهد که هر شخصی بتواند نقش یک روحانی را بازی کند و یا در موضوعات دیگر که نیاز به پیگیری است.

در بخش اداری نیز مشکلاتی وجود دارد که نیازمند پیگیری های صیانت اداری است که البته الان پیگیری های لازم انجام می شود؛ اما با راه اندازی این مدیریت، پیگیری های مناسب تر و قاعده مندتری صورت خواهد گرفت.

البته نهادهای ناظر در ستاد (مرکز مدیریت حوزه های علمیه) همچون دفتر برنامه ریزی و نظارت وجود دارد که نقش آنان نیز بسیار حساس است.

* در حال حاضر کانال هایی در فضای مجازی از سوی برخی حوزویان راه اندازی شده که برخی از آنان تفکراتی را منتقل می کنند که ضرر آنان بیشتر از سودشان است؛ آیا مرکز امور صیانتی در این موارد هم ورود می کند؟

یکی از مباحثی که در شورای صیانت حوزه مطرح شده است، آسیب هایی است که در رابطه با این نوع کانال ها وجود دارد و با کمک حجت الاسلام والمسلمین برته، مسئول مرکز رسانه و فضای مجازی حوزه های علمیه، برنامه ریزی هایی داشته ایم.

یکی از برنامه ها این بود که کانال هایی که قصد دارند با عنوان حوزه فعالیت داشته باشند، سازماندهی شوند و با مجوزی که از سوی حوزه ارائه می شود، بتوانند فعالیت کنند؛ البته این موضوع، نیازمند هماهنگی هایی در بیرون از حوزه است که حاج آقای برته پیگیر این موضوع هستند و ان شاءالله اگر به نتیجه برسد، می تواند یک جایگاه حقوقی مناسب پیدا کند و جلوی مشکلات گرفته شود.

* طلبه ها باید مرکز امور صیانتی را در کنار خودشان ببینند یا باید از این مرکز بترسند؟

ما بحث ترس از امور صیانتی را نداریم. امور صیانتی واقعا حافظ حوزه و طلبه‌هاست، یعنی غرض این است که واقعا از طلبه و حوزه صیانت کند.

طبیعتا بالأخره اگر واقعا کسی خدایی ناکرده بخواهد تخلفی در این لباس بکند، باید از این جایگاه بترسد، چون این جایگاه رسیدگی می‌کند، ولی کسی که واقعا فعالیت مناسبی دارد که بحمدالله باید بیان کنیم که نیروهای عالم، مخلص و متقی بسیاری در حوزه های علمیه داریم، باید بدانند که مرکز امور صیانتی حوزه در کنار آنها است.

خوشبختانه آمار آسیب ها در حوزه بسیار پایین است و ما تلاش داریم که همین آمار پایین هم وجود نداشته نباشد و اصلا فعالیتی در قسمت بررسی گزارشات و شکایات نداشته باشیم؛ اما به هر حال، خطرات در اطراف حوزه و روحانیت زیاد است و نباید غفلتی صورت بگیرد که دشمن بتواند نفوذ کند و آسیب بزند.

ما در حوادث گوناگونی که برای طلاب و روحانیون پیش می آید، تلاش می کنیم جزو اولین کسانی باشیم که در کنار این عزیزان حاضر می شویم و به بررسی و حل مشکلات بپردازیم.

طلاب عزیز اگر نیازمند مراجعه به مرکز امور صیانتی باشند، می توانند به صورت حضوری به این مرکز مراجعه نموده و مشکلات خود را مطرح نمایند.

* اخیرا همایشی با حضور مسئولین صیانتی مراکز مدیریت استانی در قم داشتید و آیت الله اعرافی هم سخنران آن بوده اند؛ توضیحاتی درباره این همایش دو روزه بفرمایید.

این همایش دو روزه در شهر مقدس قم برگزار شد و برنامه های گوناگونی در آن به اجرا درآمد.

یکی از بخش های این همایش، سخنرانی آیت الله اعرافی، مدیر حوزه های علمیه در افتتاحیه بود که به نکات خوبی اشاره کرد.

بخش دوم، تبیین سیاست های کلان امور صیانتی حوزه بود که بنده به تشریح آن پرداختم و بخش دیگر این همایش نیز برگزاری کارگاه های تخصصی بوده است تا بتوانیم سطح دانش روز مسئولین امور صیانتی استان ها را ارتقا دهیم.

بخش چهارم، تبیین برنامه های تحولی و برنامه های کلان مرکز امور صیانتی حوزه های علمیه بود که برای این عزیزان تشریح شد.

* در پایان ضمن تشکر از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید، اگر نکته ای باقی مانده، بفرمایید.

بنده هم از شما تشکر می کنم و از مرکز رسانه و فضای مجازی حوزه های علمیه که واقعا رسالت سنگین و حساسی را بر دوش دارد، تقدیر و تشکر دارم. خوشبختانه تعامل جدّی و مناسبی با این مرکز داریم و از رصدهایی که در این مرکز انجام می شود، استفاده می‌کنیم و تبادل اطلاعات مناسبی بین این دو مرکز صورت می گیرد که می تواند پدیده مبارکی برای حوزه باشد.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین