|
|
امروز: شنبه ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۸
کد خبر: ۲۹۲۱۴۸
تاریخ انتشار: ۰۷ فروردين ۱۳۹۹ - ۲۰:۱۵
عدم رعایت کامل قرنطینه خانگی توسط برخی از افراد، فعالیت بسیاری از اصناف غیرضرور به‌رغم مصوبات استانی و ادامه سفرهای نوروزی و بازگشت بیش از ۲۰۰ هزار مسافر نوروزی نگرانی‌های جدی را در بین مردم قم ایجاد کرده است و همچنین دست کم ۴۰ درصد ورودی مسافران از سایر شهرها به مقصد قم در مقایسه با مدت مشابه پارسال ادامه دارد.

به گفته کارشناسان، در داخل شهرها بهترین استراتژی برای قطع زنجیره کرونا در خانه ماندن است، افراد نباید از خانه بیرون بیایند. فروشگاه‌ها، محل‌های تجمع، پارک‌ها، تالارها، مراکز مذهبی همه باید بسته شود. با این اقدامات درصد مهمی روبه‌جلو رفته و برنامه‌ریزی‌های کلان نتیجه‌بخش می‌شود. مرحله آخر قرنطینه اجباری مردم در خانه است که در برخی کشورها اجراشده است اما دولت همچنان بر این باور است که با اعتماد و درخواست از مردم و تعهد اجتماعی افراد می‌توان وارد این مرحله نشد.

بدون شک قطع زنجیره انتقال ویروس در مرتبه اول با تعهد اجتماعی صورت می‌گیرد نه تحکم اجتماعی اما اگر دراین‌بین عده‌ای بخواهند سلامت جامعه را فدای خوش گذارانی و تفریحات چندروزه خود بکنند، بهترین راهکار از نظر مدیریت بحران و کارشناسان، استفاده از شیوه‌های قهری مثل اعمال جریمه، محدودیت یا ممنوعیت آمد و شد، قرنطینه اجباری افراد ورودی به شهر و ...  چون بسیاری دیگر از کشورهای درگیر با این همه گیری مرگ بار است.

ویروس کرونا در کمین همه ما است و با هر رفتار نامناسب خود سبب گسترش بیماری کرونا می‌شویم  و واقعیت رفتارهای بسیاری از ما نشان می‌دهد که موضوع را جدی نگرفته‌ایم و  باوجود همه توصیه و هشدارها، زندگی عادی توسط عده‌ای در جریان است که این موضوع می‌تواند به‌شدت خطرآفرین باشد.

به قول طلاب علوم دینی "بهترین دلیل برای امکان یک‌چیز وقوع آن است" که برای اثبات این مساله می‌توان دقایقی به ترافیک سنگین ورودی‌های استان توجه شود، خودروهایی که از شهرهای دیگر روانه قم می‌شوند و پلاک‌های بومی پرشماری که خروجی‌های استان را ترک می‌کنند، مساله نگران‌کننده‌ای که می‌تواند ناگهان فاجعه جبران‌ناپذیری را برای استان و شهرهای هدف به همراه داشته باشند.

بر اساس آمار رسمی وزارت بهداشت روزانه حدود ۱۵۰ نفر در کشور براثر بیماری کرونا جان خود را از دست می‌دهند، این موضوع نشان می‌دهد که این بیماری  موضوع بسیار جدی است و صحبت از مرگ وزندگی و غم‌های ناشی از آن در میان است.

مساله وقتی نگران‌کننده‌تر می‌شود که مسئولان وزارت بهداشت رسماً اعلام می‌کنند و مساله تب سنجی که هنگام ورود و خروج مسافران در ورودی‌های شهرها صورت می‌گیرد به‌تنهایی هیچ ارزشی ندارد و نمی‌تواند تضمینی در شناسایی افراد مبتلا و بویژه ناقلان باشد.

دیروز چهارشنبه "علی‌رضا رییسی" معاون وزیر بهداشت به‌صراحت بیان کرد که تب سنجی به‌تنهایی ارزشی ندارد. بیش از ۹۰ درصد افرادی که به ویروس کرونا مبتلا می‌شوند در طول درگیری تب دارند. اما ۴۴ درصد در ابتدا تب ندارند. اما این تعداد هم در طول زمان تب خواهند داشت بنابراین غربالگری بر اساس تب سنجی این افراد تشخیص داده نمی‌شود.

در شرایطی که تمام کشور درگیر یک دشمن مشترک و مرگبار است بدون شک  هر نوع سفرغیرضرور یک " عنصر نامطلوب" در مدیریت کرونا و قطع زنجیره انتقال است، اما چه می‌شود کرد وقتی عده‌ای در کمال خودخواهی با راهی شدن در جاده‌ها دوره کنترل، مرگ‌ومیر و خسارت‌های مادی و معنوی شیوع کرونا را بیشتر می‌کنند.

۲۰۰ هزار قمی راهی سفرهای نوروزی شدند / حجم مسافرت های نوروزی به قم همچنان نگران کننده است

خبرهای تلخی که از یکسو از سفر ۲۰۰ هزار از مردم قم به سفرهای نوروزی و - البته به گفته ناظران - به شهرها و مناطق آباو اجدادی خود رفته‌اند و از سوی دیگر میزان ورود مسافران نوروزی به قم همچنان بالاست و تاکنون به 40 درصد مدت مشابه سال قبل رسیده است.

این واقعیت دو سویه، هیچ توجیهی در شرایط بحرانی کشور ندارد و مدیران و کارشناسان را نگران موج دیگری از شیوع کرونا در قم و افزایش مبتلایان و قربانیان بیماری کووید 19 کرده است.

"بهرام سرمسـت" روز چهارشنبه با اشاره به سفر ۲۰۰ هزار نفر از استان قم به سایر استان‌ها گفت: این افراد می‌توانند موجب شیوع موج دوم کرونا در قم باشند و بایستی این افراد مورد تست قرار بگیرند.

مطلبی که رییس دانشگاه علوم پزشکی قم نیز از آن به‌شدت گله‌مند بوده و خواستار قرنطینه این افراد در زمان بازگشت و اعمال محدودیت‌های ویژه برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا است.

" محمدرضا قدیر" چهارشنبه در ضمن گفت گویی، بیان کرد: ۲۰۰ هزار تن از مردم قم در ایام عید به مسافرت رفته و از استان خارج‌شده‌اند و باید تمام این افراد هرلحظه برگشت از سفر مورد ارزیابی و پایش قرارگرفته و در صورت نیاز قرنطینه شوند.

وی اضافه کرد: این افراد باید بعد از بازگشت از سفر تا مدتی قرنطینه باشند و تمام اطرافیان و نزدیکان از برخورد با آن‌ها خودداری کنند.این ۲۰۰ هزار شهروند قمی د هر چه زودتر به استان برگردند تا موارد مشکوک را از بین افراد سالم جدا کنیم.

از سوی دیگر خبرنگار ایرنا در خصوص حجم بالای مسافرت های نوروزی از شهرها و استان های دیگر به قم نیز نظر "جواد شاکری" رئیس مرکز مدیریت راه های قم را جویا شد.

وی گفت که از تاریخ بیست و پنجم اسفندماه سال گذشته تا سوم فروردین ماه جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته تنها ۶۲ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

شاکری افزود: در نوروز ۹۹ تعداد کل خودروهای وارد شده به استان قم از تاریخ بیست و پنجم اسفندماه سال گذشته تا سوم فروردین ماه جاری،‌ ۵۱۷هزار و ۹۳۱ دستگاه ثبت شده،‌ که این میزان در مدت مشابه نوروز ۹۸،‌ یک میلیون و ۳۵۳ هزار و ۴۸۳ دستگاه بوده است.

به گفته برخی کارشناسان، "ما فرزندان تأخیر هستیم" و اگر تصمیم محدودیت سفر قبل از عید نوروز عملیاتی می‌شد و از روشی فراتر از خواهش و تمنا، جلوی این قبیل سفرها که بسیاری از آن‌ها با جنبه تفریحی نیز دارند گرفته می‌شد امروز نگرانی از توزیع مجانی و سیار ویروس کرونا تا این حد موجب نگرانی و اضطراب مردم نمی‌شد.

حالا سؤال اینجاست که در مقابل بازگشت این حجم از شهروندان قمی و مسافران نوروزی چه تدبیری قرار است برای کنترل کرونا درباره آن‌ها انجام بگیرد، چیزی که مسلم این است که به حال خود گذاشتن این افراد فاصله استان قم تا همه‌گیری کلی این ویروس را لبالب کند.

ورودی های استان قرنطینه اجباری شوند

در این میان برخی از کارشناسان و اهالی رسانه معتقدند اگر قرار است درباره این افراد به‌صورت منطقی عمل شود همه‌کسانی که از قم یا شهرهای دیگر اقدام به مسافرت کردند در زمان برگشت باید دست‌کم دو هفته در اردوگاه‌ها یا سوله‌های مخصوص با امکانات متوسط، قرنطینه شوند تا از شیوع پیک دوم کرونا جلوگیری شده و تنبیه اجتماعی نیز نسبت به این افراد صورت بگیرد.

قرنطینه و ارزیابی وضعیت جسمانی و سلامت این افراد و ایجاد سازوکارهای قانونی نسبت به اعمال رفتارهای بازدارنده از جانبان مجریان حاکمیتی یکی از مطالبه‌های جدی مردم وظیفه‌شناسی است که در این شرایط از تفریح و مسافرت‌های خود باوجود تمام تلخی‌های که داشت گذشتند تا گامی در سلامت جامعه بردارند.

قانون‌شکنی برخی از اصناف قم در روز روشن

علاوه بر حجم بالای سفرهای نوروزی که نگرانی‌های زیادی از جانب آن احساس می‌شود برخی از اصناف غیرضرور قم نیز به‌رغم مصوبه اتاق اصناف و سازمان صمت استان همچنان باز هستند و مانند روزهای عادی مشغول فعالیت می‌باشند.

گزارش‌های میدانی خبرنگار ایرنا، حاکی از باز بودن بسیاری از اصناف غیر ضرور در خیابان‌های پرترددی مانند صفاییه، ۳۰ متری شهید کیوانفر، ۲۰ متری شهید بهشتی، خیابان زنگارکی و غیره است و عملاً عمق خطر همه‌گیری کرونا در آن جدی گرفته نشده است.

همچنین قرنطینه خانگی در برخی مناطق شهر که اتفاقاً تعداد مبتلایان نیز در آن‌ها بیشتر است کمتر جدی گرفته می‌شود و در برخی ساعت شب، تفاوتی با روزها و شرایط معمولی در آن مشاهده نمی‌شود.

با جدی تر شدن خطر کرونا طرح فاصله گذاری اجتماعی و محدودیت‌های سفر قرار است به زودی انجام شود اما مساله مهمی که امروز باید به آن توجه شود، نحوه مدیریت و کنترل افرادی است که الان در سفرهای نوروزی به سر می برند و قرار است در روزهای آینده وارد شهرهای خودشان شوند.

به باور برخی ناظران، "طرح فاصله گذاری اجتماعی و کاهش زنجیره انتقال بیماری کرونا" که قرار است از بامداد جمعه ۸ فروردین در سراسر کشور آغاز شود، هر چند تدابیر بسیاری خوبی پیش بینی کرده است اما تاخیر زمانی از یکسو و عدم پیش بینی قرنطینه اجباری مسافران بازگشتی از جمله چالش های این طرح خواهد بود.

به گفته آنان، این طرح به شرط این که قاطعانه اجرا شود و باز به میل و خواست مردم واگذار نگردد و ضمنا قرنطینه اجباری مسافران بازگشتی در آن لحاظ شود، می تواند تا حد زیادی موج دوم شیوع کرونا در کشور و قم را مهار کند.

به هر روی، کرونا پرده از چهره بی رحم خود برداشته و نشان داده که مساله شوخی برداری نیست و تاکنون اغلب کشورهای جهان را در نوردیده و بیش از ۳۴۵ هزار تن را مبتلای خود کرده است، کرونا ویروس یک تهدید جهانی برای تمام بشریت است و ما در محدوده جغرافیایی خودمان باید به رسالتی که در کنترل و قطع زنجیره انتقال آن بر عهده داریم به درستی عمل کنیم.

خطر کرونا برای سلامت جامعه، تولید، اقتصاد، اشتغال و پیوندهای اجتماعی بسیار بیشتر از چیزی که تاکنون از آن پرده برداشته‌شده است، شکل برخورد قهری و تحکم‌آمیز بسیاری از کشورها در محدودیت‌های جدی رفت‌وآمد و اعمال جریمه‌های سنگین برای افراد بی‌توجه گوشه‌ای واقعیت‌های پنهان ویروسی است که هنوز فقط نوک یخ آن هویدا شده است.

به گزارش ایرنا، تا ساعت ۱۴ عصر دیروز ۵۰۵ تن به دلیل علایم حاد تنفسی و ابتلا به کرونا در بیمارستان‌های قم بستری هستند، همچنین تاکنون ۱۷۰ تن از کارکنان مراکز درمانی قم به این بیماری مبتلا شده‌اند که از ۳ نفر از آن‌ها جان خود را ازدست‌داده‌اند.

شهروندان قمی برای طرح هرگونه پرسش در مورد ویروس کرونا می‌توانند با شماره تلفن‌های ۳۶۶۲۰۰۲۳، ۳۶۶۲۰۹۹۹، ۳۶۷۰۶۰۳۰ و ۳۶۷۰۴۳۶۸ (با پیش‌شماره ۰۲۵) تماس بگیرند و یا برای کسب آخرین اخبار از دانشگاه علوم پزشکی قم به کانال آن به نشانی webdaqom@ در فضای مجازی و یا تارنمای آن به نشانی اینترنتی www.muq.ac.ir مراجعه کنند.

کیانوش جهانپور رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت پنجم فروردین‌ماه اعلام کرد: بر اساس یافته‌های آزمایشگاهی از ظهر دیروز تا امروز، یک هزار و ۷۶۲ مورد جدید ابتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد و تعداد مبتلایان به این بیماری در کشور به ۲۴ هزار و ۸۱۱ نفر رسید.

تاکنون ۸ هزار و ۹۱۳ نفر از مبتلایان به کرونا بهبودیافته‌اند؛ در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۲۲ نفر جان خود را از دست دادند و مجموع درگذشتگان ناشی از این بیماری در کشور به یک هزار و ۹۳۴ نفر رسید. /
منبع: ایرنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین