|
|
امروز: پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ - ۰۲:۱۶
کد خبر: ۳۴۴۶۳۶
تاریخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۴۰۱ - ۲۱:۳۲

تسنیم: استاندار خوزستان گفت: سال ۹۶ در گزارش‌ها اعلام شد که ساختمان متروپل حین ساخت اشکالات فنی دارد و نظام مهندسی اعلام کرده بود برجی که قبلا و در سال ۹۸ افتتاح شده عینا از نظر پایداری اشکالاتی دارد؛ همه نامه‌ها و گزارش‌ها تاریخ دارند.

 صادق خلیلیان با اشاره به شرایط ساختمان متروپل اظهار داشت: این ساختمان در کنار کوچه 4 متری و خیابان امیری که عرض زیادی ندارد، در 11 طبقه و یک زیرزمین ساخته شده بود. در این پروژه، طی سال 94 به سمت گرفتن مجوز رفته بودند و در 96 ساخت و ساز آن آغاز شد.

استاندار خوزستان گفت: این پروژه در ابتدا شش طبقه بود و تا سال 98، آرام آرام طبقه‌های دیگر نیز به آن اضافه شد؛ در یک نوبت سه طبقه و در یک نوبت دو طبقه اضافه شد، بر سازه‌ای که برای یک ساختمان شش طبقه طراحی شده بود.

وی افزود: مشکلات عدیده فنی در همان بدو شروع کار وجود داشت، ضمن اینکه کنار یک کوچه 4 متری و یک خیابان کم عرض نباید این فضا در اختیار این فرد قرار می‌گرفت. این مساله، ناشی از قصورات و برخی روابط ناسالمی بوده است که متاسفانه از سال 94 تا 99 شاهد بودیم که در سطح استان خوزستان و به صورت خاص در شهر آبادان شکل گرفته بود.

خلیلیان گفت: در این پروژه برخی جاها ضوابط فنی رعایت نشده بود؛ بر اساس گزارش‌هایی که در سال‌های 96 تا 99 ارائه شده و مستندات آن موجود است، ساختمان از نظر فنی استاندارهای لازم را نداشته است.

استاندار خوزستان با اشاره به وضعیت فعلی ساختمان متروپل عنوان کرد: اگر ساختمان متروپل را کامل در نظر بگیریم، دو پنجم ساختمان فرو ریخته و مابقی یعنی سه پنجم دیگر نیز به شدت ناپایدار است. یک گروه کارشناسی تشکیل دادیم که متشکل از نظام مهندسی، شهرداری و راه و شهرسازی هستند. این گروه، مابقی ساختمان را بررسی کردند و مشخص شد که امکان نگهداری و مقاوم‌سازی آن وجود ندارد.

وی افزود: با توجه به اقدامات انجام شده در طول 12 – 13 روز گذشته، تقریبا می‌توان گفت که به انتهای این مرحله رسیده‌ایم و اکنون باید تکلیف مابقی ساختمان را مشخص کنیم.

خلیلیان در پاسخ به امکان وجود دیگر مفقودین و ارائه آمارهای مختلف در فضای مجازی، گفت: اعلام کردیم که خانواده‌ها اعلام مفقودی کنند که آمار اولیه 38 نفر بود. البته شایعات بسیار زیاد است و نباید به آن توجه کرد؛ به عنوان مثال به ما گفتند که کوچه پر از کشته است اما بعد از پاکسازی مشخص شد که پنج نفر بودند.

وی افزود: در زیرزمین نیز تعداد کشته‌ها هفت یا هشت نفر بودند. تعدادی هم در بخش مرکزی هست که از سه روز قبل ورود کردیم و آنجا نیز چند پیکر پیدا کردیم.

استاندار خوزستان گفت: نقل قول‌هایی می‌شود اما مستند نیست. تقریبا 90 درصد آوار را برداشت کرده‌ایم و بخشی از آوار که چسبیده به ستون‌ها است، باقی مانده است.

وی افزود: به زیرزمین رفتم و با وجود اینکه از نظر کارشناسی نباید این کار انجام می‌شد اما دغدغه خانواده‌ها و عزیزان را دیدم و بدون اینکه شایعات را ببینم گفتم خودم باید مشاهده کنم. آنجا چیزی مشاهده نکردیم.

خلیلیان گفت: اگر احیانا مفقودی وجود داشته باشد، ممکن است چند نفری باشند اما تعداد آن قطعی نیست.

وی با اشاره به روند کار آواربرداری در متروپل از ابتدا، افزود: سه روز اول صرف امداد و نجات شد و نیروهای مردمی نیز خیلی کمک کردند. از روز سوم وارد آواربرداری با ماشین‌آلات و دستگاه‌های سنگین شدیم و اکنون در انتهای این مرحله هستیم.

استاندار خوزستان بیان کرد: در حقیقت می‌توان گفت که اکنون تعیین تکلیف باقیمانده ساختمان برای ما مهم است. آواربرداری تقریبا رو به اتمام است و کار پاکسازی نهایی در حال انجام است. آنچه اکنون برای ما مهم است، تکلیف باقی‌مانده ساختمان است که به شدت در حال تغییر در ستون است.

وی افزود: از همان روز اول با لیزر این‌ها را رصد می‌کردیم و مرتب گزارش داده می‌شد و گاهی مجبور می‌شدیم عملیات را متوقف کنیم و بعد از پایداری نسبی، کار را آغاز می‌کردیم. از آنجا که ماشین‌آلات سنگین نیز کار می‌کردند، طبیعتا خود لرزش‌ها نیز می‌توانستند خطرناک باشند اما چاره‌ای نبود جز اینکه مردم را خارج کنیم و ماشین‌آلات و افراد متخصص وارد شوند.

استاندار خوزستان با تاکید بر ناپایدار بودن باقی‌مانده ساختمان متروپل یادآور شد: یک گروه کارشناسی وضعیت را بررسی کردند؛ گفتند ساختمان به هیچ وجه پایداری ندارد و در حیطه کار قوه قضائیه قرار دارد زیرا ملک شخصی است اما از بعد اینکه حکومت باید نظارت کند، ما این را از دادستان خواستیم که نظر نهایی خود را بدهد و دادستان هم اعلام کرده که تخریب بلامانع است.

وی افزود: اینجا دیگر بحث مربوط به واگذاری کار به یک شرکت یا پیمانکار است که بتواند این کار را انجام دهد. موضوع به منطقه آزاد اروند سپرده شد که سازماندهی کار را به عهده بگیرد که آن‌ها نیز قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا را به عنوان پیمانکار انتخاب کردند که از چهار پنج روز پیش وارد صحنه شد و ماشین‌آلات خود را وارد کرده است. البته آن‌ها از روز چهارم به کمک آمدند اما عملا سه روز است که فعال‌تر شده‌اند.

خلیلیان گفت: امکان پایداری ساختمان وجود ندارد اما در نحوه مواجهه با آن، اینکه از طبقات بالا به تدریج تخریب و سبک‌سازی انجام شود یا اینکه اقدام دیگری شود، متخصص و پیمانکار طبق قرارداد بین منطقه آزاد اروند و قرارگاه خاتم، این کار را انجام می‌دهند.

وی با اشاره به حضور در محل حادثه در ساعات اولیه ریزش متروپل گفت: همان روز بلافاصله پس از شنیدن خبر به آبادان رفتیم. بر اساس بررسی اولیه که صورت گرفت، متوجه شدم که موضوع ساده نیست و حتی سنگین‌تر از پلاسکوی تهران است. بلافاصه با معاون رئیس جمهور و رئیس دفتر رئیس جمهور صحبت کردم تا آتش‌نشانان پلاسکو را به آبادان اعزام کنند.

استاندار خوزستان بیان کرد: می‌بایست به موضوع در بعد ملی پرداخته می‌شد. در مدت 16 ساعت، وزیر کشور آمد و در 18 ساعت نیز هلال احمر کشور و آتش‌نشانی تهران رسیدند.

وی افزود: جمعیت هلال احمر خوزستان را بسیج کردیم و از کشور نیز گروه‌های دیگری آمدند. در بدو شروع کار نیز از ماشین‌آلات پالایشگاه آبادان استفاده کردیم.

خلیلیان گفت: خوزستان و از جمله آبادان، مناطق صنعتی هستند؛ پالایشگاه و پتروشیمی و شهرک صنعتی داریم و همه این‌ها ماشین‌آلات خود را در ساعات اولیه پای کار آوردند اما چون حضور مردم زیاد بود و ناپایداری سازه وجود داشت، بایستی خیلی با احتیاط عمل می‌شد. اوایل کار با ماشین‌آلات سبک، با دست و گروه‌های مردمی کار انجام شد و بعد آرام آرام از جاهایی که مطمئن بودیم پایداری وجود دارد، تجهیزات را وارد کار کردیم.

وی ادامه داد: محیط واقعا برای عملیات تنگ بود. با هماهنگی، از چند جبهه کاری کار را پیش بردیم و مجبور شدیم برخی خانه‌ها را که قدیمی بودند و صاحبان هم آنجا زندگی نمی‌کردند را با رضایت صاحبان، تخریب کنیم.

استاندار خوزستان گفت: جبهه شرقی را باز کردیم و از جنوب، شمال و شرق وارد کار شدیم و کار به مدت هفت روز ادامه پیدا کرد. اول کوچه را پاکسازی کردیم و بعد در مغازه‌ها و فروشگاه‌ها و کوچه 4 متری پاکسازی انجام شد و بعد وارد بخش مرکزی شدیم.

وی عنوان کرد: یکی از کارگران نجات پیدا کرده بود که در بیمارستان عیادت کردیم؛ فردی همراه مصدوم بود که می‌گفت 20 کارگر در بخش مرکزی ساختمان هستند اما خود مصدوم گفت صحت ندارد. بخشی از ساختمان فرو نریخته بود که کارگران خارج شدند و بخشی که فرو ریخته بود نیز تعدادی از کارگران توانستند خود را نجات دهند.

خلیلیان افزود: تعدادی از پیکرها را خارج کردیم و البته خود فرد مصدوم اعلام می‌کرد که احتمالا چهار تا پنج نفر زیرآوار باشند.

وی ادامه داد: ما باید بحث متروپل را درس عبرتی کنیم برای کسانی که به وظایف خود عمل نمی‌کنند؛ ظاهر این است که این‌ها عواملی در سطح شهر آبادان بودند. از سال 94 که قرار بود این فرد وارد کار ساخت برج‌های دوقلو شود – که یکی از آن‌ها قبلا افتتاح شده بود – از اول بدون مجوز و بدون پروانه اولیه، ساخت و ساز را از سال 94 شروع می‌کند. کجای کشور چنین مجوزی داریم؟ چه روابطی می‌تواند وجود داشته باشد؟ به جز روابط ناسالم، نمی‌تواند چیز دیگری باشد.

استاندار خوزستان گفت: سال 96 در گزارش‌ها اعلام شد که ساختمان متروپل حین ساخت اشکالات فنی دارد و نظام مهندسی اعلام کرده بود برجی که قبلا و در سال 98 افتتاح شده عینا از نظر پایداری اشکالاتی دارد؛ همه نامه‌ها و گزارش‌ها تاریخ دارند.

وی افزود: روابط ناسالم به چه شکل انجام می‌شوند؟ شاید کسی از دیگری پول نگرفته باشد اما وقتی یک مقام ملی و استانی به یک شهرستان می‌رود و در یک مراسم شرکت می‌کند و به نوعی از فردی حمایت می‌کند، آن فرد حاشیه امنیت پیدا می‌کند و آن موقع است که می‌بینیم در سال‌های 96، 97، 98، 99 و تا 1400 این اقدامات انجام می‌شود بدون اینکه آن فرد به نهادهای نظارتی تمکین کند.

خلیلیان بیان کرد: این یک نمونه از روابط ناسالمی است که عملا منجر به این خسارت‌هایی شده که نه تنها به مردم آبادان، بلکه به کل کشور وارد شده است.

وی افزود: به نظر می‌رسد که قوه قضائیه و دادستانی حتما باید ورود عمیق‌تری به این مسائل داشته باشند و این منجر به این نشود که کار تنها به یک ناظر ختم شود.

استاندار خوزستان بیان کرد: روابط پشت پرده اقتصادی و روابط حمایتگرانه سیاسی در خصوص این فرد (مالک متروپل) وجود داشته است، حتی از سال 92. فردی که حالا گفته شده در همین ساختمان کشته شده، 41 ساله بوده؛ پس در سال 92 سن کمتری داشته است، چگونه می‌تواند آرام آرام یک گروه ساختمانی به اسم هلدینگ عبدالباقی راه‌اندازی کند و بعد، ساخت و ساز آبادان را به صورت انحصاری از سال 94 به دست بگیرد؟

وی گفت: تا به روابط پشت پرده نپردازیم نمی‌توان به معلول‌ها پرداخت؛ کارشناس ناظر وقتی گزارش خود را به شهردار وقت می‎دهد چرا شهردار دستور نداده است؟ شهردار دستگیر شده؛ اگر نظام مهندسی اعلام کرده و شهرداری اعلام نکرده، وظیفه داشته که به دادستانی بگوید. اینجا باید نقش دادستانی هم مشخص شود که آیا در جریان بوده است؟

خلیلیان افزود: بالاخره این اتفاق مربوط به یک یا دو روز نبوده است. حتما باید به این روابط پرداخته شود. روابط است که شکل‌گیری اتفاقی را سبب می‌شود که ما شاهد آن هستیم. این را باید درس عبرتی کنیم برای کسانی که مسببان اصلی این موضوع بوده‌اند و پشت پرده‌های این قضیه‌اند.

وی در خصوص نقش مسئولان سابق منطقه در حادثه متروپل گفت: هم فرماندار سابق و هم فرماندار اسبق قطعا باید در جریان اخباری که به آن‌ها می‌رسید، به این موضوع ورود می‌کردند. وقتی یکی از مقامات دولت سابق یا استان یک افتتاح آنجا انجام می‌دادند حتما گزارش‌ها و اخبار مرتبط با این ساختمان‌ها در اختیار آن‌ها قرار گرفته است.

استاندار خوزستان افزود: اما ورود به این موضوع را در فضای کارشناسی به قوه قضائیه موکول کنیم تا حق عزیزان از دست رفته و خانواده‌های داغدار تضییع نشود. خواسته خانواده‌ها هم این بود که با مسببان با اشد مجازات برخورد شود.

خلیلیان در پاسخ به سوالی مبنی بر انتشار خبری در خصوص خروج استاندار اسبق خوزستان از کشور عنوان کرد: به نظر من شاید ایشان اشتباه کرد و از کشور خارج شد؛ بگذریم، به این موضوع زیاد ورود نکنم. بحث قضایی است و قوه قضائیه باید در این زمینه ورود کند و پاسخگو باشد.

استاندار خوزستان در خصوص نحوه رسیدگی به افراد متضرر در حادثه متروپل بیان کرد: در این حادثه با چند مورد مواجه‌ایم؛ ریزش ساختمان، بحث‌های فنی، روابط پشت پرده که منجر به شکل‌گیری عبدالباقی شده و نفوذ او در ارکان شهر آبادان، و مباحث مربوط به ساخت و سازها و روابط پشت پرده سیاسی که در دولت سابق وجود داشته است. در حال حاضر مرحله آواربرداری انجام شده است. مصدومان عمدتا مرخص شده‌اند.

وی افزود: مالک 20 تا 30 درصد ساختمان را به مردم فروخته بود که این‌ها باید تعیین تکلیف شود. کارگران فعال در این هلدینگ در این ساختمان یا دیگر ساخت و سازها کار می‌کردند که گفته می‌شود 500 نفر ک تا یک هزار نفر هستند نیز از دیگر مواردند. مورد سوم، دیه افراد و خسارت آسیب‌دیدگان است که همه باید از دارایی صاحب ملک پرداخته شود. لازم بود که حتما توقیف اموال انجام شود که دادستانی توقیف اموال را انجام داد. طبیعتا خسارت از این محل‌ها پرداخت می‌شود.

خلیلیان گفت: تامین اجتماعی و اداره کار را وارد صحنه کردیم تا ساماندهی وضعیت کارگران فوت شده بیمه نشده و بیکار شده را بر عهده بگیرند. ستادی نیز برای شکایت افراد و مراجعه آن‌ها تشکیل دادیم که زیرنظر دادستانی است. البته دولت هم مصوبه‌ای داشته و 70 میلیارد تومان به این حادثه اختصاص داده است تا از این محل نیز بتوانیم مدیریت کنیم. صندوق پرداخت خسارت نیز در قوه قضائیه وجود دارد که این هم می‌تواند بخشی از افراد را تحت پوشش قرار دهد تا تکلیف پرداخت دیه‌ها مشخص شود.

وی بیان کرد: این قضیه ابعاد دیگری نیز دارد؛ برخی ساختمان‌های آن منطقه در دو هفته‌ای که گذشت، هیچ کسب و کاری نداشتند و تا تعیین تکلیف نیز ممکن است دو سه ماه طول بکشد. مساله دیگر، خانه‌های ساکنین اطراف محل حادثه است که باید تخلیه شوند تا آسیب نبینند. از طرف فرمانداری، جایی برای اقامت این افراد اختصاص می‌دهیم اما امکان خارج شدن اسباب و اثاثیه وجود دارد تا تکلیف پروژه مشخص شود.

استاندار خوزستان افزود: مراکز تجاری و فروشگاه‌ها نیز به ستاد شکایات مراجعه کنند. برای فروشگاه‌هایی که ممکن است چند ماه امکان فعالیت نداشته باشند، یک مرکز تجاری در اختیار آن‌ها قرار می‌دهیم. یک ساختمان نیز برای مطب‌های پزشکان در نظر گرفته‌ایم.

وی که در یک برنامه تلویزیونی صحبت می‌کرد، در پایان با اشاره به وضعیت شهرهای آبادان و خرمشهر گفت: بنا به دستور رئیس جمهور که پیش از عید به خرمشهر آمده بود و از نزدیک وضعیت این دو شهر را دیده بود، قرار شد که برنامه‌ای تهیه شود. شکل اولیه این برنامه تهیه شده استو یک جلسه کارشناسی در اهواز داشتیم که در حال طی کردن مراحل نهایی است و این هفته برنامه توسعه همه جانبه آبادان و خرمشهر که یک برنامه پنج ساله است، به دولت می‌رود تا تصویب شود و سالانه با تخصیص اعتبارت، شاهد پیشرفت و آبادانی در این دو شهر باشیم.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین