|
|
امروز: دوشنبه ۰۵ آذر ۱۴۰۳ - ۱۹:۲۹
کد خبر: ۳۳۳۳۹۹
تاریخ انتشار: ۰۲ آذر ۱۴۰۰ - ۲۰:۵۷

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اولین جلسه کمیسیون دسترسی آزاد به اطلاعات در دولت سیزدهم گفت: با عزمی که دولت برای مبارزه با فساد دارد، استفاده از قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات می‌تواند گام جدید دولت برای شفافیت و مبارزه با فساد باشد. دستگاه‌های اداری می‌بایست به شکلی مدیریت شوند که زمینه‌های بروز فساد در آن‌ها از بین برود و یکی از ابزار جلوگیری از فساد، شفافیت است.

به گزارش ایلنا، اولین جلسه کمیسیون دسترسی آزاد به اطلاعات در دولت سیزدهم با حضور محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و میثم لطیفی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان امور اداری و استخدامی کشور و اعضای این کمیسیون در محل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.

در این جلسه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه یکی از شعارهای اصلی رئیس جمهور محترم در انتخابات، موضوع شفافیت و مبارزه با فساد بود، اظهار داشت: ایشان معتقدند رفع فساد باید از منشا انجام شود نه زمانی که موضوع به قوه قضائیه می‌رسد. بنابراین دستگاه‌های اداری می‌بایست به شکلی مدیریت شوند که زمینه‌های بروز فساد در آن‌ها از بین برود و یکی از ابزارهای جلوگیری از فساد، شفافیت است.

وی ادامه داد: در مورد انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات قانون خوبی در مجلس به تصویب رسیده است، اما آماری که در خصوص مراجعات مردم به این قانون از زمان تصویب تا به امروز شاهد هستیم، نشان می‌دهد انتظاری که درباره این قانون مدنظر بود، اتفاق نیفتاده است.

اسماعیلی یادآور شد: عدم اطلاع برخی از مسئولین از این قانون به این معنا است که روند اطلاع‌رسانی در مورد این قانون باید تغییر کند. به نظرم با عزمی که دولت برای مبارزه با فساد دارد، استفاده از قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات می‌تواند گام جدید دولت برای شفافیت و مبارزه با فساد باشد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: این که کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات با ریاست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می شود، به این دلیل است که محور اطلا‌ع‌رسانی و رساندن موضوع به مردم به این وزارتخانه سپرده شده تا ارتباط مردم با این قانون تسهیل شود.

اسماعیلی نکته مهم در قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات را اطلاع‌رسانی درست به مردم دانست و گفت: از ابزار خبرگزاری‌ها و مطبوعات، صدا و سیما و سایر بسترها برای اطلاع‌رسانی درست این قانون باید استفاده شود. البته کمیسیون هم باید کارگروه اطلاع‌رسانی خود را فعال‌تر کند  و گزارش کار خود را به مردم اطلاع دهد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات فراقوه‌ای است و جریان‌های مطالبه‌گر باید از این ظرفیت بزرگ مطلع بشوند. هیچ محدودیتی برای انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات وجود ندارد، شأن همه ما خدمتگذاری به مردم است و یکی از این خدمات اطلاعی‌رسانی درست به مردم است و اگر نیاز به قانون‌گذاری و اصلاح آئین‌نامه وجود دارد، باید انجام شود.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مطالبه‌گری مردم از حاکمیت است و نمایندگان کل حاکمیت هم در این کمیسیون حضور دارند. زمانی که بنده در قوه قضائیه با ریاست آقای رئیسی حضور داشتم، سامانه انتشار آرا داشتیم که به لحاظ قانونی امکان انتشار آزاد آرا در آن وجود دارد. بسیاری از ساختارها در این زمینه در زمان ریاست آقای رئیسی بر دستگاه قضایی شکل گرفته و در حال حاضر تنها باید ارتباط با این سامانه‌ها شکل بگیرد.
اسماعیلی در ادامه گفت: دانشگاه‌ها، مراکز آموزش عالی و تحقیقاتی یکی از مشکلات خود را فرآیند اداری اعلام می‌کنند و اگر متخصصان دانشگاهی ما در حوزه‌های آسیب‌شناسی دستگاه‌ها اطلاعاتی بخواهند، باید از طریق قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در اختیارشان قرار بگیرد. در این صورت ادبیات جدیدی در نهاد‌های علمی ما شکل خواهد گرفت و موضوع قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، راه فساد در عدم دسترسی به اطلاعات را خواهد بست.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: در مجموعه دستگاه‌های دولتی به این وفاق رسیده‌ایم که یکی از ابزارهای خدمت صادقانه به مردم شفافیت است.

در ادامه این جلسه میثم لطیفی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان امور اداری و استخدامی کشور در سخنانی گفت: احساس مالکیت نسبت به داده‌ها، بخل اطلاعاتی، احساس محرمانگی، عدم اطمینان به اطلاعات تولید شده، تراکم وظایف در دستگاه‌های اجرایی و نظام‌مند نشدن سامانه‌ها از جمله دلایل مقاومت دستگاه‌ها در مقابل قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات است.

وی ادامه داد: البته فرهنگ دانایی باید در جامعه جا بیفتد و مردم حق دارند مطالبه‌گری منطقی داشته باشند، برای نمونه مطالبه‌گری که در اصفهان در روزهای گذشته رخ داد در یک چارچوب نظام‌مند بود. در این مسیر باید از ظرفیت مجموعه‌های دلسوز مردمی استفاده کرد.

لطیفی در خصوص پنجره واحد خدمت تصریح کرد: تعداد سامانه‌ها آنقدر زیاد شده که امکان خدمت را کم می‌کند، دولت یکپارچه به درستی شکل نگرفته و هر دستگاهی کار خود را انجام می‌دهد و باید کمک کنیم مردم راحت‌تر بتوانند از خدمات بهره ببرند.

رئیس سازمان امور اداری و استخدامی کشور گفت: در سازمان امور اداری و استخدامی کشور می‌توانیم با آموزش کارکنان و مدیران و همچنین آموزش برخط برای مردم، به فراگیر شدن قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات و کمیسیون مرتبط با آن کمک کنیم. البته از ابزار تشویقی دستگاه‌ها و هیات عالی رسیدگی به تخلفات در کمک به کمیسیون دسترسی آزاد به اطلاعات هم می‌توانیم بهره بگیریم.

در بخش دیگری از این جلسه حسین انتظامی دبیر کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات نیز به ارائه گزارشی از روند فعالیت‌ها و پاسخگویی دستگاه‌ها به متقاضیان پرداخت.

گفتنی است، در این مراسم حجت‌الاسلام آقا تهرانی نماینده مجلس شورای اسلامی، حجت الاسلام حکمت‌علی مظفری رئیس دیوان عدالت اداری، باقری اصل دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات، نمایندگان وزارت اطلاعات و دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح حضور داشتند که نقطه نظرات خود را درباره قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات بیان کردند.

در حاشیه این نشست محمدمهدی اسماعیلی با اشاره به فعالیت‌های کمیسیون دسترسی آزاد به اطلاعات گفت: امتیاز این کمیسیون، فرا قوه‌ای بودن آن است، به همین دلیل همه دستگاه‌های حاکمیتی عضو آن هستند و فضای جدی برای شفافیت فراهم آمده است. تقریبا بیش از ۹۰ درصد دستگاه‌های دولتی به این موضوع پیوسته اند.

وی در پاسخ به راه‌های اندیشیده شده برای عدم همکاری برخی دستگاه‌ها گفت: این تخلف‌ها در دستگاه دولتی خیلی کمتر است و سازمان امور اداری و استخدامی ارزشیابی‌های سالیانه در این زمینه دارد، اما هیئت رسیدگی به تخلفات اداری وجود دارد که این عدم همکاری‌ها می‌تواند جزو موارد ترک فعل‌ قرار بگیرد.

اسماعیلی در رابطه با ثبت اطلاعات کارکنان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سامانه پاکنا گفت: در چند روز اخیر باتوجه به آمار منتشر شده از سازمان اداری و استخدامی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیشترین همکاری را داشته و ظرف سه روز آمار قبلی را به بیش از ۴۰ درصد رسانده و در حال حاضر عدد ورود اطلاعات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ۹۳ درصد رسیده است و ظرف چند روز آینده این آمار به ۱۰۰ درصد خواهد رسید و تمام اطلاعات کارکنان در این سامانه به ثبت می‌رسد.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین