کد خبر: ۳۳۰۷۵۱
تاریخ انتشار: ۱۶ مهر ۱۴۰۰ - ۱۶:۳۴

انتخاب نوشت: طبق معمول، جریانِ «ضدبرجام»، اظهارات دیشب محمدجواد ظریف در مورد جنجالِ میان‌تهیِ «کلمه‌ی تعلیق در برجام»، را تحریف کرده و حالا، چند ساعتی‌ست که سرمستانه، مشغول تحلیلِ این تحریفِ کودکانه هستند! و مدام، مستند می‌کنند به افاضات چندسالِ قبل خود، تا ملت دریابند این جماعت، هر آنچه می‌گفتند خیرخواهانه و عینِ صحت بود!

نوشتند که ظریف گفته «چهار با کلمه تعلیق در برجام آمده؟ اما مذاکره‌کننده ما به من اطلاع نداد... او بالاخره اقرار به خطا کرد!»

حال آنکه، آنچه ظریف گفت، مکرراً از سوی او تکرار شده، اما خُب، تحریف سخنانش در دوران وزارت خارجه چندان کارایی نداشت و حالا به زعم حضرات، تکرارِ این تحریفات، در ایام «دیپلماسی سریال کره‌ای»، تأثیرات چندجانبه و مضاعفی خواهد داشت و بل، می‌تواند برخی معضلات موجود را به حاشیه بَرَد!

طبعاً باید منتظر ماند تا رسانه‌های اصولگرا، مدت‌های مدید بر این تحریف دامن زنند. تازه از شنبه آغاز می‌شود، اما خوب است اصلِ ماجرا را به روایت خودِ ظریف بدانید.

«تعلیق» به روایتِ کتابِ «راز سر به مُهر» ظریف

در جلد ششم این کتاب صفحه ۴۷۰ چنین آمده:

درحالیکه قرار بود هیچ‌یک از تحریم‌ها تعلیق نشوند و مستقیماً برداشته شود، چرا در متن برجام چندین بار کلمه تعلیق (suspension) آمده؟

در متن برجام هیچ‌جا از تعلیق تحریم نام برده نشده و همه‌جا به لغو مقررات تحریم اشاره شده وکلمه تعلیق صرفاً در پیوست پنجم و آن هم نه در باره تحریم‌ها بلکه صرفاً مربوط به «تصمیم سیاسی اتحادیه اروپا» است. در این پیوست که برنامه اجرای برجام را در بردارد، جمعاً یک بار واژه Suspended و سه بار کلمه Suspend ذکر شده است.

بند ۱۶.۱ از پیوست ۵ که به برنامه اجرای برجام توسط اتحادیه‌ی اروپایی می‌پردازد:

«مفاد آیین‌نامه اجرایی ۲۰۱۲/۲۶۷ را لغو و مفاد متناظر در تصمیم ۴۱۳/۲۰۱۰ شورای اتحادیۀ اروپایی را تعلیق خواهدکرد، به‌نحو مصرح در ۱-۱-۱- تا ۳-۱-۱؛ ۵-۱-۱ تا ۸-۱-۱؛ ۱-۲-۱ تا ۵-۲-۱؛ ۱-۳-۱ تا ۲-۳-۱پیوست شماره دو (تا جایی که به مواد ۱۶ و ۱۷ تصمیم شماره ۴۱۳/۲۰۱۰ مرتبط است) و به‌نحو مصرح در ۳-۳-۱، ۱-۴-۱، ۲-۱-۱۰-۱ (تا جایی که به مواد ۳۹، ۴۳، (الف) ۴۳ آیین‌نامه اجرایی ۲۰۱۲/۲۶۷ مربوط است). دولت‌های عضو اتحادیه اروپایی درصورت لزوم اقدام به لغو یا اصلاح قوانین ملی اجرا کننده تصمیم و آیین‌نامه اجرایی فوق‌الذکر خواهند کرد».

بند ۱۶.۳ از پیوست ۵ که به برنامه اجرای برجام توسط اتحادیه‌ی اروپایی می‌پردازد:

«نام افراد و موجودیت‌های مشخص شده در الحاقیه شماره ۱ پیوست شماره دو این برجام را از ضمیمه‌های شماره ۸ و ۹ آیین‌نامه اجرایی شماره ۲۰۱۲/۲۶۷ اتحادیۀ اروپایی خارج خواهد کرد. اقدام به تعلیق مفاد تصمیم شماره /CFSP ۴۱۳/۲۰۱۰ شورای اتحادیۀ اروپایی، به‌شرح مصرح در بخش ۱.۹.۱ پیوست شماره دو در ارتباط با افراد و موجودیت‌های مندرج در الحاقیه شماره ۱ پیوست شماره دو است.
بند ۲۰.۱ از پیوست ۵ که به برنامه اجرای برجام توسط اتحادیه اروپایی می‌پردازد:

«اقدام به لغو مفاد آیین‌نامه اجرایی شماره ... اتحادیه اروپایی و تعلیق مفاد متناظر در تصمیم شماره ... شورای اتحادیۀ اروپایی خواهد کرد، به‌شرح مصرح در بخش...) تا جایی‌که به مواد ۱۵ و ۱۸ تصمیم شورا و مواد ۳۶ و ۳۷ آیین‌نامه اجرایی شورا مربوط می‌شود)، تا جایی‌که به محدودیت‌های ناظر بر موشک‌های بالستیک مربوط می‌شود)»

برای توضیح تفاوت در معنای این تعلیق، با تعلیق تحریم‌ها لازم است توضیح مختصری درباره نظام اعمال تحریم‌های اتحادیه اروپا ارائه شود. به لحاظ حقوقی، اعمال تحریم علیه کشوری دیگر، با سازوکار‌های قانونی مختلفی توسط نهاد‌های مختلف دنبال می‌شود. در اتحادیه اروپا که یکی از طرف‌های برجام است، برای اعمال هر تحریم دو اقدام قانونی مورد نیاز است: یک تصمیم شورا (Council Decision) که جنبه سیاسی دارد و یک آیین‌نامه حقوقی شورا (Council Regulation) که جنبه حقوقی ـ اجرایی دارد و از مبنای لازم‌الاجرائی در درون اتحادیه اروپایی برخوردار است. در تمام مجموعاً چهار مورد ذکر کلمه تعلیق (Suspend)، اشاره به «تعلیق تصمیم سیاسی شورای اتحادیه اروپا» داشته و قبل از آن، مقررات حقوقی شورا اختتام (Terminate) یافته

همانطور که در متن قرائت می‌شود این تعلیق، به تعلیق تصمیم مذکور اشاره داشته و ارتباطی با تعلیق تحریم‌های اتحادیه اروپا ندارد، چراکه آیین‌نامه اجرایی تحریمی لغو شده

بند ۲۰.۴ از پیوست ۵ که به برنامه اجرای برجام توسط اتحادیۀ اروپایی می‌پردازد: کلیه مفاد مندرج در تصمیم شماره /CFSP ۴۱۳/۲۰۱۰ شورای اتحادیۀ اروپایی که در «روز اجرا» تعلیق شده بود را لغو خواهد کرد.» این بند نیز به وضوح درخصوص لغو تحریم‌های اتحادیه اروپایی با برجام است.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین