دکتر پروین غفاریان امروز در نشست دستاوردهای پژوهشی حوضه دریای خزر و خلیج فارس که در پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی برگزار شد، با بیان اینکه دریای خزر در میان پهنههای آبی و رشته کوههای البرز محصور شده است، افزود: محصور شدن این دریا در پهنههای آبی و کوهها و قرار گرفتن در معرض آب و هوای خاص، این منطقه را مستعد پدیدههای خطرناک کرده است.
وی با بیان اینکه تغییرات اقلیم برای این منطقه بسیار خطرناک است، اظهار کرد: علاوه بر آن بررسی میانگین بارشها از شرق تا غرب سواحل جنوبی دریای خزر نشان میدهد که میانگین بارش در سواحل غربی ۱۰۰۰ میلیمتر و در شرق آن به حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیمتر میرسد.
غفاریان میزان بارش سواحل دریای خزر را در فصل زمستان دانست و خاطر نشان کرد: در صورت تغییر اقلیم علاوه بر آنکه دمای سطح آب افزایش مییابد، موجب اسیدی شدن محیط دریا و به خطر افتادن زیست آبزیان خواهد شد.
وی بالا آمدن سطح آب و به زیر آب رفتن تاسیسات دریایی و فرسایش سواحل را از دیگر عوارض تغییرات اقلیم ذکر کرد و ادامه داد: بر این اساس ما به طور مداوم تغییرات اقلیمی دریای خزر را پایش میکنیم و بر این اساس فرمی را به استانها ارسال کردهایم تا در صورت مشاهده تغییرات ناگهانی، به ما اعلام کنند.
رییس پژوهشکده علوم جوی پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی به وقوع پدیده طوفانهای دریایی در خزر اشاره کرد و یادآور شد: مطالعات ما نشان میدهد که تعداد این گردبادها رو به افزایش است.
به گفته وی، اخیرا دو گردباد در سواحل مازندران و گیلان رخ داده است.
غفاریان وقوع برفهای سنگین در استانهای شمالی کشور را از دیگر عوارض تغییرات اقلیم نام برد و گفت: زمانی که یک توده بسیار سرد قطبی از روی دریاچههای گرم مانند دریاچه خزر عبور میکند، شاهد بارش برف بسیار سنگین هستیم و همین اتفاق در بهمن ماه سال ۱۳۹۲ در گیلان رخ داد.
به گفته وی، در گرگان به دلیل جریانهای دریایی از شمال شرق به جنوب غرب بارشهای سنگین برف رخ نخواهد داد.
وی به بیان اقدامات انجام شده برای پایش تغییرات اقلیم این منطقه پرداخت و
گفت: گسترش شبکه مانیتورینگ و در اختیار قرار دادن دادهها، تقویت مدلهای
عددی و تدقیق آنها برای منطقه و ایجاد سیستم اعلام هشدار سریع پدیدههای
مخرب مانند سیلابها و تندبادها از جمله اقدامات انجامشده است.