|
|
امروز: چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ - ۰۴:۱۶
کد خبر: ۳۱۰۷۶
تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۳۹۳ - ۱۷:۴۲
نامه‌ها، کاردستی‌ها و هدیه‌ها، همه چیز رنگ دیگری دارد؛ رنگ و نشانی از تنهایی، از روزها و ماه‌ها و سال‌ها چوبخط کشیدن. طرح‌هایی که بر تکه چوبی جان می‌گیرند و به دست دل دادگانی در آن سوی میله‌ها سپرده می‌شوند. تکه چوبی که هیچ اصراری نیست از چوب درخت‌های پهن تهیه شده باشد، از چوب درخت بلوط، سیب یا گردو، این‌جا روی هر چوبی طرحی نقش بسته می‌شود، هر قدر هم که تکه چوب تهیه شده سخت، مقاوم و محکم باشد، زمان فراغت یک زندانی آن را از رو می‌برد.
زندانیان یکی از تنها‌ترین گروه‌های جامعه‌اند، هرقدر هم که روز به روز به تعداد انجمن‌های حمایتی از آنان اضافه شود و برای آزادسازی بعضی از آنها که شانس بیشتری دارند گلریزانی برگزار شود... باز هم تنهاترین افراد جامعه‌اند. اگرچه درحال حاضر به شرایطی رسیده‌ایم که انجمن‌های بسیاری در شهرهای مختلف کشور برای حمایت از زندانیان مشغول فعالیت هستند و آمارهای رسمی از روند کاهش زندانیان خبر می‌دهد. زندانیانی که بسیاری از آنها تنها به خاطر عدم توانایی پرداخت مهریه گرفتار شده‌اند.

به سمت کاهش
طبق آخرین آمار جمع‌‌آوری شده تا تاریخ اول مهرماه امسال، تعداد کل زندانیان کشور، ٢٠٥‌هزار نفر برآورد شده که نشان‌دهنده تداوم کاهش تعداد جمعیت کیفری زندان‌‌های کشور است. به گزارش خبرگزاری تسنیم، تعداد زندانیان کشور در ابتدای ‌سال و طبق آمارگیری فروردین‌ماه، ٢١٠‌هزار و ٦٧٢ نفر بوده است که ٤ ماه بعد و در آمارگیری تیرماه این تعداد به مرز ٢٠٨‌هزار نفر رسید و آخرین آمارگیری هم حاکی از تداوم این کاهش دارد.

براساس این آمار، استان خراسان رضوی با وجود کاهش حدود ‌هزار نفری تعداد زندانیان، همچنان با ٢٠‌هزار و ٦٢٠ نفر در رتبه اول استان‌های کشور از نظر تعداد زندانیان قرار دارد و پس از آن استان تهران با تعداد ٢٠‌هزار و ٣٠٠ نفر در رتبه دوم جای گرفته است. گفتنی است، استان تهران از ابتدای‌ سال تاکنون با کاهش حدود ١٢‌هزار نفری روبه‌رو بوده اما نسبت به آمارگیری تیرماه تقریبا تغییری در تعداد زندانیان این استان ایجاد نشده است. پس از استان تهران هم، استان فارس با ١٥‌هزار و ٧٤٥ زندانی در رتبه سوم و استان اصفهان با ١٤‌هزار و ٢٩٧ زندانی (با احتساب زندانیان کاشان ١٥‌هزار و ٢٧٤) در جایگاه بعد قرار دارند. در مقابل، استان ایلام که معمولا جزو استان‌های کم زندانی کشور است، در انتهای این لیست قرار دارد و تنها ‌هزار نفر زندانی را در زندان‌های خود جای داده است. پس از ایلام هم استان‌های خراسان شمالی با ٢‌هزار و ١٤٠ و کهگیلویه و بویراحمد با ٢‌هزار و ١٥٧ زندانی در جایگاه دوم و سوم تعداد زندانی قرار دارند.

به کدامین گناه؟
ستاد دیه کشور در سال‌های اخیر سعی کرده برای جلوگیری از زندانی شدن افرادی که در تصادفات رانندگی عامل مرگ و جرح شده‌‌اند، طرح‌های سازنده‌ای را تدوین کند. این ستاد با تصویب قانون مربوط به بیمه شخص ثالث از ورود هزاران نفر به زندان جلوگیری کرده است. درحال حاضر و در اولین آمارگیری کشوری در ‌سال ٩٣ که توسط ستاد دیه انجام شده که مربوط به ٢٣ فروردین می‌شود، ٧‌هزار و ٩٨٣ زندانی نیازمند در زندان‌های کشور حضور دارند. براساس آخرین سرشماری، از بین ٧‌هزار و ٩٨٣ زندانی نیازمند که در زندان هستند (محکوم و متهم)، تعداد ٦‌هزار و ٢٤١ نفر از آنها محکوم جرایم غیرعمد مالی (مهریه، نفقه و صدور چک بلامحل) شناخته شده‌اند.

طبق آخرین برآورد تعداد یک‌هزار و ٨٦٢ نفر به علت محکومیت مهریه در زندان‌های کشور به سر می‌برند که رتبه اول با ٢٣٠ زندانی در این ارتباط در اختیار استان فارس است. مجموع زندانیان مرتبط با نفقه در کشور ٣٩٧ نفر است که تهران با داشتن ٥٦ زندانی در رتبه اول قرار گرفته است. تعداد ٤‌هزار و ٥٩٢ نفر به خاطر صدور چک بلامحل غیرکلاهبرداری حبس را در زندان‌های کشور تحمل می‌کنند. در این میان تهران با داشتن یک‌هزار و ١٠٠ زندانی حدود ٢٤‌درصد زندانیان مرتبط با صدور چک بلامحل غیرکلاهبرداری را به خود اختصاص داده است و پس از آن، کرمانشاه با ٣٩٥ زندانی و فارس با ٣٦٥ زندانی در جایگاه دوم و سوم قرار دارند.

تعداد ٨٠٢ نفر به دلیل تصادف منجر به فوت و ناتوانی پرداخت دیه در زندان‌های کشور محبوس هستند که از این تعداد خوزستان با ٧٤ زندانی در رتبه اول قرار دارد. یکی دیگر از دلایل زندانی شدن افراد در حوزه محکومیت‌های مالی غیرعمد حوادث کارگاهی است که تنها ٦٤ نفر به دلیل شکایت در این زمینه زندانی شده‌اند. در این مورد استان قزوین با ٢٠ زندانی در جایگاه اول است و استان‌های خراسان رضوی با ١٦ و تهران با ٩ زندانی در جایگاه دوم و سوم قرار دارند.

ایرانیان مسافر در بند
گروهی معتقدند باید به ما ایرانی‌ها افتخار کرد، ورزشکاران ما به هر کشوری که قدم می‌گذارند، آدم‌هایی برای تشویق‌کردنشان پیدا می‌شود، آدم‌هایی که هرکدام از گوشه‌ای از وطن خود دل کنده‌اند و در غربت روزگار می‌گذرانند؛ این گروه اما ایرانی‌های زندانی حاضر در کشورهای دیگر را نمی‌بینند؛ ایرانی‌هایی که به دلایل مختلف که مهاجرت غیرقانونی یکی از آنهاست در بند کشور غریب زندگی می‌کنند.

«حسن قشقاوی» معاون کنسولی، امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه می‌گوید: «حدود ٣‌هزار و ٥٠٠ نفر از اتباع ایرانی در کشورهای مختلف جهان زندانی هستند که از این تعداد سالانه حدود یک‌سوم آنان با تلاش وزارت خارجه و سفارتخانه‌ها آزاد می‌شوند.» قشقاوی معتقد است که تمامی ایرانیان خارج از کشور در صورتی که طبق کنوانسیون بین‌المللی درخواست کمک کنند به آنان کمک و در صورت نیاز به ترجمه و وکیل تا جایی که مقدورات مالی اجازه دهد از آنان حمایت می‌شود.

رابطه بد زندان‌های غیربهداشتی و رفتارهای زندان‌بانان با زندانیان به‌ویژه اتباع خارجی در بعضی از کشورها مثل مالزی سابقه دیرینه‌ای دارد و ایرانیان زندانی در این کشورها حالا شرایط تقریبا غیرقابل تحملی را سپری می‌کنند. گزارش‌ها نشان می‌دهد که در برخی موارد زندانیان تازه بازداشت شده ایرانی مورد بدرفتاری قرار می‌گیرند که می‌تواند به آسیب‌های جسمی متعددی منجر شود. گفتنی است درحال حاضر بیش از ٢٢٠ ایرانی در ١٢ زندان مالزی به سر می‌برند که حدود ٣٠ نفر از آنان زن هستند. متوسط سنی ایرانیان زندانی در مالزی حدود ٣٥‌سال است و بیشتر آنان در دام باندهای قاچاق موادمخدر گرفتار شده‌اند که ردی از خود بر جای نمی‌گذارند.
یک مسأله قضایی!

 ما مانده‌ایم و یک مسأله که تنها از آن با عنوان «قضایی» یاد می‌شود، به این ترتیب، تنها سازوکار برای حل آن هم «قضایی» خواهد بود و تنها راهی که مجددا پیش روی فرد گذاشته می‌شود سلول‌های زندان است؛ سلول‌هایی که زندانی از آنها بیزار است.

ما مانده‌ایم و رقم ٤٨٠٠٠ که نشان‌دهنده زندانیانی است که در داخل، پیرامون و بیرون از زندان‌های کشور مشغول به کار شده‌اند. ما مانده‌ایم و رقم ٢٥٠٠٠ که نشان‌دهنده تعداد زندانیان آزاد شده‌ای است که حالا برای خود کسب و کار تولیدی و خدماتی راه انداخته‌اند و مشغول فعالیت هستند. ما مانده‌ایم و این واقعیت که در صورتی که به زندانیان پس از رهایی فرصت شغلی مناسب داده شود، آمار بازگشت مجدد آنان به زندان‌ها تا ۱۰ برابر کاهش پیدا می‌کند.

شما، برای تجربه‌کردن زندان، اصلا نیازی به کتک‌کاری و دعوا و مرافعه ندارید، تنها کافی است سرسپرده شوید و بعدها نتوانید از پس مهریه سنگینی که پذیرفته‌اید، بربیایید. آن وقت مثل «مایکل اسکوفیلد» کاراکتر اصلی سریال فرار از زندان غولی درست می‌کنید و با آن سرگرم می‌شوید و مدام چوب خط می‌کشید تا روزی فرا برسد که در بند اصلی زندان رفقایت به افتخار تو، همصدا فریاد بزنند: «بری دیگه برنگردی، بری دیگه برنگردی.»

 درحال حاضر و در اولین آمارگیری کشوری در ‌سال ٩٣ که توسط ستاد دیه انجام شده که مربوط به ٢٣ فروردین می‌شود، ٧‌هزار و ٩٨٣ زندانی نیازمند در زندان‌های کشور حضور دارند. براساس آخرین سرشماری، از بین ٧‌هزار و ٩٨٣ زندانی نیازمند که در زندان هستند (محکوم و متهم)، تعداد ٦‌هزار و ٢٤١ نفر از آنها محکوم جرایم غیرعمد مالی (مهریه، نفقه و صدور چک بلامحل) شناخته شده‌اند.

طبق آخرین برآورد تعداد یک‌هزار و ٨٦٢ نفر به علت محکومیت مهریه در زندان‌های کشور به سر می‌برند که رتبه اول با ٢٣٠ زندانی در این ارتباط در اختیار استان فارس است. مجموع زندانیان مرتبط با نفقه در کشور ٣٩٧ نفر است که تهران با داشتن ٥٦ زندانی در رتبه اول قرار گرفته است.

 رابطه بد زندان‌های غیربهداشتی و رفتارهای زندان‌بانان با زندانیان به‌ویژه اتباع خارجی در بعضی از کشورها مثل مالزی سابقه دیرینه‌ای دارد و ایرانیان زندانی در این کشورها حالا شرایط تقریبا غیرقابل تحملی را سپری می‌کنند. گزارش‌ها نشان می‌دهد که در برخی موارد زندانیان تازه بازداشت شده ایرانی مورد بدرفتاری قرار می‌گیرند که می‌تواند به آسیب‌های جسمی متعددی منجر شود. گفتنی است درحال حاضر بیش از ٢٢٠ ایرانی در ١٢ زندان مالزی به‌سرمی‌برند که حدود ٣٠ نفر از آنان زن هستند. متوسط سنی ایرانیان زندانی در مالزی حدود ٣٥‌سال است و بیشتر آنان در دام باندهای قاچاق موادمخدر گرفتار شده‌اند که ردی از خود بر جای نمی‌گذارند.
منبع: شهروند
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین