تاکید میکنم که گرمای آب و هوای یک منطقه دلیل از بین رفتن کرونا نیست و مثال بارز آن هم استان خوزستان و درجاتی از استان بوشهر است. بنابراین باید در همه استانها اقدامات بهداشتی و درمانی را رعایت کنیم و آماده باشیم تا بعد از فصل گرما هم با این ویروس مواجه خواهیم شد.
ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت با ابراز نگرانی از روند افزایشی بروز کرونا در خوزستان، گفت: تاکید میکنم که گرمای آب و هوای یک منطقه دلیل از بین رفتن کرونا نیست و مثال بارز آن هم استان خوزستان و درجاتی از استان بوشهر است. بنابراین باید در همه استانها اقدامات بهداشتی و درمانی را رعایت کنیم و آماده باشیم تا بعد از فصل گرما هم با این ویروس مواجه خواهیم شد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید، دکتر ایرج حریرچی در ارتباط ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران، درباره وضعیت ابتلا به کرونا در استان خوزستان، گفت: ما همچنان نگران خوزستان هستیم و روند ورودی در این استان صعودی است. بر همین اساس از مردم خوزستان درخواست می کنیم که به فاصلهگذاری اجتماعی توجه بیشتری داشته باشند. گرچه باید توجه کرد که اپیدمی در خوزستان نسبت به سایر استانها و برخی استانهای جنوبی کشور نسبت به سایر استانها دیرتر آغاز شده و این موضوع باعث شده که شاهد اوج گیری و تشدید بیماری کرونا در این استان نسبت به سایر استانها باشیم.
گرمای آب و هوا علت از بین رفتن کرونا نیست
وی افزود: تاکید میکنم که گرمای آب و هوای یک منطقه دلیل از بین رفتن کرونا نیست و مثال بارز آن هم استان خوزستان و درجاتی از استان بوشهر است. بنابراین باید در همه استانها اقدامات بهداشتی و درمانی را رعایت کنیم و آماده باشیم تا بعد از فصل گرما هم با این ویروس مواجه خواهیم شد.
وی با اشاره به انتشار مقالهای درباره مطالعه وضعیت شیوع کرونا در برخی استانها مانند گیلان از طریق تست سرولوژیک، افزود: درباره آنتی بادی در برخی استانها مانند گیلان مطالعاتی انجام و درصد بالایی از میزان درگیری ذکر شده است. البته مطالعه بر اساس دعوت تلفنی و اجابت افراد در پاسخدهی است، ۳۳ درصدی که منتشر شده میتواند زیاد و خارج از عرف تلقی شود، اما مطالعات انجام شده و تخمینهایی که زده میشود، درصدهای دو رقمی پایین در حد ۱۰، ۱۲ و ۱۵ درصد از ابتلای افراد کم علامت و بیعلامت گفته میشود که اگر این موضوع صحت کامل داشته باشد، اینکه ما ابتلای ۱۰تا ۱۵ درصدی داشته باشیم، اما درصد مرگ و میر و بستری در بیمارستانهایمان به این حد پایین باشد، می تواند یک دستاورد باشد و نشان دهنده این باشد که سیستم بهداشتی و درمانی علی رغم ابتلای چندین میلیونی افراد، توانسته بستری و مرگ و میر را در حد بسیار پایینی نگه دارد.
درصد بالای ابتلا در تهران و روند افزایشی در خوزستان
وی درباره روند صعودی کرونا در تهران و خوزستان و احتمال بازگشت تعطیلیها، گفت: در تهران به دلیل جمعیت بالا، درصد بالایی از ابتلاها را داشته است. روند خوزستان هم افزایشی است. قاعدتا سیاست ما به صورت شهرستانی و بر اساس کم خطر، خطر متوسط و خطر بالاست. اگر در جایی بازگشاییها موجب افزایش بیماری شود و یا به دلیل خصوصیت اپیدمی یک شهرستان و یا خصوصیات اجتماعی آنجا، اگر بازگشایی باعث شود که با تشدید موارد ابتلا مواجه شویم، حتما تصمیمات سختگیرانهتر و بازگشت به گذشته را خواهیم داشت.
تهران؛ پاشنه آشیل کنترل کرونا در کشور
حریرچی تاکید کرد: اهواز دومین شهر کشور از نظر میزان حاشیه نشین محسوب میشود و در حال حاضر تمرکز موارد افزایش بیماری در خوزستان هم در اهواز است که حتما باید تدابیر مناسبی برایش چیده شود. امروز هم جلسه ستاد استان تهران با حضور وزیر بهداشت و مسولان استانی و سایر دستگاههای استانی بود. خود تهران هم از نظر خصوصیات خاصی که از نظر تراکم جمعیت و جمعیت شناوری که روزانه به تهران اضافه میشود و از نظر تبادلی که با مناطق دیگر دارد و از این نظر که تعداد قابل توجهی از مردم به بخش خصوصی مراجعه میکنند، جای مهم و خطیری برای ماست و میتواند در کنترل کرونا پاشنه آشیل ما باشد.
تصمیمگیری درباره بازگشایی مدارس و دانشگاهها بعد از ماه رمضان
وی درباره بازگشایی مدارس و دانشگاهها نیز گفت: درباره مدارس گفته میشود اولین جایی باشند که بسته میشوند و آخرین جایی باشند که باز می شوند. برخی درباره دانشگاه ها هم چنین نظری داشتند. همانطور که اعلام شده با توجه به اینکه روند کلی کشور در حوزه کرونا نزولی است، اگر این روند نزولی حفظ شود و ادامه یابد، ممکن است بعد از ماه رمضان تصمیمات و پیشنهاداتی در ستاد کشوری ارائه شود. قاعدتا اگر بازگشایی دانشگاه ها را داشته باشیم، حضور در کلاسها اختیاری خواهد بود نه اجباری. امیدواریم که اگر شرایط به همین خوبی پیش روند و این روند نزولی حفظ شود، بتوانیم آخر ترم امتحانات را به صورت حضوری برگزار کنیم و برای ترم بعد آماده شویم.
وضعیت بازگشایی رستورانها
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره بازگشایی رستورانها، گفت: واقعیت این است که رستوران بیرون بر به این معنی نیست که حتما با پیک برده شود و اگر فردی خودش هم حضورا به رستوران مراجعه کند و غذا را دریافت کرده و ببرد، بیرون بر محسوب می شود، اما اگر در رستوران سرو و غذا خوردن انجام شود و یا وضعیت بیرونبر منجر به ایجاد صف شود که در آن رعایت فاصلهگذاری نمیشود، مضر است و باید از آن جلوگیری شود. من از مردم درخواست میکنم به هر مرکزی که مراجعه میکنند، با موبایل خودشان QR کد آن مرکز را درخواست کرده و آن را با موبایل اسکن کنند. اگر این اقدام را انجام دهند درباره فاصلهگذاری و بهداشت محیط و وضعیت بهداشتی چهار سوال مطرح میشود و مردم می توانند گزارش دهند. این اقدام حق اولیه مردم است و از آنها میخواهیم که این اقدام را انجام دهند و یا اگر مورد خلافی دیدند با سامانه ۱۹۰ تماس بگیرند.
وی ادامه داد: در برخی موارد تهران آمار ما را خراب میکند. در استانهای غیر از تهران ۸۳ درصد واحدهای صنفی موارد بهداشتی را رعایت کردهاند.
هنوز دارو و درمان اختصاصی کرونا موجود نیست
آخرین اخبار از پلاسمادرمانی بیماران کرونا
وی در پاسخ به سوالی درباره آخرین وضعیت پلاسما درمانی در زمینه کرونا، اظهار کرد: درباره پلاسما درمانی اقدامات خوبی انجام شده است و درباره آنتی بادی استخراجی از پلاسمای افراد در کشورمان اقدامات خوبی انجام شده است، اما باید توجه کرد که هنوز هیچ درمان و داروی اختصاصی برای بیماری کووید-۱۹ موجود نیست. درمانهایی که انجام میشود، مراقبتی، کمکی و درمان عوارض بیماری است. به همین دلیل بر رعایت موارد بهداشت فردی تاکید میکنیم.
سونامی اطلاعات غلط درباره کرونا
در عین حال درباره دارو و درمانها با سونامی اطلاعات غلط مواجهیم که هم برای افراد عادی و هم حتی برای پزشکان و افراد علمی وجود دارد. در حال حاضر بسیاری از مقالاتی که چاپ میشود، بعد از بررسی و تصویب آن دو تا سه سال طول میکشد و طی دوره چهار ماهه داوری میشد. این درحالیست که در چار ماهه اخیر مطالعاتی انجام و مقاله چاپ میشود و داوریها بسیار سریع است و حتی برخی سایتها قبل از داوری، مقالات را منتشر میکنند. بر همین اساس این مقالات مورد اعتنا قرار میگیرد و ممکن است حتی پزشکان و مقامات علمی را هم به اشتباه بیندازد. نشانه آن کثرت مقالاتی است که در سایت مجلات چاپ میشود و بعد خود مجلات مقاله را برمیدارند.
حریرچی افزود: به عنوان مثال درباره داروی رمدیسیویر که در آمریکا تبلیغ میشود، مقالهای درباره اثربخشیاش در سایت WHO منتشر شد، اما با فاصله اندکی از سایت این سازمان برداشته شد یا مقاله اصلی که درباره این دارو منتشر شد، بر روی شش میمون مطالعه انجام شده است، قاعدتا وقتی روی انسان یا حیوان مطالعه میکنیم، خود انسان یا حیوان را در مطالعه مورد شمارش قرار میدهیم، اما در این مقاله به جای شش میمون ۳۶ لوب ریه آنها را جزو آمار آوردند و نتیجه مطالعه به همین دلیل مورد شک قرار میگیرد. ما اشتیاق رسانه را در حوزه دارو به دلیل اینکه مردم دوست دارند در این زمینه خبرهای خوبی بشنوند، درک میکنیم، اما تاکید میکنیم که درباره روشهای درمانی هم مردم و هم مراکز علمی با احتیاط رفتار کرده و به امیدهای واهی درباره داروها دل نبندیم.
مراسم عروسی و عزا همچنان ممنوع
حریرچی در پاسخ به سوال ایسنا درباره وضعیت بازگشایی تالارهای برگزار کننده مراسمها، گفت: نمیدانم افراد چطور نوبت میگیرند و چطور برخی از این تالارها نوبت برگزاری مراسم میدهند. بالاخره باید تصمیمی گرفته شود. فعلا تصمیمی برای بازگشایی تالارها گرفته نشده است. البته در زمان عادی هم در ماه رمضان کسی عروسی برگزار نمیکرد. در عین حال من به عنوان یک شهروند، نه به عنوان یک مسئول، میگویم که اکنون به تدریج داریم یاد میگیریم که بدون تکلف و بدون خرج مازاد و بدون رفتن زیر بار قرض و بدون اینکه دل افراد دیگر را سوزاند، مراسم برگزار کرد. برخی افراد خوشبختانه تمکن مالی دارند و میتوانند مراسمهای آنچنانی را برگزار کنند و گاهی وقتها آهی که مردم میکشند، خیلی از کارها را میکند.
وی افزود: به نظرم این یک فرهنگ مناسب است که جوانی خرج چند ده میلیونی را برای خودش سرمایه قرار دهد و خانه و کسب و کارش را توسعه دهد. مجددا تاکید می کنم که این موضوع را به عنوان یک شهروند مطرح میکنم. ما از کودکی شنیده بودیم که اگر کسی فوت میکرد، همسایهها غذای آن خانه را میپختند و میفرستادند تا به فرد عزادار کمک کنند، اما امروزه وقتی فردی فوت میکند، صاحب عزا نمیداند عزاداری کند یا برود تالار برای مراسم هماهنگ کند و فلان غذا را ترتیب دهد. خواهش میکنم که به این تغییرات فرهنگی توجه کنیم. دلداری دادن کار خوبی است، اما میدانم بسیاری از خانوادهها برای گرفتن مراسم ختم قرض میگیرند و به سختی میافتند. گاهی در برخی مراسمها میبینیم که 100 تاج گل گذاشتهاند. باور کنید در کشوری که یک نفر با یارانه زندگی میکند، این گلها نه تنها تاثیری در تسلی و علو درجات فرد فوت شده ندارد، بلکه بار ما را سنگینتر میکند. بنابراین خواهشم این است که به موارد مثبتی هم که از این نظر در این ایام حاصل شده، توجه کنیم.
با وجود کاهش موارد بستری، اما آمار تهران همچنان قابل توجه است
معاون کل وزارت بهداشت درباره احتمال بروز موج دوم کرونا در کشور با توجه به بالا بودن آمار ابتلا به کرونا در تهران، اظهار کرد: باید توجه کرد که ما هم باید واقعیت و نکات مثبت را بگوییم و هم نکات نگران کننده را مطرح کنیم. باید توجه کرد که در استان تهران طی چند هفته گذشته روند تعداد بستری، روند تعداد مراجعین، روند تعداد بستری در بخش آی سی یو و روند تعداد مرگ و میر ناشی از کرونا، روند نزولی است، اما هنوز آمار ما در تهران میتواند قابل توجه تلقی شود. درباره تهران با توجه به ویژگیهای خاص شهر، هنوز نگران هستیم.
وی افزود: پیش بینی ما لین است که روند نزولی ابتلا به کرونا در یک یا دو ماه آینده در کشور ادامه خواهد داشت، اما موارد افزایش نسبی در برخی استانهای کشور مشاهده خواهد شد که این مسئله آمار کل کشور را تحت تاثیر قرار نخواهد داد. افزون بر این وقتی روند نزولی است و ابتلا از میلیون نفر به چندین نفر میرسد، نوسانهای جزئی در ابتلا طبیعی است. به عنوان مثال شهرستان ۱۰۰ هزار نفری که روزی یک تا چهار نفر بستری دارد را نمیتوان این گونه آنالیز کرد که اگر این شهرستان یک روز دو نفر بستری دارد و دو روز بعد تعداد بستریهایش چهار مورد بود، بگوئیم که ۱۰۰ درصد افزایش موارد ابتلا داریم. زیرا ارقام جزئی است و نباید خیلی حساس باشیم، بلکه باید روند نزولی کلی را ببینیم و نوسانگیری که در منحنیهای آماری انجام میشود را مورد توجه قرار دهیم. بنابراین اگر اتفاق غیر مترقبهای نیفتد انتظار موج شدیدی از بیماری را در هفتههای آینده نداریم. باید به دو گانه سلامت و معیشت مردم توجه کنیم. تندروی از هر دو وجه مطلوب نیست؛ نباید صرفا بازگشاییها را به حداکثر رساند و سلامت را مورد توجه قرار ندهیم و در عین حال نباید بدون توجه به معیشت، فقط به سلامت مردم در برابر کرونا توجه کنیم، بلکه باید تعادل را در این زمینه حفظ کنیم. البته این پیشبینیها تا پاییز است و در پاییز ممکن است اتفاقات دیگری رخ دهد.
حریرچی درباره عادی سازی شرایط نیز گفت: ما در ۲۳ فروردین در کل کشور و ۳۰ فروردین در تهران بازگشایی ها را انجام دادیم. دوره پنج روزه برای افزایش مراجعات سرپایی و دو هفتهای برای ارزیابی موارد بستری، در اکثر بازگشاییها طی شده است و خوشبختانه در این دوره دو هفته نه تنها روند افزایشی نداشتیم، بلکه روند نزولی هم داشتیم. این ناشی از آن است که مردم در اکثر موارد رعایت کرده و ترددها را کاهش دادهاند. مواردی که نکات بهداشتی را رعایت نمیکنند، تذکرات را به آنها میدهیم. اینکه فکر کنیم که روند بدی داریم، درست نیست.
وی ادامه داد: در سطح جهانی هم در کشوری مثل آمریکا با وجود اینکه بسیاری از ایالتها روند صعودی دارند، بازگشاییهایی را شروع کردهاند و در بسیاری ایالتها بیش از روندهای اعلامی دولت، مردم از خانه خارج شدهاند. در انگلیس که هوا آفتابی است حضور مردم در پارکها و اماکن عمومی بسیار بیشتر از چیزی بوده که دولت این کشور مجوز داده است و در بسیاری از کشورهای اروپایی هم این گونه است. بنابراین باید کمی به واقعیتهای اجتماعی و تحمل مردم هم توجه کنیم. هر چه بیشتر بگوئیم تعطیل شود، دال بر دلسوزی و روشنفکری نیست، اینها باید در تعادل باشد و حتما به دوگانه سلامت و معیشت توجه شود تا هر دو هدف با حداکثر ممکن حاصل شود.
ادامه دارد
به گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید، دکتر ایرج حریرچی در ارتباط ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران، درباره وضعیت ابتلا به کرونا در استان خوزستان، گفت: ما همچنان نگران خوزستان هستیم و روند ورودی در این استان صعودی است. بر همین اساس از مردم خوزستان درخواست می کنیم که به فاصلهگذاری اجتماعی توجه بیشتری داشته باشند. گرچه باید توجه کرد که اپیدمی در خوزستان نسبت به سایر استانها و برخی استانهای جنوبی کشور نسبت به سایر استانها دیرتر آغاز شده و این موضوع باعث شده که شاهد اوج گیری و تشدید بیماری کرونا در این استان نسبت به سایر استانها باشیم.
گرمای آب و هوا علت از بین رفتن کرونا نیست
وی افزود: تاکید میکنم که گرمای آب و هوای یک منطقه دلیل از بین رفتن کرونا نیست و مثال بارز آن هم استان خوزستان و درجاتی از استان بوشهر است. بنابراین باید در همه استانها اقدامات بهداشتی و درمانی را رعایت کنیم و آماده باشیم تا بعد از فصل گرما هم با این ویروس مواجه خواهیم شد.
وی با اشاره به انتشار مقالهای درباره مطالعه وضعیت شیوع کرونا در برخی استانها مانند گیلان از طریق تست سرولوژیک، افزود: درباره آنتی بادی در برخی استانها مانند گیلان مطالعاتی انجام و درصد بالایی از میزان درگیری ذکر شده است. البته مطالعه بر اساس دعوت تلفنی و اجابت افراد در پاسخدهی است، ۳۳ درصدی که منتشر شده میتواند زیاد و خارج از عرف تلقی شود، اما مطالعات انجام شده و تخمینهایی که زده میشود، درصدهای دو رقمی پایین در حد ۱۰، ۱۲ و ۱۵ درصد از ابتلای افراد کم علامت و بیعلامت گفته میشود که اگر این موضوع صحت کامل داشته باشد، اینکه ما ابتلای ۱۰تا ۱۵ درصدی داشته باشیم، اما درصد مرگ و میر و بستری در بیمارستانهایمان به این حد پایین باشد، می تواند یک دستاورد باشد و نشان دهنده این باشد که سیستم بهداشتی و درمانی علی رغم ابتلای چندین میلیونی افراد، توانسته بستری و مرگ و میر را در حد بسیار پایینی نگه دارد.
درصد بالای ابتلا در تهران و روند افزایشی در خوزستان
وی درباره روند صعودی کرونا در تهران و خوزستان و احتمال بازگشت تعطیلیها، گفت: در تهران به دلیل جمعیت بالا، درصد بالایی از ابتلاها را داشته است. روند خوزستان هم افزایشی است. قاعدتا سیاست ما به صورت شهرستانی و بر اساس کم خطر، خطر متوسط و خطر بالاست. اگر در جایی بازگشاییها موجب افزایش بیماری شود و یا به دلیل خصوصیت اپیدمی یک شهرستان و یا خصوصیات اجتماعی آنجا، اگر بازگشایی باعث شود که با تشدید موارد ابتلا مواجه شویم، حتما تصمیمات سختگیرانهتر و بازگشت به گذشته را خواهیم داشت.
تهران؛ پاشنه آشیل کنترل کرونا در کشور
حریرچی تاکید کرد: اهواز دومین شهر کشور از نظر میزان حاشیه نشین محسوب میشود و در حال حاضر تمرکز موارد افزایش بیماری در خوزستان هم در اهواز است که حتما باید تدابیر مناسبی برایش چیده شود. امروز هم جلسه ستاد استان تهران با حضور وزیر بهداشت و مسولان استانی و سایر دستگاههای استانی بود. خود تهران هم از نظر خصوصیات خاصی که از نظر تراکم جمعیت و جمعیت شناوری که روزانه به تهران اضافه میشود و از نظر تبادلی که با مناطق دیگر دارد و از این نظر که تعداد قابل توجهی از مردم به بخش خصوصی مراجعه میکنند، جای مهم و خطیری برای ماست و میتواند در کنترل کرونا پاشنه آشیل ما باشد.
تصمیمگیری درباره بازگشایی مدارس و دانشگاهها بعد از ماه رمضان
وی درباره بازگشایی مدارس و دانشگاهها نیز گفت: درباره مدارس گفته میشود اولین جایی باشند که بسته میشوند و آخرین جایی باشند که باز می شوند. برخی درباره دانشگاه ها هم چنین نظری داشتند. همانطور که اعلام شده با توجه به اینکه روند کلی کشور در حوزه کرونا نزولی است، اگر این روند نزولی حفظ شود و ادامه یابد، ممکن است بعد از ماه رمضان تصمیمات و پیشنهاداتی در ستاد کشوری ارائه شود. قاعدتا اگر بازگشایی دانشگاه ها را داشته باشیم، حضور در کلاسها اختیاری خواهد بود نه اجباری. امیدواریم که اگر شرایط به همین خوبی پیش روند و این روند نزولی حفظ شود، بتوانیم آخر ترم امتحانات را به صورت حضوری برگزار کنیم و برای ترم بعد آماده شویم.
وضعیت بازگشایی رستورانها
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره بازگشایی رستورانها، گفت: واقعیت این است که رستوران بیرون بر به این معنی نیست که حتما با پیک برده شود و اگر فردی خودش هم حضورا به رستوران مراجعه کند و غذا را دریافت کرده و ببرد، بیرون بر محسوب می شود، اما اگر در رستوران سرو و غذا خوردن انجام شود و یا وضعیت بیرونبر منجر به ایجاد صف شود که در آن رعایت فاصلهگذاری نمیشود، مضر است و باید از آن جلوگیری شود. من از مردم درخواست میکنم به هر مرکزی که مراجعه میکنند، با موبایل خودشان QR کد آن مرکز را درخواست کرده و آن را با موبایل اسکن کنند. اگر این اقدام را انجام دهند درباره فاصلهگذاری و بهداشت محیط و وضعیت بهداشتی چهار سوال مطرح میشود و مردم می توانند گزارش دهند. این اقدام حق اولیه مردم است و از آنها میخواهیم که این اقدام را انجام دهند و یا اگر مورد خلافی دیدند با سامانه ۱۹۰ تماس بگیرند.
وی ادامه داد: در برخی موارد تهران آمار ما را خراب میکند. در استانهای غیر از تهران ۸۳ درصد واحدهای صنفی موارد بهداشتی را رعایت کردهاند.
هنوز دارو و درمان اختصاصی کرونا موجود نیست
آخرین اخبار از پلاسمادرمانی بیماران کرونا
وی در پاسخ به سوالی درباره آخرین وضعیت پلاسما درمانی در زمینه کرونا، اظهار کرد: درباره پلاسما درمانی اقدامات خوبی انجام شده است و درباره آنتی بادی استخراجی از پلاسمای افراد در کشورمان اقدامات خوبی انجام شده است، اما باید توجه کرد که هنوز هیچ درمان و داروی اختصاصی برای بیماری کووید-۱۹ موجود نیست. درمانهایی که انجام میشود، مراقبتی، کمکی و درمان عوارض بیماری است. به همین دلیل بر رعایت موارد بهداشت فردی تاکید میکنیم.
سونامی اطلاعات غلط درباره کرونا
در عین حال درباره دارو و درمانها با سونامی اطلاعات غلط مواجهیم که هم برای افراد عادی و هم حتی برای پزشکان و افراد علمی وجود دارد. در حال حاضر بسیاری از مقالاتی که چاپ میشود، بعد از بررسی و تصویب آن دو تا سه سال طول میکشد و طی دوره چهار ماهه داوری میشد. این درحالیست که در چار ماهه اخیر مطالعاتی انجام و مقاله چاپ میشود و داوریها بسیار سریع است و حتی برخی سایتها قبل از داوری، مقالات را منتشر میکنند. بر همین اساس این مقالات مورد اعتنا قرار میگیرد و ممکن است حتی پزشکان و مقامات علمی را هم به اشتباه بیندازد. نشانه آن کثرت مقالاتی است که در سایت مجلات چاپ میشود و بعد خود مجلات مقاله را برمیدارند.
حریرچی افزود: به عنوان مثال درباره داروی رمدیسیویر که در آمریکا تبلیغ میشود، مقالهای درباره اثربخشیاش در سایت WHO منتشر شد، اما با فاصله اندکی از سایت این سازمان برداشته شد یا مقاله اصلی که درباره این دارو منتشر شد، بر روی شش میمون مطالعه انجام شده است، قاعدتا وقتی روی انسان یا حیوان مطالعه میکنیم، خود انسان یا حیوان را در مطالعه مورد شمارش قرار میدهیم، اما در این مقاله به جای شش میمون ۳۶ لوب ریه آنها را جزو آمار آوردند و نتیجه مطالعه به همین دلیل مورد شک قرار میگیرد. ما اشتیاق رسانه را در حوزه دارو به دلیل اینکه مردم دوست دارند در این زمینه خبرهای خوبی بشنوند، درک میکنیم، اما تاکید میکنیم که درباره روشهای درمانی هم مردم و هم مراکز علمی با احتیاط رفتار کرده و به امیدهای واهی درباره داروها دل نبندیم.
مراسم عروسی و عزا همچنان ممنوع
حریرچی در پاسخ به سوال ایسنا درباره وضعیت بازگشایی تالارهای برگزار کننده مراسمها، گفت: نمیدانم افراد چطور نوبت میگیرند و چطور برخی از این تالارها نوبت برگزاری مراسم میدهند. بالاخره باید تصمیمی گرفته شود. فعلا تصمیمی برای بازگشایی تالارها گرفته نشده است. البته در زمان عادی هم در ماه رمضان کسی عروسی برگزار نمیکرد. در عین حال من به عنوان یک شهروند، نه به عنوان یک مسئول، میگویم که اکنون به تدریج داریم یاد میگیریم که بدون تکلف و بدون خرج مازاد و بدون رفتن زیر بار قرض و بدون اینکه دل افراد دیگر را سوزاند، مراسم برگزار کرد. برخی افراد خوشبختانه تمکن مالی دارند و میتوانند مراسمهای آنچنانی را برگزار کنند و گاهی وقتها آهی که مردم میکشند، خیلی از کارها را میکند.
وی افزود: به نظرم این یک فرهنگ مناسب است که جوانی خرج چند ده میلیونی را برای خودش سرمایه قرار دهد و خانه و کسب و کارش را توسعه دهد. مجددا تاکید می کنم که این موضوع را به عنوان یک شهروند مطرح میکنم. ما از کودکی شنیده بودیم که اگر کسی فوت میکرد، همسایهها غذای آن خانه را میپختند و میفرستادند تا به فرد عزادار کمک کنند، اما امروزه وقتی فردی فوت میکند، صاحب عزا نمیداند عزاداری کند یا برود تالار برای مراسم هماهنگ کند و فلان غذا را ترتیب دهد. خواهش میکنم که به این تغییرات فرهنگی توجه کنیم. دلداری دادن کار خوبی است، اما میدانم بسیاری از خانوادهها برای گرفتن مراسم ختم قرض میگیرند و به سختی میافتند. گاهی در برخی مراسمها میبینیم که 100 تاج گل گذاشتهاند. باور کنید در کشوری که یک نفر با یارانه زندگی میکند، این گلها نه تنها تاثیری در تسلی و علو درجات فرد فوت شده ندارد، بلکه بار ما را سنگینتر میکند. بنابراین خواهشم این است که به موارد مثبتی هم که از این نظر در این ایام حاصل شده، توجه کنیم.
با وجود کاهش موارد بستری، اما آمار تهران همچنان قابل توجه است
معاون کل وزارت بهداشت درباره احتمال بروز موج دوم کرونا در کشور با توجه به بالا بودن آمار ابتلا به کرونا در تهران، اظهار کرد: باید توجه کرد که ما هم باید واقعیت و نکات مثبت را بگوییم و هم نکات نگران کننده را مطرح کنیم. باید توجه کرد که در استان تهران طی چند هفته گذشته روند تعداد بستری، روند تعداد مراجعین، روند تعداد بستری در بخش آی سی یو و روند تعداد مرگ و میر ناشی از کرونا، روند نزولی است، اما هنوز آمار ما در تهران میتواند قابل توجه تلقی شود. درباره تهران با توجه به ویژگیهای خاص شهر، هنوز نگران هستیم.
وی افزود: پیش بینی ما لین است که روند نزولی ابتلا به کرونا در یک یا دو ماه آینده در کشور ادامه خواهد داشت، اما موارد افزایش نسبی در برخی استانهای کشور مشاهده خواهد شد که این مسئله آمار کل کشور را تحت تاثیر قرار نخواهد داد. افزون بر این وقتی روند نزولی است و ابتلا از میلیون نفر به چندین نفر میرسد، نوسانهای جزئی در ابتلا طبیعی است. به عنوان مثال شهرستان ۱۰۰ هزار نفری که روزی یک تا چهار نفر بستری دارد را نمیتوان این گونه آنالیز کرد که اگر این شهرستان یک روز دو نفر بستری دارد و دو روز بعد تعداد بستریهایش چهار مورد بود، بگوئیم که ۱۰۰ درصد افزایش موارد ابتلا داریم. زیرا ارقام جزئی است و نباید خیلی حساس باشیم، بلکه باید روند نزولی کلی را ببینیم و نوسانگیری که در منحنیهای آماری انجام میشود را مورد توجه قرار دهیم. بنابراین اگر اتفاق غیر مترقبهای نیفتد انتظار موج شدیدی از بیماری را در هفتههای آینده نداریم. باید به دو گانه سلامت و معیشت مردم توجه کنیم. تندروی از هر دو وجه مطلوب نیست؛ نباید صرفا بازگشاییها را به حداکثر رساند و سلامت را مورد توجه قرار ندهیم و در عین حال نباید بدون توجه به معیشت، فقط به سلامت مردم در برابر کرونا توجه کنیم، بلکه باید تعادل را در این زمینه حفظ کنیم. البته این پیشبینیها تا پاییز است و در پاییز ممکن است اتفاقات دیگری رخ دهد.
حریرچی درباره عادی سازی شرایط نیز گفت: ما در ۲۳ فروردین در کل کشور و ۳۰ فروردین در تهران بازگشایی ها را انجام دادیم. دوره پنج روزه برای افزایش مراجعات سرپایی و دو هفتهای برای ارزیابی موارد بستری، در اکثر بازگشاییها طی شده است و خوشبختانه در این دوره دو هفته نه تنها روند افزایشی نداشتیم، بلکه روند نزولی هم داشتیم. این ناشی از آن است که مردم در اکثر موارد رعایت کرده و ترددها را کاهش دادهاند. مواردی که نکات بهداشتی را رعایت نمیکنند، تذکرات را به آنها میدهیم. اینکه فکر کنیم که روند بدی داریم، درست نیست.
وی ادامه داد: در سطح جهانی هم در کشوری مثل آمریکا با وجود اینکه بسیاری از ایالتها روند صعودی دارند، بازگشاییهایی را شروع کردهاند و در بسیاری ایالتها بیش از روندهای اعلامی دولت، مردم از خانه خارج شدهاند. در انگلیس که هوا آفتابی است حضور مردم در پارکها و اماکن عمومی بسیار بیشتر از چیزی بوده که دولت این کشور مجوز داده است و در بسیاری از کشورهای اروپایی هم این گونه است. بنابراین باید کمی به واقعیتهای اجتماعی و تحمل مردم هم توجه کنیم. هر چه بیشتر بگوئیم تعطیل شود، دال بر دلسوزی و روشنفکری نیست، اینها باید در تعادل باشد و حتما به دوگانه سلامت و معیشت توجه شود تا هر دو هدف با حداکثر ممکن حاصل شود.
ادامه دارد
ارسال نظر