|
|
امروز: پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ - ۰۱:۵۶
کد خبر: ۳۳۹۶۰۰
تاریخ انتشار: ۰۸ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۵:۰۵

مدیر پیشین امور اوپک و روابط با مجامع انرژی وزارت نفت گفت: جنگ روسیه و اوکراین بر بازار انرژی تاثیرات مستیم گذاشته و موجب رشد سریعتر قیمت ها بر بازار شده اما به نظر می رسد که این تاثیرات طولانی مدت نباشد و سیاست ها به نحو دیگری تغییر کند.

جواد یارجانی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به تاثیر جنگ روسیه و اوکراین بر بازار انرژی جهان اظهار کرد: بازار نفت به طور کلی متاثر از دو نوع عامل بوده، یکی از این عوامل سطح تقاضا و عرضه است که معمولا به طور سالیانه مشخص می شود که بازار تا چه میزان نیازمند نفت است و تا چه میزان از اوپک انتظار می رود که در این باز نقش ایفا کند.

وی با بیان اینکه به جز این، تحولات ژئوپلتیک نیز میتواند بر بازار نفت تاثیر بگذارد و در مجموع این عوامل سطح قیمت ها را مشخص می کند، گفت: این مساله جز عواملی است که در زمانی کوتاه می تواند جهت بازار نفت را تعیین کند، هرچند ممکن است تاثیر این عوامل طولانی مدت نباشد.

مدیر پیشین امور اوپک و روابط با مجامع انرژی وزارت نفت افزود: البته مسائلی نیز در گذشته وجود داشت که تاثیرات همیشگی را در بازار نفت برجای گذاشت، مانند افزایش چند برابری قیمت در سال ۱۹۷۳ که موجب شد قیمت های نفت چهار برابر شود و دیگر سطح قیمت ها به حالت سابق بازنگشت، در نتیجه موضوعی که اکنون در بازار نفت شاهد آن هستیم این است که عوامل ژئوپلتیک تاثیراتش بیشتر شده است.

یارجانی با بیان اینکه قبل از این مساله نیز بازار نفت به دلیل اینکه عرضه به حد کافی وجود نداشت، دچار التهاب شده بود، گفت: حتی کشورهای اوپک که تعهد کرده بودند ۴۰۰ هزار بشکه نفت را همراه اوپک پلاس وارد بازار کنند، توانایی انجام این کار را ندارند و همین موجب شده به دلیل اینکه رشد تقاضا در دنیا رقم های مثبت را نشان می دهد قیمت ها روند افزایشی پیدا کنند.

وی با تاکید بر اینکه این تحولات اخیری که شاهد آن هستیم متاسفانه جنگی نیز در کنار آن شکل گرفته که موجب شده قیمت ها با یک شوک جدید مواجه شوند و روند افزایشی سرعت بیشتری پیدا کند، تصریح کرد: این مساله ممکن است تاثیرات طولانی مدتی نداشته باشد اما باید توجه داشت که این موضوع بستگی به این دارد که تحریم های بیشتری که گفته می شود در راه است تا چه میزان تجارت نفت را تحت تاثیر بگذارد.

به گفته مدیر پیشین امور اوپک و روابط با مجامع انرژی وزارت نفت این مساله در مورد گاز نیز تا حد زیادی صدق می کند البته نوع تاثیراتی که تغییرات ژئوپلتیک بر بازار گاز می گذارد، به خاطر نوع روابطی که  بین خریداران و مصرف کنندگان وجود دارد، متفاوت است، معمولا انتقال با خط لوله و به صورت بلندمدت بوده و تاثیرات آن ممکن است متفاوت باشد.

اوضاع ایران در بازار نفت چگونه است؟

یارجانی با اشاره به وضعیت ایران در شرایط فعلی در بازار جهانی نفت، گفت: ایران سال های زیادی با تحریم های ظالمانه رو به رو بوده، هرچند که در زمان اوباما توانستیم بعد از تحمل تحریم های بسیار شدید که از خوش بینی بیش از حد برخی از سیاستمداران که تحریم ها را بی اثر می دانستند، شرایط را تا حدودی بهتر پیش ببریم اما با آمدن رئیس جمهور متوهمی مانند ترامپ شرایط سخت تری ایجاد و موجب شد که بازار نفت دنیا از یک منبع بسیار مهم که ایران است بی بهره بماند.

یارجانی با بیان اینکه گرچه سختی های زیادی نیز بر ما تحمیل و این تحریم های ظالمانه باعث شد که از  میلیاردها دلار درآمد محروم شویم اما دنیا نیز ضرر کرده است، گفت: باتوجه به اینکه بازار انرژی بازار صلح است، هرچه دخالت دولت های بزرگ در تجارت و سرمایه گذاری کمتر باشد، بازار انرژی می تواند راحت تر تامین انرژی دنیا خصوصا گاز را برعهده بگیرد.

وی با بیان اینکه گاز انرژی آینده و انرژی پاک است و این شرایط دنیا را محروم کرده است، تاکید کرد: طبیعی است که از قبل تحولات اخیر روسیه و اوکراین و جنگی که حادث شده ما به دنبال این بودیم که تحریم ها برداشته شود و هرچه زودتر به جایگاهی که واقعا حق ما است، با توجه به ذخایری که داریم دست یابیم.

روسیه گاز اروپا را قطع می کند؟

مدیر پیشین امور اوپک و روابط با مجامع انرژی وزارت نفت با اشاره به احتمال قطع جریان گاز روسیه به سمت اروپا، گفت: این مساله بعید به نظر می رسد چراکه این موضوع شمشیر دولبه است و روسیه ۴۰ درصد گاز اروپا را تامین می کند، سرمایه گذاری های بسیاری صورت گرفته و خط لوله نورد استریم ۲ نیز تنها منتظر اخذ مجوز است و به طور کلی روس ها نقش مهمی در تامین انرژی اروپا دارند و با هوشیاری این مساله را جلو خواهند برد.

وی گفت: خیلی بعید است که روسیه این کار را انجام دهد، روس ها با آینده نگری که چند سال بعد از فروپاشی داشتند، وابستگی اروپا به گاز خود را بعد از افزایش تولیدشان با کمک گرفتن از شرکت ها متخصص انرژی دنیا عمیق تر کنند و اخیرا نیز روابط نزدیک با چین را نیز در دو حوزه نفت و گاز برقرار کردند، بازار اروپا برای روسیه هم اهمیت فراوانی دارد و بعید است که چنین اتفاقی بیفتد.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین