|
|
امروز: جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - ۰۶:۰۹
کد خبر: ۲۹۰۶۰۰
تاریخ انتشار: ۰۶ اسفند ۱۳۹۸ - ۲۱:۲۵
شاید دیدن مردمانی با مشت‌های گره کرده، ماسک و گاهی دستکش در حالت احوال پرسی در کشوری مانند ایران که رسوم متنوعی برای دیدارهای دوستانه و خوش و بش دارند بسیار عجیب به نظر برسد اما کرونا توانست خط پایانی بر رسوم احوالپرسی ایرانی‌ها مانند دست بوسی و دیده بوسی بکشد.

کرونای کووید ۲۰۱۹ موسوم به ویروس کرونای تایپ هفت که اولین بار باعث شهرت شهر ووهان چین در ماه دسامبر سال گذشته میلادی شد و نام این شهرِ کمتر شناخته شده چینی‌ها را بر سر زبان‌ها انداخت، سرانجام توانست همانند یک قوم خونریز، کشور گشایی وسیعی کرده در مدت کوتاه انتشار خود جمعیت بسیاری در جهان را مبتلا کرده و قربانی کند.

براساس آخرین آمارها کرونا ویروس تاکنون باعث مرگ بیش از ۲ هزار و ۴۶۰ نفر در جهان شده و تا امروز ابتلای بیش از ۷۳ هزار نفر به این ویروس در ۳۰ کشور دنیا تایید شده است.
این ویروس سرانجام در اواخر بهمن ماه ایران را جزء قلمرو خود کرد و ابتدا در شهر قم، تهران و سپس در اراک خبرساز شد اما اکنون که شمار قربانیان کرونا در ایران رو به افزایش است احتمال شیوع بیماری در کلیه استان‌ها دور از انتظار نیست.

 دکتر کیانوش جهانپور رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت از ابتلای قطعی ۶۱ نفر به کووید ۱۹ در کشور خبر داد و تعداد جان باختگان بر اثر کرونا تا پنجم اسفندماه را ۱۲ نفر اعلام کرد.
اما کرونا و اتفاقات اخیر آن باعث شد تا موجی از نگرانی و اضطراب در کشور ایجاد شود به نحوی که اکثر هم‌وطنان با سیمایی ماسک زده و همراه با دستکش در انظار ظاهر شوند. کمبود ماسک‌های فیلتردار و حتی معمولی در کشور از یک طرف و همچنین زدن مشت‌های گره کرده دوستان به یکدیگر و بعضا ادای احترام دست به سینه با کمی تعظیم از سویی دیگر، سیمای شهرهای ایران را عجیب و غریب کرده است، سوال اینجاست که ویروس کرونا تا چه اندازه خطرناک است؟

کرونا کم‌خطر از همتایان

بار دیگر نگاهی به آمارها به وضوح نشان می‌دهد که کرونا بسیار کم خطرتر از بسیاری حوادث و برخی بیماری‌ها قربانی گرفته است، بگذارید با طرح یک سوال ساده مخاطرات را بررسی کنیم، مصرف دخانیات در دنیا سالانه ۶ میلیون نفر را به کام مرگ می‌کشاند و یا حوادث جاده‌ای طبق آخرین آمارها به ازای هر ۲۵ ثانیه یک قربانی در جهان دارد، آیا کسی دیگر سیگار نکشیده و یا سوار هیچ وسیله نقلیه‌ای نخواهد شد.

آلودگی هوا، مصرف دخانیات، حوادث جاده‌ای، سوء تغذیه، بیماری‌های قلبی و عروقی، انواع سرطان‌ها، دیابت، سل، ایدز و حتی آنفلوآنزا، ارقام بسیار عجیب و غریبی از قربانیان را ثبت کردند که کرونا در پیش آنان رو سپید است.

مدیر بلوک بهداشت و درمان غرب استان مازندران صراحتا اعلام می‌کند که کرونا ۲۰۱۹ در واقع یک ویروس جهش یافته سرماخوردگی است و تمام رفتارهای و علائم این بیماری را دارد.

وی ادامه داد: ویروس سرماخوردگی تقریبا هر ساله یک جهش ژنی یا موتاسیون داشته و به بیماری جدیدی تبدیل می‌شود.
دکتر نیما نژادمقدم در گفت‌وگو با ایسنا تصریح کرد: تاکنون شش نوع از کرونا در جهان شناسایی شده بود که خطراتی برای انسان نداشتند اما ویروس تیپ هفت کرونا به دلیل ناشناختگی و نداشتن واکسن و داروی اختصاصی توانست شیوع پیدا کند.

چه کسانی مبتلا می‌شوند

مدیر بلوک بهداشت و درمان غرب استان مازندران با بیان اینکه ویروس کرونا بیشتر مردان را مبتلا کرده است، گفت: مطابق آمارها تاکنون ویروس کرونا ۶۸ درصد در آقایان و ۳۲ درصد در بانوان مشاهده شده و مواردی که منجر به فوت شدند، دارای بیماری زمینه‌ای بودند.

نژادمقدم درباره افراد در معرض خطر این بیماری تاکید کرد: افراد مسن که عمدتا دارای بیماری‌های تنفسی، قلبی و عروقی، نقص سیستم ایمنی و دیابتی هستند بیش از همه در معرض خطر قرار دارند و خبر خوشحال کننده در مورد این بیماری این است که ویروس کرونا برای کودکان زیر ۱۰ سال خطری ایجاد نمی‌کند و به صورت سرماخوردگی نمایان می‌شود چراکه نمونه‌ای در این رنج سنی از ابتلای به کرونا جهت بستری تاکنون گزارش نشده است.

وی هوای سرد و مرطوب را مستعد انتشار و شیوع بیماری دانست و اظهار کرد: جوانان و افراد ورزشکار و سالم و نیز کودکان به دلیل پویایی و تحرکات بیشتر کمتر در معرض هر سرماخوردگی بوده و کرونا نیز مستثنی نیست، بنابراین داشتن روحیه بالا و شادابی و تحرک به تنهایی بهترین نوع مقابله است.

مدیر بلوک بهداشت و درمان غرب استان مازندران با تاکید بر اینکه ویروس کرونا در کنار ماست اما با رعایت بهداشت فردی براحتی قابل کنترل و مهار است، خاطرنشان کرد: شستن همیشگی دست‌ها با آب و صابون و پرهیز از لمس بینی، گوش، چشم و دهان با دست‌ها هنگام خروج از منزل و همچنین گرفتن دستمال و در نبود آن پوشاندن دهان با آرنج دست در حین عطسه و سرفه، راه‌های پیشگیری از انتشار ویروس و ابتلای به کروناست چراکه ویروس این بیماری با برخورد با مخاط دهان و بینی منتقل می‌شود.

روند تشخیص

نژادمقدم با تشریح روند تشخیص بیماری و نحوه مراجعه افراد با علائم سرماخوردگی بیان کرد: هر فرد با احساس سرماخوردگی، سرفه‌های خشک و شدید و تنگی نفس باید در وهله اول به پزشک خانواده و یا نزدیکترین مرکز و خانه بهداشت منطقه خود مراجعه کند، سپس با دستور پزشک در صورت مشکوک بودن به مرکز عفونی بیمارستان مراجعه کرده تا در آنجا طی یک الگوریتم تشخیصی نوع بیماری فرد مشخص شود.

وی افزود: پزشکان بسته به الگوریتم یا راهنمای گام به گام برخورد با بیمار، وی را معاینه کرده و در صورت نیاز آزمایشات مربوطه و ارسال نمونه های بیمار به مراکز تشخیصی انجام می‌گیرد، در صورت مثبت بودن نمونه‌ها، موارد اطلاع رسانی شده و بیمار تحت مراقبت قرار خواهد گرفت.

مدیر بلوک بهداشت و درمان غرب استان مازندران با بیان اینکه بیمارستان امام شهرستان عباس‌آباد به عنوان مرکز نگهداری و قرنطینه غرب استان در نظر گرفته شده است، گفت: ویروس کرونا تنها یک تا ۲ درصد منجر به مرگ شده و نسبت به ویروس‌های متنوع آنفلوآنزا کم خطرتر است.
نژادمقدم درباره موضوع کمبود ماسک و داغ شدن بازار سودجویی با طرح پیشنهادی خاطرنشان کرد: هموطنان و به ویژه بانوان خانه‌دار می‌توانند با تهیه یک متر مربع پارچه سفید و تقسیم آن به اندازه پوشش ماسک و نصب کِش خیاطی به دور آن، براحتی ماسک قابل شستشو در خانه تهیه کنند.
وی یادآور شد: اکنون که به روزهای پایانی سال و خریدهای شب عید نزدیک می‌شویم، بهتر است افراد مسن و کسانی که بیماری‌های زمینه‌ای نظیر قلبی، ریوی و کلیوی دارند با استراحت و حضور کمتر در فضاهای عمومی از خود مراقبت کنند، همچنین سعی کنید ارتباط با حیوانات را محدود کنید.

راه‌های ضد عفونی اشیاء پر مصرف خانگی و عمومی

یکی از راه‌های جلوگیری از شیوع و انتقال ویروس کرونا، ضدعفونی اشیایی است که به طور مداوم مورد استفاده افراد قرار می‌گیرند.

کارشناس بهداشت محیط شبکه بهداشت شهرستان تنکابن بهترین راه ضدعفونی سطوح و اشیاء را استفاده از محلول وایتکس رقیق شده عنوان کرد و در این باره گفت: مایع رقیق شده وایتکس در واقع همان محلول آب ژاول بوده که با نسبت یک به پنج رقیق شده است.

رضا پورقاسم در گفت‌وگو با ایسنا خاطرنشان کرد: محلول رقیق شده وایتکس که می‌توان آن را در منزل تهیه کرد بهترین، ارزانترین و در دسترس‌ترین محلولی است که برای ضدعفونی توصیه می‌شود.


    وی درباره نحوه تهیه آب ژاول در منازل اظهار کرد: برای تهیه محلول رقیق شده وایتکس یا همان آب ژاول کافی است وایتکس را با نسبت یک به ۵ با آب مخلوط کنید به این طریق که اگر یک پیمانه وایتکس در داخل ظرفی ریخته شد به همان اندازه باید ۵ پیمانه آب اضافه شود، به این ترتیب با ریختن محلول در ظروف شیشه شور و اسپری به اشیاء و وسایل، عملیات ضدعفونی انجام می‌گیرد.


کارشناس بهداشت محیط شبکه بهداشت شهرستان تنکابن توصیه کرد: هر وسیله و ابزار پر مصرف خانگی که در تماس با دست افراد منزل بوده را روزی یکبار با این محلول ضدعفونی کنید تا با ایزوله کردن محیط خانه فضای امنی برای اعضای خانواده مهیا شود.

پورقاسم تهیه این محلول و استفاده از آن را به رانندگان وسایل نقلیه عمومی توصیه کرد و افزود: ضدعفونی در مکان‌ها و وسایل نقلیه عمومی بهتر است روزی چندبار انجام گرفته تا انتقال و انتشار ویروس کرونا به حداقل کاهش یابد.

اما کرونا با تمام مضرات و آسیب‌های جانبی خود اعم از ضربه به اقتصاد، نظام آموزشی و ایجاد فرصت سودجویی، چند فایده نیز داشت، یکی از آن‌ها بهبود روابط معاشرتی مردم در میان جامعه ایرانی بود که از دیده بوسی و دست بوسی گرفته تا به آغوش کشیدن یکدیگر اعمال و رفتارهای متنوعی را در بر می‌گرفت.

به گزارش ایسنا، کم شدن ازدحام خیابان‌ها، کاهش ترافیک و خلوت شدن مترو و اتوبوس، کاهش مصرف و تمایل به قلیان و کافه نشینی و همچنین خانه نشین شدن بیکارانی که به هر بهانه راهی خیابان می شدند را می‌توان از مزایای کرونا دانست.

اما به نظر می‌رسد کرونا بیشتر از آنکه یک بیماری ویروسی باشد اکنون تبدیل به یک فشار روانی شده و بر این اساس توانسته مشکلات و حواشی متعددی دیگری غیر از اصل بیماری بوجود آورد.

باید توجه داشت که کرونا قابل معالجه بوده و در ۸۰ تا ۹۰ درصد موارد بدون تجویز هیچ داروی خاصی و تنها با استراحت کامل، قابل درمان است، داشتن روحیه بالا و شادابی و تحرک باعث شده تا بدن نسبت به بیماری عملکرد بهتری داشته باشد، پس قطعا کرونا شکست ناپذیر نخواهد بود.



ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین