کد خبر: ۳۳۳۰۱۲
تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۴۰۰ - ۲۱:۱۸

ایسنا: رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: اجازه نمی دهیم شرایط تالاب انزلی مثل دریاچه ارومیه شود.

علی سلاجقه در نشست خبری که امروز در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد،افزود: در دولت سیزدهم محیط زیست شرایط خاصی دارد و هدف ما در دولت جدید، دوری از سیاست‌زدگی و اجرای وظایف دوش سازمان است. برای رسیدن به این هدف تغییر و دگردیسی در ساختار سازمان حفاظت محیط زیست لازم است. سازمان محیط زیست با ساختار فعلی نمی تواند قدرتی که باید را داشته باشد و اعمال حاکمیت و نظارت بر همه دستگاه ها منطبق بر اهداف و اسناد بالادستی، نیازمند تحول ساختاری است. رویکرد جدید ما بر اساس تکلیف قانونی است و با ظرفیت های مردمی، رسانه ای و قانونی اجرا خواهد شد

رییس سازمان حفاظت محیط زیست  ضمن بیان اینکه توان محیط زیست به آستانه خود رسیده و از تحمل خارج شده است، گفت: مقررات‌زدایی به معنای قانون‌زدایی نیست و محیط زیست هم از این قاعده مستثنی نیست. نظارت و ارزیابی سازمان به شکل مطلوب بر فعالیت های صنعتی  اتفاق خواهد افتاد. در سفرهای استانی رییس جمهوری نیز استمرار پروژه های قبلی در دستور کار قرار گرفته و درباره پروژه ای جدید حتما ارزیابی های زیست محیطی انجام می‌شود و صدور مجوزها بر اساس آن ها صورت خواهد گرفت.

 

سلاجقه درباره مواضع سازمان محیط زیست درباره تامین حق‌آبه تالاب ها اظهارکرد: ما به وزارت نیرو اعلام کردیم که اولویت حق‌آبه ابتدا با آب شرب و بعد از آن حق‌آبه محیط زیست و کشاورزی و بعد صنعت است. ۳.۴ میلیارد متر مکعب حق آبه دریاچه ارومیه است که ۱.۴ از رودخانه ایی که سد ندارند، ۴۰ درصد هم از سدها و مصارف کشاورزی و یک میلیارد متر مکعب از زاب و سیلوه تامین می‌شود. ما در سه شرایط کم آبی، میان آبی و پرآبی باید حق آبه محیط زیست را رعایت کنیم.

 

وی درباره برنامه‌های سازمان حفاظت محیط زیست برای احیای دریاچه ارومیه گفت: ستاد احیا به عنوان مجموعه‌ای که با دید جامع به این موضوع نگاه می‌کند در چارچوب طرح های احیا اقدامات سخت افزاری را انجام داده است. هزینه زیادی هم انجام شده و اکثر پروژه ها تا ۷۰ درصد پیشرفت داشته است‌. فعالیت های ستاد دردولت جدید نیز ادامه دارد و اعتبار کافی هم به آن تعلق گرفته است‌. در بحث نرم افزاری نیز مجموعه معاونت انسانی و ستاد طرح بسیار جامعی ارائه داده که می تواند الگوی مناسبی برای همه تالاب های کشور باشد. این رویکرد با توجه به گونه های زنده منطقه برخورد نرمی با محیط زیست خواهد داشت. ما همین الان هم در حال پیگیری تامین حق‌آبه  ۳.۴ میلیارد متر مکعبی تالاب ها هستیم البته تحقق این مهم به شرایط اقلیمی نیز وابسته است.

 

سلاجقه با رد شایعه صدور مجوز شکار چهارپایان در مناطق چهارگانه اظهارکرد: سازمان مجوزی برای شکارچهارپایان صادر نکرده و فقط بحث احصا و سرشماری است. ادارات در مراکز استان‌ها باید سرشماری را انجام و به سازمان ارائه دهند. با توجه به تنش آبی ایجاد شده برای گونه‌های گیاهی و جانوری شرایط مناسبی برای صدور مجوز شکار فراهم نیست.

 

وی در پاسخ به پرسش ایسنا چه اقداماتی برای دلجویی از خانواده مهشاد کریمی و ریحانه یاسینی انجام داده‌اید، تاکید کرد: وظیفه سازمان حفاظت محیط زیست تلاش برای ادای دین به خانواده این عزیزان است و تاکنون ما به درستی نتوانسته ایم از خانواده های این دو عزیز قدردانی کنیم. در هر مرحله از پرونده نیز خود را موظف می‌دانیم که مسئولیتمان را در قبال خانواده این دو عزیز انجام دهیم.

 

سلاجقه درباره هجوم گونه سنبل آبی به تالاب انزلی گفت: مبارزه با این گونه مهاجم در دستور کار ما قرار دارد. تالاب انزلی مانند بقیه تالاب های ما سرمایه ای ملی است. رسوبات و سموم به دلیل تغییر کاربری اراضی منطقه از دیگر مشکلاتی است که گریبان‌گیر این تالاب شده است. در حال حاضر خفگی تالاب اتفاق افتاده و گونه های مهاجم جایگزین شده اند اما ما تلاش می‌کنیم تا این مشکل را حل کنیم. ما به هیچ وجه اجازه نمی‌دهیم انزلی تبدیل به ارومیه شود.

 

وی در زمینه شکار نیز اظهار کرد: در بحث شکار هم ما هم به شکارگاه های مجوزدار احترام میگذاریم و معیشت شکارگاه ها را در اولویت قرار می دهیم.

 

رییس سازمان حفاظت محیط زیست در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفت: هم‌اکنون در کشور ما هر صنعتی که می‌خواهد راه اندازی شود، هیچ اهمیتی به سرمایه های زیستی نمی دهد و گنجینه گرانبهای خاک و تنوع زیستی احصا نمی شود این در حالیست که ارزش گذاری اقتصادی محیط زیست در همه نقاط دنیا اهمیت دارد. ما نیاز داریم که مجموعه ای ابتدا ارزش گذاری صحیح را انجام دهد.

 

سلاجقه اضافه کرد: بحث بعدی حفاظت و ارزیابی و مباحث حاکمیتی است. ما نیاز به ساختاری جدید و رویکردی که از لحاظ حاکمیتی قوی باشد، داریم. شالوده اصلی محیط زیست ،محیط طبیعی است. این محیط انسانی است که جای خود را در این بستر طبیعت باز کرده است.اگر قرار است مدیریت جامعی اعمال شود، تفاوتی میان  مدیریت منابع طبیعی و محیط زیست دیده نمی‌شود. بهسازی محیط زیست و ترمیم طبیعت همان آبخیزداری است. این طرحی است که بالاخره باید اتفاق بیفتد.

 

وی با تاکید بر مسئله فرونشست زمین و رسیدن به آستانه‌های زیست‌محیطی  در استان اصفهان گفت: ما طبیعت را بر مبنای داشته های خود مدیریت نکردیم. ما مبتنی بر توان  محیط زیست منطقه آن را مدیریت نکردیم و با مشکل مواجه شدیم این در حالیست که‌ بیلان آب در حوضه آبخیر قابل محاسبه است اما مدیریت مناسب در مراحل تولید، استحصال، توزیع، مصرف و آبچرخانی به درستی انجام نمی‌شود. علی‌رغم اینکه مردم مشکل اقتصادی و معیشتی دارند، باید این مشکلات را به دستگاه های متخصص بسپرند. الگوی کشت ما باید اصلاح شود  همچنین از تغییر کاربری اراضی جلوگیری شود.

 

رییس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در استان اصفهان سفره های آب زیرزمینی تقریبا تخلیه شده اند. برخی لابی گری ها در این استان باعث شده توان محیط زیستی آن به آستانه خود برسد. با طبیعت نمی توان شوخی کرد. نوع مصارف آبی ما باید مشخص شود.این مشکلی است که حل آن در یک یا دو دهه امکان‌پذیر نیست و شرایط حتی با بارش نرمال هم به حالت سابق برنخواهد گشت.

 

وی درباره اجلاس تغییرات اقلیمی گلاسکو خاطرنشان کرد: در نشست گلاسگو، کنوانسیون تغییر اقلیم که یک موضوع اساسی است مورد بحث قرار گرفت. با تغییر اقلیم، تنوع زیستی ما نیز در حال نابودی است. تنوع زیستی هم مبتنی بر تغییر اقلیم است. همین شهر گلاسگو که اجلاس در آن برگزار شد، دچار مشکلات اقلیمی شده است.

 

سلاجقه تاکید کرد:‌ تعهدی که در پاریس امضا شده هنوز  در ایران تصویب نشده و بین مجلس و شورای نگهبان برای رفع اشکالات حقوقی در حال رفت و برگشت است. من در اجلاس گلاسگو اعلام کردم که کشورهایی که خود طبیعت را آلوده کردند و به صور مختلف و در بازه زمانی طولانی مدت به آن آسیب زدند،الان از کشورهای درحال توسعه هزینه تلطیف جو و پاکیزگی را می‌خواهند. این سیاست، سیاستی استثماری است. با توجه به سیاست های ابلاغی رهبری ما داوطلبانه ۴ درصد از سهم خود برای مقابله با این مشکل  را انجام داده ایم که ۱۷ میلیارد دلار برای ما هزینه داشته‌است. این هزینه با رسیدن به ۱۲ درصد به ۵۱ میلیارد دلار خواهد رسید.

 

وی در ادامه گفت: آمریکا ۱۰۰ میلیارد برای کمک به کشورهای درحال توسعه برای حل مشکلات اقلیمی درنظر گرفته این در حالیست که ما از جهات اقتصادی،تکنولوژی و صنعتی محاصره شده ایم و این سیاستی متناقض است.‌کشور های جی ۷۷ همه این سیاست ها را مطرح کردند ولی در نهایت چیزی اجرایی نشده است. ما امیدواری سوخت های فسیلی جای خود را به انرژی های پاک بدهند البته استفاده از سوخت های فسیلی نیزبه عنوان نعمت الهی باید با تکنولوزی های نو انجام شود تا آسیب کمتری متوجه محیط زیست شود.

 

رییس سازمان حفاظت محیط زیست بر ضرورت ارتقای دیپلماسی محیط زیست در سطح منطقه ‌ای و بین المللی تاکید کرد و گفت: در سطح منطقه‌ای مسایل زیست‌محیطی بر دو طرف تاثیر می گذارد.

 

وی اضافه کرد: تلاش می‌کنیم از بعد حاکمیتی همکاری خود را با کشورهای دیگر گسترش دهیم. یکی از  موضوعات پیوند دهنده ما با سایر کشورها تفاهم‌نامه ۲۵ ساله با کشور چین علاوه بر آن جاده ابریشم است.

 

سلاجقه اضافه کرد: کشور چین کلیدواژه جدیدی تحت عنوان تمدن سازی اکولوژیک مطرح کرده و این موضوع از اهمیت برخوردار است.

 

وی تاکید کرد: تلاش می کنیم از ظرفیت‌های دانشگاهی و سمن ‌ها هم در چنین حوزه‌هایی استفاده کنیم‌.

 

رییس سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به این پرسش که آیا دولت می تواند در مقابل طرح‌هایی مانند انتقال آب بایستد، گفت: رییس جمهوری یکی از بهترین رویکردهای تاریخ کشور را درباره توسعه و محیط زیست دارد. به اعتقاد او توسعه فرع بر محیط زیست است و در جلسات دولت هم گفت که محیط زیست قدرتمند باید جلوی قدرتمندان بایستد.

 

وی با اشاره به تداوم روند توسعه در کشور اظهارکرد: از لحاظ علمی به دنبال توسعه کم‌اثر هستیم. بدین معنا که توسعه با کمترین خسارات محیط زیستی همراه باشد.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین