|
|
امروز: چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ - ۰۲:۱۵
کد خبر: ۲۸۲۶۵۴
تاریخ انتشار: ۰۹ آبان ۱۳۹۸ - ۱۴:۵۰
این تصمیم او در واقع چراغ سبزی به عملیات نظامی ارتش ترکیه علیه کردهای سوریه بود. این اشتباه آمریکا فرصتی برای افزایش نفوذ روس ها، ترک ها، حکومت بشار اسد و جمهوری اسلامی ایران فراهم کرد. بدون تردید وقایع اخیر به نفع اسرائیل نیز نبوده اند.
 آموس هارل در هارتص نوشت:  دیر یا زود شاهد وخیم تر شدن اوضاع در خاورمیانه خواهیم بود. ایران در طول ماه های گذشته در حال تلاش برای انتقال تسلیحات پیشرفته هدایت شونده به حزب الله و استقرار پایگاه های نظامی در سوریه بوده است. حتی کمپین حملات هوایی اسرائیل علیه نیروهای مرتبط با ایران نیز نتوانست مانعی در مقابل برنامه های تهران ایجاد کند. مقامات ایرانی چندین بار هشدار داده اند که حملات اسرائیل را بی پاسخ نخواهند گذاشت. بعد از حوادث ماه های آگوست و سپتامبر شاهد تغییر معادلات منطقه ای بودیم، به طوری که هر حمله هوایی اسرائیل با واکنش سریع طرف مقابل روبرو شده است.

در ادامه این مطلب آمده است: با توجه به شرایط پرتنش کنونی می توان نتیجه گیری کرد که در آستانه دور جدیدی از تقابل نظامی در منطقه قرار داریم. اقدامات پیشگیرانه اسرائیل برای خنثی سازی حملات برنامه ریزی شده ایران یا حملات هوایی نیروی هوایی اسرائیل علیه محموله های سلاح نیروهای مرتبط با ایران می تواند موجب تشدید درگیری ها در خاورمیانه شود. بسیاری از تحلیلگران سیاسی معتقدند که برای مدتی طولانی شاهد تنش و بی ثباتی در مناطق اطراف اسرائیل از جمله سوریه، لبنان و نوار غزه خواهیم بود.

اما هر رویدادی در این مناطق می تواند به سرعت بر روی شرایط کل منطقه تاثیرگذار باشد. افزایش تنش در شمال اسرائیل می تواند احتمال درگیری نظامی در جنوب را نیز افزایش دهد. مطابق با گزارش منابع اطلاعاتی ارتش اسرائیل، رهبران حماس در حال تلاش برای آرام کردن اوضاع هستند و از شروع یک جنگ جدید هراس دارند. اما سازمان جهاد اسلامی فلسطین اینظور نیست.

هم زمان نباید از بحران سیاسی کنونی در داخل اسرائیل غافل شویم. همه بازیگران کلیدی در مذاکرات مرتبط با تشکیل دولت وحدت ملی از جمله روون ریولین، رئیس جهمور و بنیامین نتانیاهو، در روزهای گذشته با لحن ناامیدانه ای در مورد وضعیت امنیتی اسرائیل صحبت کرده اند. آن ها معتقدند که شهروندان به طور کامل از تهدیدات موجود آگاه نیستند.

نتانیاهو موفق به تشکیل دولت جدید نشد و ماموریت محوله را دوباره به رئیس جمهور واگذار کرد. او اخیرا در یکی از ویدئوهای خود بنی گاتس، رهبر ائتلاف رقیب را متهم کرده است که اهمیتی برای تهدیدات پیش روی اسرائیل قائل نیست. نتانیاهو ادعا می کند که گاتس تمام پیشنهادهای ارائه شده برای تشکیل یک دولت متحد را رد کرده است. نتانیاهو اشاره کرد که رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل اخیرا در مورد چالش ها و تهدیدات امنیتی قریب الوقوع با رهبر حزب آبی و سفید صحبت کرده است. آویو کوچاوی، رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل در مصاحبه با خبرگزاری ها گفت که رهبران امنیتی اسرائیل به زودی در مورد مقابله با تهدیدات ایران تصمیم گیری خواهند کرد.

اما هم زمان با تشدید تنش بین ایران و اسرائیل شاهد عقب نشینی تدریجی آمریکا از خاورمیانه بوده ایم. اخیرا دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا دستور خروج نیروهای آمریکایی از شمال شرقی سوریه را صادر کرد. این تصمیم او در واقع چراغ سبزی به عملیات نظامی ارتش ترکیه علیه کردهای سوریه بود. این اشتباه آمریکا فرصتی برای افزایش نفوذ روس ها، ترک ها، حکومت بشار اسد و جمهوری اسلامی ایران فراهم کرد. بدون تردید وقایع اخیر به نفع اسرائیل نیز نبوده اند.

ترامپ تاکید کرده است که به دنبال خاتمه دادن جنگ های بی پایان آمریکا در خاورمیانه است. البته در نهایت اسرائیل و اردن دولت ترامپ را قانع کردند که بخش کوچکی از سربازان آمریکایی را در جنوب سوریه حفظ کند. ظاهرا لیندزی گراهام و یک ژنرال بازنشسته آمریکایی موفق به تغییر نظر رئیس جمهور شده بودند. آن ها نقشه ای از میادین نفتی در منطقه را به ترامپ نشان دادند. ترامپ رویکردی معامله ای در قبال سیاست خارجی دارد. اگرچه کردها کمک زیادی به شکست گروه داعش کرده بودند، اما در نهایت ترامپ به آن ها خیانت کرد. این در حالی است که عربستان سعودی با پرداخت مبالغ هنگفت توانست ترامپ را برای اعزام نیروهای جدید به پایگاه نظامی خود در عربستان قانع کند.

اما در شرایط کنونی جایگاه منطقه ای ایران خوب به نظر می رسد. رئیس جمهور آمریکا تقریبا یک سال قبل از توافق هسته ای ایران خارج شد و بارها تمایل خود برای بازگشت به میز مذاکره و دست یابی به یک توافق جدید را ابراز کرده است. البته ایرانی ها دوست دارند که از موضع قدرت وارد مذاکرات شوند. آن ها در ماه های اخیر چندین مورد از محدودیت های توافق هسته ای را نقض کرده اند.

تحریم های اقتصادی آمریکا رهبران ایران را وادار به بازگشت به میز مذاکره نکرده است. تهران همچنان در حال ادامه دادن برنامه های قاچاق (!) تسلیحات پیشرفته و راه اندازی پایگاه های نظامی جدید است. البته ایران نیز در ماه های اخیر با چالش های جدیدی روبرو شده است.

اوایل این هفته نانسی پلوسی، سخنگوی مجلس نمایندگان آمریکا به همراه گروهی از دیپلمات های آمریکایی وارد اردن شد. در این دیدار مقامات آمریکایی با پادشاه اردن در مورد وضعیت سوریه مشورت کردند. فرایند صلح بین فلسطین و اسرائیل نیز یکی از محورهای اصلی این سفر بوده است. این موضوع قابل توجه بود که تیم دیپلماتیک آمریکا در بازدید منطقه ای خود به اسرائیل سفر نکردند. آیا نتانیاهو از دیدار با خانم پلوسی، رقیب داخلی ترامپ پرهیز کرده است؟ یا اینکه خانم پلوسی تمایلی به دیدار با نتانیاهو نداشته است؟ در هر صورت این موضوع نشان می دهد که در سال های اخیر شاهد تشدید اختلاف بین حزب لیکود به رهبری بنیامین نتانیاهو و دموکرت های آمریکا بوده ایم.
منبع: انتخاب
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین