|
|
امروز: جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۸:۰۳
کد خبر: ۲۹۹۵۹
تاریخ انتشار: ۰۵ آذر ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۲
قطعا وقتي رهبري مي‌فرمايند كه ما به تيم مذاكره‌كننده خودمان اطمينان داريم، معنايش اين است كه ما هم بايد در همين چارچوب اين افراد را بپذيريم. منتها آن چيزي كه من به نظرم مهم است اين است كه همان‌طور كه رهبري اعلام كردند، اين طور نيست كه تيم‌هاي مذاكره‌كننده اشكال داشته‌اند.
گروه‌هاي منتقد دولت اين‌بار بعد از مذاكرات هسته‌يي مواضعي تعديل شده‌تر اتخاذ كردند. تعبير آنها اين است كه به هر حال نتيجه ندادن مذاكرات و تمديد آن نشان مي‌دهد كه تيم مذاكره‌كننده كشورمان آنقدرها با طرف مقابل كنار نيامده تا كار يكسره شود. هر چند هنوز موضع منتقد آن گروه‌ها حفظ شده اما اين‌بار انتقاداتي تعديل‌ شده‌تر را مطرح مي‌كنند. روح‌الله حسينيان، عضو شوراي مركزي جبهه پايداري نيز در گفت‌وگو با «اعتماد» هر چند بخشي از انتقادات قديمي اين جريان نسبت به تيم مذاكره‌كننده را تكرار مي‌كند اما اين‌بار قدري هم از اعتماد به اين مجموعه سخن مي‌گويد.

 ‌ شما ساعاتي قبل از اتمام مذاكرات، اظهارنظرهايي داشتيد كه به نظر مي‌رسيد كه با نگاه سياسي كه قبلا طيف همسو با شما و حتي خود شما داشتيد، متفاوت بود. شايد كمتر كسي انتظار داشت كه از زبان شما بشنود كه مذاكرات بايد ادامه پيدا كند يا تمديد مذاكرات را مصلحت بدانيد.

بله، ما هميشه اعتقاد داشتيم كه مذاكره بايد ادامه داشته باشد و در جريان باشد. همان‌طوري كه قبلا هم ما مذاكره داشته‌ايم، الان هم بايد مذاكره كنيم. چون اعتقاد داريم كه منطق ما منطق قابل دفاعي است.

  آيا اين نگاه با مذاكرات چند روز گذشته و نتيجه‌يي كه حاصل شده، تغييري كرده است؟

به هر حال نسبت به اين چيزي كه اتفاق افتاد نظر خوبي نداريم. واقع امر اين است كه با وجود اينكه دولت ايران انعطاف خيلي زيادي نشان داد، هنز نتوانسته‌ايم نتيجه بگيريم. با اينكه ما پيشرفت راكتور اتمي اراك را متوقف كرديم و غني‌سازي ٢٠درصد را هم متوقف و تبديل به اكسيد كرديم و مقداري از آن هم رقيق‌سازي شد. با اينكه ما در سانتريفيوژهاي جديد هيچ توسعه‌يي نداشتيم و پيشرفت متوقف شد و در خيلي از جاها كوتاه آمديم، انتظار داشتيم كه جامعه جهاني و امريكا ايران را با اين همه انعطافي كه نشان داده درك مي‌كرد و به يك توافق نهايي مي‌رسيدند. يعني هم حق غني‌سازي ايران را رعايت مي‌كردند و هم بحث تحريم‌ها تعيين و تكليف مي‌شد. البته منظور يك غني‌سازي دكوري و نمايشي نيست، بلكه ما به دنبال يك غني‌سازي واقعي هستيم كه بتواند نيازهاي كشور را رفع كند. متاسفانه با اين همه انعطاف، دنيا روي موضع خودش ايستاد و به همان عقب‌نشيني‌هاي ما بسنده كرد و ما همچنان بايد به تعهداتي كه قبلا داده‌ايم ادامه دهيم. آنها هم لطف كردند و از پول خودمان ماهانه ٧٠٠ ميليون دلار به ما صدقه مي‌دهند. همانطور كه آقاي جان كري از آقاي ظريف به خاطر بردباري و تحمل و گذشت‌شان تشكر كردند، ما هم از آقاي جان كري به خاطر اين لطف تشكر مي‌كنيم كه لطف كردند و يك صدقه جاريه براي جمهوري اسلامي در نظر گرفتند.

 قبلا طيف‌هايي همچون جبهه پايداري كه شما هم در آن حدود قرار داريد، از امتيازدهي و عقب‌نشيني تيم مذاكره‌كننده هسته‌يي كشورمان سخن مي‌گفتند. حالا مي‌خواهم بدانم نظر شما درباره نرمش تيم هسته‌يي يا ايستادن آنها بر يك سري منافع كه شما مي‌گوييد بايد حفظ شوند، چيست؟

قطعا وقتي رهبري مي‌فرمايند كه ما به تيم مذاكره‌كننده خودمان اطمينان داريم، معنايش اين است كه ما هم بايد در همين چارچوب اين افراد را بپذيريم. منتها آن چيزي كه من به نظرم مهم است اين است كه همان‌طور كه رهبري اعلام كردند، اين طور نيست كه تيم‌هاي مذاكره‌كننده اشكال داشته‌اند. مثلا تيم‌هاي مذاكره‌كننده قبلي ناتوان بودند و اينها خيلي توانا هستند. بلكه طرف مقابل بسيار سمج است و مي‌خواهد بر منافع اسراييلي و استكباري خودشان تاكيد كنند و حقي براي ديگران قايل نيستند. همان‌طور كه رهبري فرمودند امريكا قابل اعتماد نيست، حداقل در اين مذاكرات ثابت شد كه گناه گردن تيم مذاكره‌كننده قبلي نبود كه نتيجه نمي‌گرفتيم، بلكه به خاطر زياده‌خواهي‌هاي امريكا بود كه نتيجه‌يي حاصل نشد.

 عكس اين موضوع هم آيا به نظر شما صادق است؟ يعني تيم دولت آقاي روحاني هم برخلاف آنچه كه گفته‌ مي‌شد و روي آن تبليغ صورت مي‌گرفت كه در حال امتياز‌دهي و عقب‌نشيني است، در چنين موضعي نبوده است؟

اين به نظر من قطعي است. يعني اگر بالاخره مي‌خواستند عقب‌نشيني كنند حتما مذاكرات به نتيجه مي‌رسيد. همين كه نرسيده ما الان اينجاي كار هستيم نشان مي‌دهد كه تيم مذاكره‌كننده بر روي اصولي كه براي آن ترسيم شده است و خط‌قرمزهايي كه رهبري تعيين كرده‌اند، پافشاري كرده‌اند و فرا رفتن از آن را نپذيرفته‌اند.

  شما از عقب‌نشيني‌هايي توسط دولت صحبت كرديد كه از نظر شما كه جزو چهره‌هاي شناخته شده جريان منتقد دولت و تيم مذاكره‌كننده هستيد، آيا اين عقب‌نشيني‌ها در چارچوب خط قرمزهايي بوده كه به آن اشاره مي‌كنيد يا خير؟

ما آن اندازه از عقب‌نشيني را به مصلحت جمهوري اسلامي نمي‌دانستيم. الان هم نمي‌دانيم. منتها آن مسائل اتفاقي است كه افتاده و بايد در اين مذاكرات تا تيرماه تلاش كند تا گام‌هاي بلندي را به پيش بردارد و آن مسائل جبران شود. به هر حال ما قبول داريم كه تيم مذاكره‌كننده مورد تاييد بوده‌اند و بايد در كنار انتقادات، به آنها اعتماد كنيم. اما در هر چارچوب كلي، مي‌شود با تاكتيك‌هاي مختلف عمل كرد و به صورت‌هاي مختلفي ظاهر شد. انتقاداتي هم كه از تيم هسته‌يي مي‌شود در چارچوب منافع ملي است و خارج از آن نيست.

 ‌ يعني فكر مي‌كنيد كه برخي انتقادات و فشارهاي داخلي در قبال تيم مذاكره‌كننده و دولت طي ماه‌هاي آينده كاهش پيدا كند؟ اگر بخواهم صريح‌تر سوال خود را طرح كنم؛ آيا اعتماد لازم را نسبت به تيم هسته‌يي و مذاكرات به دست آورده‌ايد؟

نسبت به كليت مذاكرات در صورتي احساس خوش‌بيني و اعتماد حاصل مي‌شود كه تمام مسائل كشور به موضوع هسته‌يي پيوند نخورد. دولت و مقامات دولتي گفته‌اند كه براي احتمال به نتيجه نرسيدن مذاكرات هم سناريويي آماده كرده‌اند كه ما فعلا فقط مي‌توانيم ابراز اميدواري كنيم كه مسائل عمومي كشور از مذاكرات جدا شود. درباره تيم مذاكره‌كننده و تحولاتي كه در خود مذاكرات انجام مي‌شود هم به هر حال دو دور اخير تا حدودي نشان داده كه طرف ايراني با موضع محكم‌تري وارد شده و مذاكره كرده است. البته ما از جزييات مذاكرات هم اطلاع نداريم و براي قضاوت دقيق بايد اين اطلاع كسب شود و اميدواريم برداشت ما از تيم مذاكره‌كننده درست باشد.

منبع: اعتماد
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین